Konya gezilecek yerler – tarihi ve doğal güzellikleri
Konya Hz. Mevlana ile Hoşgörüyü ve tasavvufu bulabileceğiniz mucizevi bir yerdir. Konya gezilecek yerler ile tarihi ve doğal güzellikleri gezi rehberi.
Konya Nasıl bir yer?
Mevlana’nın şehri, sevgi ve hoşgörü merkezi Konya, üzerinden nice medeniyetlerin geçtiği bir şehir. Tarihi ve doğa güzellikleri için geldiğimiz Konya Türkiye’de gezilmesi gereken en illerden biri. Modern şehir yüzünün altında sakladığı dini ve tarihi her caddesinde görmeniz mümkün. Konya merkezinde Alaattin tepesi ve çevresinde birçok tarihi ve dini yeri yürüyerek bile gezmeniz mümkün. İnanç ve kültür turizmi adına doyacağınız Konya’da yöresel lezzetleri de tadmadan gitmek olmaz tabi. Her yıl yerli ve yabancı yüz binlerce turist bu güzelliklere ve değerleri görmeye geliyor.
Öncelikle Konya’yı gerçek anlamda gezmek istiyorsanız şunu bilin ki! Bir güne sığdırmak mümkün değil. Konya’da birçok konaklama seçeneğini değerlendirerek birkaç gününüzü ayırmalısınız.
Konya Mevlana Türbesi – Konya Gezilecek yerler
Konya’ya geldiğimde herkes gibi ilk gitmek istediğim yerdi Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesi. Duamızı edip onun maneviyatı ile gezmek istedim Konya’yı. Mevlana’yı bana anlatmak düşmez. Haddim bile değil diye düşündüm. Sadece onun maneviyatını içinde hissetmek yeter di bana. Mevlana’nın ayrıntılı geçmişi için Konya Kütüphane bilgisinin linkini paylaştım.
Mevlana’nın tüm insanlığa verdiği öğütler ile başlayalım Konya gezilecek yerleri anlatmaya…
Mevlana Celaleddin Rumi der ki!
Güneş gibi ol şefkatte, merhamette. Gece gibi ol ayıpları örtmekte. Akarsu gibi ol, cömertlikte. Ölü gibi ol öfkede, asabiyette. Toprak gibi ol tevazuda. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Konya Gezilecek yerler Mevlana Müzesi :
İslam dünyasında ve kültürüne derin izler bırakmış olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergahı Türkiye’de en çok ziyaret edilin yerlerdin biri. Ücretsiz olarak görebileceğiniz müzede Mevlana’nın türbesi ve yeşil kubbe en çok ziyaret edilenler arasında. 1926 yılından beri her gün açık olan Müze Konya merkezde Selimiye caminin hemen yanında. Mevlana müzesi Konya gezilecek yerler listenizde ilk sıralarda olmalı.
Giriş ücretsiz.
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 19:00
Gişe Kapanış Saati: 18:30
Selimiye Camii
Hemen Mevlana Müzesi yanında bulunan o büyük tarihi camii okunan ezanlarıyla insanı Mevlevi bir dünyaya sokuyor. 2. Selim tarafından 12 yılda tamamlanarak 1570 yılında ibadete açılmış.
Sultan Selim Camii olarak bilinen cami Osmanlı mimarisini çok güzel anlatan bir örneğidir. Konya şehrin merkezinde olması ile en çok ziyaret edilen camisidir.
Alaaddin Camii ve Sultanlar Türbesi
Konya merkezde ki Alaaddin tepesinde bulunan Alaaddin caminin yapımı 1. Rükneddin zamanında yapımı başlansa da 1. Alaaddin zamanın da tamamlanmış. İçerisindeki Sultanlar Türbesi ile de inanç merkezi açısından oldukça da önemlidir. Anadolu Selçuklu ahşap mimarisinin en güzel örnekleri arasındadır.
Şems-i Tebrizi Türbesi ve Camisi
Konya Şems parkı içinde bulunan Şems Tebrizi Türbesi 13.y.y.’da yapıldığı biliniyor. Tarih boyunca birçok tadilat ile daha da genişletildi. Mevlana’nın düşünce hayatına çok şey kattığı bilinen Şems Tebriz İranlı olarak bir çok kültür ve düşünceye ortak çalışmalarda bulunmuş.
Ziyaret edilecek diğer cami ve türbeler.
