Kastamonu gezilecek yerler listesi / Cide, Abana, İnebolu

Kastamonu kalesi gezilecek yerler

Kastamonu gezilecek yerler listesi – Cide Abana, İnebolu

Tarihi, Kültürü ve yemekleri ile Kastamonu gezilecek yerler listesi ile Cide, Abana, İnebolu gezi notlarımı paylaşayım sizlere. Otel ve restoranlarıyla Kastamonu’dayız.

Karadeniz‘de orman ve denizin en güzel buluştuğu yerlerden biri daha. Cide Abana ve İnebolu ile Karadeniz sahilinin en güzeline şait olurken, Küre dağları ile de eşsiz vadileri, kanyonları, şelaleleri ve ormanlarında doğanın tadına bakacaksınız. M.Ö. öncesinden gelen tarih ve kültürü ile medeniyetleri keşfedip, eşsiz Anadolu mutfağının lezzetlerini tadacaksınız. Kültür ve tarih merkezi Kastamonu nerede, nasıl gidilir, İstanbul Escort neler yapılır, Otelleri ve restoranları ile Kastamonu gezilecek yerler listesi için gezi notlarımı aktarayım sizlere.

Ayrıntılı Abana gezilecek yerler hakkındaki gezi notlarım da inceleyiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Listesi

  1. Tarihi Kastamonu konakları ( Merkezde)
  2. Kastamonu kalesi ( Merkezde )
  3. Evkaya Mezarları ( 1 km. 3 dk )
  4. Çivisiz Camii ( 17 km. 25 dk )
  5. Nusrullah Cami ( Merkezde )
  6. Arkeoloji Müzesi ( Merkezde )
  7. Şeyh Şabani veli Hz. Türbesi ( 1,5 km. 5 dk )
  8. Pınarbaşı Ilıca Şelaleleri ( 107 km. 1 saat 40 dk )
  9. Valla Kanyonu ( 117 km. 2 saat )
  10. Horna kanyonu ( 100 km. 1,5 saat )
  11. Ilıca Şelalesi ( 109 km. 1 saat 40 dk )
  12. Gideros koyu ( 148 km. 2 saat 15 dk )
  13. Taşköprü ( 44 km. 50 dk )
  14. Cide ( 149 km. 2,5 saat )
  15. Abana ( 101 km 1,5 saat )

1 – Tarihi Kastamonu Konakları 

Kastamonu zamanında zenginliği ve kültürüne bağlılığı ile bütünleşmiş bir şehir olmuş. Bu kültüre bağlı olarak yapılmış olan tarihi Kastamonu evleri ve konakları hoşgörü ile yapıldığından birbirinin ne güneşini engeller ne de manzarasını.

kastamonu-konakları

Değerine bilen şimdiki yerel yöneticiler ise bunların çoğunu koruma altına alarak tescillemiş. Haremlik selamlık olan köşklerinin üstün ahşap oymacılığı ön plana çıkmış. Ahşap ve Kesme taştan yapılan tarihi evlerle birlikte 1800 civarında yapı tescillenmiş durumda. Yaşamın devam ettiği bu tarihi konaklardan bazıları pansiyona çevrilerek o atmosferin ziyaretçileri tarafından da yaşanması sağlanmış. Bu konaklar tarih boyunca kültürlerini günümüze taşımayı başarmış.Çoğu günümüzde otel ve restoran olarak misafirlerini ağırlayan Kastamonu’nun ünlü konaklarından bazıları. 

  • Toprakçılar Konakları
  • Şahmeran Konak ( otel olarak kullanılıyor)
  • Ballık Konağı ( otel )
  • Kırkodalı Konağı
  • Eflanili Konağı (Restoran )
  • Kadıoğlu Konağı (Otel)
  • Uğurlu Konağı ( Restoran )
  • İsmail Bey Konağı ( Restoran )
  • Şahmeran Konağı ( otel )

