Hasan Boğuldu hikayesi özeti ve şelalesi nerede

hasan boğuldu hikayesi

Hasan Boğuldu Hikayesi, Kaz dağları nerede ve hikayesi

Kaz dağları Hasan Boğuldu hikayesi ve şelalesi nerede?, nasıl gidilir?, neler yapılır?, doğası, şelalesi ve büyük bir aşk hikayesini anlatayım sizlere…

Birçok kez gittiğim Hasan Boğuldu hikayesi ve Sütüven şelalesi gezi notlarımı paylaşayım sizlerle.

Hasan Boğuldu Kaz Dağları, Edremit Körfezde doğa içine gömülebileceğiniz en güzel yerlerinden biri.

 

hasanboğuldu-kapak

 

Balıkesir Edremit Körfezi’nin iki yüzü vardır. Biri Marmara’ya öbürü Ege’ye bakar. İkliminden köylüsüne kadar başakşehir escort farklıdır. Bir tarafını serin Kaz Dağları’nın oksijen deposu yamaçlarına dayamış olan Akçay, Güre, Altınoluk, Ayvacık. Diğer tarafını Burhaniye, Ayvalık, Sarımsaklı’ya denize, kumsala ve güneşe…

Ayrıntılı Marmara Bölgesi gezilecek yerler hakkındaki yayınlarımı takip edebilirsiniz

Cunda’nın karadutlu kavunlu dondurmasını ve Şeytan sofrasının ayaklarınızın altına serdiği iki diyar görüntüsünü sonra paylaşacağım.

 

Hasan Boğuldu Kaz dağları nasıl bir yer?

Akçay’lı köylülere Hasan Boğuldu Kaz Dağları yolunu sorduğumuzda gitmeye değer bir yer değil demişlerdi. Kaz Dağları’nda büyümüş biri için o kadar sıradandı ki. Bizim gibi şehirlerde büyüyenlerin havasına, suyuna, doğasına hayran kaldığı bir yerdi orası.

 

hasan-boğuldu-şelalesi

 

Köylü pazarının içinden geçerek ahşap minik köprünün üzerinden derenin karşısına ulaşıyorsunuz. Sağınızda vadinin sık orman dokusuyla yükselen Kaz Dağları, solunuzda Hasan Boğuldu Şelalesinden gelen buz gibi berrak dere.

 

hasan-boğuldu-piknik

Hasan Boğuldu hikayesi hakkında bilgi 

Derenin hemen içinde ağaç masalarında piknik yapmaya gelen aileleri seyrederek 15 dk. kadar toprak patika yoldun Hasan Boğuldu Şelalesine doğru çıkıyoruz. Dev ağaçların altına sıkışmış büyük kayaların arasından geçtiğimizde görülüyor şelalenin oluşturduğu gölet. 3 metre yüksekten  akan su ile oluşan göletin oluşmasında birazda insan katkısı olduğu da görülüyor. Dev kayaların arasına beton dökülerek göletin daha da büyük olması sağlanmış.

 

hasanboğuldu-göleti

Hasan Boğuldu Göleti Kazdağları

Günlük Hasan Boğuldu turları düzenleniyor;

Sabah erken geldiğimiz için pek kimse yoktu! derken  birden turlarla yerli turistlerimiz akın akın gelmeye başladılar. Biranda doldu taştı diyebilirim. Genelde göletin karşı tarafına geçer dev kayanın yanındaki dev ağacın gölete inen kökleri üzerine otururum. Ayaklarımı buz gibi suya sokup şelalenin sesini dinlerim. Bu yaz İzmit’ten hafta sonu için iki defa gittim. Birinde çok sevdiğim bir takipçim Fatih Sanay ile Çanakkale Şehitliğe gitmek için Assos yapalım derken uğradık. 5 gün sonra ise yine takipçilerimden güzel insan Kemal Abinin ısrarları sonucu gittik.

Ayrıntılı Çanakkale Şehitlik turu yayınımı da inceleyebilirsiniz.

 

hasan-boğuldu-akçay

Her ikisi de ilk defa gidiyordu. Hayranlıkları suskunluklarıyla birleşti. Şaşkınlıkla doğayı dinliyorlardı.

Genelde herkes Hasan Boğuldu şelalesinin oluşturduğu gölete kadar gelir ortamın tadını çıkarırlar. Ancak daha önceden keşfettiğim Hasan Boğuldu Şelalesinin yanında iki dev kayanın üzerine düşmüş başka bir dev kayanın altından geçiyorum.

 

 

 

 

 

Ayrıntılı Assos Antik kent hakkındaki yayınımı da inceleyebilirsiniz

 

kazdağları-yolu-yürüyüş

 

Ve şelalenin üstüne çıkıp vadiye doğru ilerliyorum. Genelde kimse pek kimse bilmez bu tarafı. 20 dk. bir yürüyüş sonrasında tüm doğallığını koruyan minik göletiyle başka bir şelale daha görüyorsunuz. İnsanlardan uzakta olduğu için ağaçlardan su içmeye gelen sincapları bile görebilirsiniz.

 

kaya-altında hasan boğuldu hikayesi

 

hasan-boğuldu-kazdağları-1

Sessiz ıssız ve muhteşem…

 

Hasan Boğuldu Kazdağları Organik köylü pazarı;

Yöre halkının şelale yolunda organik pazarında zeytin ve zeytin yağlarıyla birlikte Kazdağları’nın eşsiz meyve, sebze ve baharatlarını bulabilirsiniz.

