Antalya Kumluca gezilecek yerler haritası

kumluca gezilecek yerler

Antalya Kumluca Gezilecek Yerler Haritası

Doğası ve tarihi ile birlikte Antalya Kumluca Gezilecek Yerler Haritası 2023 ü hazırladım. Koyları ve Plajları ile Antalya Kumluca gezi notlarım.

Antalya’dan başlayıp tüm sahili kamp atarak Fethiye’ye kadar bir tura çıkmıştım bir takipçim ile. Bir gün önce Adrasan Papaz koyunda attığımız kampımızdan, Kumluca gezilecek yerler haritası için yol almaya başlamıştık. Koyları ve tarihi yerlerini doğa güzellikleri içerisinde gezerek sera vadisi görünümündeki Antalaya Kumluca’ya geldik. Kumluca sahilden 6 km. içeride olsa da sahil kesimi otel, pansiyon ve turistik tesisler ile dolu. Kumluca sessiz ve sakin huzur verici tatil arayanların adresi olmuş. Büyük eğlence merkezleri ve otellerinin olmayışı ise sizi bu doğa ile baş başa bırakma fırsatı veriyor. Burada yapacağınız tek şey doğasındaki sahil ve koylarını gezerek, meraklısına tarihi bölgelerini gezmek olmalı. Yerli yabancı turistlerin de ilgi gösterdiği Kumluca gezilecek yerler içinde Dünyanın en iyi yürüyüş rotası olan Likya yolunu da unutmamak gerek.



Kumluca gezilecek yerler Olimpos (Olympos) Plajı ve antik kenti ile başlayalım.

Tarihi bir liman kenti olan Olympos Antik Kenti içerisindeki dere kenarından inebilirsiniz. Olimpos plajına. Buradan plaja giriş yapanlar antik kentin oradaki ücretli otoparka kadar araçlarıyla gelebilirler. Ancak pansiyonların olduğu tarafa girerseniz ücretsiz otopark ve plaja inebilirsiniz. Sol tarafa doğru giderseniz o upuzun altın sarısı kumsalları ile Çıralı plajı ve karettaların yumurta bıraktığı bölgeyi de görebilirsiniz. Antik kentin içerisinden geçerseniz tarihi eserlerin içinde bulunduğu antik havuza da girerek serinleyebilirsiniz. Likya kentlerinden biri olan Olympos Antik Kenti için geldiyseniz girişi ücretli. 2023 yılı için 120 tl giriş ücreti var. Müze kartınız var ise ücretsiz gezebilirsiniz.  Plajında ücretli şemsiye ve şezlongları da bulmak mümkün.

olimpos antik kenti

Adrasan Koyu Kumluca Gezilecek Yerler

Öyle bir koy ki, masmavi berrak denizini üç taraftan yemyeşil ormanlar ile çevirmiş sessizliği huzura çevirmiş sakin bir tatil beldesi. Antalya’nın Musa Dağları eteklerinde Akdeniz’e uzanan ormanların arasında kalmış bu koy yeşille mavinin yaşadığı aşk gibi çıkıyor karşımıza. Turunç, mandalina ve limon gibi doğasına özgü meyve kokuları ile sokakları şenlenirken, tek tük Adrasan evleri ile de sessizliği sunuyor sizlere. Sahilindeki otel ve pansiyonlarda ağırladığı misafirlerini yaklaşık 2 km. hafif çakıllı kumsalıyla ve akvaryum gibi balıkları metrelerce derinlikte izleyebileceğiniz denizi ile bekliyor bizi.

Adresan nerede ve gezilecek yerler
Buraya gelmişken kesinlikle yapmanız gereken bir şey var. Suluada tekne turları ile o cennet köşeleri görmeniz hatta direk yaşamalısınız.  Binlerce balığın içinde akvaryumda yüzercesine doğallığı yaşamalısınız. 2023 yılı için Suluada tekne turları 350 tl civarı fiyatlarla sezona hazırlanıyorlar. Daha çok kampçıların tercih ettiği Adrasan koyunda küçük pansiyonlar var. Sessizliği doğada yaşamak isteyenlerin tam aradığı bir ortam diyebilirim.