kastamonu-konakları-3

2 – Kastamonu Kalesi 

Kommenler Hanedanlığı tarafından 12.yy. da yapılan kale  Bizans mimarisi özeliklerini taşıyor.  Çevresini saran surlar günümüze ulaşamamış.  Kale sonraki dönemlerde çeşitli medeniyetler tarafından birkaç kez tadilat ve çeşitli eklemler ile günümüze gelmiş. Kale içerisinde harç, taş ve ahşap yapılar dikkat çekiyor.  Kale surlarında 15 büyük burç ve kuleler bulunuyor.  kale kuşatmalarında kullanılmak üzeri dehlizler yapılmış. 1943 te yaşanan büyük bir depremle hasar görmüş olan Kastamonu kalesi  2005 yılında restore edilerek son halini almış.  Kale şehrin ortasındaki 100 metrelik bir kayalığın üzerine kurulmuş. Şuan restorasyon çalışmaları nedeni ile kapalı ama kapısının oraya kadar çıkıp yan tarafından şehrin o büyülü manzarasını seyredebilirsiniz.

kastamonu kalesi

3 – Evkaya Mezarları

Kastamonu evkaya mezarları

M.Ö. 7. y.y. da Pafyagonyalılar tarafından tapınma alanı olarak kayaların oyulması ile yapılmış. Kastamonu şehir merkezinin hemen güney tarafından 20 dk yürüyerek bile gidebileceğiniz  Evkaya Mezarları görülmeye değer.  7-8 m. yüksekliğindeki kayaların oyulması ile açık hava atıpınma alanı oluşturulmuş. 3 ayrı yerden girişi yapılan mezarlar içinde sandukaar bulunuyor.  Toplamda 8 mezar bulunan  bu antik yerde ölülerin konulduğu sedir yapılar görülüyor. Mezar alınlıklarında kanatlı aslan ve Ana tanrıça motifleri bulunuyor. 2002 yılında Kastamonu Valilği tarafından yapılan çalışmalar ile turizme sunulmuş durumda. Herhangi bir ücreti veya ziyaret saati bulunmuyor. Kastamonu’nun çeşitli yerlerinde de bu tür kaya mezarlarını görmek mümkün. Kaleiçi, Bademci, Urgancı ve Direklikaya mezarları da bulunuyor.  Tam konumu için tıklayınız. Kastamonu gezilecek yerler arasında olmalı bence. Böyle ahşah üzerine kurulmuş bir şehirde kaya mezarlardı farklı bir deneyim sunuyor insana.

4 – Çivisiz Cami 

Turumun en farklı ve etkileyici yerlerinden birine geldim şimdi. Mahmut Bey cami (Çivisiz Cami) Daday yolu üzerinde merkezden sadece 17 km. 25 dk. uzaklıkta. Burayı özel yapan kısmı ise yapısında hiç metal kullanılmaması. 650 yıllık yapı bağlantı elemanları yerine ahşap geçme ile günümüze kadar gelmeyi başarmış. Kapısı değiştirilmiş ama aslına uygun olarak yapıldığı için tarihi dokusunu kaybetmemiş görünüyor. 

çivisiz-camii kastamonu

Dıştan çok sade görünümünü içinde müthiş bir ahşap işçiliği karşılıyor bizi. Öyle ki! UNESKO Geçici Miras Listesine alınmış. 1366 yılında Candaroğlu Beyliği tarafından inşa edilmiş. İçerisinde hiçbir elektrik tesisatı bulunmuyor. Bu yüzden kışın kapalı olan Çivisiz Cami yaz aylarında ibadete açılarak bu tarihi atmosferde ibadet edebilirsiniz. 

çivisiz-cami-ahşap-işçiliği kastamonu gezilecek yerler

İç ahşap işçiliğinin en üst zirvesinin yaşandığı tarihi camide, özenle ve ustalıkla kök boyaları ve kalem işçilik sanatıyla yapılmış. Kısacası Ahşabın sanata dönüştüğü yer diyebilirim. İlk günkü renklerini hala koruyan bu sanat eseri Kastamonu gezilecek yerler arasında. Tam konumu için tıklayınız.

