Fırat’ın yukarısına çıktığınızda karşınıza bu kadim şehir çıkar. Tarihi ve doğa güzellikleriyle Tunceli gezilecek yerler haritası ve listesi için dolaşalım şimdi.
Zengin güzellikleriyle birçok medeniyetin sahip olmak istediği Anadolu’nun ortasında tarih dolu Tunceli, Türkiye‘nin en az nüfuslu ve en küçük topraklarına sahip. Farklı mimarisiyle Mutu Köprüsü’nden girerek Tunceli gezilecek yerler’e tek tek bakalım.
Tunceli şehir merkezi de oldukça küçük yürüyerek 1 saatte gezebilirsiniz. Ancak Munzur çayı yanında çay bahçelerinde oturup dinlenebilirsiniz. Özellikle yaz akşamları şehir merkezi Munzur Çayı ve çevresi oldukça kalabalık oluyor. Halkı sıcak kanlı ve duyarlı. Kendini dünyadan izole etmiş gibi gözükse de kendine has doğası ve insanı ile Tunceli gezilecek yerler olduk çok ve güzel.
Tunceli Gezilecek Yerler Haritası 2022
Tunceli Gezilecek Yerler Listesi 2022
Munzur Vadisi Milli Parkı (7,5 km 10 dk )
Pülümür Çayı vadisi Ağlayan Kayalar ( 9 km. 15 dk )
Tahar Köprüsü ( 135 km. 2 Saat 15 dk )
Pertek Kalesi ( 50 km. 50 dk )
Til Höyüğü ( 44 km. 45 dk )
Çelebi Ahmet Cami ( 46 km. 50 dk )
Mazgirt Kalesi ( 35 km. 45 dk )
Munzur Gözeleri ( 73 km. 1 saat 23 dk )
Peri Suyu vadisi ( 148 km. 2 saat 45 dk )
İn delikleri (Derviş hücreleri ) 115 km. 1 saat 45 dk.
Mutu Köprüsü ( 88 km. 1,5 saat )
Tunceli Ters Laleler gezisi ( 50 km. 1 saat 10 dk )
1 – Munzur Vadisi Milli Parkı ve Munzur Çayı
Eşsiz güzelliktedir Munzur Vadisi ve içinden geçen Munzur Çayı. Zengin bitki örtüsü ile Milli Parktaki yaban hayatı görmelisiniz. Görmekle kalmayıp çok büyük bir bölgeye sahip Munzur Vadisi Milli Parkında piknik, doğa yürüyüşleri, kampçılık, sportif balıkçılık yapabilirsiniz. Vadiyi ikiye bölen Munzur Çayı’nda profesyonel anlamda oluşturulan rafting alanı ile doğa ile iç içe maceraya atılabilirsiniz.
Konum Bilgisi : Munzur vadisi Milli Parkı ve Munzur çayı tam konumu için tıklayınız.
Nerede ? : 7,5 km. 10 dk. Munzur Çayı kuzeyinde
Munzur Vadisi Milli Parkı Giriş Ücretleri 2022
Şahıs 5 TL
Çadır Yeri- 4 Kişilik (Günlük)20 TL
İndirimli Şahıs2.5 TL
Bisiklet5 TL
Motosiklet7.5 TL
Otomobil, Kamyonet, Pickup15 TL
Minibüs45 TL
Midibüs75 TL
Otobüs135 TL
Karavan Yeri (Günlük)25 TL
Kır Evi – 2 Yataklı (Günlük)100 TL
Kır Evi – 3 Yataklı (Günlük)120 TL
Kır Evi – 4 Yataklı (Günlük)150 TL
Munzur vadisi tabiat gov tr.
2 – Pülümür Çayı Vadisi
Dersim Pülümür Erzincan karayolu üzerinde bulunan yüksek dağların zirvelerinden eriyen karlar ile beslenen Pülümür Çayı ve Vadisi ile eşsiz bir doğa sunuyor ziyaretçilerine. Yeni yeni başlayan kampçılık, buz gibi akarsularında balıkçılık, doğa yürüyüşleri ile piknik yapabilirsiniz. Yürüyüş güzergahlarınızı çok sayıdaki şelalelerine doğru yapabilirsiniz. Yol üzerinde bir çak restoran ve konaklamak için küçük yerler bulunuyor.
