Araba ile Karadeniz turu rota tavsiyesi ve maliyeti
Araba ile Karadeniz turu rota tavsiyesi ve maliyeti, gezi notlarımı ayrıntılı ve haritalı olarak paylaşayım sizlere. Doğu Karadeniz Batum turu.
Samsun ile Gürcistan Batum arası Araba ile Karadeniz turu ile, her gün 1-2 yer gezerek, yaylaları, şelaleleri, doğasını, kültürünü, tarihini ve yöresel yemek ve lezzetlerinin haritalı rotasını çizeceğim bu yazımda. Oğlum ile 5 gece 6 gün kamp atarak veya arabada kalarak 3200 km Araba ile Karadeniz turu macerasını anlatayım sizlere.
Gürcistan Batum‘a da geçerek büyük bir zevkle yaptığım bu gezi rotasını kilometre ve saat mesafeleri ile nereye, nasıl gidilir?, ne yapılır? tarihi ve doğa güzellikleri ile bölge bölge gezilecek yerler haritası… Hadi Başlayalım..
Araba ile Karadeniz turu rota tavsiyesi ve maliyeti
Araba ile Orta ve Doğu Karadeniz turu için Kocaeli’den çıktım yollara. İlk olarak Samsun geldiğimizde(7 saat 630 km.) Meydan da bulunan ATATÜRK Heykelini görebiliriz. Sonrasında doğu park alanı içinde yer alan ATAMIZI Samsun’a ulaştıran aslına uygun olarak yapılan Bandırma Vapuru‘nu görmeden olmaz. Kısa bir şehir turu atabiliriz. Teleferikle Amisos tepesine çıkıp şehri ve sahili seyrettikten sonra Amazon kadın heykelleri ve müzesine de uğrayabilirsiniz.
Ordu kentinin sembolü olan “Boztepe’ye Çıkmalı Şu Orduya Bakmalı” sözünün mekanı olan Boztepe’ye çıkmak şart. Teleferikle 2350 metre, 500 metre yükseğe çıkıp Ordu’yu ve Karadeniz’i ayaklarımızın altında hissedeceğiz. Ordu çarşı ve sahilide mevsimine göre oldukça keyiflidir.
Araba ile Karadeniz turu rota tavsiyesi ve maliyeti 2019
Sonra kirazın ve fındığın ana vatanı olan Giresun’a ulaşıyoruz. ( 45 dk 50 km.)
Giresun’dan geçerken bir yanımızda yakın tarihimizin bir parçası olmuş olan Topal Osman’ın Mezarının da içinde bulunduğu Giresun Kalesi’ne gidebiliriz. Eğer burada bir gün konaklamayı düşünüyorsanız 1 saatlik yolculukla Giresin yaylalarının en meşhurlarından Kümbet ve Koçkayası tabiat parkına çıkmalısınız. Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası’ndan sonra Karadeniz’in en büyük şehri için Trabzon’a yol alabilirsiniz.
Karadeniz’in en eski müzelerinden olan ve 13.yy da yapılmış, 1572’de camiye çevrilmiş, 1964 tarihinde müzeye çevrilmiş olan Ayasofya Müzesi farklılığıyla ön plana çıkıyor. İçinde yaşayan tarih, insanı etkiliyor. Müze gerçekten gezilmesi gereken yerlerden biri.
Trabzon Atatürk Köşkü
Trabzon çarşısında şehri tanımak için dolaşabiliriz. Soğuksu Mevkiinde ki Atatürk Köşkü var. Ulu Önder bu köşkte 1924 ve 1930’da iki kez ziyaret etmiş,1937 yılında burada kalmış, vasiyetinin bir kısmını da bu köşkte yazmış. Görevliler bilgilendirme yapıyorlar. Köşk’ün mimarisi ve bahçesi sizleri büyüleyecek.