çivisiz-cami-ahşap-içi

 

5 – Nasrullah Cami

19 Kasım 1920 yılında Mehmet Akif Ersoy Cuma namazı çıkışında bu camide yapmıştı o tarihi konuşmayı. Kurtuluş savaşı ruhunu anlatmıştı eli silah tutan herkese. Ve bu ruhla yazacaktı İstiklal marşını. Kastamonu merkezde bulunan Nusrullah Cami 1506 yılında Kadı Nusrullah tarafından yapılmış. Kastamonu’nun Osmanlı’dan kalma en eski camisi aslında bir külliyedir. İçindeki şadırvanı, köprüsü ve su havuzları ile 1746 yılında 6 gubbeli olan cami ilave ile 9 gubbeli hale getirilmiş. Kastamonu’nun ünlü hattatlarından Ahmet Şevki efendi tarafından caminin iç kısmı hattat süslemeleri ile donatılmış. Kastamonu gezilecek yerler arasında tarihi ile önemli bir yer olarak tavsiye ederim.

nasrullah-camii kastamonu

İstiklal Marşı yazarı ve şairimiz Mehmet Akif Ersoy Kurtuluş savaşı için destek toplamaya Anadoluya gelmişti.  Nusrullah camine gelerek bir çok kez vaaz vermiş ve istiklal marşını ilk olarak burada okumuştur.

6 – Kastamonu Arkeoloji Müzesi 

Atatürk Halk fırkası Binası ve Şapka ve Kıyafet devrimi

Cumhuriyet kurulduktan sonra daha Önce Kastamonu’ya hiç gelememiş olan Mustafa Kemal Atatürk  T.C. İnkilapları arasında bir ilki gerçekleştirmek ister. Halka bu tarihi binadan seslenen Atatürk, Ağustos 1925 yılında Çağdaşlaşma Devrimi olarak bilinen Şapka ve Kıyafet devrimini İnebolu’dan sonra ilk burada halka duyurmuştu. Bu tarihi bina günümüzde Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veriyor.

İki katlı müzenin ilk katında Atatürk’ün Şapka inkilabında kullandığı şapka ile birlikte bir çok o dönem şapkaları bulunuyor. ikinci katta ise Cide ve diğer ilçelerdeki tarihi yerlerin kazı çalışmalarında bulunan eserler sergileniyor. Bahçesinde ise heykeller, küpler ve yazıtlar sergileniyor. Girişi ücretsiz ve Sabah 09:00 ile Akşam 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.  Ayrıntılı bilgi için müze küdürlüğü telefonu ise (0366) 214 10 70

Tam konumu için tıklayınız.

kastamonu arkeoloji müzesi

7 – Şeyh Şabani Veli hz. Türbesi

Kastamonu hanları, hamamları, camileri ve türbeleriyle de zengin bir kent. En önemlilerinden olan Şeyh Şabani Veli Hz. Türbesi Türkiye’nin birçok yerinden gelen ziyaretçileri oluyor. Kastamonu’nun önemli Sultan Ahmet zamanında yapılmış Türbe Şeyh Şabanı Veli Hz. türbesi de bulunuyor.  Bu türbe ziyareti ile hemen yanında iki türbe daha var onları da ziyaret edebilirsiniz. Bunlar Varhaddin Dede Türbesi ile Kesikbaş Efendi türbesi bulunuyor. 

şeyh-şabani-veli-hz.-türbesi kastamonu gezilecek yerler

Kastamonu Gezilecek Yerler Doğal Güzellikleri

Küre Dağları Milli Parkı

En zor sorulardan biri olsa gerek. Hani derler ya anlatılmaz yaşanır!. Çok pişmanım burada 1 gece kamp yapamadığıma. Ama Bu yaz (2020) sırf kamp yapmak için gideceğim. (bana katılmak isteyen mail atabilir.Amasra’ya giderken günü birlik uğramıştım bu doğanın yeşiliyle boğulacağınız yere. Boğulmak kelimesi ne kadar ürkütücüdür değil mi? Karadeniz iklimini de üzerinde bulunduran Küre dağları Milli Parkı’nda vadileri, kanyonları, dereleri, şelaleleri, sık orman dokusu içindeki yaban hayatı ile kendinizi doğaya teslim edeceğiniz ender yerlerden biri. Doğayı ve fotoğraf çekmeye aşıksanız! İşte aradığınız aşk burada.

Küre Dağları Milli Parkı giriş ve kamp ücretleri 2022

Küre Dağları Milli parkı müdürlüğünü arayarak 2020 yılı için belirlenen fiyatları aldım.

