Edirne gezilecek tarihi yerler – En güzel 25 yer haritalı

edirne selimiye

Edirne gezilecek tarihi yerler – En güzel 25 yer haritalı

Trakya turumun en merak edileni Edirne gezilecek tarihi yerler olarak gezi rehberi tarzında  En güzel 25 yeri anlatayım.

Edirne gezi notları

Osmanlı İmparatorluğu ile adını dünya’ya duyurmuş bu köklü şehrin tarihi ve kültürel değerleri o kadar çok ki! Şehre nereden girerseniz girin karşınıza ya bir köprü, ya da bir hamam, kervansaray veya göğü delen minareleri ile bir cami çıkıyor. Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Cami’si Edirne’nin her yerinden görülüyor. Osmanlı’nın hazine sandığı adeta. Edirne’nin her yerinden bir tarih veya kültür fışkırıyor.

edirne selimiye

Tarih ve medeniyet tutkunlarının göz bebeği Edirne’ye inanır mısınız ? her yıl 3 milyon dan fazla yerli ve yabancı turist geliyor. İstanbul’a 3 saat kadar mesafesi ile günübirlik turlar her hafta sonu düzenleniyor. Avrupa ve özellikle balkanlardan gelen bu turistler Osmanlı medeniyetini ve Türk kültürünü yakından tanıma fırsatları oluyor. Yunanistan sınırına 6 km., Bulgaristan’a ise sadece 18 km. uzaklıktaki Edirne gezilecek yerler açısından oldukça zengin.

Ben Edirne’ye geldim doya doya gezicem diyorsanız, 1 haftanızı ayırmalısınız. Edirne il sınırları içerisinde 612 tescillenmiş tarihi eser bulunuyor. Camiler, Kervansarayla, çarşı ve köprüler, han ve hamanlar ile yaz-kış gezilebilecek bir şehir. O kadar vaktim yok diyenlere ise Edirne gezilecek yerler için en güzel yerleri sıraladım sizlere. Edirne deyince akla hemen Mimar Sinan’ın o büyük esiri Selimiye cami gelir.

Edirne Gezilecek Tarihi Yerler Listesi 2023

  1. Edirne Selimiye Cami ( Merkezde )
  2. Üç Şerefeli cami ve Külliyesi ( Merkezde )
  3. Etnogrfya ve Arkeoloji Müzesi ( Merkezde )
  4. Eski Cami ( Merkezde )
  5. II. Beyazıt külliyesi ve şifahanesi ( 3 km. 7 dk ) 
  6. Selimiye Arastası ( Merkezde )
  7. Selimiye Vakfı Müzesi ( Merkezde )
  8. Edirne Büyük Sinagog ( 1,5 km. 5 dk )
  9. Edirne Meriç Köprüsü ( 1 km. 3 dk )
  10. Türk ve İslam Eserleri Müzesi ( Merkezde )
  11. Balkan Savaşları Müzesi ( 2 km. 7 dk )
  12. Rüstem Paşa Kervansarayı ( Merkezde )
  13. Edirne Beyazıt Köprüsü ( 1 km. 3 dk )
  14. Makedonya Kulesi ( Merkezde )
  15. Hıdırlık Tabyası 
  16. Enez Kalesi ( 161 km. 2,5 saat)
  17. Karaağaç Tren istasyonu ( 5 km. 15 dk )
  18. Lozan Anıtı ve Müzesi ( 5 km. 15 dk )
  19. 4. Mehmet Av Köşkü ( 2 km. 7 dk )
  20. Lalapaşa Dolmenleri ( 25 km. 30 dk )
  21. Kırkpınar Güneşleri Er Meydanı  ( 2 km. 5 dk )
  22. Adalet Kasrı ( 4 km. 10 dk)
  23. Sv. Georgi Bulgar Kilisesi ( 1,5 km. 5 dk )
  24. Edirne Kent Ormanı ( 3 km. 10 dk )
  25. Hacı Adil bey çeşmesi ( 5 km. 10 dk )

Edirne Gezilecek Tarihi Yerler Haritası 2023

 