Kumluca’ya 30 km. uzaklıktaki Adrasan koyu Olimposa ise 15 km uzaklıkta.

Ayrıntılı Adrasan nerede ve gezilecek yerler hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

Adrasan Suluada Tekne Turları

Deniz ortasında bir tatlı su kaynağı olan Sulu ada bembeyaz iki kumsalı ve pırıl pırıl denizi ile son yılların gözde tatil noktalarından olmuş.  Adrasan sahilden 2 km. açıktaki Suluada’ya günlük yemekli turlar düzenleniyor. Kumunda Kalsiyum karbonat ile bembeyaz görünümünde olan Suluada her yıl yüz binleri ağırlıyor. Eski adı Krambusa olan Suluada turları sizi başka diyarlara götürecektir.

suluada maldiv kumsalları adrasanİçerisinden çıkan tatlı kaynak suyu ve bembeyaz kumsalıyla son zamanlarda sosyal medya ve tv programlarında oldukça fazla yer almaya başladı. İki büyük kumsalı var. İlk olarak yanaştıkları kumsalda denizin, güneşin, ve kayalıklar arasındaki eşsiz kumsalının tadını çıkarmak için 2 saat kadar mola veriliyor. Su altı canlılığı ile şnorkel meraklılarını kendine çekiyor.

Ayrıntılı Suluada tekne turları ve fiyatları 2023 hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

Sulu ada Nerede?

Antalya’ya bağlı Kumluca ilçesi Adrasan‘ın hemen karşısındaki küçük bir ada Suluada. Tek ulaşımı Adrasan sahilden kalkan gezi tekneleriyle olan ve üzerinde hiçbir yerleşimi olmayan Suluada,15 km kadar bir uzaklıkta. Gezi tekneleri mis gibi Akdeniz havasında gezerek yaklaşık 1 saatte varıyor.

suluada tekne turu fiyatları 2020

Rhodiapolis Antik Kenti

Rodos halkının kurduğu Rhodiapolis Antik Kenti’ne Kumluca içinden 5 km. yukarıda bulunuyor. Kumlucanın  sera cenneti vadisi manzaralı bu antik kent girişi ücretsiz. Kumluca belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları devam eden Rhodiapolis antik kenti tarihte Likya birliğinin bir üyesidir. Antik kentte, Tiyatro, kilise, sarnıç, nekrapoller, tapınaklar, hamam ve lahitler bulunuyor. Antik kentin Tiyatro sahnesinin arkasında dönemin en zengin hayırseveri olan Opramoas’ın  anıt mezarı bulunuyor. Kumluca sahil ve koyları sonrası küçük bir tarih yolculuğu için gelebilirsiniz.

kumluca gezilecek yerler haritası

Kumluca Yanartaş nerede, nasıl gidilir?

Çıralı tepelerinde bir başka doğa fenomeni sizi bekler. Çok değil 230 mt. rakımda alev alev yanan taşları ile Yanartaş bölgesine gidin derim. Bu mucizevi doğa olayına kendi gözleriniz ile şahit olun. “Sonsuz Ateş” denilen Yanar taş Türkiye’nin yine farklı güzellikleri arasında. Beydağları Milli Parkı içerisinde kalan Yanar taş bu sayede koruma altına alınmış. Khimaria’nın binlerce yıl yanacak dediği taş efsanesini sürdürüyor hala. Milli park içerisinde koruma altında olduğu için 1 km. zorlu bir yürüyüş parkuru bulunuyor. En güzel görseli gece veren Yanartaş için yanınızda el feneri bulunsun. Veya Milli park girişinden kiralaya da bilirsiniz.

adresan yanartaşa nasıl gidilir 2020

Gelidonya Feneri (Taşlık burnu Feneri) – Antalya Kumluca gezilecek yerler haritası

