Kırklareli Gezi Rehberi – En güzel 15 yer

kırklareli gezilecek yerler

 

Kırklareli Gezi Rehberi En Güzel 15 Yer

Trakya doğasını Karadeniz’le birleştirmiş güzellikleri ile Kırklareli gezi rehberi hazırladım. Kırklareli gezilecek yerler için en güzel 15 yer.

Kırklareli Nasıl bir yer ?

Öncelikle güler yüzlü insanı ve farklı kültürü ile çeker bizi kendine. Yerli ve göçmen halkı, tarihi ve eşsiz doğası, yöresel lezzetleri ile Anadolu’dan çok farklıdır Kırklareli. Istıranca Dağları (yıldız dağları) ile Karadeniz’e bakan yüzünün doğası içinde ki mağaraları, nehirleri, şelaleleri, dünyada sadece birkaç yerde bulunan Longoz ormanları ile kendini ön plana çıkarmayı başarmış. Ayrıca Tarihi camileri, çeşmeleri, köprüleri, tümülüsleri, anıtları ve kaleleri ile Kırklareli gezi rehberi tarzındaki yerleri anlatmaya başlayayım kendi gözlemlerim ile.

kırklareli gezilecek yerler

Çok kısa Kırklareli Tarihi :

Bizans döneminde “Saranta eclesia” olarak kayıtlara geçmiş Kırklareli “Kırk Kilise” anlamını taşırmış. Cumhuriyet döneminden sonra ise  1924 yılında Kırklareli adını almış. Merkeze bağlı 8 ilçesi bulunan Kırklareli’nin hemen hemen her ilçesinde çoğu Bizans dönemine ait bir çok tarihi kalıntı görebilirsiniz.

Kırklareli Gezi Rehberi  Doğal Güzellikler

1 – İğneada Longoz Ormanları ve içerisindeki göller

İğneada Longoz Ormanı nasıl bir yer?
Kırklareli’nin Demirköy ilçesi İğneada Beldesi içerisinde bulunan İğneada Longoz (su basar) ormanları Türkiye’ye bir armağan gibi çıkıyor karşımıza. Kırklareli’nin Demirkay ilçesi Karadeniz sahilindeki İğneada Longoz ormanları il merkezine 100 km. 1.5 saate ulaşabilirsiniz.
Milli park olarak koruma altına alınan bu cennet köşe çok bilinmese de güzelliği ve zengin doğası ile bizleri bekliyor. Doğaya olan aşkınızı longoz orman farklılığı ile yaşayacağınız macera dolu bir gezi hayalinize kavuşacağınız yer diyebilirim. İçerisinde rahatlıkla kamp yapacağınız orman ve göl kenarı alanları ile doğanın her tonunu, canlının her türünü, yaz ve kış farklı şartları ile görebilirsiniz. İğneada Longoz ormanı içinde 5 göl bulunuyor.

iğneada longoz ormanları nerede ve kamp alanları

İğneada beldesi’ne sadece 3 km. uzaklıktaki Longoz ormanlarında 5 ayrı göl bulunuyor. Her biri birbirinden faklı özelliklerdeki bu göller, Erikli gölü, Mert gölü, Hamam Gölü, Pedina ve Saka gölü  4 mevsim ziyaretçileri ile buluşuyor.  

  • Erikli gölü : Sadece yaz aylarında suların çekilmesi ile deniz ile bağlantısı kesilen bir Lagün gölü’dür.
  • Mert gölü: Çavuşdere’nin denize döküldüğü yerde oluşan ve göçmen kuşların konakladığı bir göl.
  • Saka Gölü:  Longozun güneyinde orman ve kumullar arasında kalan küçük bir göl.
  • Hamam ve Padina gölü ise ormanın iç kısımlarında kalan  kışın sularının artmasıyla ormanın içine yayılan farklı eko sistemi olan göllerdir.

Ayrıntılı İğneada Longoz ormanı nerede ve kamp alanları hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

iğneada longoz ormanı hamam gölü

2- Dupnisa Mağarası Nasıl bir yer ?
Yine Demirköy ilçesi İğneada’da bulunan bu ilginç mağara Kırklareli’ne 75 km. ve 1.5 saate gidebilirsiniz.

