Samsun Amazon Kadınlar müzesi, tarihi ve hakkında bilgi

amazon kadınlar samsun

Samsun Amazon Kadınlar müzesi, tarihi ve hakkında bilgi

Savaşçı Samsun Amazon kadınlar tarihi ve hakkında bilgileri öğrenince hayranlığımı gizleyemedim. Müzesi nerede, nasıl gidilir, tarihi hakkında bilgi.

Samsun Amazon Kadınlar Hakkında bilgi

Amazon Köyü ve Heykelleri 

Samsun Batı park alanında 50 bin m2 alan içinde bulunan ve adına Amazon Adası denilen yerde iki aslan arasında 12,5 metre yüksekliğinde, 4 metre genişliğinde, 6 ton ağırlığında devasa bir Amazon savaşçı kraliçesi heykeli karşılıyor bizi. Samsun’un her yerinden görülen heykeller Özellikle Amisos Tepesi’nden ayrı bir seyiri oluyor. Bu amazon kraliçesi sanki  Karadeniz’in azgın dalgalarından çıkmış gibi İstanbul escort geliyor insana. O kadar büyük ki!.

Ayrıntılı Amisos Tepesi Samsun hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

samsun-amazon kadınlar

Heykel Samsun ve Ankara’lı heykeltıraşlardan oluşan 10 kişilik bir grup ile 5 ay süren çalışma sonunda yapılabilmiş. Heykel savaşçı kadın figürü, kalkan ve mızrağı ile oldukça gerçekçi. Her iki yanında bulunan iki dev aslan heykelinin içi amazonlara ait tarihi eser buluntularının ve animasyonlarının sergilendiği bir müze. Samsun ilkadım batı park içindeki 2,5 dönüm içinde bir de amazon köyü kurulmuş.

amazon-heykelleri-samsun

Amazon Kadınlar Müzesi 

Amazon kadın heykelinin her iki yanında dev iki aslan heykeli bulunuyor. Bu devasa aslan heykelleri aslında küçük birer müze. İçerisine girerek 2 kat ile amazon savaşçı kadınların kullandığı düşünülen tarihi eserleri görebilirsiniz. Maketlerle amazon hayatını canlandırıldığı bölümler de oldukça ilgi çekici. Aslanın ikinci katına yani ağız kısmına çıktığınızda Amazon Kadın heykelini de izleyin derim. 

amazon-heykelleri-ve-aslanı

Amazon adası ismi verilen bölüme savaşçı kraliçe heykelinin yanı sıra Amazonların günlük yaşamından da kesitlerin resmedileceği Amazon rölyefleri de eklenerek Amazonların tarihi ve mitolojik yaşamları anlatılacak.

samsun-amazon-kadın-canlandırmaları

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile 19 Mayıs Üniversitesi‘nin ortaklaşa yaptığı bu Amazon parkı ve Köyü Samsun ve çevresinde M.Ö yaşamış Amazonlarının günümüzde de tanınması ve tarihsel bir turistik açıdan gezilmesi için yapılmış. Samsun’u gezmeye gelenlerin Batı parkta ki bu Amazon köyü ve müzesini gezmesi sağlanmış. Aslında Türkiye’deki en ilginç müzelerden biri olma özelliğine sahip. Aslanların içinde iki katlı müzeleri en çok çocuklar ve gençler gezerek müze sevgisi daha çekici hala getirilmiş.

Amazon Kadınlar Hakkında bilgi

Amazon kadınlar ne zaman yaşamış ?

Anadolu’nun kuzeydoğusu ile ilgili pek çok hikayeye göre MÖ. 3 ve 2. yy. arasında yaşadıkları tahmin edilen Amazonlar, Ordu ile Samsun çevresinde yaşıyorlardı. Başkentleri, Thermodon Irmağının Karadeniz’e döküldüğü noktadaki Themiskyra kenti olan Amazonların toplumsal yaşamında egemen olanlar kadınlardı. Homeros’un İlyada’sında ve Socrates’in eserlerinde de geçen Amazonların Samsun ve çevresindeki yaşamlarından bahsedelim birazda. 

