Halfeti gezilecek yerler ve tekne turları ücreti ve saatleri

Halfeti tekne turları

Halfeti gezilecek yerler, tekne turları ücreti ve saatleri 2022

Şanlıurfa’da Batık kent Halfeti gezilecek yerler ve tekne turları gezisi ücreti, saatleri 2022 . Nerede, nasıl gidilir, ne kadar sürüyor ve gezi tavsiyesi.

 

Güneydoğu turumun Batman Hasankeyf gibi en merak edilen yerleri arasında bulunan Halfeti’ye gelmiştik nihayet.  Gizemlerle dolu Güneydoğu karşımıza daha ne otantik güzellikler çıkaracak derken, Baraj suları altında kalmış köyü görünce kendimi bir film platosunda sanmıştım. Gaziantep Halfeti arası 100 km ve 1,5 saat ile gayet rahat bir şekilde gelmiş ve gezmek için sabırsızlanmıştık. Gaziantep ile Şanlıurfa arasında Birecik ilçesinde bulunan Halfeti’ye  Gaziantep’ten geçtim. Her ne kadar Şanlıurfa’ya bağlı olsa da Halfeti gezilecek yerler için Gaziantep biraz daha yakın.

batık şehir halfeti şanlıurfa

Ayrıntılı Sıra gecesi Şanlıurfa yazımı da okuyabilirsiniz.

Batık Kent Halfeti’nin hikayesi

Tüm bu tarihi geçmişine rağmen bir de 2000 yılında Birecik Barajının yapılmasıyla yarısı sular altında kalan Halfeti’nin adını kayıp kente çıkarmış. Yeni yerleşim yeri ise buraya 15 km. uzaklıkta kurulmuş. Bir kısmı sular altında kalan Savaşan köyü ile tam bir turizm merkezi haline gelmiş. Taş evleri ve camisi ile baraj suları altında kalan köy ve çevresinde turistik geziler, tekne turları ve restoranları ile yöresel otantikliğini içinde barındıran yer, dizi çekimlerinin de gözde yeri olmuş. Bir dönem büyük beğeni toplayan “Karagül” dizisi sadece bu bölgede yetişen Karagül’den esinlenerek çekilmiş.

halfeti sokakları batık kent şanlıurfa

Halfeti’ye “Sakin Şehir” Ünvanı  ( Cittaslow)

Marmaris Akyaka, Artvin Şavşat gibi Halfeti’de Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince Sakin Şehir ünvanı almış. 2013 yılında aldığı bu ünvan ile kültürel turizmin geliştiği Halfeti sakinlik konusunda da huzurun adreslerinden olma yolunda. 



Halfeti gezilecek Yerler Listesi

Halfeti‘ye doğru düzgün bir zamanlama ile 1 veya 2 günde gezebilirsiniz. Nereye ne kadar zaman ayıracağınıza bağlı birazda. Benim size ilk tavsiyem tekne turuna çıkmanız. Bu tekne turları ile birlikte bir çok yeri aynı anda gezmiş oluyorsunuz zaten.  Şimdi size Halfeti gezilecek yerler listesi ile bu yerleri teker teker anlatayım.

  1. Halfeti’deki Tekne turlarına katılmalısınız.
  2. Eski Halfeti sokakları ve taş evleri (merkezde )
  3. Savaşan Köyü Batık Minare ( Tekne turu ile )
  4. Asma Köprü (Eski Halfeti yürüyerek gidilebilir)
  5. Rum kale ( Tekne turu ile görebilirsiniz )
  6. Halfeti ulu cami 
  7. Barşavma Kilisesi
  8. Aziz Nerses Kilisesi
  9. Kantarma Mezrası
  10. Zeugma Antik Kenti ( 58 km. 1 saat )
  11. Karagül Bahçeleri

1 – Halfeti Tekne Turları ve 2022 fiyatları

Halfeti gezilecek yerler ve tekne turu ücretleri

Bu bölgeyi en güzel gezme şekli aslında tekne turlarıyla bölgenin tarihi dokusunu su üzerinden keşfetmektir. Özellikle Rumkale civarını nehirden seyretmek insana bambaşka bir keyif veriyor. Müze kart kullanmadık bu turda ama Güney Doğu’yu gezecekseniz yanınızda muhakkak olsun. 