Yer altında bu kadar güzel bir görsel şov olacağını hiç düşünmemiştim. Mağara içi gibi dışı da ayrı bir güzellik. Sık ormanların içinde, dev kayalıkların arasındaki derenin kenarından ilerleyerek ulaşıyorsunuz mağaranın girişine. Girişi ve çevresi ayrıca mesire alanı gibi düzenlenmiş. Bu cennet vadide piknik yapabilirsiniz, uzun orman yürüyüşleri ile birlikte  Dupnisa Mağarası‘nı da biraz endişe ve ürperti ile gezebilirsiniz.

Dupnisa Mağarası Hakkında Bilgi 

Kırklareli, Demirköy Sarbdere köyü yakınlarında bulunan mağara 4 milyon yıldır oluşumunu sürdürüyor. Kış dönemi 60 bin yarasaya da ev sahipliği yapan mağaranın bu bölümü kapatılıyor. Yıldız dağlarının vadileri arasında gizlenmiş Dupnisa Mağarası söylentilere göre tarihte korsanların hazine sakladıkları yer olarak bilinse de, bir aşk efsanesine de konu olmuş. 

dupnisa mağarası nerede

Ancak içerinse yapılan yürüyüş platformları ve aydınlatmalar ile bir kısmı gezilebiliniyor. Mağaranın girişi Sulu mağara olarak adlandırılan alt tarafta bulunuyor. İçerisinden ilerlerken küçük bir dere ve 2 metre derinliğe ulaşan göletlerin yanından ilerliyorsunuz. Sonra oldukça dik merdivenler ile 61 m. üst kısım olan Kuru ve Kız mağara bölümlerine çıkıyorsunuz.

 

3- Kırklareli gezi rehberi için Beğendik Köyü ve hikayesini atlamayalım.

Atatürk veya İsmet Paşa kim olduğu net değil ama Paşalardan biri Bulgaristan ile sınırımızı belirleyen Revze deresi karşısında oldukça düzenli ve bakımlı Bulgar köyünü görür. Şimdiki yerine göre daha çukurda olan köy için Bulgaristan’a bakan şu tepeye taşıyın ve imrenilecek bir köy yapın demiş. Yıllar sonra tekrar köyü ziyaret paşaya muhtar sorar, Nasıl paşam beğendiniz mi ?  Paşa verdiği cevap ile de köyün adını koymuş olur. “Beğendik” der.

Beğendik köyü şimdilerde çok meşhur, hafta sonları köyü gezmeye ve kahvaltıya gelenler çok oluyor. Ayrıca pansiyon tarzı odalarda kiraya verilmeye başlanmış. Bu sessiz sakin yeri Karadeniz güzellikleri ile gezmelisiniz. 

4- Kıyıköy sahili ve Plajı

Pabuçdere ve Kazandere’nin Karadeniz ile kavuştuğu yerde oluşan incecik kumlu plajı tatilcilerin yeni gözdesi olmuş. Çok uzun olmayan kumsalı, genişliği ile birçok deniz seveni toplamayı başarmış. Halk plajı olan bu plajda yazları kiralık şemsiye ve şezlong da bulabilir veya kendinizde getirip kurabilirsiniz. Ayrıca daha da ıssız koy tercih ederseniz yakınlarda Poliçe koyu, Selvez ve Panayır iskelesi koyu tam aradığınız yer olacaktır. Rüzgarlı ve dalgalı Karadeniz günleri haricinde pırıl pırıl denizin tadını güneş eşliğinde çıkarabilirsiniz.  Denizi oldukça sığ. Rüzgarsız günlerde çocuklar içinde oldukça güvenli. Ancak rüzgarlı günler bu sığ Karadeniz’de oldukça büyük dalgalar üretiyor.

Kırklareli gezi rehberi kıyıköy denizi ve plajı nasıl

5 – Balkaya Köyü

Doğa güzellikleri ile ön plana çıkan  Balkaya Köyü yeşilin ve suyun her rengini bulabilirsiniz. Özellikle kamp severlerin tercih ettiği Balkaya Köyü ve çevresi doğa tutkunlarını ağırlıyor. Her geçen gün ziyaretçi sayısının artması ile otel ve küçük pansiyonlarında açıldığı bu doğa cenneti bölgede tarihi kalıntılar ile de karşılaşa bilirsiniz.

