Sultan II. Bayezit külliyesi ve Edirne Sağlık Müzesi

sağlık müzesi edirne

Sultan II. Bayezit Külliyesi ve Edirne Sağlık Müzesi

Sultan II. Bayezit külliyesi Edirne Sağlık Müzesi gezi notlarımı aktarayım size. Nerede?, Nasıl gidilir? Tedavi şekilleri, giriş ücreti, tarihi hakkında bilgi.

Sultan II. Bayezid Külliyesi ve müzesi

Edirne Sultan 2. Beyazıt külliyesi Sağlık Müzesi

Muhteşem Bir yer.. Neden Mi? Birde benden dinleyin.

Osmanlı dönemlerini çok az sayıda olan filmlerle görürdük hep. Hayali yazılmış senaryolar ile oluşturulan algıyı bu müzeyi görünce yıkmış oldum. UNESKO Dünya geçici miras listesine alınmış olan bu külliye o kadar güzel ve özet bir şekilde canlandırılmış ki! O dönemi bu devirde yaşadık adeta. Her tür açıklama film sahnesi gibi balmumu heykel ve o döneme ait eşyalar ile yapılmış. Günümüz şartlarına göre uygulanan teknikler ilkel gözükse de şimdiki tıbba ışık tutmuş. Osmanlı tıb alanında her türlü gelişmeyi uygularken Avrupa da hasta ve özürlü insanlar cadı ilan edilip yakılıyordu. Herkesin kesinlikle görmesi ve yaşaması gereken yerlerden biri olmalı.

O dönemlerin tıb fakültesi olan Edirne Sultan II. Bayezit külliyesi Sağlık Müzesi ile öğrenciler birebir ders alırlarmış. II. Bayezit tarafından 1488 yılında yapılan sağlık külliyesinde su ve müzik ile ruhsal tedavilerin yapıldığı sağlık külliyesinde ilaç üretim merkezi de bulunuyor. Balmumu heykeller ile canlandırılan tedavi sahneleri oldukça etkileyici. Uygulanan tedavi yöntemlerini açıklayan tabelalar ile her sahneyi kafanızda canlandıra biliyorsunuz. İçerisindeki tıp medresesi odaları bile canlandırılmış günümüzün profesörleri tarafından birebir eğitim alan medrese öğrencileri dünyanın bir çok yerindeki tıb ilim kaynaklarından da faydalana biliyorlarmış. Osmanlı devleti tıbba o kadar çok önem veriyormuş ki! Hocalarına da öğrencilerine de maaş veriyormuş.

Sultan II. Bayezid Külliyesi ve müzesi nerede

Sultan 2. Bayezit külliyesi Edirne Sağlık Müzesi

Hastane (Darüşşifa) bölümünde tedavi edilen hastalıklar :

Döneminde tıb ilminin en önde teknikleri ile birçok branşta bölümler açılmış. Ortopedi, Kas hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Kadın hastalıkları, akıl hastalıkları ve en önemlisi genel cerrahi bölümleri ile dünyanın önde gelen tıp fakültesi olarak hizmet vermiş.

 

Sultan II. Bayezıt külliyesi Edirne Sağlık Müzesi Tedavi Yöntemleri

Özellikle akıl hastaları müzik ile tedavi ediliyormuş. Ruh hastalığının çeşidine göre çalınan Ney ile Türk Sanat Müziği makamları ile de sonuçlar alınmış. Hastane mutfağında hastalık çeşidine göre özel yemekler çıkartılırmış. Gülleri ile de meşhur Edirne’de farklı ot ve çiçek türleri ile ilaç ve yaralar için pestiller üretilen ayrı bir bölümü de var.  Çiçek aşısının ilk kez bulunup kullanıldığı bu Edirne Sultan 2. Bayezit külliyesi hastanesi Osmanlı’nın ilk tıp fakültesidir.

 

Sultan II. Bayezid Külliyesi ve müzesi hakkında bilgi

Sultan 2. Bayezit külliyesi Edirne Sağlık Müzesi’ne büyük ilgi

Tarih severler buranın kıymetini bilmiş bilmese de burayı görmek için tarihe ilgi duymak gerekmemeli sadece, özellikle öğrencilerin gezmesini tavsiye ederim. Şimdiden ilgi o kadar büyük ki. Her yıl 3 milyon ziyaretçiye ulaşan Edirne’de Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Edirne Sağlık Müzesi‘ni 2019 yılında 300 bin kişiyi aşkın ziyaretçiyi ağırlamış. Yerli ziyaretçilerin yanında balkanlardan gelen yabancı ziyaretçilerin artışı da dikkat çekici.

