Zonguldak gezi notları ve gezilecek yerler

Zonguldak gezilecek yerler

 

Zonguldak gezi notları ve gezilecek yerler

Karadeniz’in muhteşem doğası içindeki yeşili ve mavisine karışmış siyah elmas şehri Zonguldak gezi notları ve gezilecek yerler için keşfe çıkma zamanı.

zonguldak gezilecek yerler

Zonguldak nasıl bir yer ?

Limanları, maden ocakları ve ağır sanayisi ile düşünmeden önce Karadeniz doğasında yaylaları, mağaraları, şelaleleri, tarihi ve bir çok doğal güzelliği ile Zonguldak gezi notları ve gezilecek yerler açısından oldukça da zengin.

zonguldak kömür madenleri

Zonguldak Doğal Güzellikler

Zonguldak Ereğli Kızılcapınar Baraj Gölü

1994 yılında DSİ tarafından Karadeniz Ereğli de yapılan bu baraj gölü ve çevresi yemyeşil ortamıyla huzur dolu bir gün geçirmenizi sağlayacak güzellikte. Çevresinde yapacağınız uzun bir yürüyüş veya piknik alanları ile geçireceğiniz  güzel bir gün için ideal bir ortama sahip.

Ayrıntılı Karadeniz Ereğli gezi notları ve gezilecek yerler hakkındaki yazımı da inceleyiniz.

kızılcapınar barajı

Zonguldak Göldağı Tabiat Parkı nerede ve nasıl bir yer?

Karadeniz’in tüm yeşilliğini içinde bulunduran Zonguldak’ta uzun bir doğa yürüyüşü veya doğa içinde bir kamp yapabileceğiniz en güzel yerlerden biri. Göldağı Tabiat Parkı büyüklüğü ile de kendinizi sonsuz ormanların içinde hissede bilirsiniz. Zonguldak merkeze 22 km ve 30 dk.da bu doğa cennetine antalya escort ulaşabilirsiniz.

göldağı tabiat parkı nerede

Çiftdere Tabiat Koruma Alanı

Zonguldak’tan Karabük tarafına doğru Karadeniz’den uzaklaşmaya başlamak gerek bu doğa harikası yere gitmek için. Birazda yol kat etmek gerekiyor. Zonguldak’tan Karabük istikametine yol alıp 110 km. 2 saat sürüyor.  Birçok yaban hayvanla birlikte bilim insanlarının bile incelemeye geldiği bitki türleri bulunuyor. Karaca, geyik ve vaşak gibi yaban hayvanlarının da bulunduğu Çiftdere Tabiat Koruma Alanı görmeden gidilmeyecek yerler arasında.

Osmanlı döneminde Kömürün ilk bulunuş hikayesini anlatayım sizlere…

1800’lü yıllarda savaş ve ticari gemiler buhar gücüyle çalışıyordu. Buhar gücü ise kömürle elde ediliyor ve Osmanlı topraklarında  kömür bulunan bir yer yoktu. Sultan 2. Mahmud Osmanlı toprakları içinde kömür bulana ödül vereceğini açıklamıştı. Osmanlı ordusundaki askerlere kömür gösterilip memleketlerine gittiklerinde bu kara madeni aramaları istenmişti. 1829 yılında şimdiki Karadeniz Ereğli Kestanelik köyünde yaşayan Uzun Mehmed deniz kıyısına indiğinde  kara taşların içinde ateş yakar. Sonra ateşle birlikte bu taşlarında yandığını görür.  Asker iken ona gösterilen kömür olduğunu anlar ve bir çuval kömürü İstanbul götürür. Kömür olduğunu anlayan Padişah Uzun Mehmed’i 30 altın ile ödüllendirir. Ayrıca ölünceye kadar da 6 altın maaş verilmesini emreder.  Bu kara alması o yıllarda keşfeden Uzun Mehmet için bir anıt dikilir.

uzun mehmed anıtı

Zonguldak Müzeleri 

Karadeniz Ereğli Müzesi (Halil Paşa Konağı)

19 y,y, Rum ustalar tarafından yapılan bodrum üstü 2 katlı Cıbıroğlu konağı olarak da bilenen kent müzesinde 341 parça ürün sergileniyor. Eski yaşam eşyaları, tıbbi malzemeler gibi ilginç eserler sergileniyor. Sabah 9 ile akşam 19 saatleri arasında açık olan müze  giriş ücretsiz. 1800’lü yıllarda Halil Paşa tarafından yapılan konak şimdilerde 3 katlı müze ile ziyaretçilerini bekliyor. İlk kat ve bahçesinde kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkartılan Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait 2202 tarihi eser ve 4695 sikke sergileniyor. İkinci katında yöresel kıyafet ve ev eşyalarıyla yaşamlar canlandırılmaya çalışılmış.

Zonguldak halil paşa konağı

Gazi Alemdar gemi Müzesi

1. Dünya savaşında Fransızlar Karadeniz Ereğli’de  alemdar gemisini zorla teslim almak isterler.  Vermemek için karaya oturtulan Gazi Alemdar gemisi ve personeli bu kurtuluş mücadelesinin kahramanı olmuş. Bunu hazmedemeyen Fransızlar Karadeniz Ereğli’ye saldırırlar. Yerel halkın da kazma kürekli desteğiyle püskürtmeyi başarmışlar. İşte Bu gemi hala Ereğli sahilde Gazi Alemdar gemi müzesi olarak tarih sever ziyaretçilerini bekliyor. Gemi içinde bir çok canlandırma ve maketlerle o gün yaşananlar sahnelenmeye çalışılmış. Müze kartınız her zaman olsun ancak buraya girişler ücretsiz.