6- Cehennem Şelaleleri 

Kırklarelinin vize ilçesinde bulunan Cehennem şelaleleri  doğa severlerin yeni keşfettiği bir vadi içinde bir çok şelaleden oluşuyor. Ulaşımı biraz zor olsa da doğa ve kamp verler için ıssız, sessiz ve sakin bir  doğa gezisi ve kamp imkanı sunuyor.  Kırklareli İl merkezine 80 km ve 1. 20. Dk da ulaşabilirsiniz.  Doğa içinde ıssız, sessiz ve sakin en az bir gün veya bir gece geçirmelisin.  Sarp kayalıkların içinde ki yoğun orman dokusu altında akan birçok şelalesi ile keyif alacağınız bir doğa. Doğa adına ne arıyorsanız burada var. Issızlık, yaban hayat, sessizlik, orman, vadi, ve dere  boyunca irili ufaklı bir çok şelale. Issızlığı ulaşımın zorluğundan gelse de günü birlikçilerin hafta sonu uğrak yerlerinden biri. Kendinizi modern hayattan biraz kurtarmak isterseniz. Bir gününüzü ve ya kamp atarak en az bir geceyi bu ıssızlıkta geçirerek kendinizi resetleye bilirsiniz. Cehennem şelaleler adını sanırım dik ve dar bir vadi içinden geçen Kerevizdere‘si üzerindeki kayalık oluşumlardan akan sıralı birçok şelaleden alıyor.

Ayrıntılı Cehennem Şelalesi kamp, nerede, nasıl gidilir hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

Kırklareli gezi rehberi cehennem şelalesi kamp nerede

Kırklareli Tarihi yerleri

7 – Hızır Bey Camii

Büyük cami olarak da bilinen Hızır Bey camii 1383 yılında Mihalzade Hızır Bey tarafından yaptırılmış. Avrupa’nın da en eski camisi ünvanı ile anılan  Hızır Bey camii 1000 kişilik kapasite ile hala dimdik ayakta ve ibadete açık durumda. 1824 yılındaki büyük depremde hasar görse de onarılmış olan cami, Erken Osmanlı döneminin en güzel örneklerinden biridir diyebiliriz.

hızır bey cami kırklareli gezi rehberi

8 – Babaeski Köprüsü 

Batı Trakya yani Rumeli‘ye doğru bir geçiş görevini üslenen bu tarihi Babaeski Köprüsü, 4. Murat zamanında yaptırılmış. Bir çok seferlerin bu köprü üzerinden yapılmış olması ise tarihi önemini vurgulamaktadır. Babaeski ilçesinin Lüleburgaz yolu üzerinde bulunan tarihi köprü kesme taşlardan kargir olarak yapılmış. Kuzey nöbet kısmı zamana yenildikten sonra aslına uygun tekrardan yapılmış.

Kırklareli gezi rehberi

9 – Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

84 m. uzunluğu ve 6 m. genişliğinde ki bu tarihi köprü yine bir üstad elinden çıkmış. Osmanlı döneminden birçok mirası ile günümüze ulaşan bu köprüyü Mimar Sinan yapmış. Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan köprü ile birlikte birde külliye inşa edilmiş. 1570 yılında yapılan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü taş köprü olarak dört kemerden oluşuyor. Günümüzde halen aktif olarak kullanılan köprü görülmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunuyor.

10 – Küçük Ayasofya Camii Vize :

14. y.y.’da camiye çevrilerek ibadete açılan bu kilise Bizans imparatoru Justinyen zamanında inşa edilmiş. Kırklareli vize ilçesinde Kale mahallesinin iki sur arasına yapılmış. Dikdörtgen şeklinde yapılan klise, camiye çevrildiği günden beri ibadete açıktır. Küçük Ayasofya Cami 16 köşeli tambur kubbesi ile içi hala kilise yapısını koruyor.

Kırklareli gezi rehberi küçük ayasofya camii

11 – Kırklareli Kıyıköy Aya Nikola Manastırı :

Kıyıköy’den yürüyerek bile geçebileceğiniz Aya Nikola Manastırı M.S. 500 lü yıllarda yapıldığı biliniyor. Kayalara oyularak yapılan bu tür manastırlara iyi bir örnek olarak günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Beldeye 700 mt. Uzaktaki manastır iki katlı. Alt katı kilise olup, üst katı ise keşişler için ayrılmış.

aya nikalo manastırı

12 – Kırklareli Kanlıgeçit Höyüğü ( Kırklareli Gezi Rehberi ). 