Birçok medeniyetin başkentliğini yapmış olan Konya’da, özellikle Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılmış birçok tarihi cami var. Konya’da hepsi ziyarete ve ibadete açık olmasıyla bu şehri dini bir inanç kenti haline getirmiş. O cami ve türbelerin en azından ismini yazmak istedim. Kapu Cami, İplikçi Cami, Eşrefoğlu Cami,Şerafeddin Cami, Sadrettin Konevi Camii ve Türbesi, Tursunoğlu Tahirpaşa cavmi, Sahip Ata Cami ve Gömeç Hatun türbesi bunlardan bazıları.
Çini Eserler Müzesi ile Karatay Medresesi gezilecek yerler arasında
Medreseye daha o büyük ve ihtişamlı kapısından geçerken anlıyorsunuz Anadolu Selçuklu’ların o güçlü sanat işçiliğini. O dönemlerin en güzel taş ve çini işlemelerinin en güzel örneklerini görebileceğiniz tek yer burası diyebilirim. 1251 yılında Emir Celaleddin isteği ile yaptırılan Karatay Müzesi içerisinde ve gubbesindeki çini işlemeleri ili Çinili Müze olarak da biliniyor.
Konya Arkeoloji Müzesi gezimiz
Türkiye’de en eski hizmet vermeye başlayan ikinci müze olan Konya Arkeoloji müzesi 1901 yılından günümüze kadar tarih sevenleri ağırlıyor. Müzede M.Ö. Birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış bu bölgede Neolitik çağ, Eski ve orta tunç, Demir çağı, Helenistik dönem, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin binlercesini görebilirsiniz.
Konya Etnografya Müzesi
Konya ve bölgesinde yaşamış medeniyetlerin etnografik eserlerini bulabileceğiniz Konya Etnografya Müzesi 1975 yılında Meram ilçesinde açılmış. Halılar, kilimler, yöresel el sanatları, gelinlik ve bindallı örnekleri ile günlük yaşam eşyalarını görebilirsiniz.
Konya Bilim Merkezi
Yeşil bina olarak adlandırılan yerde tüm enerji güneş ve rüzgar enerji sistemleriyle karşılanıyor. Tübitak katkılarıyla yapılan Konya Bilim Merkezi‘nde gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi, laboratuvar ve kütüphanesi ile bilim seven ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarmış.
Konya Atatürk Evi ve Kültür Müzesi
Kurtuluş savaşı ve Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’e teşekkür mahiyetinde 1928 yılında iki katlı bu ev adına tescillenmiş. Daha sonraları vali konağı olarak da kullanılan Atatürk Evi 1964 yılından beri Atatürk Evi ve Kültür müzesi olarak misafirlerini ağırlıyor. Müzede Kurtuluş Savaşı ve Atatürk’ün Konya ziyaretleri ile ilgili fotoğraf ve belgeler sergileniyor.
İnce Minareli Medrese ve Taş ve Ahşap müzesi
Konya Merkez Alaattin Tepesi batı kısmında gördüğünüz o muhteşem taş işlemeli kapısı ile karşınıza çıkar. Selçuklu döneminde 1254 yılında Vezir Ata Fahrettin Ali’nin, Keluk Bin Abdullah’a yaptırdığı bu medrese 1956 yılından itibaren İnce Minareli Medrese Taş ve ahşap eserler müzesi olarak ziyarete açılmış. Karamanoğlu ve Selçuklu dönemi mermer, taş ve ahşap oymacılığının en güzel örnekleri sergileniyor.
Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesini gezelim şimdi.
Rüştü Bey konağının onarılıp 1992 yılında müze haline getirilmesi ile etnografik eserleri, dönemin ahşap işçilik eserlerini görebilirsiniz. Nasreddin Hoca’nın yaşadığı Akşehir ilçesinde bulunan müze de ayrıca, Seyyid Mahmud Hayrani Türbe kapısı ve Şeyh Eyüb türbesinin o üstün işlemeli sandukası sergilenen eserler arasında.
Nasreddin Hoca Türbesi
Konya Akşehir ile özdeşleşen çocukluğumuzun güldürerek öğütleyen Nasreddin Hoca’nın türbesi 1905 yılında Akşehir kaymakamı tarafından yapılmış. Aynı zamanda filozof olan Nasreddin hoca 1284 yılında hayatını kaybetmişti.