Amazon Kadınların İlginç Cinsel Yaşamları

Amazon kadınlar hakkında bir çok yaşam öyküleri bulunuyor. Ancak şu bir gerçek ki!  Anaerkil bir ırk olarak kadın egemenliğnin sürdüğü ve hatta erkeklerin köle olarak çalıştırıldığıydı. Ayrıca Karadeniz ormanlarında bir yaşam biçimi seçtikleri biliniyor. Kendilerini korumak amaçlı savaş konularında da oldukça ustalaşmışlar. Peki bu kadın askerler nasıl çoğalıyorlardı. Her yıl bir kere düzenledikleri bir ayin ile köle olarak tuttukları veya tören için avladıkları erkekler ile birlikte oluyorlarmış. Erkeklerle yaşam sürmeyen amazonlar doğurdukları çocuklardan erkek olanları kabileden gönderirler veya sakatlayıp köle olarak kullanırlarmış.

Samsun Amazon kadınlar Savaş yöntemleri 

Amazonların kadın savaşçıları, çevre kabilelerde kahramanlıklarıyla ün salmıştı. Savaşlarda çoğu kez süvari olarak labris denilen, iki yanı keser, kısa savaş baltaları, ok, yay, kargı ve mızrak kullanıyorlardı. Savaş teknikleri açısından dönemlerinde büyük farklılıklarla büyük zaferler kazanmayı başarmışlar. Yunan savaşçılarını yenen bu kadın savaşçılar tarihe isimlerini yazdırmayı başarmışlar. Tarihin en büyük savaşçı toplulukları arasında ki amazonlar çoğu kendi icatları olan bir çok savaş aletini ustalıkla kullanabiliyorlar. Savaşlarının çoğunu erkeklerden oluşan topluluklara düzenleniyormuş. çok iyi ok atıp at binen amazonlar hareket kabiliyetlerini arttırmak için daha çocukken göğüslerini dağlayarak yakarlarmış. Bu kız çocukları özel olarak at sütü ile beslenerek hızlı hareket edebilmeleri sağlanırmış. 

amazon-kadın-heykelleri

Zaman zaman at sırtında değil de piyade olarak savaşan Amazon kadınlarının cesaretleriyle ilgili pek çok hikaye var. Efsaneye göre Amazon kadınlar çok güçlü, cesur ve hatta eski Yunanistan’ın en büyük savaşçılarına karşı gelecek savaşçılarmış.

amazon-kadın-aslan-müzesi-i

Müze olarak kullanılan aslan heykellerin içi

Bakire olmayan Amazon kadınları, tam tersine birçok erkeği dilediği gibi zevkleri için kullanırlardı.

Halikarnas Balıkçısı, Anadolu Efsaneleri kitabında Amazonları anlatırken, bir gün Amazon erkeklerinin Zeus’la ilgili bir hikâye duyarak “Biz babayız, asıl tohum bizde, kadınlar tarladan ibaret” diyerek başkaldırdıklarını anlatır. Egemenliklerinden vazgeçmek istemeyen Amazon kadınları, hemen bir kurultay yaparak başkaldırıyı bastırmaya karar verirler. Ergenliğe varmış erkekleri kılıçtan geçirip, üreme organlarını keserek ana Tanrıçaya sunarlar. Bugünkü sünnet bu dinsel işlemin hafifleştirilerek günümüze gelmiş halidir.

amazor-kadın-müzesi-2

Devamını Halikarnas Balıkçısı’ndan okuyalım: “Amazonlar, erkek çocukları öldürmemiş, büyüdükleri zaman başkaldırmasınlar diye kollarını bacaklarını kırarak kötürüm etmişler. Erkeklere yün eğirmeyi, yemek pişirmeyi ve ev işlerini görmeyi öğretmişler. Ama çok geçmeden kolu kanadı kırık, yamrı yumru erkeklerden de hoşlanmaz olmuşlar. O zaman komşularıyla savaşta tutsak ettikleri erkekleri bir süre kullandıktan sonra öldürmeyi âdet edinmişler.