Trabzon Maçka’da bulunan Altındere MilliParkına gidebiliriz. (40 dk. 30 km) Yeşilliklerin içinde bulunan Karadağ’ın eteklerine kaya oyularak inşa edilmiş olan Sümela Manastırı’nın mimari harikasını gördüğünüzde şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. 1250 m. yükseklikte bulunan Sümela Manastırını gezerken İçerisindeki bilgi tabelalarını ve oradaki rehberlerin anlatımlarını kaçırmayın. Bu tür yerler için Müze Kartınız yanınızda olsun. Restorasyondan sonra bir kısmı ziyaretçilerine açıldı. Karadeniz turunun olmazsa olmazı bir yer.
Sürmene’de bulunan (30 dk 40 km) Kooperatif Çay Fabrikasının satış mağazası var yol üstünde. Görevliler rica ederseniz fabrikayı da gezdiriyorlar. Meşhur bıçak atölyeleri ve satış mağazalarına da uğrayabilirsiniz.
Karadeniz yaylaları ve Uzungöl’e geçebiliriz. (1,30 saat 60 km)
Dağların arasından çıkan yol ile Uzungöl’e ulaşıyoruz. Size burada saç kavurmayı öneririm. Tadı hala damağımda.. Yukarı Kaçkar Yaylaları na da çıkabilirsiniz. Ama size tavsiyem buradan minibüslerle bu Lustra ve Garaster Yaylalarına muhakkak çıkın. 2400 metredeki Soğanlı dağlarında bulunan bu yaylalar hala doğallığını koruyor. Yol güzergahımız üzerinde bir çok yayla daha görme şansınız olacaktır.
Rize’ye geldiğimizde yol kenarında tepelere doğru çay bahçelerini görebilirsiniz. Gelmişken Rize’yi de dolaşalım biraz. Çarşısında Rize bezi ile yapılmış yöresel kıyafetler oldukça ilgi çekici. Ardeşen üzerinden doğa güzellikleri arasında bulunan Ayder Yaylası’na doğru yola çıkıyoruz. (1,30 saat 75 km)Fırtına Deresi’ni takip ederken kestane, kızılağaç, doğu ladini gibi Doğu Karadeniz bitki örtüsünün içinde tarihi Osmanlı Taş köprülerinden Mikronveya Kale Köprüsü görülmeye değer.
Ayder ve Gelin Düveni Şelalesi – Araba ile Karadeniz turu
Kaçkar Dağları’nın en güzel noktasından biri olan Ayder Yaylası’nda keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Yapılaşması süren bu yaylanın doğal ortamı bozulmadan görmenizi tavsiye ederim. Gelin Düveni Şelalesi ve diğer şelaleleri görebilirsiniz. Ayder Yaylasında kendinizi bambaşka bir dünyada hissedeceksiniz. Karadeniz‘in en güzel vadilerinden Fırtına Deresi’nin yanında öğle yemeğini denk getirirseniz yöresel lezzetler olan Muhlama, Laz böreği, Kara Lahana Sarması, Kırmızı Benekli Alabalığının tadına bakabilirsiniz. Buradaki restoranlardan özellikle isteyin fiyatı biraz farklıdır ama değer. (kırmızı benekli alabalık müthişş)
Ayrıntılı Ayder Yaylası gezi notlarımı da okuyabilirsiniz
Bu bölgede gezilecek o kadar çok doğa harikası var ki.. Hangi birini gezeceksiniz, Şenyuva Köyü’nü görerek Fırtına Vadisi’nin vahşi doğasında yükselen Zilkale’ye gidebiliriz. Zilkale’nin Kartal Yuvasını andıran görüntüsüne hayran kalacaksınız. Köy de çay içebiliriz. Harika manzaraya karşı çaylarınızı yudumladıktan sonra Karadeniz Bölgesi‘nin en büyük taş köprülerinden biri olan Şenyuva Köprüsü’ne kısa bir yürüyüş ile geçebiliriz.