 

Hasan Boğuldu nerede ve Giriş ücreti ne kadar 2022 ?

Akçay’dan 10 km. Zeytinli Köyü’nden 25 dk. da ulaşabileceğiniz bu doğa harikası yere geldiğinizde 27 tl. otopark ücretiyle karşılaşıyorsunuz.  Aracınızı biraz geriye yol kenarına da bırakabilirsiniz tabi yer bulursanız. Yürüyerek geldiyseniz de bu sefer kişi başı 9 tl ödemeniz gerekiyor. Ama inanın değiyor.

 

hasanboğuldu-şelalesi

Hasan Boğuldu’nun hikayesi özeti 

Efsane; Obalı Emine ile Ovalı Hasan’ın aşk hikayesidir. Hasan ile Emine birbirlerini severler, ancak yaşayış tarzları birbirinden farklı olduğu için kavuşmaları zordur. Ama yine de Hasan, Emine’yi ailesinden ister. Oba geleneğinde Emine ile evlenebilmesi için köyden Oba’ya hiç dinlenmeden bir çuval tuz getirmesi gerekir.

 

hasan boğuldu hikayesi hakkında bilgi

 

Hasan, Emine ile birlikte sırtında tuz çuvalı köyden yola çıkar. Yol aldıkça, güneşin ve terlerinin erittiği tuzun tesiri ile çuvaldaki tuzlar sırtını yakmaya başlar. Hasan tüm gücüyle tuz çuvalını taşımaya çalışır ancak bir süre sonra yorgunluktan düşer ve yığılır kalır. Bunun üzerine Emine tuz çuvalını alır, yola devam eder; Hasan arkasından “ben gelemedim” diye bağırır, Emine de “sen benim arkamdan gel” der. O günden sonra Hasan’ı gören olmaz. Emine, Hasan’ın gömleğinin bir parçasını dere kenarında bulur ve bir süre sonra dere kenarındaki bir ağaca Hasan’ın gömleği ile kendini asar. Hasan Boğuldunun hikayesi özeti olarak yazmaya çalıştım bir şeyler. Bu hikayeler ile bu doğanın tadı inanın daha güzel çıkar.

 

hasan boğuldu hikayesi

Yöre şairi Sabahattin Ali’nin bu şiiriyle bitirmek istedim bu efsaneyi..

HASAN BOĞULDU

Uzaklardan sesin aldım,

Çevreni derede buldum.

Nereye gittiğin bildim,

Hasanı’m arkandan geldim.

Sarı kahküllü, dal boylum:

Saz benizli, ayva tüylüm;

Tatlı sözlü, melek huylum,

Hasan’ım ardından geldim.

Köyden obadan koğulan,

Duru sularda boğulan,

Toz köpük olan dağılan

Hasan’ım ardından geldim.

Sarp dağlara getirdiğim,

Kavuşmadan yitirdiğim,

Ak kefensiz yatırdığım

Hasan’ım ardından geldim.

Emineyi yaslı eden,

Kerem olup Aslı eden,

Dağı taşı sesli delen

Hasan’ım ardından geldim.

 

 

Hasan Boğuldu Kaz Dağları ‘na nasıl gidilir?

İstanbul’dan kara yolu ile 5 saat 410 km. de ulaşabiliyorsunuz. Akçay’a gelince Hasan Boğuldu’ya giden bir kaç yol var ancak en düzgün olanı Zeytinli köyü üzerinden gidileni. Edremit’e bağlı Zeytinli köyü içinden devam edildiğinde yol ikiye ayrılıyor. Soldan Hasan Boğuldu yönüne, sağdan ise Kazdağı Milli Parkı ve Sarıkız tepesine doğru gidiliyor. Yol ayırımından soldan devam edilip, 4 km’lik asfalt yoldan gidildiğinde Hasan Boğuldu ve Sütüven şelalesinin bulunduğu Kazdağı Milli park girişine geldiğinizde 18 tl gibi bir otopark ücreti ödüyorsunuz. (2019)

 

hasan boğuldu hikayesi

Hasan Boğuldu göleti

Hasan Boğuldu Hikayesi için Kaz dağları Nerede, Ne yenir?

Hasan Boğuldu’da ne yenir; Hasan Boğuldu’nun hemen girişinde aracınızı park ettiğiniz yerde yemek yiyebileceğiniz bir çok kafe restoran var. Mangal ve piknik yapabileceğiniz bu yerde her türlü mangallık malzeme ve yiyecekte bulmak mümkün. Ayrıca birde Kaz Dağları’nın kaynağından gelen suyuyla çeşmesi.

 

Hasan Boğuldu Kaz Dağları Ziyaret Saatleri :

Yaz ve kış olarak değişiyor.

Yaz dönemi giriş çıkış saatleri :

  • Sabah 08.00 ile
  • Akşam 20.30 arası.

Kış dönemi giriş çıkış saatleri :

  • Sabah 08.00 ile
  • Akşam 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

 

 

hasanboğuldu-piknik

 

Kaz Dağları Hasan Boğuldu, Edremit Körfezi‘nin doğa içine gömülebileceğiniz en güzel yerlerindendir. Birçok kez gittiğim Hasan boğuldu şelalesi yanında Sütüven Şelalesi ziyaretçilerine kapatılmıştı. Bunun ilgili fotoğrafım olmadığı için çok yazmak istemedim. 

 

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net

 

1 0 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Uçhisar Kalesi giriş ücreti 2022 Kapadokya otelleri

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478