 

Sultan 2’nci Bayezid Külliyesi ve Edirne Sağlık Müzesi’ni kim yapmış.

532 yıl boyunca tüm ihtişamı ile günümüze kadar hizmet vermiş Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi Adını aldığı Sultan 2. Beyazıd 1484 tarihinde Mimar Hayreddin’e yaptırılmış. Tunca Nehri kıyısında 4 yıl yapımı süren bu muhteşem eser 1488 yılında tamamlanmış. UNESKO Dünya Kültür Mirası geçici Listesine girmesiyle ziyaretçi sayısı her yıl artmaya devam ediyor. Osmanlının tıb ta ne kadar ileri olduğunu gösteren bu müze 2004 yılında Avrupa Müze ödülünü almış ve 30 farklı ülkeden birçok ziyaretçiyi ağırlamış.

 

Sultan II. Bayezid Külliyesi edirne

Osmanlı’nın medeniyete verdiği önem bu Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Edirne Sağlık Müzesi’ ile ortaya çıkmış.

Özellikle Fatih Sultan Mehmet döneminde nasıl bir medeniyetten geldiğimizi gözler önüne seriyor. İnsana ve bilime verilen önemi görüyoruz bu külliyede. 1400’lü yılları bu müze ve külliyeyi gezerken yaşayacaksınız. Günümüz Hastane işletim yapıları o zamanlarda bile varmış. Osmanlı şifahane ve hastane olarak o dönemde Dünya’nın en gelişmişi durumundaymış. Hastane’de günlük işleyen polikilinikler, yatan hasta hizmetleri, ve ilaç üretim bölümleri bile varmış. Ayrıca külliye kısmında öğrenciler yetiştirilip tıp fakültesi gibi hastalar üzerinde tecrübe sahibi olurlarmış.

Sultan 2’nci Bayezid Külliyesi Edirne Sağlık müzesi farklı bölümleri :

Sultan II. Bayezıd Külliyesi içindeki hastane haricinde fakirlerin barındığı ve yemek verildiği bölümler, misafirhaneler ve mumhaneler ile Osmanlı’nın başkenti olan Edirne için tam teşekküllü bir külliye diyebiliriz.

Sultan II. Bayezid Külliyesi ve şifa müzesi

Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Edirne Sağlık Müzesi hakkında bilgi

Sultan II. Bayezid Külliyesi yüzyıllarca hizmet vermeye devam etmiş. Ancak 1850’li yıllarda Tunca nehrinin taşkınlarıyla zarar görmüş. O dönemlerde sadece akıl hastalarına hizmet veren külliye bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelmiş. 1875’de dönem paşalarından Safvet paşa, bu durumu sadrazama bildirmişse de Osmanlı-Rus savaşı nedeniyle buradaki hastalar İstanbul’a gönderilmiş.  İstanbul’da ki hastanelerde dolunca 1896’da Edirne’deki bu külliye tekrar onarılarak daha modern hale getirilmiş.

Günümüzde ise ; Edirne Sultan II. Bayezıd Külliyesi Cami hariç Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1984’de Trakya Üniversitesine devredilerek, Meslek Yüksek okulu Restorasyon ve Duvar Süsleme bölümü olarak kullanılmış. Trakya üniversitesi ise 1997 yılında Sağlık Müzesine çevrilmiş. Bal mumu mankenler ile o dönemin tedavi ve yaşam tarzları Türkan Kafadar’ın çalışmalarıyla canlanmış.

edirne sağlık müzesi ve gezilecek yerler

 

30 yıl öncesine kadar içinde koyunların otladığı yer yapılan çalışmalar ile yılda yüz binlerin ziyaret ettiği bir tarih ve turizm merkezi haline dönüştü. Ruh Hastalarını Rehabilitasyon Derneği’nin katkılarıyla 30 Haziran 2000 tarihinde de Şifahane kısmı, Psikiyatri Tarihi Bölümü olarak düzenlenmiştir. Tasarım Sanat Yönetmenliğini Türkan Kafadar’ın yaptığı çalışmalarla bu bölüm tarihine uygun bir şekilde mankenlerle canlandırılmıştır. Tıb medrese bölümü ise 2008 yılında hazırlanarak ziyarete açılmış.