Fırtına vadisi Rafting fiyatları 2022
Benim gibi adrenalin severler için ise Fırtına vadisine gelmişken Rafting yapmamak olmaz. Çeşitli lisanslı kurumların hizmet verdiği bu rafting oldukça keyifli ve eğlenceli. 30-40 dk süren rafting 2020 fiyatları90 ile 180 tl’ arasında çeşitli paket programlar arasından seçebilirsiniz.
Araba ile Karadeniz turu – Gürcistan Batum’a geçiş;
Rize’den Batum’a doğru devam ediyoruz. (1 saat 70 km.) Batum’a arabayla geçmenizi önermem. Yaya olarak Sarp sınır kapısından T.C. kimliğinizle 50 tl ücreti ile (2020) rahatlıkla geçip, Gayet iyi Türkçe bilen taksileriyle Batum şehir merkezine geçebilirsiniz. Türk Lirasını Gürcistan para birimi olan LARİ’ye döviz bürolarından değiştirip. Çok ucuz fiyatlarla alışveriş yapabilirsiniz.
Hz. İsa’nın On İki Havarisinden biri olan St. Mathias`in mezarının da bulunduğu Roma döneminden kalan ve en son Osmanlılar döneminde kullanılan Gonio Apsaros Kalesi’ni görebilirsiniz. Batum şehir merkezine ilerlerken Bayburt’tan doğup Batum sınırlarına kadar kendine keskin çizgiler oluşturan Çoruh Nehri’ni ve üzerindeki eski Gonio Köprüsü’nü göreceğiz. Batum şehir merkezinde Burada; Tarihi Meryem Ana Katedral Kilisesi’ni, Tarihi Orta Camii, Tiyatro Binasını, Medea Heykeli’ni, Batum Limanı’nı ve yeni oluşturulan yüzüyle Avrupa Meydanı’nı göreceğiz.Batum plajları da oldukça güzeldir. Karadeniz iklimini yerine daha sıcak bir Akdeniz iklimini yaşayabilirsiniz. Çoruh nehrinden sonra Karadeniz dağlarının bittiği için Batum oldukça sıcak bir yerdir. Bir gün önce yayla da üşürken Batum’a geçtiğinizde Akdeniz gibi sıcak bir iklimle karşılaşacaksınız.
Batum Gezilecek Yerler Listesi :
Agro teleferiği ( 2 km. 6 dk )
Ali ve Nino Heykeli ( 3 km. 9 dk)
Batum Botanik Bahçe ( 10 km. 17 dk)
Batum Bavilerad (heykeller) caddesi ( 2 km. 6 dk )
Orta Cami (Türk mh.) (2 km. 6 dk )
Miracle Park ( 2 km. 8 dk )
Media Heykeli ( 1 km. 4 dk)
Batum Kilisesi ( Merkezde )
6 May Park ( 1 km. 4 dk)
Neptuna Fountain ( merkezde )
Batum-Hopa-sınır-kapısı
Gizli Cennet Borçka Karagöl ve Mençuna Şelalesi – Araba ile Karadeniz turu
Batum dönüşünde bu bölgede benim hayran kaldığım Borçka KARAGÖL. İnanılmaz bir yer..(2 saat 90 km.) İlk gittiğimde beni buraya gömün demiştim.
Sonra Mençuna Şelalesi’ne de uğraya bilirsiniz.Ben gitmedim oraya bir daha ki gidişimde muhakkak uğrayacağım. Yine aynı rota üzerinde çay bahçelerinin arasından geçecek ve isterseniz çay kesimi için yöresel halkla da tanışabiliriz. Lazca anlamı “Ulaşılamaz” olan Mençuna’ya vardığımızda göreceğimiz manzara ise tek kelimeyle harika olduğu söyleniyor.
