Finike Nerede ve gezilecek yerler, / en güzel 15 yer

Finike gezilecek yerler

 

Finike nerede ve gezilecek yerler

Portakalları, tarihi, 10 km. plajları ile tatil de ucuzluğu ve sakinliği arayanların tercih ettiği Finike nerede ve gezilecek yerler gezi notlarımı paylaşayım sizlere. 

finike gezi rehberi

Finike Nasıl bir yer :

Antalya’nın tarih dolu bir ilçesi olan Finike, Teke yarım adası doğasının tüm güzelliklerini üzerine almış. Yemyeşil doğası, uçsuz bucaksız kumsalları, kampçıları çıldırtacak güzellikte ısız koyları, tarih tutkunlarının ise vazgeçemeyeceği Likya başkentlerinden biri olan Finike nerede ve gezilecek yerler ‘e  nasıl gidilir?, ne yenir?, plajları, konaklama imkanları, haritalı kamp alanları, ile tarihi yerlere bir göz atalım.

Çok kısa Finike Tarihi :

Fenike’lirenden isminin geldiği söylense de sadece isim benzerliği olduğu yapılan araştırmalar ile belirlenmiş. Fenikeler şimdiki Lübnan bölgesinde tarihe yer olmuşlar. Finike ise M.Ö 5 bin’li  tarihlere uzanan Likya kentlerinden biri. Bu kadar doğal güzellikleri yanında Finike ülkemizde pek tanınmasa da Likya’lılara başkent olmuş çok değerli bir bölgede bulunuyordu. Birçok antik kenti ve müzeleri ile bu tarihe şimdi bizde ortak olalım.

Dünyaca ünlü Finike Portakalı

Türkiye’de turizm açısından son yıllardır yeni atılımlar yapan Finike ülkemizin narenciye depolarından biri olmuştur. Özelikle portakalı ile Amerika California Universitesi’nin tüm dünyada yaptığı araştırmada Finike Portakalı 1. sırada yer almış. Finike portakal haricinde kendine özgü seracılık anlayışı ile yetişen sebze, meyve ve nar yetiştiriciliğinde de oldukça iddialı.

finike portakalı

Finike Doğal Güzellikleri …

1 – Finike Plajları

İncecik kilometrelerce uzun kumsalı bulunan Finike deniz ve tatil turizminde tarihten sonra kendini göstermeye başlamış. Pırıl pırıl Akdeniz kumsallarına kattığı tüm sosyal tesislerle Finike Plajı‘nda her türlü olanağı bulabilirsiniz. Ücretsiz olan halk plajlarında otopark, duş, soyunma kabinleri, tuvaletler, her bütçeye göre kafe ve restoranlar gibi hizmetleri Finike sessizliği ve sakinliğinde keyifle yaşayabilirsiniz. Parasailing, banana gibi su sporları ile de deniz keyfinize heyecan katabileceğiniz bir yer. 

finike plajları

 2 – Andrea Doria Koyu

Finike-Demre yolunun 3. Km. sinde bulunan bu cennet koy, Cenevizli amiral Andrea Doria’dan almış ismini. Tarihte korsan gemilerinin uğrak yeri olan koyun her iki tarafı kayalık ve zeytin bahçeleri ile dolu. Artık nadiren görülen Akdeniz foklarının zaman zaman görüldüğü bu koyda karetta karetta da görme şansınız var.
Günübirlik gelebileceğiniz gibi, Finike’den kalkan gezi tekneleri de bu güzel koya uğruyor. Kayalıklardaki küçük mağaralarda yüzmek oldukça ilgi çekici duruyor.  Yapılaşma olmayan ıssız koylardan biri olan Andrea Doria koyu hafta sonları ve yoldan geçenlerin günübirlik uğramaları ile oldukça kalabalık.

andre dorya koyu finike

 3 – Finike gezilecek yerler Gökliman Koyu :

Finike’nin antik liman koylarından biri olan Gökliman koyu, Demre- Finike yolu üzerinde çıkar karşınıza. İri çakıllı plajı ve berrak denizi ile günübirlik Akdeniz sularında yüzebileceğiniz bir yer. Küçük bir kafesi, duş, tuvalet ve kiralık şezlong şemsiye bulabileceğiniz Gökliman koyu hafta içi daha sessiz ve sakin.