1934 yılında yapılan Gelidonya Feneri, Akdeniz kıyılarında ki en büyük ve görkemli fenerdir. Türkiye’nin en yükseğe kurulmuş feneri olma özelliği ile Taşlık burnu üzerinde 237 m. de bulunuyor. Bu yüksekli ise denizden 3 km. kara içinde bulunmasını sağlamış. Yapıldığı dönemde gaz yağı ile ışığını yaydığı Gelidonya Feneri şimdilerde ise güneş enerji sistemi ile tarihden gelen görevini hala sürdürüyor. Hemen karşısında dikine sıralamış Devecitası adaları ile güzel bir manzaraya sahip. 10 mil ışık mesafesi ile Gelidonya Feneri koruma altına alınmış.

Gelidonya Feneri ulaşımı oldukça zor. Likya yolu üzerinden patika yol ile 12 km. gibi ciddi bir yürüyüş rotası var. Diğer yolu ise Karagöz mahallesi tarafından yolun bir bölümünü araçla gidebilirsiniz ama 7 km. yol yine yürüme mesafesinde kalıyor. Gelidonya Feneri ancak treking severler için iyi bir yürüyüş rotası olarak görülüyor. Bu uzun yürüyüş için yanınıza ihtiyaçlarınızı almalısınız.

gelidonya fenedi kumluca gezilecek yerler haritası

Ceneviz Koyu Antalya Kumluca Gezilecek Yerler 

Buranın yine en meşhur koylarından olan Ceneviz Koyu. Meşhur olmasının sebebi ise ıssızlığından geliyor. Karadan ulaşımı olmayan Ceneviz koyu Sulu Ada tekne turlarının en önemli duraklarından biri. Beydağları Sahil Milli Parkı içinde olması ile güzelliğini hala koruyor ancak ben birkaç gece kondu tarzı yapılar gördüm. Yeşille mavinin aşkını yaşayan Ceneviz koyu Turkuaz renkli denizi ile yüzmeye doyamayacağınız yerlerden biri.

kumluca gezilecek yerler ceneviz koyu

Musa Dağı’nın yamaçlarında deniz tarafında Ceneviz’lilerin 11. Y.y. Avrupa ticaret yollarının korunması açısından birçok kaleler inşa etmişler. Kale kalıntılarının da bulunduğu bu koya Ceneviz Porto Ceneviz koyu deniliyor. Nadir görülen Akdeniz fokunun da yaşadığı bu bölgenin hemen arkasında Yalancı koyu da bulunuyor. Caretta carettaların doğal yaşam alanları arasında olması buraya gelen ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekmekte. Ceneviz koyunun iç kısımlarındaki siyah çamurumsu toprak ile çamur banyosu yapanları da görmek mümkün. Tahminimce turistik reklam olarak düşündüğüm çamur banyosunun sağlığa iyi geldiği henüz kanıtlanmamış.

Sazak Koyu Antalya Kumluca gezilecek yerler haritası 

Adrasan veya Kumluca tarafında iseniz burayı ve koyları gezmenin en güzel yoludur tekne turları. Çünkü bir çokta ulaşım yoktur. Bu cennet köşeleri görmenin yolu ya uzun yürüyüşler yada tekne turları ile bir günde doyasıya gezmek olmalı. Sadece Adrasan tarafından küçük bir orman yolu olan Sazak koyu’dayız. Yine tekne turlarının yüzme molası verdiği sessiz sakin huzur ve keyifli koylardan biri. Sahilinde kampçıları görebileceğiniz bu koy tam kafa dinlemelik. İki tarafında sarp kayalıklarla yükselen dağların arasında yemyeşil bir koy. Yerli yabancı birçok yatında demir attığı bu güzel koya Balayı koyu’da diyorlar. Eğer şanslı iseniz caretta caretta da görebilirsiniz. Su altıda oldukça zengin. Şnorkelli yüzüşlerin tam yeridir bence.