Hopa – Borçka arası gezilecek yerler
Mesafeler Hopa sahil merkezden hesaplanmıştır
Borçka Karagöl (Kesinlikle gitmelisiniz) ( 50 km. 1 saat 15 dk)
Murgul Delikle Kaya şelalesi ( 47 km. 1 saat )
Aralık Köyü Köprüsü ( 22 km 26 dk )
Kamilet vadisi ( 25 km 30 dk )
Balıklı Şelalesi ( 9 km. 22 dk)
Çifte kemer köprü ( 24 km. 30 dk )
Araba ile Karadeniz turu rota tavsiyesi ve maliyeti
Karadeniz’i Doğası ve Kültürüyle gezdikten sonra dönüş Amasya Üzerinden;
Artık eve dönüşü Merzifon üzerinden Amasya da bir gece kalınıp kral kaya mezarları görülebilir. (8 saat 620 km)
Karadeniz’in doğası, tarihi ve kültürüyle arabayla yaptığımız bu rotayı tamamlamış olduk. Arabada kalarak yaptığım bu turda 5 gece 6 gün ve toplamda 3200 km. ile tamamlamış oldum. Karadeniz turunun dinlenmiş olarak geri dönüş. (6 saat 600 km.)
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
Amasya Yalı boyu evleri (merkezde )
Yıldız Hamamı ( 1,5 km 4 dk)
Tarihi Kumacık Hamamı ( Merkezde )
Hazeranlar Konağı ( 1,5 km. 4 dk )
Gümüşlü Camii ( merkeze 800 mt.)
Amasya Saat kulesi ( Merkezde)
Beyazıt paşa camii (Merkezde)
Amasya Harşena Kalesi ( 3,5 km. 10 dk)
Ferhat Su kanalı (10,5 km. 15 dk)
Aynalı Mağara ( 4 km. 8 dk )
Amasya Arkeoloji Müzesi ( 2 km 6 dk )
İkinci Beyazıt Külliyesi ( 2 km. 5 dk)
Araba ile Karadeniz turu rota tavsiyesi ve maliyeti 2019 :
Herkesin merak ettiği bu 3200 km. 5. gece 6 gün süren biraz hızlandırılmış Karadeniz ve Batum turu maliyetime. 2019 yılı itibari ile gideceğiniz aracın yakıtına, yiyeceğiniz yemeklerin çeşidine ve Batum’da yapacağınız harcamalara göre kişiden kişiye değişir. Benim aracım dizel küçük ve ekonomik 3200 km. için 1000 tl yakıt harcadım. Yeme içme sabah ve öğlen atıştırmalık ama akşam yöresel lezzetler ile iyi bir yemek kaydı ile iki kişi 750 tl. Konaklamayı ben arabada kalarak veya çadır ile kamp kurarak yaptığım için en büyük avantajım bu oluyor. Arabada kalmak nasıl olur diyeceksiniz. İşte beni gezgin yapan yöntem.
Araba ile her gün bir yer gezerek çıktığımız bu turda Karadeniz yaylalarını, şelalelerini, doğasını, kültürünü, tarihini ve yöresel yemek ve lezzetlerin rotasını bu şekilde gezmiş olduk.
Büyük bir zevkle yaptığım bu gezi rotasını kilometre ve saat mesafelerini yazmaya çalıştım. Bu rota oldukça keyifli ve kolay. Göze çok uzun gözükse’de gezerek ve konaklayarak gideceğiniz için yorucu olmuyor.
Bu yılda Karadeniz turuna Doğu Anadoluyu ekleyerek bir tur daha yaptım. Yeni yerler ile yayınlarımı Karadeniz Bölgesi sayfamdan takip edebilirsiniz.
Doğa sevdalısı bir gezgin olarak Türkiye’nin dört bir yanını yıllardır geziyorum. Karadeniz doğası ve kültürü ile araba turu yaparak 3200 km gezi notlarımı aktarmaya çalıştım.
Araba ile Karadeniz turu rota tavsiyesi ve maliyeti, gezi notlarımı ayrıntılı ve haritalı olarak paylaşatım sizlere.
Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;
Merhaba. Nerede ne yiyeceksiniz. Nasıl bir konaklama sağlayacaksınız. Maliyeti çok etkileyen faktörler. Arabanızın yakıt tüketimi de önemli. Size söyleyeceğim thmini rakamlar bile bu faktörlere göre değişibilir.
