Sümela Manastırı nerede, hakkında bilgi

Sümela Manastırı gezisi

 

Sümela Manastırı nerede, hakkında bilgi

Trabzon Maçka’da ki Sümela Manastırı günümüze kadar ayakta kalabilmiş en eski yapılardan biri. Sümela Manastırı nerede, nasıl gidilir, hakkındaki gezi notlarım.

Karadeniz yolculuğumun en merak edilenleri arasında geliyordu Sümela Manastırı. Oldukça ilginç ve gizemli mabedi gezelim.

sümela-manastırı-kapak

 

Sümela Manastırı Hakkında Bilgi :

Kayalar içerisindeki yapısının ardında gizlediği en büyük değeri ise mimarisi, resmedilmiş (freskler) ile ilk Hristiyan kavimleri tarafından yapılmış olması. Bu sebeple Sümela Manastırı Hristiyanlık açısından dünya çapında ziyaretçi akınına uğruyor.

Yabancı turistlerin ağırlıkla inanç turizmi yaptığı Trabzon’daki Sümela Manastırı Maçka yolundan geldiğinizde doğaya gizlenmiş mabede ulaşmak için yoldaki eşsiz manzarayı seyrederek ilerliyorsunuz. 

sümela-manastırı tarihi

Sümela Manastırı Restorasyonu bitti mi? 2022 

Tarihi yapı giriş üstündeki yamaçta bulunan kaya kütlesinin gövdesinin delinerek, 16 metre çelik kazıklarla kalıcı olarak sabitleneceği Sümela manastırı Restorasyonu bitti. 1 Mayıs 2022 Ramazan Bayramı ile ziyarete açıldı.

sümela-manastırı-içi

Sümela Manastırı restorasyonunda yeni keşifler

Son 4 yıldır yapılan restorasyon sırasında tarihe yeni ışıklar tutan keşifler bulundu. Sümela Manastırı tam olarak ziyarete açılmasa da yakın 2020 yılı haziran ayında yeni keşifler olan çile freksli çile odalarını da görme şansımız olacak.  

sümela manastırı yeni keşifler

Sümela Manastırı yeni keşifler çile odaları freksleri

Sümela Manastırı giriş ücreti 2022

Restorasyondan dolayı kapalı ancak en son fiyat bilgisi bu şekilde idi. 

Aracımızdan indikten sonra giriş için Müze kart veya 25 tl ücreti ödedikten sonra 400 metre kadar dev ağaçların altında sağınızdaki yamaçta bulunan Sümela Manastırı izleyerek yürüyorsunuz. Bu patika yol bile o kadar güzel ki Gizli Mabed Sümela Manastırı seyrederek ilerlerken üzerine bastığınız yüzyıllık ağaç köklerini fark etmeniz zaman alıyor. (Restorasyonda bu doğal patika yolu korkuluk yapılıp, yere bir şeyler döşenmiş diye duydum. İnşallah böyle bir şey yapılmamıştır.)

sümela-manastırı-yürüyüş

Kısa ama yorucu bu yürüyüşün ardından ulaşıyorsunuz Sümela Manastırı girişine. Merdivenlerini çıktıktan sonra dar kapıdan geçerek içeriye girdiğinizde buranın ciddi bir yerleşim alanı olduğunu görüyorsunuz. Manastırın tüm bölümleri ziyarete açık olmamasına rağmen hayran kalmamak elde değil.

Sümela Manastırı içi nasıl ?

sümela-fotoğrafları

Burada bir es verip biraz ağzımı bozacağım.

Hiç kusura kalmayın. Trabzon’a 45 km uzakta 1150 rakımda ve arabayla bile 1 saatten fazla sürede gidilebilen böyle bir yapı 1600 yıl önce yapılabilmiş. Ancak yıllar önce define avcıları veya birkaç zibidi aşıkların oyun alanı haline getirilmiş. Bu tür kültür mirası yerlerin hangi dinde veya dilde olduğunun hiç önemi yok. Taş devri zihniyetli insanların resmedilmiş figürlerin üzerinde aşklarını ilan etmelerini görünce “-ha….. sizin aşkınıza”!!!

sümela-manastırı-fotoğrafları

Düşünsenize o eserleri flaşla fotoğraf çekmek bile yasak iken siz gidin aşkınızı kazıyın. Veya efsanelere inanarak define için her yeri delik deşik edin. İnanamadım görünce duvarlarında bile kurşun izleri vardı. Hatta gelirken Sümela Manastırı tabelası üzerinde bile bir sürü delikler vardı.