Yusuf Ziya Paşa tarafından 1807 yılında yapıldığı biliniyor. Diyarbakır Valisi Akif paşa tarafından ise 1902 yılında tamir edilmiş. Dönemine uygun olarak kesme taşlardan yapılmış tarihi köprü sivri kemerli yapısıyla tek gözlü olarak yapılmış. 55 metre uzunluğu, ile 9 metre yüksekliği bulunan Tahar Köprüsü yaklaşık 5 metrelik bir genişliğe sahip. Günümüzde hala sapa sağlam ayakta ve kullanılmaya devam ediyor. Tam konumu için tıklayınız. 135 km. saat 15 dk.
4 – Pertek Kalesi
Pertek İlçesinin güneyinde Murat ırmağı kıyısındaki bir kayanın üzerine kurulmuş. Pertek Kalesi Keban Barajı ile bir ada konumuna dönüşmüş. 1100’lü yıllarda Mengüçlüler döneminde yapılmış olan Pertek Kalesi Selçuklular ve Osmanlılar döneminde onarım görmüş. İç ve dış olarak iki surdan oluşmuş kalede mavi çinilerde bulunuyor. İçerisinde birde sarnıç bulunan kalede Arapça bir kitabede bulunuyor. Elazığ ile Pertek ilçesi arasında feribot ile de ulaşım sağlanıyor.
1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak koruma altına alınan Til Höyüğü Tunceli Mazgirt beldesine bağlı Kuşçu köyünde bulunuyor. İlginç tarafı 1996 da koruma altına alınmasına rağmen hiçbir kazı çalışması yapılmamış.
1570 yılında Çelebi Ali tarafından yaptırılmış tarihi cami, Tunceli Pertek ilçesinde Murat Irmağı kıyısında bulunuyor. Keban barajı suları altında kalmaması için Ortadoğu Teknik Üniversitesi Restorasyon bölümü tarafından ilçe merkezine taşınarak yeniden ibadete açılmış. Her tuğlası numaralandırılarak sökülen cami yeni yerine taşınmış.
Urartu Kralı 2. Rusas tarafından yaptırıldığı yazıyor içerisindeki kitabesinde. M.Ö. 4 yy. yapılan tarihi kalenin girişi bir mağaradan merdiven ile 40 basamakla çıkılıyor. Mazgirt Kalesi kayalar şekillendirilerek yapılmış. İçerisindeki en yüksek konumunda bir yel değirmeni ile köşk olduğu sanılan kalıntılar görülüyor. Mazgirt ilçesini tepeden gören bu ihtişamlı kale ile geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.
Mazgirt ilçesi kale köydeki Mazgirt Kalesi Tunceli Merkeze 35 km. 45 dk.
alıntı fotoğraf
8 – Munzur Gözeleri
Munzur Dağı eteklerindeki birçok kaynaktan kayaların içinden bembeyaz köpüklerin çıkmasıyla gözeler ismini almış. Tunceli’ye 73 km. 1 saat 23 dk. uzakta ki Ziyaret deresi üzerinde Munzur gözeleri doğa harikası yer de gezi alanları, mesire yerleri, kafe ve lokantalar bulunuyor. Bu lokantalarda kırmızı benekli alabalık yiyebilirsiniz. Tam konumu için tıklayınız.
9 – Peri Suyu Vadisi
Peri Suyu Vadisi Tunceli’nin doğu güzellikleri arasındadır. Farklı ve zengin bitki örtüsü ile baharda eşsiz güzelliklere bürünür. Özellikle kar sularının erimesiyle debisi artan Peri Suyu bu bölgede rafting yapılacak en iyi yerlerden biri. Ayrıca Bağın ve Golan kaplıcalarına da uğrayınız.
Vadinin her iki tarafı kayalık yamaçlar görülmeye değer. Tırmanma açısından doğa severleri bekliyor. Bağın Kalesi ve kaplıcalarına yakınlığı ile de her ki yer aynı anda görebilirsiniz.
10 – İn Delikleri (Derviş Hücreleri)
Tunceli Çemişgezek ilçesinde bulunan bu İn Delikleri kayanın içerisinde oyma sanatı kullanılarak yapılmış 20 tane odadan oluşmuş. Odalar 3 katlı olarak yapılmış. Aydınlatma için pencereli olarak yapılan odaların koridorlar ile birbirine bağlı. Ne zaman hangi medeniyetler tarafından yapıldığı bilinmiyor.
Ben Doğu Anadolu dönüşü Erzincan’dan Tunceli’ye bu köprüden geçerek gelmiştim. Oldukça ilginç yapısı dikkatimi çekmişti. Kısa bilgi vereyim bu Mutu Köprüsü hakkında. 88 km. 1,5 saat
1954 yılında yapılmış olan Mutu Köprüsü uzunluğu 60 m. olan köprü Sansa Köprüsü (Erzincan-Erzurum arasındaki Karasu üzerine kurulu) ile neredeyse aynıdır. Tam konumu için tıklayınız.