  • Kişi başı giriş ücreti: 5 tl
  • Karavan kamp alanı günlük konaklama ücreti: 33 tl.
  • İndirimli kişi başı giriş ücreti: 2.5 tl.
  • Çadır kamp yeri günlük konaklama ücreti: 25 tl.
  • Bisiklet giriş ücreti: 5 tl.
  • Otobüs giriş ücreti: 135 tl.
  • Motosiklet giriş ücreti: 7.5 tl.
  • Midibüs giriş ücreti: 75 tl.
  • Otomobil giriş ücreti: 15 tl.
  • Minibüs giriş ücreti: 45 tl.
  • Kamyonet giriş ücreti: 15 tl.
  • Telefon: 0312 207 50 00 Güncel fiyat ve bilgileri bu numaradan öğrenebilirsiniz.
  • http://kuredaglari.tabiat.gov.tr/

8 – Pınarbaşı Ilıca Şelaleleri

Küre Dağları Milli Parkı‘ndaki Pınarbaşı Ilıca Şelalesi’ndeyiz şimdi. O kadar güzel ve eşsiz bir yer ki! Dünya Doğayı Koruma Vakfı bu güzelliği “Doğanın Türkiye’ye armağanı” olarak değerlendirmiş. Bu milli park kanyonlarıyla da meşhur. Horma ve Valla kanyonu ile Ilgarini mağarası doğa zenginlikleri arasında.

Küre dağlarını keşfetmeye buradan başlayabilirsiniz. ılıca Şelalesi için herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Otopark için 5 tl ücret alıyorlar sadece. Hemen sol tarafta çay ve gözleme satan köylüler bulunuyor. Köyden 10 dk bir yürüyüş ile şelaleye ulaşabilirsiniz. Bu doğayı  yaşamak isteyenler için bungalov tarzı evler ve kamp alanları bulunuyor. ayrıca Atv motor turlarına katılın bu doğayı macera parkuruna çevirebilirsiniz. 

Tam konumu için tıklayınız.

Kastamonu ılıca şelalesi küre mlli parkı

9 – Valla Kanyonu

Valla Kanyonu sarp kayalık yapısı ve zorlu çoğrafyası ile Dünyanın en derin ve rehbersiz gezilemeyecek yerler arasında bulunuyor. Küre dağları milli parkı görevlilerine bu Valla Kanyonu için rehber talebinde bulunmalısınız. Gerekli ekipmanlar ile ve belli bir sayıdaki gruplara ücret karşılığı Valla kanyonu yürüyüşü yaptırılıyor. Kastamonu Muratbaşı köyünde yer alıyor. Dünyanın ikinci en derin kanyonu olarak biliniyor. Seyir terasına çıktığınızda ise müthiş manzaralar sizleri bekliyor olacak.Tam konumu için tıklayınız.

küre dağları kamp kastamonu gezilecek yerler

10 – Horna kanyonu

Ilıca Şelalesinin güneyindeki Horna Kanyonu Kastamonu’ya 100 km. ve 1,5 saat de gidebilirsiniz. Küre dağları milli parkı içinde bulunan Horna Kanyonu yürüyüş parkuru olarak biraz da ha iyi. Kanyon’dan Ilıca şelalesine kadar bir parkuru gezebilirsiniz. Eşsiz doğası içinde bir çok farklı can türünü de keşfedeceksiniz. Yapılan yürüyüş yolları ile de ailecek bu doğayı keşfetmenizi sağlamış birde küçük duraklarda çay molası vereceğiniz yerler yapılıyor. 

Tam konumu için tıklayınız

küre dağları milli parkı nerede

11 – Ilıca Şelalesi 

Bu yemyeşil doğanın tadını gerçekten çıkarmak istiyorsanız, burada en az bir gece geçirmelisiniz. Küre Dağları Milli Parkı içinde özel işletme olarak bir kamp alanı yok. Siz tüm ihtiyaçlarınızı yanınıza alarak bireysel olarak kamp kurabilirsiniz. Ilıca şelalesi en meşhur kamp yerlerinden biri. 2020 yılı için 30 tl olarak belirlenen kamp ücretini girişte ödedikten sonra belirlenen yerlerde ateş yakarak kamp atabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak için Milli Parklar müdürlüğü telefonunu arayabilirsiniz.  (0378) 227 18 44 Tam konumu için tıklayınız. 