Neolitik çağdan kalma izleri günümüze getiren Kanlıgeçit Höyüğü şehrin en eski kalıntıları arasındadır. Kırklareli’ne 3 km. güneyinde olan höyükteki ilk kazı çalışmaları 1994 yılında Prof. Dr. Mehmet Özdoğan tarafından yapılmış. Kuzey, güney ve doğu yönlü üç bölümden oluşan höyük Ayagı pınar höyüğünün yakınında bulunuyor.

13 – Kırklareli Aşağı Pınar Höyüğü

Kanlıgeçit höyüğü gibi aynı dönemleri işaret eden Aşağı Pınar Höyüğü ise 1980 yılında ortaya çıkarılmış.1993 yılında kazı çalışmaları ile bir çok bölümü görülür hale gelmiş. Daha çok yerleşim alanı olarak kullanılmış bu tarihi bölge yine Neoltik çağ izlerini taşıyor. Kazılarda bulunan birçok tarihi eser Kırklareli Müzesinde görmeniz mümkün.

14 – Vize Kalesi Vize Kalesi:

Kınklareli Vize ilçesinin en yüksek tepesine kurulmuş olan Vize Kalesi en çok gezilen yerler arasında. İç ve dış kale olarak ikiye ayrılan kale, Roma döneminde yapıldığı biliniyor.  Edirne Müzesi’nde serglenen kitabesinde ise  “’Aulus Pores oğlu Firmus ile Kenthes oğlu Rytes oğluAulus Kenthes ve Hyakinthus oğlu Rabdus idaresi altında kale burçları inşa edilmiştir. Yazıyor.

15 – Kıyıköy ve çok kısa tarihi

Kıyıköy‘e girerken altından geçtiğiniz bu kemer aslında kale surlarının kasabaya giriş kapısı. 6.y.y’dan kalma olduğu düşünülen kaleden geriye çok bir şey kalmamış olsa da bu beldenin tarihi dokunsa güzel bir görsellik katıyor. 6.y.y. Bizans döneminden kalma bu kale surlarını Justinyen döneminde yapılmış.  Denize doğru uzanan kayalığın üzerine kurula kale surları 6 mt. Yükseklikte  ve saray kapısı hala ayakta duruyor.

Kırklareli gezi rehberi kıyıköy tarihi yerler

Kırklareli’de ne yenir ?

Trakya bölgesinin genel hamur işi ve meralarında yetişen hayvancılığın et ürünleri oldukça bol. Karadeniz kıyısındaki ilçe ve beldelerinin ise deniz mahsulü yemeklerini, üzüm bağlarından gelen kültürü ile şarapları ile oldukça zengin bir yemek kültürüne sahip.  En farklı olanlarından  Höşmerim, Şarap ile pekmez arasında bir tadı ile sadece burada bulabileceğiniz hardaliye içeceğini denemelisiniz. Tekirdağ kadar olmasa da köftesi de güzeldir. Kırklareli çarşının bir çok yerinde ise dibek kahvesi içebilirsiniz.

Kırklareli Nerede ve Konaklama online haritası :

Harita üzerinde işaretlenmiş olan konaklama seçeneklerini tıklayarak güncel fiyat, iletişim ve ulaşım bilgilerine ulaşabilirsiniz.  Şehir merkezi olduğu için Kırklareli otel, pansiyon, apart gibi çeşitli fiyatlarda konaklama imkanına sahip. 

Trakya doğasını Karadeniz’le birleştirmiş güzellikleri ile Kırklareli gezi rehberi hazırladım. Kırklareli gezilecek yerler için doğası, tarihi, ormanları, mağara ve şelaleleri ile anlatmaya çalıştım. Doğal güzelliklerin çoğu Karadeniz kıyısında olması nedeniyle tatilciler yazın İğne ada ve Kıyıköy çevrelerini dolduruyor. 

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net

 

0 1 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Kıyıköy nerede, kamp, otel ve gezilecek yerler

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478