Halfeti gezilecek yerler ve Tekne turları ile gezilen yerler;

Tekneler turlarıyla Fırat nehrinde bölgeyi gezmek daha güzel. Tekneler Savaşan köyüne gitmeden önce karşımıza Rumkale çıkıyor. Rumkale, kayalıkların üzerinde kurulmuş tarihi bir kale. Teknelerle uzaktan seyredebileceğiniz kalede Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı ve su sarnıçları gibi yapıların kalıntıları bulunuyor.

batık kent halfeti-tekne-turu

Fırat Nehri’nin altında kalan kısmı ”Kayıp Kent” olarak tanınan Halfeti, yoğun ziyaretçi akınına uğrayan doğal güzelliklere sahip. Bunların başında Fırat Nehri üzerinde bulunan Çekem Mahallesi, Savaşan Köyü ve Rumkale’yi bu tekne turları ile gezip görebilirsiniz.

batık kent halfeti-tekne-turları-fiyat

Halfeti ilçesi Fırat Nehri’nin yanına kurulmuş olan Fırat o kadar büyük ki bir gölün üzerinde geziyorsunuz sanki. Nehir den Halfeti’nin sonuna ilerlediğinizde meşhur Asma Köprüsü karşılar sizi Bu tahta köprünün üzerine çıkıp manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

 Halfeti gezilecek yerler ve Tekne turu ücreti 2021 – 2022

Halfeti tekne turu fiyatları

  • 2021 yılı için kişi başı 25 tl.
  • 2022 yılı için kişi başı 35 tl.

Eğer kendinize özel bir tekne kiralamak isterseniz.

  • 1 Saatlik Küçük tekneler 350 tl.
  • 1 saatlik Büyük tekneler ise 600 tl. civarı.

Tekne fiyatları büyük veya küçük teknelere göre değişir. Pazarlık yaparak biraz daha uygun fiyata tekne kiralayabilirsiniz. Turlar ile giderseniz rehberiniz size Halfeti gezilecek yerler için anlatacaktır. Veya kiraladığınız teknelerde kaptan ses kayıt olarak çevreyi anlatıyor.

halfeti-tekne-turu-fiyatları

Halfeti Gezilecek yerler için tekne turu ne kadar sürüyor ?

Halfeti Birecik barajı göleti içinde tarihi kale ve köyleri gezerek güzel ve otantik bir kültürel gezi yapabilirsiniz. Halfeti Merkezden kalkan tekneler ile bu gezi yaklaşık 1 saat sürüyor. Halfeti tekne turunun 1 saatlik ücreti ise sadece 35 tl. Ses kaydı ile de gezilen tarihi yerler anlatılıyor.

Halfeti Tekne turu saatleri nasıl ?

Mevsime ve hava şartlarına göre değişse de sabah 08:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında saat başı tekneler kalkıyor. Rumkale ve Batık minarenin bilindiği Savaşan köyü‘ne giden tekneler yaklaşık 1 saat sonra geri dönüyorlar.  Her saat başı dediğime de bakmayın aslında 40-50 kişilik teknelerde belli bir sayıya ulaştığında kalkıyor zaten.

2 – Eski Halfeti Sokaklarında gezin 

Fırat nehri kıyısındaki sıradan bir beldenin 2 bin yılında yapılan Birecik barajı ile bir kısmı sular altında kalmasıyla o eski taş evleri ve sokakları ziyaretçi akınına uğruyor. Böyle otantik bir bölgenin keşfi bu sayede olmuş aslında. Eski Halfeti tarihi sokaklarında yürümek bile güzel aslında bazı evlerde hala yaşamlar sürüyor. Sokaklarında oynayan çocukları ile, pencere ve bahçelerindeki siyah gülleri ile kısa da olsa bir tur atmalısınız.  İlk geldiğiniz de eski tarihi bir yerleşim yeri olması dikkatimizi çekmişti. Kesme taş evlerinin yöreye has sokaklara dizilişi bizim gibi batılı şehirliler için görsel şov gibiydi. Ülkemizin bu kadar çok renklere, kültürlere ev sahipliği yapması medeniyet zenginliğimizi gösterir olmuş.