Dünyanın en iyi Müzesi Sultan 2. Bayezid külliyesi ve Edirne sağlık müzesi

Sivas Divriği’de bulunan Ulu cami ve Darül şifahanesi gibi birçok külliyede günümüze ulaşmıştır. Ancak en etkili ve verimli bir şekilde 530 yıllık bir külliyeyi aslına uygun olarak müzeye çevrilmesi ile uluslar arası ödül almış tek yerdir.  Bu başarısı ile dünyü tarih tutkunlarını buraya çekmeyi başarmış. Bunun gibi Anadolu ve Selçuklu medeniyetlerinden gelen tarihi yapıları da bu başarıya ulaştırmamız gerekiyor.

Ayrıntılı Sivas Divriği Ulucami nerede ve hakkında bilgi

için bu yazımı da okuyabilirsiniz

 

Sultan 2’nci Bayezid Külliyesi Tarihçesi :

1484 yılında ilk temelinin atılması ile 4 yıl gibi çok kısa bir sürede insan gücü ile yapılmış.  Sultan 2. Beyazıt tarafından bizzat temeli atılmış Külliye geometrik çok gubbeli Osmanlı mimari tasarım örneği ile Mimar Hayrettin Beye yaptırılmış.  Aynı anda bir çak alanda hizmet vermeye başlayan bu büyük külliye de, sağlık, sosyal, dini eğitimlerin yanı sıra aynı zamanda da cami, misafirhane, imaret, köprü ve hamam olarak da hizmet veriyormuş. Sosyal devlet gibi halka çok yönlü hizmetin sembolü olmuş bu külliyenin farklı örnekleri Avrupa da 200 yıl sonra yapılmaya başlanmış. Evliya Çelebi seyahatnamesinde aynı Divriği’deki Ulucami’de ki terimleri kullanmış burayı anlatırken. “dil ile tarif edilmez, kalem ile yazılmaz” demiş. 400 yıl boyunca aralıksız hizmet veren külliyede ilk yıllarda 1 baş hekim, 2 hekim, 2 cerrah, çok ilginçtir ki 2 de göz hekimi bulunurmuş.  Baş hekimlere günde 30 akça, diğer hekimlere ise 15 akça verilirmiş. Öğrencilere ise günlük 2 akçe verilirmiş.  Toplam 15 personelin bulunduğu hastanede 32 hasta yatağı bulunurmuş.

 

Sultan II. Bayezid edirne sağlık müzesi

Sultan II. Bayezid külliyesi ve Edirne sağlık müzesi ve çevresinde gezilecek tarihi yerler :

  • Aşcı Yahya Baba Hz. Kabri
  • Yalnızgöz Köprüsü
  • Tarihi Harap Minare
  • Kasr-ı Adalet binası
  • Selimiye arastası
  • Selimiye camii
  • Makedonya Kulesi
  • Rüstempaşa Kervansarayı
  • Saatli Medrese
  • Kesikbaş baba türbesi
  • Yemiş kapanı hanı
  • Edirne Kent Müzesi
  • Lozan anığtı ve Müzesi
  • Karaağaç tren istasyonu

 

Ayrıntılı Karaağaç tren istasyonu hikayesi ve hakkında bilgi yazımı da okuyabilirsiniz.

Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Edirne sağlık müzesi

Ayrıntılı Lozan anıtı ve müzesi nerede ve anlamı hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

 

Sultan II. Bayezid külliyesi ve Edirne sağlık müzesi nerede ve iletişim bilgileri :

  • Adres : Yeni imaret, 22000 Edirne Merkez/Edirne
  • Müze Tel: 0.284. 224 09 22

Sultan II. Bayezid külliyesi ve Edirne sağlık müzesi giriş ücreti 2023:

UNESKO geçici listesine alınmış bu tarihi yapı ve müzesi için

  • Giriş ücretleri 2023 yılı için 15 tl.
  • Öğrenci ve 65 yaş üstü ücretsiz.
  • Müze Kart geçmiyor. 

Edirne sağlık müzesi ziyaret saatleri

Sultan II. Bayezid külliyesi ve Edirne sağlık müzesi ziyaret saatleri 2023 :

Hafta içi Ziyaret saatleri :

Sabah : 09.00 

Akşam : 17.30

Hafta Sonları Ziyaret saatleri :

Sabah : 09.00

Akşam: 19.30  arası. 

II. Bayezit külliyesi ve Edirne Sağlık Müzesi gezi notlarımı aktarayım size. Nerede?, Nasıl gidilir? Tedavi şekilleri,giriş ücreti, tarihi hakkında bilgi ve fotoğraflar ile paylaşmaya çalıştım, Edirne’de kesinlikle gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor. 

 

edirne sağlık müzesi giriş ücreti 2020

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net


 

1 0 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Karaağaç Tren İstasyonu hikayesi ve hakkında bilgi

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478