Ayrıntılı Demre nerede ve gezilecek yerler hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz

4 – Çağıllı Pilajı

Gökliman koyundan Demre’ye doğru devam ettiğinizde 3-4 km. sonra Cağıllı Plajı çıkar karşınıza.  Otoparkı, restoranı, duş ve tuvaleti ile her türlü ihtiyaçlar düşünülmüş. Bölgenin genelinde olduğu gibi çakıllı plajı kiralık şezlong ve şemsiye bulabilirsiniz. 

finike gezileek yerler çağıllı plajı

5 – Finike gezilecek yerler Yayla evleri : 

Finike sırtlarından Arykanda Antik Kent’e çıktığınız yayla köyleri ve tarihin dokusunu hala üzerinde taşıyan evleri ile karşılaşırsınız. Bu köylerde gözleme ve yöresel yiyecek alışverişi yapabilirsiniz. Çevrede bir kaç küçük yayla evlerinden oluşan pansiyon tarzı konaklama ve kamp atabileceğiniz yerler bulunuyor. 

finike gezileek yerler yayla evleri

Ayrıntılı Antalya Adrasan nerede ve gezilecek yerler hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

6 – Suluin Mağarası Finike gezilecek yerler

Antalya’nın Finike ilçesindeki Suluin Mağarası Tüm Asya kıtasının en derin mağarası olarak kayıtlara geçmiş. 80 metre giriş genişliğindeki mağara sular altında. İçerisi sular altında olan Suluin Mağarsı’na 1995 yılında keşif amaçlı 2 profesyonel dalgıç 122 metreye kadar indiler. Ancak sonunu bulamamışlar.  Derinliği ve içerisinde ne olduğu hala bir sır olarak bekliyor. Su içerisinde kalan sarkıt, dikit ve sütunların muhteşem güzellikleri ile kısa mesafeli profesyonel dalgıçların videoları var internette seyretmenizi tavsiye ederim. 2 yıldız dalgıç olarak bende görmek isterdim ancak, turistik dalışlara kapalı bir bölge. Döşemealtı ilçesi Yağça köyünde bulunan mağara oldukça ilginç.

suluin mağarası nerede

7 – Gökbük Kanyonu

Finike’nin yine en güzel keşif noktalarından biri diyebileceğimiz Gökbük Kanyonu çok bilinen bir yer değil. Yeni yeni meşhur olan kanyonda macera severler, kanyon yürüyüşü ile birlikte balık tutabilirsiniz. Bölgeyi gezerek endemik bitki ve hayvan türlerini keşfe çıkabilirsiniz.

finike gezilecek yerler

8 – Finike Limanı :

Tarihinden gelme antik liman olma özelliğini günümüzde hala sürdürmeyi başarmış Finike yat limanı Dünyanın her bölgesinden ziyaretçilerini ağırlıyor. Tarih ve doğa meraklıları için Akdeniz’de sakin ve ucuz bir liman olmuş.

finike gezileek yerler yat limanı

9 – Finike Hamamı

Finike’ye gelmişken birde Selçuklu mimarisiyle hamam keyfi sizi bekliyor. Tarihi işleme motifleriyle modern hamam anlayışını bir arada sunan hamamda sauna keyfi, masaj ve havuzunda keyif yapabilirsiniz.

Finike Kamp alanları :

Ege ve Akdeniz’in her bölgesinde olduğu gibi Finike kamp alanları ile de oldukça büyük ilgi görüyor. Issız koyları ve tarih ile iç içe doğasında bir çok kamp alanı da bulunuyor. Likya yolu üzerinde olması Finike’nin her bölgesini kampçılar keşfetmiş durumda. Googla maps haritalı olarak Finike ve çevresindeki 2020 yılı güncel kamp haritasını ekliyorum. Harita üzerinden telefon ve fiyatlarını öğrenebilirsiniz.

Finike’de av turizmi de yapılıyor.

Ben tasvip etmesen de bu Finike dağlarında avcılıkta yapılıyor. Yoğun bitki örtüsü ile farklı av türlerinin bulunduğu bu bölgede kışın avcılıkta yapılıyor. Özellikle Akçaalan ve Arif köy çevresinde yaban keçisi avına çıkılıyormuş.

Finike Gezilecek Tarihi yerleri

10 – Limyra Antik Kenti hakkında bilgi, nerede, nasıl gidilir?