Küre dağları ılıca şelalesi kastamonu gezilecek yerler

12 – Kastamonu Gideros Koyu

Kastamonu İnebolu Karadeniz sahil şeridindeki Cide ilçe sınırlarında bulunan Gideros Koyuna geldik. Neden mi? 170 km. Kastamonu sahilin de ki koyda 3500 yıl önce Amazon savaşçı kadınlar tarafından kurulan ve Büyük İskender’in baldızı tarafından yıktırılmış. Bu efsanevi yer pırıl pırıl denizini yemyeşil doğanın içinde bulursunuz. Heli birde gün batımına kalırsanız değmeyin keyfinize.  

gideros koyuna nasıl gidilir

Ayrıntılı Gidaros Koyu nerede, nasıl gidilir ve kamp alanları hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

 

13 – Taşköprü – Kastamonu Gezilecek Yerler –

Yemyeşil doğasıyla şehrin kuzeyinde kalan, sarımsağı ile ünlü Taşköprü’deyiz. Dünya markası haline gelmiş Taşköprü sarımsağının toprağında ki selenyum, kükürt ve alisin yağı ile şifa kaynağı olmuş insanlığa. Geleneksel Kastamonu evlerini burada da görebilirsiniz. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen sarımsak ve Kültür festivali düzenleniyor Bu yıl 40. sı düzenlenecek olan festivalde kültürel değerler ile eğlenceyi bir arada bulabilirsiniz. Ayrıca Gökırma’ğın kuzeyinde Pompeipolis Antik Kenti bulunuyor. Tarih severlerin beğenerek gezeceği bir yer. 

taşköprü kastamonu gezilecek yerler

Nisan ayından Temmuz ayına kadar tamamlanan hasadı ile Türkiye ile dünyaya ya ihraç ediliyor.

taşköprü-sokakları kastamonu gezilecek yerler

14 – Cide Gezilecek yerler

İnanın!… Karadeniz’in her bir köşesi doğası ile insanı büyülemeden geçmiyor. Bilmiyorum ama, benim gibi çocukluğundan beri şehirlerde yaşamış birçoğumuz yeşil ile mavinin birleştiği her köşeye aşık oluyoruz. Ege-Akdeniz tamam da Karadeniz’de bir başka yani.  İşte beni böyle düşündüren yerlerden biri oldu Cide. Bir yanınız dağlar, diğer yanınız Karadeniz ile dolambaçlı yollardan indiğimiz Cide’nin uçsuz bucaksız plajları karşılıyor bizi. İsteyen rahatlık, sessizlik ve huzur içinde kimseden rahatsız olmadan ve etmeden kuruluyor kumsalım bir yanına. İster günübirlik isterseniz de sahile kamp bile kurabilirsiniz. Cide çevresinde birçok doğa harikası koylar, mağara ve kanyonlar ile Cide Kastamonu gezilecek yerler arasında olmalı.

Ayrıntılı Cide nerede ve gezilecek yerler hakkındaki yazımı da inceleyiniz

cide gezilecek yerler

15 – Abana gezilecek yerler 

6 km’ lik kumsalı ile, son zamanlarda turistik açıdan değer kazanan Abana, Karadeniz kıyısında alması nedeniyle Mavi ve yeşilin her tonunu üzerinde taşıyor. M.Ö. bir geçmişe dayalı olan Abana’da çok fazla bir kalıntı bulunmasa da tarihi yerleri ve özellikle de plajları yaz aylarında dolup taşıyor. 5 bin nüfuslu Abana yazın 15 binlere kadar çıkıyor.  Çevre koyları ve plajları, Kanyonu ve tarihi kalıntıları ile  Abana gezilecek yerler arasında olmalı.

Ayrıntılı Abana gezilecek yerler ve gezi notlarım hakkındaki yazımı da inceleyiniz.

abanaya nasıl gidilir kastamonu gezilecek yerler

Ayrıntılı İnebolu nerede ve gezilecek yerler hakkındaki yazımı da inceleyebilirsiniz. 