Mutu Köprüsü Tunceli
Bu köprü yarım kemer şeklinde olup Türkiye’de ise sadece birkaç tane vardır. 65 yıllık bu taş köprü yapısı itibariyle hiç tamir görmeden hala araç trafiğine açıktır.
12 – Tunceli Ters Laleleri
Mayıs ayı ile birlikte eriyen karların ardından çıkan bu ters laleler sadece buraya özel diyebiliriz. Koruma altında ve toplanması yasak olan bu endemik bitki türü Ters laleler Tunceli Çemişgezek ve Ovacık dağ yamaçlarında bulunuyor. en fazla 3 hafta kadar açan bu ters laleleri görmek için Türkiye’nin her yerinden özelikle doğa fotoğrafçıları geliyorlar. Ben temmuz ayında Tunceli’de olduğum için göremedim ama fotoğraflarını gördüğümde kendim için büyük kayıp oldu.
Doğu Anadolu içerisinde Tunceli son zamanlarda doğa ve tarihi güzellikleriyle ön plana çıkmaya çalışıyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı ve Tunceli Belediyesi tarafından çeşitli tanıtım çalışmaları yapılmaya başlanmış.
Tunceli’de ne yenir ?
Doğu Anadolu Bölgesi et üzerine olan yemek kültürünün bir benzerini de Tunceli’de görüyoruz. Tunceli yöresel yemekleri ve lezzetlerine baktığımızda karşımıza en çok, Zerefet, Keşkek, Sirepati, Kavut, Gulik Çorbası. Tatlılar arasında ise Kabak tatlısı, Heside, Pancar tatlısı, Aşure gibi tadlar bulunuyor.
Tunceli’de nerede, ne yenir ? Restoran ve Lokanta haritası 2020
Tunceli restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Tunceli’de nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.
2020 yılı Güncel ve online Tunceli restoran ve lokantaları için
haritayı tıklayınız.
Tunceli’de Nerede Kalınır ?
Ben Tunceli’de kalmadım ancak Şehir merkezinden güzel 4 ve 2 yıldızlı oteller bulunuyor. Grand Şaroğlu ve Otel Demir’i tercih edebilirsiniz.
Tunceli Nerede, Nasıl Gidilir ?
Tunceli Nerede hangi bölgede ?
Doğu Anadolu bölgesinde en küçük ve modern şehirlerinden biri olan Tunceli doğusunda, Bingöl, Kuzeyine doğru çıktığınızda Erzincan ile karşılaşırsınız. Güneyinde Elazığ, batısında ise Sivas ve Malatya bulunuyor.
Türkiye ve Doğu Anadolu’nun kadim şehri Tunceli tarihi ve kültürü ile bir çok ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmış. Özellikle yaz ve bahar aylarında ziyaretçileri artıyor.
Otobüs ile ulaşım; Türkiye’deki büyük şehirlerin hepsinden Tunceli’ye otobüs bulabilirsiniz.
Tren ile Ulaşım ; Tunceli’ye en yakın Tren İstasyonu Erzincan veya Elazığ’da bulunuyor.
Uçak ile ulaşım : Elazığ yolu üzerindeki Elazığ Hava alanı ile Büyük şehirlerden direk uçuşlar bulunuyor. Tunceli’ye 120 km. 2 saat 15 dk mesafede.
Araba ile Tunceli’ye nasıl gidilir ?
Erzincan Tunceli arası kaç km ?. 127 km. 2 saat.
Elazığ Tunceli arası kaç km ? 77 km. 1,5 saat.
Bingöl Tunceli arası kaç km ? 130 km. 2 saat
Erzurum Tunceli arası kaç km ? 280 km. 3 saat 45 dk
Van Tunceli arası kaç km ? 454 km. 6 saat
Diyarbakır Tunceli arası kaç km ? 222 km. 3 saat 15 dk
Ankara Tunceli arası kaç km ? 806 km. 10 saat
İstanbul Tunceli arası kaç km ? 1267 km. 14 saat
Tarihi ve doğa güzellikleriyle Tunceli gezilecek yerler haritası ve listesi için gezi notlarımı yazmaya çalıştım. Tunceli Şehir olarak küçük ancak çevresindeki doğa güzellikleri açısından geniş bir bölgeye dağılmış durumda .
Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;
Peri suyu vadisine bayıldım👍
Tunceli ve bölgesi doğa olarak harika bir yer ancak. Turizm acısından çok gelişmemiş.