 

ederne meriç köprüsü

Edirne Gezilecek Tarihi Yerler

1 – Edirne Selimiye Cami

Edirne’ye girer girmez 70 metrelik minareleri ile her yerden görülen Semiye camii ilk gezilecek yerler arasında. Üstad Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Cami, 1569 da başlanarak 6 yılda 1575 yılında tamamlanmış. 80 yaşında tasarlayıp yaptığı bu ihtişamlı cami Osmanlı kültür ve sanatının en usta örneklerinden. Döneme uygun kesme taştan yapılmış camide mermer, sedef ve çini işlemeleri ile bir şaheser. Sultan II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan cami 14 Mart 1575 yılında ibadete açılmış. Çinileri özel olarak İznik’te yapılmış. Büyük kubbesi 8 sütün ile 2,475 m2 alana sahip. Sadece ana kubbenin ağırlığı 2 bin ton. 85 m. yüksekliğindeki minareleri ile birbirine bağımsız üç farklı merdiven sistemi ile çıkıla biliniyor. Çok ince sanatsal bir mimarlık ile tasarlanan cami içindeki ses agustik özellikleri ile de dikkat çekiyor. Ahşap kısımları ceviz ağacı ve üzerindeki işlemeler tam bir şaheser.

edirne gezilecek yerler

Selimiye Cami Ters Lale Hikayesi

Çinilerinde 101 çeşit lale işlemesi bulunan Selimiye Cami’nde bir de ters lale figürü bulunuyor. Sırrı ve hikayesi tam çüzülemeyen ters lale figürü için bir çok efsane dillendiriliyor. Mimar Sinan’ın ölen torunu Fatma için yaptığı veya Lale yetiştiren Cami arsasının sahibinin çıkardığı zorluklara karşı yapıldığı da söyleniyor.

edirne gezilecek yerler selimiye cami

2- Üç Şerefeli Cami ve Külliyesi

Edirne Cumhuriyet meydanında bulunan Üç Şerefeli Cami ve Külliyesi tüm heybeti ile tarihini gözler önüne seriyor. 1447 yılında  2. Murat devrinde yapılan bu caminin özelliği ise minaresindeki üç şerefenin farklı yolları olması, Yani aynı anda aynı minareye çıkan birbirine dolanmış 3 merdiven yolunun olması. 3 kişi aynı an minareye çıkar ve  kimse birbirini görmeyecek şekilde tasarlanmış. Tek ve büyük bir gubbesi bulunan Üç Şerefeli Cami’nin avsulunun dışarıda olması. Farklı bir renk tasarımı uygulanmış bu camide avlusunun dikdörtgen yapılı duvarlarında beyaz ve kırmızı taşlı kemerleri dikkat çekiyor.  Mimarları Muslihuddin ve Şehabettin’e yaptırılmış. İçerisinde saatli medrese, çeşme, hazireden, mektep ve sebil’i bulunan bir medresedir. 3 Kapısı bulunan caminin Batı Avrupa kapısı oldukça gösterişli olarak yapılmış. 76 metre boyundaki minaresi 6 m. çapında ise genişliği var. İlginç bir mimarlık örneği ise 3 şerefeli cami minaresine çıkmak için Birinci merdivenden 1. Ve 2. Şerefeye, 2. Merdivenden, 2.ve 3. Şerefeye, 3. Merdivenden ise sadece 3. Şerefeye çıkabiliniyor.