halfeti sokakları şanlıurfa



3 – Batık Minaresi ile Savaşan Köyü

Savaşan köyüne geldiğimizde o tanıtımlarında gördüğümüz  Batık Köy çıkıyor karşımıza. Suyun üzerinde kalan minaresini gördüğümüz caminin şaşkınlığına, suyun altındaki köyü hayal ettiğimizdeki korkumuzla birleştiriyoruz. Üst kısımda köyün terk edilmiş bir kısmının görüyoruz. İhtiyar bir amca semaverde çay yapıp tekne turuna katılanlara ikram ediyor. Terk edilmişliğin içinde Fırat Nehrini seyrederek çayınızı yudumlarken bu ıssızlığa anlam arıyorsunuz. 

hallfeti-batık-minare-2 Halfeti gezilecek yerler

Tekne turlarıyla batık minareyi ve köyü tamamiyle görebileceğiniz Savaşan köyü su üstünde kalan bazı evlerin restore edilerek butik otel ve pansiyon olarak kullanılması sağlanacakmış. tabi ki bununla da kalmayıp, restoranlar, hediyelik eşya satan dükkanlar ve kafeler ile turizme bu kültür içinde hizmet vermeye çalışılacak. Umarım bu egzotikliği ve otantikliği bozmadan yapmayı başarabilirler. 

halfeti gezilecek yerler ve tekne turları



4 – Halfeti Asma Köprüsü

Halfeti Fırat nehri Baraj ile yükselince Gap Projesi kapsamında bu asma köprü yapılmıştı. Halfeti’nin gerdanı olarak da bilenen bu Asma köprü iki mahalleyi birbirine bağlıyor. Gece yapılan ışıklandırma da farklı bir görüntü vermiş. Eski Halfeti’yi dolaşırken bu köprüden geçip esti taş evlerin güzel bir fotoğrafını çekebilirsiniz. Üzerinde yürürken sallanıyor olması da ayrı heyecan verici ama güvenli. 

halfeti gezilecek yerler ve tekne turları

5 – Rum Kale 

Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde oluşan bir yarım ada üzerine kurulmuş. Dik kayalıklar üzerindeki Rum Kale‘ye Halfeti’den kalkan tekne turları ve kasaba köyünden ulaşabilirsiniz.  Hromklay, Kal-et El Müslimin, Altın Kale ve Sitamrat gibi isimlerin ardından en son Rum Kale olarak günümüze gelmiş. 1838 yılında Moltke kayalığın nerede bittiğini, insan eserinin nerede başladığını söyleyebilmek çok zor” demiş. Kayalıklara bu kadar doğal uyum sağlayarak yapılan kale kendine hayran bırakıyor. Kalede iki ana giriş bulunuyor.

rum kale halfeti gezilecek yerler

Biri Merzimen çayı ile batıdan, diğeri Fırat nehri ile batıdan yapılmış.  içerisinde bir çok yapı içinde kiliseler, su sarnıçları ve birde manastır bulunuyor. Çok ilginç bir özelliği ise Kalenin içinde Nehre kadar inen taştan oyulmuş merdiveni ile bir de su kuyusu bulunuyor olması.  Ayrıca Hz. İsa’nın havarilerinden Aziz Paulus’un yaşadığı ve incil’in çoğaltılmasıyla ilgi bir çok çalışmalarını burada yaptığı söylenir. 

halfeti gezilecek yerler ve tekne turları

6 – Barşavma Kilisesi

13’. yy. Rumkale’de Yakubi Aziz Barşavma tarafından yapılan Barşavma Kilisesi, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış. Rum kalenin kuzey tarafında bulunan Kilise birbirine dayalı iki yapıdan oluşuyor.  Kare yapılı Barşavma Kilisesi kesme taşların dizilmesi ile yapılmış. Hz İsa’nın bazı havarilerinde burada İncil’in çoğaltılması ile ilgili çalışmaları olmuş. Onlardan biri de Johannes olduğu biliniyor. 

halfeti gezilecek yerler ve tekne turları tarihi-kalıntı

8 – Kantarma Mezrası

“Selçuklu Hanı” olarak da bilinen bir yapı. Orta çağa kadar uzandığı söylenir. Kapalı bir bölümü ve avlusu olan han büyük boyutlu kesem taşlardan oluşuyor. Avlusu ile birlikte büyükte bir kapalı bölümü bulunan Selçuklu Hanı orta çağ tarzında yapılmış bir yapı olarak çıkıyor karşımıza. 