Nasrettin Hoca Gülmece parkı Akhisar / Konya
Nasreddin Hoca Türbesinin hemen karşısında bulunan Nasreddin Hoca Gülmece Parkı ile özellikle çocuklara anlattığımız masallar canlandırılmış. Hem güldürüp hem de düşündüren fıkraları ile Nasreddin Hoca masalları burada can bulmuş gibi. Çocukların büyük ilgisini gören bu park ailecek gezebileceğiniz yerler arasında.
Konya Alaaddin Tepesi
Konya ortasında Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yapılmak istenen bir cami için bu tepe sunii olarak oluşturulmuş. Ve bir duyuru ile halka herkes kendi çevresinden toprak getirmesiyle oluşturulmuş. Bu tepe çok ta büyük olmasa da Konya merkezde ki tek tepe olarak ilgi görüyor. İçerisinde Alaaddin Cami ve Sultanlar Türbesi ile mesire alanı, çay bahçeleri bulunuyor. Şehrin yoğunluğundan kısa süreli kaçmak için ideal bir yer.
Konya gezilecek yerler – Doğal Güzellikleri
Konya Kelebek Bahçesi
Avrupa’nın en büyüğü olan 15 tür kelebeğin kelebek serbestçe uçtuğu bu bahçe doğa ve kelebek Sevenler için oldukça ilginç bir yer. 3500 metre kare alanda çiçekler içerisinde gezebileceğiniz Konya Kelebek Bahçesi‘nde doğa ve bahçe eğitimi bölümleri de yer alıyor.
Ilgın Bulcuk Barajı, Dere ve Piknik Alanı
Konya şehir hayatından kısa bir süreliğine kaçmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yerler arasında Ilgın Bulcuk Barajı ve çevre piknik alanı bulunuyor. Gölet etrafında doğa içinde uzun yürüyüş sonrası piknikte yapabilirsiniz.
Konya Beyşehir gölü ve doğal güzellikleri
Türkiye’nin Van ve Tuz Gölü’nden sonra en büyük gölü olan Beyşehir gölü ve çevresi doğa güzellikleri açısından gezilmesi gereken yerler arasında olmalı. Çünkü tatlı su olan Beyşehir gölü çevresinde yapılan yürüyüş ve bisiklet yolları ile doğa içinde nefes alınacak en güzel yerler arasında. Göl öyle büyük ki! İçinde 23 ada bulunuyor. Milli Park olarak koruma altına alınmış Beyşehir Gölü’nde yürüyüş yapıp balık tutabilirsiniz. 3 km uzunluğundaki plajında yüzüp güneşlenebilirsiniz. Göl çevresindeki kamp alanları ile doğa içinde kamp yapabilirsiniz. Ayrıca bir çok su sporu da yapıldığını unutmayalım.
Konya Tuz Gölü güzellikleri
Konya’nın doğusunda büyük bir kıyısı olan Tuz Gölü ise görsel bir ziyafet sunar. Ben Adana’ya giderken Şereflikoçhisar tarafında gezmiştim Tuz gölünü ve o gökle gölün birleştiği ince çizgiyi seyretmenin tadını yaşamıştım. Şimdi ne demek istedi diye soracaksınız bu fotoğraf anlatır sanırım. Ülkemizin tuz ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan Tuz gölü bir çok göçmen su kuşlarına da barınak oluyor. Bu güzel manzara karşısında fotoğraf çekemeden duramayacaksınız.
Konya’ya 110 km 1.5 saatlik mesafede olan Yer Köprü Şelalesi yaklaşık 20 metreden akan gürül gürül suyuyla bir doğa harikası. Göksu Nehri üzerinde bulunan Şelale (Göksu şelalesi olarak da bilinir) Çevresinde piknik ve kamp alanları ile doğa içinde keyif ve huzuru bulabileceğiniz yerler arasında.
Meke Gölü – Konya gezilecek yerler
Kendime bazen çok kızıyorum. Doğa harikası o kadar yer gezdim ama buraya gidemedim. Birçok kez’de Konya’dan Silifke’ye inerken tabelası ile beni hep çağırmıştır. Kısmet ne zamana bilmiyorum ama kısa bir bilgisini vereyim. Yüz binlerce yıl öncesinden kalma sönmüş bir volkan diyebiliriz. Şekli itibari ile Türkiye’nin nazar boncuğu olarak da bilinen Meke Gölü son yıllarını yaşıyor diyebiliriz. Sulama ve iklim koşullarından dolayı kurumaya yüz tutmuş. Ortasındaki adacıkları ile nazar boncuğu görünümünü alan Meke Gölü ne ben bu yıl (2020) gidicem artık. Gelmek isteyen bana yazsın beraber gidelim. Konya gezilecek yerler arasında olması gereken yerlerden biri.