edirne gezilecek yerler üç şerefeli cami

3- Edirne Etnografya ve Arkeoloji müzesi

Tarihi ve geçmişi ile birçok medeniyete başkentlik ve ev sahipliği yapmış olan Edirne’de ki Etnografya Müzesi oldukça zengin. İçerisinde M.Ö dönemlere ait bir çok gergadan ve at türü fosil kalıntılarını da görebileceğiniz Edirne Etnografya ve Arkeoloji müzesi Paleontolojik dönemle birlikte Neolitik ve Kalkolitik dönem eserlerini de görebilirsiniz. Bahçesinde, Roma dönemine ait lahit ve menhirler ve müzenin arka tarafında Osmanlı dönemine ait mezar taşlarını görebilirsiniz.  Trakyanın ataları olan Trak’lara ait ev ve yaşam eşyaları, Roma ve Bizans dönemi eserleriyle birlikte Osmanlı kıyafet ve fotoğraflarını görebilirsiniz. Selimiye caminin hemen yakınında bulunan Edirne Etnografya ve Arkeoloji müzesi buranın tarihi ve kültürünü anlamanın en iyi yollarından biri. Enez Hoca çeşme Höyüğünde yapılan kazı çalışmalarında  M.Ö 5 binli yıllara ait kemik ve pişmiş topraklar yine burada sergileniyor.

Edirne arkeoloji müzesi

4 – Edirne Eski Cami

Osmanlı devletinin büyümesini simgeleyen bu eski cami. 15. y.y. yapılan en cüsseli büyük camisidir.  1403 yılında 1. Süleyman tarafından yaptırılan caminin tamamlanması 1414 yılında Çelebi Sultan Mehmet döneminde olmuş. Konyalı Mimar Hacı Alaattin tarafından inşa edilmiş. Üç şerefeli caminin yapılmasıyla eski cami adını almış.  Edirne’nin ilk Ulucamisi olması nedeniyle şehrin sembolü olarak sancak bulundurulurmuş. Saray protokol törenleri burada yapılırmış. Eski cami’de 3. Mustafa ve 2. Ahmet’in kılıç kuşanmaları bu camide olduğundan Cuma hutbelerine imamların kılıçla çıkıyorlar.

edirne gezilecek yerler eski cami

5 – II. Bayezid Külliyesi ve Şifahanesi :

Osmanlı dönemlerini çok az sayıda olan filmlerle görürdük hep. Hayali yazılmış senaryolar ile oluşturulan algıyı bu müzeyi görünce yıkmış oldum. UNESKO Dünya geçici miras listesine alınmış olan II. Beyazıt Külliyesi ve Şifahenesi o kadar güzel ve özet bir şekilde canlandırılmış ki! O dönemi bu devirde yaşadık adeta. Her tür açıklama film sahnesi gibi bal mumu heykel ve o döneme ait eşyalar ile yapılmış. Günümüz şartlarına göre uygulanan teknikler ilkel gözükse de şimdiki tıbba ışık tutmuş. Osmanlı tıb alanında her türlü gelişmeyi uygularken Avrupa da hasta ve özürlü insanlar cadı ilan edilip yakılıyordu. Herkesin kesinlikle görmesi ve yaşaması gereken yerlerden biri olmalı.

sağlık müzesi ziyaret saatleri

O dönemlerin tıb fakültesi olan Edirne Sultan II. Bayezit külliyesi Sağlık Müzesi ile öğrenciler birebir ders alırlarmış. II. Bayezit tarafından 1488 yılında yapılan sağlık külliyesinde su ve müzik ile ruhsal tedavilerin yapıldığı sağlık külliyesinde ilaç üretim merkezi de bulunuyor. Balmumu heykeller ile canlandırılan tedavi sahneleri oldukça etkileyici. Uygulanan tedavi yöntemlerini açıklayan tabelalar ile her sahneyi kafanızda canlandıra biliyorsunuz. İçerisindeki tıp medresesi odaları bile canlandırılmış günümüzün profesörleri tarafından birebir eğitim alan medrese öğrencileri dünyanın bir çok yerindeki tıb ilim kaynaklarından da faydalana biliyorlarmış. Osmanlı devleti tıbba o kadar çok önem veriyormuş ki! Hocalarına da öğrencilerine de maaş veriyormuş. Döneminde tıb ilminin en önde teknikleri ile birçok branşta bölümler açılmış. Ortopedi, Kas hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Kadın hastalıkları, akıl hastalıkları ve en önemlisi genel cerrahi bölümleri ile dünyanın önde gelen tıb fakültesi olarak hizmet vermiş.