Merhaba, Tek bir sorum olacak size. Gezseniz günler sürecek, yazsanız sayfalar sürecek Ordu ilini nasıl 3 satıra sığdırmayı başardınız? Gerçekten gittiyseniz Orduya çok yazık olmuş sadece Boztepeyi yazmanız. Zira Boztepeden hariç muhteşem yerleri vardır Ordu ilinin. Emeğinize saygı duymakla birlikte bu içeriğin cidden çok faydasız olduğunu söylemeliyim. Ayrıca Kirazın ve Fındığın anavatanı Giresun değildir. Başarılar
Merhaba tek soru altındaki onlarca sorunuz için teşekkür ederim. Amacım Orduyu tanıtmak değil. 6-7 günlük Karadeniz turunda yol üzeri uğranılacak yerleri anlatmaktı. Bırakın Karadiniz’i 1 haftada gezmeyi, sadece Ordu gibi Karadeniz’in incisi bir şehri 30 günde gezseniz biteremezsiniz.
Bu yazımda Rota üzerindeki illeri tek tek gezmek değil, Şehirlerin yol üzerindeki belli başlı yerlerini görmeden geçmeyin demek için yapılmış bir rota. Bu yaz Ordu’yu gezme fırsatım oldu. Ordu gezi rehberi olarak bir makalem yayınlanak yakında. Bu yazımı okumanızı ve bu şekilde eleştirmenizi o zaman beklerim.
Reis arabayla aynı rotada gezsek full maliyet tahminen ne kadar olur [4 kişi]
Merhaba.
Nerede ne yiyeceksiniz. Nasıl bir konaklama sağlayacaksınız. Maliyeti çok etkileyen faktörler. Arabanızın yakıt tüketimi de önemli. Size söyleyeceğim thmini rakamlar bile bu faktörlere göre değişibilir.
Merhaba,
Tek bir sorum olacak size.
Gezseniz günler sürecek, yazsanız sayfalar sürecek Ordu ilini nasıl 3 satıra sığdırmayı başardınız? Gerçekten gittiyseniz Orduya çok yazık olmuş sadece Boztepeyi yazmanız. Zira Boztepeden hariç muhteşem yerleri vardır Ordu ilinin. Emeğinize saygı duymakla birlikte bu içeriğin cidden çok faydasız olduğunu söylemeliyim. Ayrıca Kirazın ve Fındığın anavatanı Giresun değildir.
Başarılar
Merhaba tek soru altındaki onlarca sorunuz için teşekkür ederim.
Amacım Orduyu tanıtmak değil. 6-7 günlük Karadeniz turunda yol üzeri uğranılacak yerleri anlatmaktı. Bırakın Karadiniz’i 1 haftada gezmeyi, sadece Ordu gibi Karadeniz’in incisi bir şehri 30 günde gezseniz biteremezsiniz.
Bu yazımda Rota üzerindeki illeri tek tek gezmek değil, Şehirlerin yol üzerindeki belli başlı yerlerini görmeden geçmeyin demek için yapılmış bir rota. Bu yaz Ordu’yu gezme fırsatım oldu. Ordu gezi rehberi olarak bir makalem yayınlanak yakında. Bu yazımı okumanızı ve bu şekilde eleştirmenizi o zaman beklerim.
Bir ili gezi rehberi tarzında yazacağım zaman o ili iyice gezerim. Sonra Tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla o zaman yazarım.
Örneğin;
https://turluyorum.net/kayseri-gezilecek-yerler/
https://turluyorum.net/kastamonu-gezilecek-yerler/
https://turluyorum.net/samsun-gezilecek-yerler/
gibi Türkiye’de bir çok ilin gezi rehberi tarzında yazılarım oldu ve birçok ulusal site ve gazetelerde yayınlandı.
Ayrıca Boztepe ile ilgili ayrıntılı bir yazım var sitede..
https://turluyorum.net/ordu-boztepe-gezisi/
İlginiz için teşekkürler.