2018 Türk Dünyası Kültür başkenti Seçilen Kastamonu

Tarihte uzun yıllar yönetim merkezi olmuş Kastamonu bu kültür birikimini ile Türkiye‘nin tek adayı olarak Kazakistan’ta 5 aralık 2017 tarihinde yapılan toplantı da bağımsız diğer Türk devletlerinin de katkılarıyla Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmiş. Kazak ve Türk Devletlerininde katıldığı birçok etkinlikler düzenlenerek kutlamalar yapılıyor. Birçok turisti kendine çeken etkinliklerle Kastamonu tanıtımına büyük destek sağlamış.

kazak-kültür-başkenti-2018 kastamonu gezilecek yerler

Kastamonu Tarihi Kısaca

7 bin yıllık bir geçmişe sahip Kastamonu aslında Tunç çağına kadar gitmekte. Hititler ve sonrasında Patagonya medeniyetlerine ev sahipliği yapmış. M.Ö 60 yıllarda Roma İmparatorluğu tarafından yönetilen Kastamonu Taşköprü’deki Pompeipolis Antik Kenti ile en zengin dönemlerini yaşıyor. Bizanslılardan sonra 1084 yılında Türkler yerleşmiş Kastamonu’ya. Osmanlı döneminde de Karadeniz ve İstanbul Anadolu yakasına kadar geniş bir bölgenin yönetim merkezi olmuş.

Kastamonu gezilecek yerler

alıntı fotoğraf

Önce Kastamonu İnsanının samimi misafirperverliği ;

Neden mi? Tarihi ve kültüründen aldığı terbiye ile insanın hoşgörülü ve misafirperverliği ön plana çıkmış. Samimiyetinin önce yüzüne vurduğu Kastamonu insanını asıl şivesinden anlarsınız cana yakınlığını. Gerçi Anadolu’da nereye giderseniz gidin, insanın yüreğine işleyen o manevi sözcüğü söylediğinizde tüm kapılar açılır. “Selamunaleyküm” ‘dür tüm kapıların anahtarı. Kastamonu gezilecek yerler i yazdıktan sonra bir paragraf ile Kastamonu insanını, başıma gelen küçük bir olayla anlatıcam. Öyle ki! 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu’da söylemiştir o büyük sözü. Neydi o? “Bir Türk Dünya’ya bedeldir” diye.

Kastamonu Keşfedilmeyi bekliyor 

Tarihiyle, ormanıyla, ahşabıyla, doğasıyla ve yemekleriyle keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Bir çok güzelliği bilinmiyor. Kastamonu’ya geldiğimde bu kadarını da beklemiyordum.  Belli başlı yerlerini yazmama rağmen gördüklerim kadar da göremediklerim var. Bu fragman olsun diyelim. Kastamonu benim için daha bitmedi.

Kastamonu’da nerede kalınır ?, otel ve konaklama haritası

Kastamonu gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Kastamonu’da nerede kalınır diye baktığımızda karşımıza 150 ile 350 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun otel ve konaklama seçenekleri çıkıyor.

2020 yılı Güncel ve online KASTAMONU Otel ve pansiyonları için haritayı tıklayınız. 

Kastamonu otelleri haritası

taşkprü-kastamonu-1 turluyorum.netKastamonu Yemekleri :

Binlerce yıllık geçmişi ve kültürü ile gelmiş geçmiş medeniyetlerin bıraktığı izleri de kattığınızda 812 çeşitlik bir lezzet zenginliği çıkmış ortaya. Öyle ki! 500 çeşidi sadece Kastamonu’ya ait. Yani diğer Anadolu illerinde bilinmiyor. Günümüzde halen yapılan bu lezzetlerin bir kaçını yazayım.

 

  • Eki Ekmek: Un, kıyma ve çeşitli baharatlardan yapılan Etli ekmek tad olarak diğerlerinden farklı bir lezzet.
  • Bandurma: Un, Ceviz, Hindi eti ve tereyağı kullanılarak yapılıyor.
  • Mıklama: Kıyma, soğan kavrularak yapılan yemeğe yumurta ve maydanozda ekleniyor.
  • Paça: Patates, yumurta, yoğurt ve sarımsak ile yapılıyor.
  • Kişili Pilav: Kastamonu’nun meşhur Siyez bulguru ile yapılıyor. Nane, dereotu, maydanoz, ebegümeci ve salça eklenerek yapılıyor.
  • Simit Tiridi: Kastamonu simidi, kemik suyu, tere yağı, kıyma, yoğurt ve sarımsak ile yapılıyor.
  • Kuyu Kebabı (Püryan): 1- 1.5 metre derinliğinde 3-4 koyun alabilecek kuyunun içine asılır. Kuyunun duvarına çengeller ile asılan  kuzular tabanda közlenen odunlar ile pişirilir.