Sultan II. Bayezid edirne

6 – Edirne Selimiye Arastası

Edirne’nin kapalı çarşısı olan Selimiye Arastası 73 kemerli olarak yapılmış. Kavaflar çarşısı olarak da adlandırılan Selimiye Arastası’nda halen aktif durumda 124 dükkan var. Edirne ve bölgesinin hediyelik ve ev ihityaçlarını karşılayan bu dükkanlar genelde turistlere ağırlık ürünler satıyor. Selimiye Cami’nin hemen sağ tarafında bulunuyor.  Çarşının ortasına yapılan ve adına “dua gubbesi” denen bu yerde eskiden her sabah esnaf hakkaniyetle ticaret yapmaları için dua ve yemin ederlermiş. 4 farklı giriş kapısı bulunan Selimiye Arastası’nda Edirne ve yöresine ait bir çok hediyelik eşya ve yöresel yiyecekleri bulabilirsiniz. Edirne gezilecek yerler listesine ekleyin.

edirne selimiye arastası

7 – Selimiye Vakfı Müzesi

Edirne’de Dar-ül Kurra Medresesi adıyla bilinen tarihi yapıyı 1569-1575 yılları arasından yine büyük üstad Mimar Sinan yapmış.  Uzun yıllar Osmanlıya Medrese olarak hizmet vermiş.  Şimdi Selimiye Vakfı müzesi olarak yine o dönemler tarihi eserler ile canlandırılmış. 1500’lü yılların eğitim düzenini gözler önüne seren müzede, hat sanatları, dini eğitimler, çini eserleri, ahşap ve maden eserleri odaları ile tarihin eğitim sistemini günümüze taşımayı başarmışlar. Edirne taş ocağı sokağındaki müze sabah 9.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında her gün ziyaret edilebilinir.

edirne gezilecek yerler selimiye vakfı müzesi

8 – Edirne Büyük Sinagog

Avrupa’nın 3. Büyük Türkiye’nin en büyük Sinagog olma özelliği ile Edirne’de gezilecek farklı bir yer daha. Tarihine bakacak olursak, Edirne’de çıkan büyük bir kent yangını ile tamamen yok olan 14 küçük sinagog’un yerine yapılmış. 1905 yılındaki bu büyük yangın sonrasında çoğunluğunu bölge halkı ile Almanya, Macaristan’dan gelen imkanlar ile 1906 yılında bu Edirne Büyük Sinagog yapılmış. 2. Abdülhamit’in izni ve fermanı ile yapılan bu büyük sinagog 1400 kişilik kapasitesi bulunuyor. 1960’lı yıllara kadar oldukça yoğun bir şekilde kullanılmış.

büyük sinegog edirne

Edirne Büyük Sinagog Ziyaret Saatleri: 

  • Sabah: 09:00- Akşam: 18:00
  • Pazartesi Hariç tüm günler ziyaret edilebilir.
  • Edirne Büyük Sinagogu giriş ücreti : Ücretsiz.

9 – Tarihi Edirne Meriç Köprüsü

Edirne Karaağaç’taki Lozan Anıtı’na giderken tarihi Edirne Meriç Köprüsü üzerinden aracımızla geçmiştik. 1842 yılında hizmete açılan bu tarihi köprü hala yaya ve araç trafiğine açık. Sultan Abdulmecit tarafından yaptırılan köprü Edirne-Karaağaç arasındaki Meriç nehrinin üzerine kurulu. Müthiş bir manzaraya sahip olan görüntüsü ile köprünün üçgen prizma ayakları dikkat çekiyor. Köprü üzerindeki kemerlerde 8 gen yıldız işlemeleri, 12 hayvanlı Türk takvimi ve iki ejdarha figürü görülüyor.

edirne tarihi meriç köprüsü

10 – Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Edirne’deki bir başka tarihi medrese müzeye çevrilmiş. Dar-ül Ta-edris Medresesi Türk İslam Eserleri Müzesi olarak ziyaretçilerine Dünyanın’ birçok yerinden getirilmiş sanat eserleriyle donatılmış. İçerisindeki 14 oda da sergilenen eserlerin içerisinde Seramik, Çini, metal, cam ürünler, el yazmaları, saraylarda kullanılan eşyalar, pehlivanlar odası ve Balkan harbi ile ilgili bir çok eser görülebilir.