Kumluca ile Finike arasında kalan Limyra Antik kenti geziniz doğa içinde bir macera parkuru gibi aslında. Geniş bir alana yayılmış antik kentin ortasından Kumluca yolu geçer. Sol tarafınızda tel örgülerin hemen ardında Antik tiyatroyu görebilirsiniz. Tiyatro arkasındaki tepeye doğru yürüyerek çıktığınızda ise karşınıza kaya mezarları, kilise, perikle heronu antını ve yamaçtaki yerleşim alanlarını görebilirsiniz.

liymra antik kenti nerede

 

M.Ö. 5 y.y.’a dayanan geçmişi ile, tarihin içinde buluyorsunuz kendinizi. Kara yolunun sağ tarafında yani alt tarafta sular altında kalan kısımda ise, M.S 4. Yüzyıla ait anıtsal mezar ve büyük sütunları görebilirsiniz. İçinden akan Limyra çayı ve kaynak suları ile tarihi kalıntıları su içinde görebilirsiniz. Yerel halk ve çocuklar buraya piknik ve yüzmek için geliyorlar. Yanınızda mayonuz var ise sütunların içinde yüzebilirsiniz. Hem de bedava.  Ayrıca etrafta gezen keçilerde ilginç bir görüntü ile karşınıza çıkıyor.

Likya’lılara özgü sönmeyen özgürlük ateşinin yakıldığı bu şehirde, Perslere karşı ilk Liymra birliği kurulmuş ve başkent olarak devam etmiş. Demokrasnin ilk adımlarının atıldı Likya şehirlerinin 3 oy hakkına sahip olan Liymra Antik Kenti, Bizans dönemine gelindiğinde değerini yitirmemesi ile piskoposluk merkezi olmuştur.

liymra antik kent giriş ücreti finike gezileek yerler

11 – Limyra Antik kenti nerede, Nasıl gidilir ?

Antalya’nın Finike ilçesi, Kumluca-Finike yolu üzerinde bulunuyor. Elmalı sapağından 5.5 km ilerleyince Yuvalılar kavşağında Limyra Antik kenti tabelasını göreceksiniz. 1 km sonra Antik kente ulaşırsınız. Ücretsiz otoparkına park edip içeriye girebilirsiniz.

Limyra Antik Kenti giriş ücreti 2022 :

Koruma altına alınan Limyra Antik Kenti Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce tarih sevenlerin ziyaretine açılmış.

  • Öğrenci giriş ücretsiz
  • Yetişkin giriş ücreti ise 12,5 tl.
  • Müze kart geçerli
  • 65 yaş üzeri yine ücretsiz.

Liymra Antik Kenti ziyaret saatleri  2022

Yaz ve kış olarak ikiye ayrılıyor.

  • Yaz; Nisan ile Ekim ayları arası : Sabah: 09,00 ile Akşam 19,00 saatleri arası,
  • Kış; Kasım ve Mart ayları arası : Sabah 09,00 ile Akşam 17,00 saatleri arası gezebilirsiniz.

12 – Arykanda Antik Kenti nerede ve hakkında bilgi :

Bölgenin en görsel ve ilginç antik kentleri arasında olan Arykanda’da kazı çalışmaları halen sürüyor. Yamaç üzerinde kurulmuş kent teras sistemiyle oluşturulmuş.  M.Ö 5.y.y.’da dayanan tarihi kalıntıları ile Limyra ve Patara tarihi kalıntıları ile ortak özellikler taşıyor. “Ary-Ka-wanda” ismiyle “yüksek kayalığın yanındaki yer” anlamında olan Arykanda Antik Kenti farklı özellikleriyle tarih severlerin sıklıkla uğradığı yer olmuş.

arykanda antik kenit

Arykanda Antik Kenti giriş Ücreti 2022

Antik Kent kazı çalışmaları halen devam ettiği için ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Arykanda Antik Kenti Nerede?

Finike’ye 30 km. uzaklıktaki Arykanda Antik Kenti Finike Elmalı Kara yolu Arif köy’de bulunuyor. Pazar yerinden sağa dönüp 1 km sonra Antik Kent girişine geleceksiniz.  Aracınızı park edecek uygun alanlar bulunuyor.