kumluca gezilecek yerler sazak koyu

Korsan Koyu – Antalya Kumluca Gezilecek yerler haritası 2022

Bu turumda Korsan koyu yerine Papaz koyunu tercih etmiştim. Mavikent ile Gelidonyo Feneri burnu arasında kalan Korsan Koyu için Karaöz sahilden Gelidonya Feneri tarafına yürüyerek geçebilirsiniz. Genelde kampçıların ve günübirlik mangalcıların uğrak yeri olan Korsan Koyu yine yemyeşil doğası ve pırıl pırıl denizi ile gençlerin gözdesi olmuş. Meşhurluğu yeni değil çünkü özellikle hafta sonları oldukça kalabalık diyebilirim. Kalabalıklığın getirdiği çevre kirliliği de çabası..

Korsan Koyu Melanippe Antik Kenti

Şimdilerin kamp merkezi M.Ö 500 lü yıllarda Eski bir Yunan kolonisi Pamphylia’nın liman koyu olması. Doğal bir liman olan Korsan koyu Helenistik dönemlerden kalan kalıntılara da sahip. Kintin Yunanca adı “Siyah At” olarak biliniyor. Günümüzde  Köraöz denilen bu bölge Piri Reis’in 1521 yılındaki Bahriye kitabında  Karaozi adıyla geçiyor. Koyun kuzey tarafında bulunan Aziz Stephanos için yapılmış bir kilise kalıntıları da bulunuyor. Bu kilise o dönemlerde gemicilere hizmet verdiği düşünülüyor.

Papaz Koyu (Papaz İskelesi) – Kumluca gezilecek yerler haritası

Kumluca Belediyesi ve Orman işletmenin birlikte düzenlediği kamp ve piknik alanı. Aslında her şey düşünülmüş. Çeşmeden akan buz gibi suyu, pek temiz olmayan tuvaleti, sahilde ki soyunma kabini ve duşuna kadar her şey düşünülmüş.  Ağaç altı piknik masaları ve mangal yerleri yanına çadırınızı kurabileceğiniz alanlar bile mevcut. Burada sadece elektrik ve aydınlatma yok. Bence de iyi ki yok. Doğayı günün kendi aydınlığını yaşamak daha güzel bence. Ancak yakınlarda market yok. Adrasan tarafından veya Kumluca tarafından gelirken Karaöz’den kamplık veya pikniklik tüm ihtiyaçlarınızı yanınıza almalısınız. Belediye’nin büyük çöp konteynırları bile var tabi ama kullanabilene tabi.

Ayrıntılı Papaz koyu kumluca kampı nerede hakkındaki yazımı da inceleye bilirsiniz.

kumluca papaz koyuna nasıl gidilirAntalya Kumluca Gezilecek Yerler Haritası 2022 online maps haritası : 

Bu harita ile Kumluca gezilecek yerler haritası 2023 güncel gezilecek yerleri online olarak görebilirsiniz. İstediğiniz yeri seçerek ulaşım, iletişim ve navigasyon bilgisine ulaşabilirsiniz. 

 

Antalya Kumluca Nerede ?

Adrasan ile Finike arasında Musa dağı eteklerinde büyük kumsalları ve koyları olan Antalya’nın bin ilçesi.

  • Finike’ye 17 km. 25 dk.
  • Kemere 54 km. 1 saat 20 dk
  • Kaş’a 92 km, 1,5 saat
  • Antalya 95 km. 2 saat mesafe de bulunuyor.

Antalya ve Kaş otogarından düzenli olarak otobüsler Kumluca’ya geliyor.

kumluca gezilecek yerler haritası 2020

Doğa güzellikleri, tarihi yerleri ile birlikte Antalya Kumluca Gezilecek Yerler Haritası 2022 ‘yi hazırladım. Koyları ve Plajları ile Antalya Kumluca gezi notlarımı paylaştım sizlere..  

iyi tatiller..

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net


 

1 1 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Saros Körfezi İbrice Limanı Tüplü Dalış Fiyatları

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478