Zehrimar cami Sokaktaki Müze, Pazartesi günleri kapalı.  Diğer günler Sabah 09.00 ile Akşam 18.00 saatleri arası ziyaret edilebilinir. 

11 – Balkan Savaşları Müzesi

Edirne Kıyık mevkinde bulunan Balkan Savaşları Müzesi’nde o dönemin savaş fotoğrafları, belgeleri, ve çeşitli eşyalar bulunuyor. Müze girişinde ise Şükrü Paşa’nın anıtı ile o dönemdeki mücadele vurgulanmış. Şükrü Paşa Balkan savaşları sırasında gösterdiği mücadele ile kahramanlıkları dilden dile dolaşır. Edirne kuşatması durumunda Edirneyi 50 gün boyunca savunması istenmiş. Bu arada İstanbul’dan takviye geleceği düşünülmüş. Takviye birlik gelmemesine rağmen Şükrü paşa Bulgar ordusuna karşı 5 ay 5 gün boyunca  zor imkan ve şartlarda üstün bir direniş göstermiş. Bu zorlu mücadelenin geçtiği Kıyık’ta onun adına bir şehitlik kompleksi yapılmış.

Şöyle de bir vasiyeti olmuş Şükrü Paşa’nın

Düşman, hatları geçtikten sonra ölürsem, kendimi şehit kabul etmiyorum. Beni mezara koymayın! Etimi, itler ve kuşlar, çeke çeke yesinler. Fakat müdafaa hattımız, bozulmadan şehit olursam; kefenim, lifim ve sabunum çantamdadır. Beni bu mahale gömeceksiniz ve gelen nesiller, üzerime bir abide dikeceklerdir!

 

12 – Rüstem Paşa Kervansarayı

Yine Büyük üstad Mimar Sinan’ın eserlerinden biri. Günümüzde otel olarak kullanılan Rüstem Paşa Kervansarayı Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Sadrazam Rüstem Paşa tarafından  Mimar Sinan’a yaptırılmış. Edirne Eski Caminin arkasında bulunan kervansaray Dikdörtgen bir avlu çevresine iki katlı olarak inşa edilmiş. 1972 yılında restoresi yapılarak otel olarak hala hizmet vermeye devam ediyor.  Küçük kubbeleri ile dikkat çeken kervansaray yine Edirne gezilecek yerler arasında ön plana çıkıyor.

rüstempaşa kervansarayı edirne gezilecek yerler

13 – Edirne Beyazıt Köprüsü

Karaağaç bölgesi ve Beyazıt köprü çevresinde yaşayan halkın Tunca Nehri üzerinden Edirne merkez’e ve camilere kolaylıkla gelmesi için yapılmış.  Osmanlı özgün köprü mimarisinin özelliklerini taşıyan Beyazıt Köprüsü yine 1488 yılında 2. Beyazid döneminde Hayrettin Paşa tarafından yaptırılmış. Hemen yanındaki Yalnızgöz Köprüsü ile güzel bir görüntü sağlamış.  2. Bayezid külliyesi ve sağlık müzesine gitmek için geçmeniz gereken bu köprü 5 sivri kemerden oluşup 78 m. uzunluğunda. Hala aktif olarak yaya ve araç trafiğine açık olan bu köprüleri Edirne gezilecek yerler’i dolaşırken zaten kullanıyorsunuz.

edirne beyazıt köprüsü

14- Makedonya Kulesi Edirne gezilecek tarihi yerler

Antik kentin kalıntılarından olan Makedonya Kulesi, Roma Kralı Hadrianus’un kurduğu şehir olan Hadrianapolis kentinin dört bir tarafındaki kulelerinden biridir. 1866’da ki Edirne valisi Hacı İzzet Paşa bu kulenin üzerine yaptırdığı ahşap kata saat koydurmuş. Fransa’dan getirilen özel bir saat ile Saat Kulesi olarak değerlendirilen Makedonya Kulesi millet saati olarak biliniyor. Edirne merkezde bulunan bu kale ve etrafında meşhur ciğerini ve kahvesinin tadına bakabilirsiniz.