13 – Elmalı Müzesi :

Finike eski hükümet konağına kurulan Elmalı Müzesi çevre antik kent kazılarından çıkarılan bir çok tarihi eseri görebilirsiniz. 1941 yılında inşa edilip 2011 yılında müzeye çevrilmiş. İçresinde modern 8 farklı sergi salonu ile Hacımusalar Höyük, Karaburun 1, Kızılbey, bayındır Tümülüsleri, Arykanda ören yeri kazı çalışmalarında çıkan eserler sergileniyor.  4 bin m2 düzenlenmiş bahçesi ile kazılarda gün yüzüne çıkarılan lahitler, yazıtlar ve sunaklar gibi değerli eserler sergileniyor. Daha ayrıntılı bilgi isterseniz Müze telefon numarası : 0 242 618 44 42

finike gezileek yerler elmalı müzesi giriş ücreti

Elmalı Müzesi Nerede ?

İplik pazarı Mh. Hükümet Cad. Elmalı’da bulunan Müze bölgedeki bir çok antik kent eserlerini görmek için gitmeniz gereken bir müze.

Elmalı Müze giriş ücreti 2022 :

  • Bu güzel ve zengin Elmalı müzesi ücretsiz

Elmalı Müzesi ziyaret saatleri 2022

Yaz ve kış olarak ikiye ayrılıyor.

  • Yaz; Nisan ile Ekim ayları arası : Sabah: 08,30 ile Akşam 19,00 saatleri arası,
  • Kış; Kasım ve Mart ayları arası : Sabah 08,30 ile Akşam 17,00 saatleri arası gezebilirsiniz.

 

Define avcıları tarafından  yurt dışına kaçırılan Elmalı Sikkeleri

Define avcıları tarafından 1984 yılında Elmalı, Bayındır köyünde kaçak kazı ile 1900 tane sikke buldular. Yurt dışına kaçırılan bu değerli define Türk yetkililerinin ısrarlı çalışmaları sonunda büyük bir kısmı geri getirildi. Şimdi ise Antalya Müzesinde özel koruma altında sergileniyorlar. Elmalı müzesinde bu değerli sikkelerin taklitleri sergileniyor. Gerçeklerini Antalya Müzesi’nde görebilirsiniz.

14 – Rhodiapolis Antik Kenti

Kumluca Belediyesi tarafından restorasyonu ve çevre düzenlemesi ile ziyarete açılan Rhodiapolis Antik Kenti, Kumluca tepelerine doğru 5 km asfalt yol ile ulaşmanız mümkün. Kumluca ovasına doğru sera manzarası ile görebileceğiniz antik kenti Rodos’lular kurmuş. Olympos ve Phaselis gibi Rodos kolonilerinden olan Rhodiapolis  Likya birliği üyesi olarak şehir tiyatrosu ve arkasındaki Opramoas’ın anıt mezarını da görebilirsiniz. Ayrıca şehir hamamları, agora, tapınaklar, kilise ve birçok sarnıç geziniz sırasında karşınıza çıkacak eserler arasında.

Gagai Antik Kenti hakkında bilgi

Gaga’nın halkı anlamındaki Gagai Antik Kenti, henüz kazı çalışmaları yapılmamış. Günümüze ulaşan surlar, sarnıçlar, tapınaklar görülüyor. Girişi ücretsiz olan Gagai Antik kenti, Finike Körfezi Gelidonya burnunun kuzey tarafında bulunuyor.  Yani Yenice köyü 4. Km. güneyinde bir tepe üzerinde kurulu bir antik kent.

15 – Finike gezilecek yerler : Kafi Baba Türbesi 

Finike’de yöre halkının bildiği bir türbe bulunuyor. 15. y.y.’da  burada bir Bektaşi Tekkesi ve birde derviş evi bulunuyormuş.  Abdal Musa müritlerinden olduğu bilinen bu türbe günümüzde adak yeri haline gelmiş.

Finike’ye nasıl gidilir?

Antalya‘nın Batısında bulunan Finike‘ye ulaşım çok kolaydır. Sahilden Antalya Kaş arasında kalan Finike bu güzergahtaki bir çok otobüs içerisinden geçmekte. En yakın hava alanı Antalya Havaalanı ise 140 km. uzakta bulunuyor. 