sümela-manastırı-resimleri

Kurşun deliği olduğunu manastırdaki vahşeti görünce anladım. En büyük hazine bu tür tarihi ve kültürel yapıların kendisidir. Burada yöneticilerinde uzun yıllar ihmalleri olmuş. Geri zekalıların olduğu aşikar koruyamamışlar işte. Neyse! söylenecek çok şey var ama o şerefsizleri Allah’a havale ediyorum.

sümela hakkında bilgi

Gelelim Sümela hakkında bilgi   

Trabzon Maçka‘daki Altındere köyü’nde, Meryemana deresinin batı yamacında, Mela Dağı’nın deniz seviyesinden 1,150 m. yükseklikteki kayaları oyarak ve doğal mağaralardan da faydalanılarak yapılmış manastırın adı “Sümela”, Rumca karanlık, siyah anlamına gelen “melas” kelimesinden geliyor.

tarihi hakkında bilgi

Net bir tarihi olmasa da Sümela Manastırı’nın yapılışının 365-395 yılları arasında tamamlandığı tahmin ediliyor. Hikayesi ise oldukça ilginçtir.

manastırın içi nasıl

Sümela Manastırı Hikayesi;

Rivayete göre Yunan iki rahip aynı gece bir rüya görürler. Rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem tarafından kendilerine bir manastır yapmaları söylenir. İki rahip de birbirinden habersiz olarak yola çıkarlar ve rüyalarında tarif edilen yere; yani şu an Sümela Manastırı’nın olduğu yere gelince karşılaşırlar. Bunun rahmani bir işaret olduğunda emin olan iki rahip manastırın temelini o zaman atar.

sümela-manastırı-içi

Osmanlı döneminde Sümela Manastırı;

Bölgenin fethedilmesinden sonra ise Yavuz Sultan Selim Sümela Manastırı‘na hiçbir şekilde müdahale etmez, hatta 2 tane de şamdan hediye ederek manastırın dokunulmazlığının güvence altında olduğunu Hristiyanlar’a en güzel şekilde anlatır.

sümela manastırı nerede

Sümela Manastırı’na nasıl gidilir ?

Trabzon’dan Maçka’ya gelerek Sümela Manastırı’na giden minibüslere binerek gelebilirsiniz. Benim gibi özel aracınızla gelirseniz de sahil yolu üzerinden Maçka Sümela tabelalarını takip edebilirsiniz. Karadeniz’in müthiş doğa manzarası eşliğinde manastırın 400 metre kadar aşağısına kadar gelebiliyorsunuz. Sonrasını patika yoldan ve merdivenlerinden biraz tırmanarak yürümeniz gerekiyor. Trabzon’a 45 km uzakta 1150 rakımda ve arabayla bile 1 saatten fazla sürede gidilebiliyor

sümela-manastırı-nasıl-gidilir

Sümela Manastırı nerede ?

Gizli Mabed Sümela Manastırı Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Köyündedir.

Trabzon Gezilecek Yerler Listesi

  • Trabzon Kalesi ( Merkez de tepede)
  • Gülbahar Hatun Cami ( Merkezde)
  • Bedesten 1,5 km. 5 dk) (Sahil tarafında)
  • Ayasofya Müzesi ( 3 km. 6 dk)
  • Kızlar Manastırı ( 1,5 km. 6 dk)
  • Kanuni Evi (Merkezde)
  • Santa Maria Kilisesi (4 km. 8 dk)
  • İskender Paşa Cami ( 2 km. 6 dk)
  • Botanik Parkı (4 km. 8 dk)
  • Sümela Manastırı ( 47 km. 1 saat)

Trabzon Yaylaları

  • Altındere Milli vadisi ( 46 km. 1 saat)
  • Kadiralak Yaylası ( 75 km. 1,5 saat)
  • Kofrakol Yaylası ( 50 km. 1,5 saat)
  • Sazalan Yaylası ( 70 km. 1,5 saat)
  • Sisirma Yaylası ( 40 km. 1 saat)
  • Ocaklı Yaylası (35 km. 50 dk )
  • Uzungöl ( 96 km. 1,5 saat)
  • Garester Yaylası ( 105 km. 2 saat)

Trabzon Maçka’da ki Sümela Manastırı günümüze kadar ayakta kalabilmiş en eski yapılardan biri. Sümela Manastırı Nerede, hakkında bilgi için gezi notlarımı yazdım sizlere..

Trabzon Atatürk Köşkü ile ilgili yazımı da okuyabilirsiniz

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net

0 0 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Geyikli gezilecek yerler

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478