edirne gezilecek yerler makedon kulesi

15 – Hıdırlık Tabyası

Balkan harbinde Bulgarlar’la savaşan Şükrü Paşa Hıdırlık tabyasını savaş karargahı olarak kullanmış. 5 ay kahramanca savaşarak geçit vermediği Bulgarlara karşı kentin savunmasını sağlamış. Hıdırlık Tabyası’da Edirne gezilecek tarihi yerler listenize eklemelisiniz. 

edirne hıdırlık tabyası

16 – Enez Kalesi

Antik çağlardan kalma eski bir kale olan Enez Kalesi Balkanlardan gelebilecek saldırılara karşı önlem olarak yapılmış. Bizans öncesi tarihlere ulaşan kale birçok kes onarımdan geçmiş. Deniz tarafında iki büyük kulelerinden biri günümüze ulaşamamış. Meriç nehrinden gelebilecek saldırıları da karşılayabilecek kale Enez’e geçtiğinizde görülmesi gereken yapılar arasında.

enez kalesi edirne

17 – Edirne Karaağaç Tren garı

Edirne gezime tarihe Karaağaç Tren İstasyonu yanındaki Lozan Anıtı ve Müzesi ile başlamıştım. Tarih dolu Edirne sokaklarında gezerken her yerde bir köprü, cami, hamam gibi tarihi eserler çıkıyor karşınıza. Tren İstasyonu ise şimdi nostaljik görüntüsü ile görsel ve tarihsel bir ziyafet sunuyor ziyaretçilerine. Trakya Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılan tren garı II. Abdulhamit devrinde yaptırılmış. Bu tarihi bina ve buharlı tren şimdilerde Edirne’yi gezmeye gelen ziyaretçilerin fotoğraflarında yer almaya devam ediyor. Eskiler bilir tabi ama Edirne kartpostallarında bu tren garının fotoğrafları varmış.

Ayrıntılı Karaağaç tren istasyonu hikayesi ve hakkında bilgi yazımı da inceleyebilirsiniz. 

 

Edirne Karaağaç Tren istasyonu

18 – Lozan anıtı ve müzesi

Edirne tarihi bakımından oldukça zengin ve gezilesi bir bölge. Tarih tutkunlarının bu şehri gezerken de Lozan Anıtı ve Müzesi ise farklı bir tarihi antlaşmanın hafızalara kazınmasını sağlamış. Lozan Anıtı ve Müzesi  Trakya Üniversitesi’nin Rektörlük kampüsünün bulunduğu Karaağaç semtinde yapılmış. Dünya barışını ve Lozan zaferini simgeleyen anıt ve hemen yanındaki müze Edirne’yi gezen ziyaretçilerin uğrak yeri olmuş.

Ayrıntılı Lozan Anıtı ve müzesi nerede ve anlamı yazımı da okuyabilirsiniz. 

Lozan antlaşması sonucu olarak Türk Yunan sınırının Mudanya Ateşkes antlaşmasının belirlediği şekil olan Meriç Nehri batısında kalan Karaağaç tren istasyonu ve Bosnaköy türk sınırları içerisinde kalacak belirlenmesidir.

edirne lozan anıtı

Lozan Anıtı Özellikleri Nedir ?

Bu tarihi simge üç sütun olarak tasarlanmış.

  • Farklı anlamları olan üç sütünün en büyüğü olan 36.45 m. ile Anadolu’yu temsil ediyor.
  • 31.95 m. uzunluğu olan ikinci sütun ise Trakya’yı temsilen yapılmış.
  • 17.45 m. arkadaki sütun ise Karaağaç’ı temsil edilerek yapılmış.
  • 7.20 m. yüksekliğindeki çember ise birlik ve beraberliği temsil ediyor.
  • 4.20 m. boyundaki genç kız heykeli ise hukuk ve estetiği,
  • Sol elinde bulunan güvercin barışı temsil ederken,
  • Sağ elindeki belge ise Lozan Antlaşmasının sembolü olmuştur.