Kastamonu’da nerede, ne yenir ?  Restoran ve Lokanta haritası 2020

Kastamonu restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Kastamonu’da nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.

2020 yılı Güncel ve online KASTAMONU restoran ve lokantaları için

haritayı tıklayınız. 

Kastamonu restoranları haritası

Kastamonu nerede, Nasıl gidilir ?

Karadeniz ile İçanadolu bölgesi arasında kalan Kastamonu Karadeniz sahiline kıyısı olan bir Karadeniz ili. 

Türkiye’nin tüm illerinden otobüs seferleri düzenleniyor.  Kastamonu hava alanı ise Şehre 12 km. güneyinde ve 15 dk mesafede bulunuyor. 

Kastamonu haritası ile bulunduğunuz yerden olan navigasyon bilgisi ile kaç. km. ve saat masafede olduğunu görebilirsiniz. 

 Kastamonu Kaç Km ?

  • İnebolu Kastamonu arası kaç km ? 92 km. 1 saat 20 dk
  • Cide Kastamonu arası kaç km ? 134 km. 2 saat
  • Amasra Cide Kastamonu arası kaç km ? 191 km. 2 saat 40 dk.
  • Sinop Cide Kastamonu arası kaç km ? 206 km. 3 saat 15 dk
  • Ankara Cide Kastamonu arası kaç km ? 238 km. 3 saat 15 dk
  • İstanbul Cide Kastamonu arası kaç km ? 522 km. 6 saat
  • İzmir Cide Kastamonu arası kaç km ?  874 km. 9 saat 

Kastamonu insanı için küçük bir anegtod : ( İnsan Hikayeleri )

Kastamonu’dan sonra Taşköprü‘ye doğru yol aldığımda öğlen olmuştu. Yolculukta yoruyor insanı. Gökırmak üzerine kurulmuş tarihi Taşköprü‘sünden girer girmez eski çarşısına girdim. Açıkmıştım. Yöresel yemeklerin yapıldığı eski esnaf lokantalarını tercih ederim genelde.

karamustafa-paşa-cami-1 kastamonu gezilecek yerler

Küçük çarşısında bir tur attıktan sonra rastgele bir esnaf lokantasına girdim. Kapı yanındaki boş ve köhne masaya oturdum. İnanır mısınız? 70’li yaşlarını aşmış bir amca yanıma gelerek Kastamonu şivesiyle “Hoş geldin Evladım. Nerden geldin, nereye gidersin” dedi. Hoş bulduk amca da bir yere gideceğimi nereden anladın.

Yabancı olduğumu anlaması kolay da burada kalmadan gideceğimi anlamasına inanamadım. Sordum istemsizce burada kalmayacağımı nereden anladın diye. “Onca boş yer varken kapı kenarına oturdun evladım. Demek ki yolun uzun” dedi. “Bizde ömrümüzü bu lokantada çürüttük bilelim o kadar kim kalıcı, kim gidici”. diyerek gülümsedi. Ne yiyeceğimi sormadan “-Ben sana çorba verem” dedi. Ne çorbası var diye sordum. Cevap vermeden önüme getirdi bir çorba. Ye oğul buranın çorbasıdır bu. Un, tereyağı, yoğurt, yumurta ve baharatlardan yapılan Oğmaç çorbasıymış. Ortamın otantikliği mi?, İhtiyarın gizemi mi bilmem ama hala şaşkınlığımı atamamıştım üzerimden. Neyse kaşıklamaya başladım çorbayı.