Şu MeşhurKonya Meram Bağları
Yeni yapılan çevre düzenlemesi ile o müthiş doğası huzur arayan insanların adresi olmuş. Çevre düzenlemesi bence biraz abartılmış olsa da Evliya Çelebi bile seyahatnamesinde buradan bahsetmiş. Tertemiz havası ve doğası ile mesire alanı olarak halkın hizmetine sunulmuş.
Obruk Gölü
Konya ovası son yıllarda birçok obruk oluşumu ile gündeme gelmeye başladı. Yer altı sularının bilinçsiz kullanımı ile oluşan bu obruklar oldukça çok. Çok eski zamanlarda oluşan ve içerisini su ile dolan Obruk Gölü’nde bahsedelim.
Karatay ilçesinde bulunan bu dev Obruk Gölü, yaz ve kış farklı renklerde görünmesi ile ilgi çekici. Son yıllarda Kapadokya turlarının uğrak yerleri arasına girmesi ile turizme kazandırılmaya çalışılıyor.
Çoğrafi oluşumlardan dolayı Türkiye’de bir kaç tane acı göl var. Ben en son Afyon Acı Göl‘e gitmiştim. Krater göllere arsında ortası 300 m.’yi geçen derinliği ile kıyıları oldukça sığdır. Sığ olan kısımlar yazın kuraklığında magnezyum zenginliğinden dolayı bembeyaz bir görünüme bürünür. İçerisinde pek balık yaşamaz ama su kuşların uğrak noktası olması fotoğraf sevenleri buraya toplamış görünüyor.
Türkiye’nin en uzun mağarası, Tınaztepe Mağarası
Konya Seydişehir Manavgat yolu üzerinde bulunan Tınaztepe Mağarası 22 km uzunluğu ile Dünyanın 3. Türkiye’nin en büyük mağarasıdır. 1580 m. kısmı içerisi aydınlatılarak ve gezi platformu oluşturularak 2003 yılında turizme açılmış.
Çatalhöyük Antik Kenti
İnsanlığın toplu olarak yapılmış en eski yerleşim bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. O kadar önemli ki! 2012 yılında UNESKODünya Mirası listesine alınmış. Çatalhöyük Antik Kenti M.Ö. 7400 yıllarını işaret eder bizler. 9 bin yıl önce iki höyükten oluşan antik kent 1958 yılında keşfedilmiş.
Konya Aya Elena Kilisesi
Tarihi Sille Köyü‘nde bulunan Aya Elena Klisesi Bizans İmparatoru Konstantin’in annesi Helena tarafından yaptırılmış. M.S 372 yılında Haç için Kudüs’e giderken eski zamanların haç yolu Sille köyü’ne yaptırılmasını istemiş. Haç yolunun ibadethanesi olmuş bu kilise haç yolundaki tüm Hıristiyanların ziyaret ettiği ibadethane olmuş.
Konya yemekleri
Medeniyetler şehrinde damak çatlatan ne lezzetler vardır kim bilir. Ben birkaç tanesinin tadına baktım. O kadar çok ki!. Konya Belediyesi‘nin işlettiği Konya Mutfağı restoranın da yöresel lezzetleri en uygun fiyata bulabilirsiniz. Bu menü ve fiyat tarifesi Mayıs (2019)’a ait.
Konya Hz. Mevlana ile Hoşgörüyü ve tasavvufu bulabileceğiniz mucizevi bir yerdir. Camileri, Medreseleri, dini ve doğal güzellikleriyle Konya gezilecek tarihi ve doğal yerleri gezi rehberi tarzında anlatmaya çalıştım. Daha da inanı çok yer var. Ben öncelik sırasına göre yazmaya çalıştım.
Konya Hz. Mevlana ile Hoşgörüyü ve tasavvufu bulabileceğiniz mucizevi bir yerdir. Konya gezilecek tarihi ve doğal yerleri gezi rehberi tarzında anlatmaya çalıştım.
Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;