Girişin ücretsiz olduğu müze sabah 9 ile akşam 17 saatleri arasında tarih sevenleri bekliyor.

alemdar gemi müzesi

Zonguldak Maden Müzesi

Zonguldak’ı anlamanın diğer yolu da bu Zonguldak Maden Müzesi gezmekten geçiyor. Günümüzün kara elması olan kömür işletmeciliğinin Osmanlı’dan günümüze olan serüveninin özel canlandırmalar ile görebilirsiniz. Tarihten bugüne kullanılan kazı aletleri ve kıyafetleri oldukça ilgi çekici. Gençler ve çocuklar için hazırlanmış interaktif  ekranlar ile bir kömür ve madencilik tarihine dijital bir yolculuk yapabilirsiniz.

Zonguldak maden müzesi

Yine ücretsiz olarak gezebileceğiniz  Zonguldak Maden Müzesi Sabah 9 ila akşam 17 saatleri arası gezmenin mümkün.

Zonguldak gezi notları ve gezilecek yerler için Zonguldak Plajları

Meşhur Zonguldak Filyos Plajı

Karadeniz’de Kum, deniz güneş üçlüsünün keyfini yaşayabileceğiniz nadir yerlerden biri. Korunaklı liman yapısıyla çocuklarında rahatlıkla yüzebileceği  Zonguldak ‘tan doğuya sahilden Çatalağzı istikametinden yaklaşık bir saat sürüyor. Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Belediyesi rotanızda varsa Filyos Plajı ‘na uğramadan geçmeyin derim.

filyos plajı nerede

Zonguldak Hayvanat Bahçesi

Hafta sonu çocuklarınızla farklı bir aktivite için bu hayvanat bahçesine gelebilirsiniz. Zonguldak Hayvanat bahçesinde Birçok evcil ve vahşi canlıları burada görebilir, yaşamlarını gözlemleye bilirsiniz. Birçok hayvanında birebir ölçülü heykelleri de ortama renk katmış.

zonguldak gezi notları ve gezilecek yerler

Zonguldak Gökgöl Mağarası

Gezdiğim en güzel ve ilginç mağaralarından biri olan Gökgöl Mağarası toplam uzunluğu 3350 metredir. Ancak 875 metresi düzenlenerek ziyarete açılmış. 4 bölümden oluşan Gökgöl mağarasında sarkıtlar, dikitler ve sütunlar oldukça etkileyici. İçinden birde deresi akan bu mağara yolculuğuna katılmalısınız.

Ayrıntılı Gökgöl mağarası nerede ve özellikleri hakkında yazdığım yazıyı da inceleyiniz.

Gökgöl mağarası nerede

Zonguldak Kapuz Plajı

Zonguldak merkez de güvenle denize girebileceğiniz güzel bir yer Kapuz Plajı. Şehrin tek mavi bayraklı plajı olma özelliği ile yazın ve hafta sonları kalabalık olsa da yakınlığı ile tercih ediliyor. Çevresinde birçok kafe restoran ve konaklama imkanı da bulunuyor. Sadece 180 metre uzunluğundaki bu plaj 25 metre genişliğinde.

Kapuz plajı nerede

Cehennem Ağzı Mağaraları :

Herkül efsanesinde geçen Hades’in ölüler diyarı olarak bilinen mağaradır. Cehennem ağzı mağarası girişinde de sonraları kilise yapılan mağara Karadeniz Ereğli Müze müdürlüğüne balı olarak gezilebiliyor. Kilise mağarası, Ayazma mağarası ve Cehennem ağzı mağarası olarak 3 ayrı mağaradan oluşuyor. 1300 mt. Uzunluğundaki mağara göçük sonrası 350 mt. Kadarı gezilebiliniyor. Müze kart ile ücretsiz gezebileceğiniz Cehennem ağzı mağarası efsanesiyle dikkat çekerek bir çok ziyaretçiyi ağırlıyor. Giriş ücreti 6 tl veya Müze kart ile ücretsiz girebilirsiniz.

Cehennem ağzo mağarası giriş ücreti

Karadeniz’in muhteşem doğası içindeki yeşili ve mavisine karışmış siyah elmas şehri Zonguldak gezi notları ve gezilecek yerler için tavsiyelerimi yazdım. Ağır sanayi ve madenlerin gölgesinde kendisini korumayı başarmış Zonguldak kışın yapılacak pek bir şey olmasa da yazlarınızı dolduracak kadar da zengin.

zonguldak gezi notları ve gezilecek yerler

 

Zonguldak nerede, nasıl gidilir ?

Karadeniz’in muhteşem doğası içindeki yeşili ve mavisine karışmış siyah elmas şehri Zonguldak gezi notları ve gezilecek yerler için yazmaya çalıştım.

iyi tatiller…

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net

0 0 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Zonguldak Alaplı gezi notları gezilecek yerler

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478