Buraya kadar sıra dışı bir şey yok aslında. Masaya konan bir bardak suyu da içmiştim. Sürahi bakarken bir bardak su daha getirdi ihtiyar. Misafirliğimi tüm müşterilerinin önünde tutmuş bu ihtiyar yere düşürdüğüm kaşığı yerden daha almadan yenisini koymuştu masaya. Ekmeğim kurumasın diye ikişer dilim olarak getiriyordu sürekli. 70 ini aşmış ihtiyar delikanlının bu şekilde hizmet etmesinden rahatsız olmuştum. “Amca yok mu? bir çırağın garsonun” diye sordum. -“Yetiştirdiğim çıraklarım oldu ama servisi hep ben yaparım. Yemek yapmak kolaydır. Ama misafir ağırlamak zordur” dedi.

ılgaz dağları turluyorum.net

Kültür düşmanı fast food restoranlar ;

-“Duydum insanlar büyük şehirlerde yemeğini kendi alıyorlarmış. Yemeğini yemeden parasını ödüyorlarmış. (fest food) Böyle bir ayıbı duydum ama görmeden ölürüm inşallah” dedi. Çorbadan sonra yemekte yiyecektim ama inanın birçok yerde fest food yemiş biri olarak utandım onun sözlerinin karşısında ve kalktım.  Anadolu kültüründe o kadar büyük bir ayıp ki yemekten önce parasını ödemek. Bizim güncel ve şehir hayatımızda sıradan olmuş bu davranışı sadece açlık ihtiyacımızı gidermek amacıyla kullanmışız.  

Misafir Para ödemez!

“Amcacım eline sağlık borcum ne kadar” dedim. “Afiyet olsun misafirlikte borç mu olur, Çorbam ikramımız olsun” dedi. “Kesinlikle olmaz” dedim. “-Misafirperverliğinin değil emeğinin karşılığı veriyorum” dedim. “Yolun açık olsun” dedi. Allah’tan tam da o sırada 7 yaşlarında oğlunun torunu girdi dükkana. 10 lira çorba parasını çocuğun cebine koyarak “bende Tekirdağ’lıyım dedim. Bizde de adet böyledir.” Diyerek ayrıldım. 

taşköprü-sokakları kastamonu gezilecek yerler

Şimdi niye anlattım bunu; Modernleşicez diye örnek aldığımız batılı ülkeler bizi bizden koparttığını anlatmak için yazdım. Anadolu’nun birçok yerinde bu tarz şeylere rastlıyorum. Sizlerden isteğim şehir hayatından uzaklaşmak için modern tatil bölgelerine gitmek yerine Anadoluyu gezin köşe bucak. Ve nereden geldiğinizi hatırlayın. En azından köyünüze memleketinize giderek örf ve adetlerinizi hatırlayın. Bu sözüm özellikle genç kuşaklara. Yoksa kültürel değerlerimizi gelecek nesiller göremeyecek. Bunun için Kastamonu gezilecek yerler den başlayabilirsiniz.

Acun Ilıcalı’nın amcasının misafirperverliği ;

Nerde? ne zaman? diye sormayın! 4 sene kadar önceydi. Bir mevlüt sebebiyle Şimdilerin ünlü kanal sahibi Acun Ilıcalı’nın Amcası Erol beyin evine misafir olmuştuk. Sadece erkeklerin toplandığı evde ben ve yanımdaki birçok akrabama ilerlemiş yaşına rağmen ikramlarda bulunuyordu. Erzurum misafirperverliği abartarak yaşatan bizlere hoş sohbetiyle de eşlik ediyordu. O sıra Öyle bir fırça attı ki bana neye uğradığımı şaşırdım!. Sadece biten çayımı kendim doldurmak istemiştim. Siz zahmet etmeyin dememe rağmen elimdeki boş bardağı alarak beni kibarca yerime buyur etti. Ben Acun Ilıcalı‘nın amcası diye değil, ilerlemiş yaşına hörmeten kalkmıştım yerimden. 

Diyeceğim o ki! kim olursanız olun, makam mevki, tanınmış ve sırdan biri. İçinizdeki örf adet ve kültürleri yaşatan ve yaşatmak isteyen bu eğerli insanların kültürel miraslarını çocuklarınıza aktarın. 

Dedim ya Anadolu’nun bir çok yerinde var Bu misafirperverlik. Önemli olan bunu şimdiki şehirlerde yaşatıp, çocuk ve torunlarımıza aktarabilmek. 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net

0 1 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Akyaka nerede ve gezilecek yerler – otel ve tur fiyatları

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478