 

7 – Aziz Nerses Kilisesi

1173 yılında Patrick Nerses anısına yapılan Aziz Nerses Kilisesi ise bölgedeki bir diğer tarihi yapı. 1392 yılına kadar Katalikosluk makamı olarak kullanılmış. Ermeniler tarafından ibadethane olarak kullanılan bu kilise Rum kale surları içerisinde yer alıyor. Doğu batı yönüne bakan dikdörtgen yapıya sahip olan kilise iki tarafında kabartmalı levhalar bulunuyor. Başları arkaya çevrili aslan fiugürleri ile başı aşağıda kanatları açık bir kartal kabartması bulunuyor.

 

10 – Halfeti Meşhur Karagül’ü

Karagülü ile ünlü olan Halfeti, güllerin siyah renkte açması ile bu ismi almış. Bölgenin coğrafi koşullarından etkilenerek yetişen karagül Halfeti’nin bazı bölgelerinde yetiştiriliyor. Başka bölgelere ekilse bile açmayan siyah gül  Fırat Nehri suyundan ve bölgenin farklı ikliminden olduğu söylenir. Siyah gül ile ilgilide bir çok efsane var.

Halfeti Karagül

alıntı fotoğraf

Halfeti’de nerede kalınır ?, otel ve konaklama haritası :

Halfeti gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Halfeti’de nerede kalınır diye baktığımızda karşımıza 250 ile 550 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun otel ve konaklama seçenekleri çıkıyor.

2020 yılı Güncel ve online Halfeti Otel ve pansiyonları için haritayı tıklayınız. 

Halfeti otel fiyatları

Halfeti’da nerede, ne yenir ?  Restoran ve Lokanta haritası 2022

Halfeti restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Halfeti’da nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.

2022 yılı Güncel ve online HALFETİ restoran ve lokantaları için haritayı tıklayınız. 

Halfetide nerede ne yenir

Batık Kent Halfeti yemek fiyatları 2022

Geziden sonra yiyecek bir şeyler arayanlara yörenin meşhur lezzetlerini tatmalarını şiddetle tavsiye ederim. Çünkü Şabut balığı kebabı, (ben yedim müthiş). patlıcan kebabı, incir kebabı, mukaşşerli pilav, tatlılardan ise sütlaç, semsek ve peynir helvası kesinlikle denemeye değer.

Batık Kent Halfeti iskele ve çevresindeki restoranlarında yöresel yemeklerin çoğunu bulabilirsiniz. Halfeti yemek fiyatları 2022 yılı için ortalama şu şekildedir. 

  • Buraya özel bir balık kebabı olan Şabut Balığı kebabı fiyatı : 55 tl. 
  • Diğer menü ve yemek çeşitleri 45 tl ile 120 tl arasında bir kişi olarak fiyatlara bulabilirsiniz. 

halfeti yöresel yemekleri

Bizleri ağırlayan Fırat tekne ve yüzer restoranı ile bu bölgenin en güzel yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.



Halfeti Tarihi hakkında bilgi

M.Ö. 2 binli yıllara uzanan geçmişi ile Fırat nehri ve konumu nedeniyle bur çok savaşlara ev sahipliği yapmış. Halfeti tarihi hakkında şunları kısaca söyleyebiliriz. Hititler, Asurlar ile birlikte MÖ. 612 yılında Babiller sınırlarına girmiş.  Sonraları ise Medler ve Perslerin hükündarlığı altına girmiş.  Büyük iskender MÖ. 332 ‘de Anadolu’dan Persleri kovmuş.  B.İskenderin ölmesiyle de Seleukoslar hakim olmuş. Roma’lılar tarafından Ekamia olarak tekrar kulan şehir, 395 yılında Doğu roma yani Bizanslıların egemenliğine geçmiş. Sonra ise Eyyübiler, Selçuklular ile birlikte Yavus Sultan Selim 1517 de Osmanlı topraklarına katmış. 