19 – IV. Mehmet Av Köşkü

Bülbül köşkü olarak da bilinen IV Mehmet Av köşkü 1671 yılında 4. Mehmet tarafından yaptırılmış. Tunca Nehrinin iki kolu arasındaki büyük alanın içinde bulunan köşk 2002 yılında Edirne Belediyesi tarafından restore edilerek ziyaretçilere açılmış.

4. murat av köşkü

20 – Lalapaşa Dolmenleri

İlk gördüğümde bende anlam verememiştim. Dolmen yan yana belli bir aralıkta yassı ve büyük taşların üstüne yatay olarak konmuş kayalara deniyor. Tarih öncesi dönemlerden kalma mezon oldukları düşünülüyor. Edirne Lalapaşa’da bulunan bu taş yapılar çok ilginç bir görüntüye sahip. Lalapaşa Dolmenleri bir kere de olsa görülmeli bence. Edirne gezilecek tarihi yerler arasında olmalı.

lalapaşa dolmen taşları

21 – Tarihi Kırkpınar Güreşleri Er Meydanı

Her yıl düzenli olarak Kırkpınar da yağlı güreş organizasyonları düzenleniyor. Temmuz ayının ilk haftası düzenlenecek olan 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri  Edirne Mustafa paşa yolu üzerinde Viran tekke mahallesinde yapılıyor. Tarihte Hun imparatorluğu döneminden gelen karakucak güreşleri Osmanlı’da savaş eğitimleri için yapılan bir spordur.

Yazımın başında da dediğim gibi Edirne içerisinde 162  ayrı tarihi gezilecek yer var. Hepsini gezmek mümkün değil elbet. Bunların dışında Edirne gezilecek tarihi yerler listenize ekleyebileceğiniz yerleri kısa kısa bahsedicem.

22 – Adalet Kasrı

Her yıl temmuz ayında Kırkpınar yağlı güreşlerinin de yapıldığı Edirne Saray içi mahallesinde bulunan adalet Kasrı, Edirne sarayının ayakta kalabilmiş Tek yapısıdır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından sonradan saraya ilave edilen binada Süleyman kanunlarının yazıldığı rivayet edilir.

23 – Sweti George Bulgar Kilisesi

Çevre halkı arasında Bulgar Kilisesi olarak bilinen Sweti George Bulgar Kilisesi 1880 yılında yapılmış. Farklı bir dizayna sahip olan kilisedeki dekoratif yazılar eski Slav Bulgarca dilinde yazılmış.

24 – Edirne Kent Ormanı

Karaağaç’a Beyazıt köprüsünden geçerek ulaşabileceğiniz Edirne Kent Ormanı Meriç ırmağı yanında doğa ile iç içe kalabileceğiniz güzel bir yer. 30 hektar kadar büyüklüğü olan Kent ormanı içerisinde mesire ve sosyal alanlar, çocuklar için bölümler, yürüyüş parkurları ve sosyal alanlar bulunuyor.

Ayrıntılı Marmara Bölgesi gezilecek yerler yayınlarımı da inceleye bilirsiniz 

25 – Hacı Adil Bey Çeşmesi Edirne Gezilecek tarihi yerler

1904 yılında Edirne valisi Hacı Adil bey tarafından yaptırılmış. Meriç köprüsünün sonunda Karaağaç yolu başında bulunan Hacı Adil Bey Çeşmesi dönemin Evkaf müdürü Sadrettin bey yapmış.

yol ortasındaki tarihi mezar edirne

Edirne yöresel yemekleri 

Trakya lezzetlerinin en güzel örneklerini Edirne’de tada bilirsiniz. Tarihi kadar Osmanlı saray mutfağından gelen lezzetleri de oldukça meşhur, 

Edirne Tava Çiğeri, Ciğer sarması, Mamzanası, Piyaziye, Zirva, zerde, kakava lokumu ile farklı tadları deneye bilirsiniz. 

edirne tava çiğeri

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net

 

2 5 0 0 1 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Sultan II. Bayezit külliyesi ve Edirne Sağlık Müzesi

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478