  • Kaş 74 km. 1 saat 20 dk.
  • Antalya 130 km. 2 saat
  • Denizli 246 km  3 saat 50 dk
  • Ankara 643 km  9 saat 20 dk,
  • Muğla  294 km  4 saat 55 dk.
  • İstanbul  835 km  11 saat 35 dk 
  • İzmir 480 km  7 saat 25 dk. süre ile ulaşılabilinir. 

Ayrıntılı Antalya tarihi yerler hakkındaki yazımı okuyabilirsiniz

Finike Nerede

Finike konum bilgisine bu linkten ulaşarak bulunduğunuz yere göre km ve zaman olarak mesafe bilgilerine ulaşabilirsiniz.   

Finike nerede Konum bilgisi için tıklayınız.

Portakalları, tarihi, 10 km. plajları ile tatil de ucuzluğu ve sakinliği arayanların tercih ettiği Finike nerede ve gezilecek yerler hakkındaki gezi notlarımı gezi rehberi tarzında aktarmaya çalıştım ancak şunları da söylemeliyim. Finike deniz turizminden çok tarih turizmi konusunda oldukça öne çıkmış durumda. Sahil ve merkez kumsallarında bir çok otel ve eğlence merkezi olmasına rağmen sera bahçeleri ve tarih turizmi ile ön planda gözüküyor.

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net

1 0 0 0 0 1
Adana escort Çukurova escort Seyhan escort Ankara escort Mamak escort Etimesgut escort Polatlı escort Pursaklar escort Haymana escort Çankaya escort Keçiören escort Sincan escort Antalya escort Kumluca escort Konyaaltı escort Manavgat escort Muratpaşa escort Kaş escort Alanya escort Kemer escort Bursa escort Eskişehir escort Gaziantep escort Şahinbey escort Nizip escort Şehitkamil escort İstanbul escort Merter escort Nişantaşı escort Şerifali escort Maltepe escort Sancaktepe escort Eyüpsultan escort Şişli escort Kayaşehir escort Büyükçekmece escort Beşiktaş escort Mecidiyeköy escort Zeytinburnu escort Sarıyer escort Bayrampaşa escort Fulya escort Beyoğlu escort Başakşehir escort Tuzla escort Beylikdüzü escort Pendik escort Bağcılar escort Ümraniye escort Üsküdar escort Esenyurt escort Küçükçekmece escort Esenler escort Güngören escort Kurtköy escort Bahçelievler escort Sultanbeyli escort Ataşehir escort Kağıthane escort Fatih escort Çekmeköy escort Çatalca escort Bakırköy escort Kadıköy escort Avcılar escort Beykoz escort Kartal escort İzmir escort Balçova escort Konak escort Bayraklı escort Buca escort Çiğli escort Gaziemir escort Bergama escort Karşıyaka escort Urla escort Bornova escort Çeşme escort Kayseri escort Kocaeli escort Gebze escort İzmit escort Malatya escort Manisa escort Mersin escort Yenişehir escort Mezitli escort Erdemli escort Silifke escort Akdeniz escort Anamur escort Muğla escort Bodrum escort Milas escort Dalaman escort Marmaris escort Fethiye escort Datça escort Samsun escort Atakum escort İlkadım escort Adıyaman escort Afyonkarahisar escort Ağrı escort Aksaray escort Amasya escort Ardahan escort Artvin escort Aydın escort Balıkesir escort Bartın escort Batman escort Bayburt escort Bilecik escort Bingöl escort Bitlis escort Bolu escort Burdur escort Çanakkale escort Çankırı escort Çorum escort Denizli escort Diyarbakır escort Düzce escort Edirne escort Elazığ escort Erzincan escort Erzurum escort Giresun escort Gümüşhane escort Hakkari escort Hatay escort Iğdır escort Isparta escort Kahramanmaraş escort Karabük escort Karaman escort Kars escort Kastamonu escort Kırıkkale escort Kırklareli escort Kırşehir escort Kilis escort Konya escort Kütahya escort Mardin escort Muş escort Nevşehir escort Niğde escort Ordu escort Osmaniye escort Rize escort Sakarya escort Siirt escort Sinop escort Sivas escort Şanlıurfa escort Şırnak escort Tekirdağ escort Tokat escort Trabzon escort Tunceli escort Uşak escort Van escort Yalova escort Yozgat escort Zonguldak escort
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Dupnisa Mağarası nerede, giriş ücreti 2020, hakkında bilgi

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478