Halfeti Kaç Km ?

Ulaşımı çokta sıkıntılı değil, çevredeki bir çok il ve ilçeden gelmek isteyenler için Halfeti kaç km? ve saat ile gelinir bir liste çıkardım. 

  • Birecik Halfeti arası kaç km? 41 km. 45 dk
  • Gaziantep Halfeti arası kaç km?  100 km. 1 saat 20 dk
  • Şanlıurfa Halfeti arası kaç km? 111 km. 1,5 saat
  • Adıyaman Halfeti arası kaç km? 121 km. 1 saat 50 dk.
  • Adana Halfeti arası kaç km? 343 km. 4,5 saat
  • Ankara Halfeti arası kaç km? 792 km. 8,5 saat
  • İstanbul Halfeti arası kaç km? 1246 km. 13,5 saat
  • İzmir Halfeti arası kaç km? 1207 km. 14 saat 

Batık Kent Halfeti Şanlıurfa ‘ya nasıl gidilir;

Araba ile ; Gaziantep’e 100 km uzaklıkta bulunan Halfeti, araçla yaklaşık bir saat 20 dk. sürüyor, Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde bulunan Halfeti ise Urfa’ya ise 110 km ve yol yaklaşık 1 buçuk saat sürüyor. 

Otobüs ile ; Gaziantep’ten’ Birecik otobüsleri ile Birecik’e gelmeniz gerekiyor. Buradan ise yine otobüsler ile Yeni Halfeti’ye ve 15 km ilerisindeki Eski Halfeti’ye minibüsler ile geçebilirsiniz. 

Batık Kent Halfeti Şanlıurfa Harita;


Birecik’te yol üstünde Kelaynak Üretim İstasyonu bulunuyor, çünkü ilginizi çekebileceğini düşünüyorum. bunun için uğraya bilirsiniz.

Halfeti Gezilecek Yerler Listesi :

  • Halfeti Ulu cami (merkezde)
  • Eski Halfeti sokakları (24 km. 35 dk)
  • Halfeti köprüsü (merkezde)
  • Halfeti batık minare (merkezde)
  • Halfeti tekne turları (merkezde)
  • Karagül bahçeleri (merkezde)
  • Rum Kale ( Tekne turları ile)
  • Tarihi Savaşan Köyü (eski Halfeti)

Halfeti Hava durumu nasıl ?

Güneydoğu geziniz mevsime göre aşırılıklar gösterebilir. Yazın oldukça sıcak, kışın ise oldukça soğuk olabilir. Halfeti gezinizi her ne zaman planlıyorsanız havanın gezmek için iyi olmasını istersiniz. Bende Online hava durumu linkini ekliyorum.

1 haftalık Halfeti hava durumu için tıklayınız.

Benim gözümden Halfeti Nasıl bir yer ?

Bir çok köyün sular altında kalmasıyla yeni bir iş kolu oluşmuş. Gezi tekneleri nehir üzerinde turlar başlatıp, yerli yabancı turistleri sular altında kalan köyleri gezdiriyorlar. Turda bölgeyle ilgili yetersizde olsa bilgiler veriliyor. Nehir yanında ve üzerinde birçok restoran ve pansiyon tarzı yerler de var. Yöre halkı içinde çeşitli iş kolları oluşmuş. Özel tekne kiralayarak veya tur teknelerine katılarak da bu doğa ve tarih harikası yeri nehirden gezebilirsiniz. Öyle güzel bir doğası var ki Batık Kent Halfeti’nin, insan sadece atmosferini solumak ve sessizliğini dinlemek istiyor.

Batık Kent Halfeti Şanlıurfa Birecik ilçesinde. Şehir merkezine uzakta olsa en azından bir gününüzü burada geçirmenizi tavsiye ederim.

Ayrıntılı Balıklıgöl Şanlıurfa yazımı da okuyabilirsiniz.

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net

3 1 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Giresun Yaylaları – En güzel 11 yayla

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478