amazon-kadın-tarihi-eserler

Ama bu da hoşlarına gitmemiş. Komşu kabilelerle bir anlaşma yapmışlar. Her ilkbaharda tarlalar sürülüp tohumlar saçıldıktan sonra Amazonlar, komşu kabilelerin delikanlılarını sınır boyunca davet ederlermiş. Ekinler bereketli olsun diye sürülmüş toprağın saban izleri üzerinde erkeklere kavuşurlarmış. Amazonlar doğan çocukların kızlarını alıkoyar, erkek çocukları ise komşu kabilelere verirlermiş.”

amazon kadın tarihi buluntular, samsun

Halikarnas Balıkçısı, ‘Anadolu Efsaneleri’ kitabıyla, Anadolu’nun taşına toprağına sinmiş söylenceleri günümüze taşımakla kalmayıp aynı zamanda tüm insanlık için bir hazine değerindeki kültür mirasını da ortaya çıkarıyor. Herodot ile Yunus Emre’yi aynı dilden konuşturan bu kitabın her sayfasından, duru bir su gibi Anadolu akıyor. Karadenizli Amazonlar, Kyklop’lar, İda Dağı, Dünyanın İlk Güzellik Yarışması, Kybele, Troya Savaşı, Marysas’la Apollon’un Müzik Yarışması gibi daha niceleri bu söylencelerle birlikte yeniden hayat buluyor.

Samsun amazon Kadınlar Efsanesi  Kaynak: bilgiyayinevi.com.tr

amazon-kadınlar-efsanesi samsun

Hep duymuşumdur. Samsun Amazon Kadınlar Efsanesini gelip görmek, heykellerini ve müzesini gezerek tarihine bakmak geçen seneye nasipmiş.(2018 temmuz) Birçok Amerikan versiyonu filmlere bile konu olmuştur. Ama gerçek yaşamlarını sürdürdüğü amazonların Karadeniz’de olduklarını pek kimse bilmez. Müzesini gezerek tarihi buluntularını görebilir, efsanesine kulak verebilirsiniz.

Amazon Köyü Müzesi ve Adası nerede ?

Samsun Baruthane Batıpark içinde bulunan Amazon Müzesi ve köyü sahilde Karadeniz kıyısında bulunuyor.  Amisos tepesine çıkan teleferik’in arka kısmında kalıyor.  Tam konumu ve navigasyon bilgisi için haritayı kullanabilirsiniz.

Amazon köyü ve müzesi İletişim bilgisi :

Amazon tarihinin canlandırıldığı bu müze ve köy hakkında bilgi almak isterseniz bu telefonu arayabilirsiniz.

(0362) 234 54 54 veya 0 530 157 26 09 

Amazon Adası ve Müzesine nasıl gidilir ?

Toplu ulaşım iye ; Samsun ilkadım Baruthane mevkinde bulunan  Amazon adası için Samsun merkezden Baruthane tramvayı ile kolayca gidebilirsiniz. Baruthane belediye otobüsleri de Amazon köyü önünden geçiyorlar.

Kendi aracınız ile; Samsun’a Bafra tarafından sahile giriş yaptığınızda Solunuzda Batı park içinde bulunuyor. Doğu Ordu tarafından Samsun’a girdiğinizde ise  Doğu parktan Samsun’u geçip çıkışına doğru sağınızda kalacaktır.

Amazon Köyü Müzesi ve Adası ziyaret saatleri ?

Pazartesi yarım gün açık olan Amazon köyü ve müzesi diğer günler tam gün gezebilirsiniz.

  • Sabah açılış saati: 08,30
  • Akşam Kapanış saati : 17:30

Amazon Kadınlar Köyü ve Müze Giriş Ücretleri 2022 :

Bu güzel canlandırmalı Amazon Kadınlar müze ve köyünü gezmek için küçük bir ücret ödemek gerekiyor.

  • Öğrenci giriş ücreti : 3 tl.
  • Yetişkin bir kişi 5 tl
  • Müze kart geçerli değil.

Samsun İlkadım Baruthane’de ne yiyebiliriz ?

Samsun sahili tam bir modern sosyal alan. Özellikle de yeme içme konusunda bir çok restoran kafe bulunuyor. Amazon köyü ve adası yanında birçok kafe ile birlikte balık restoranları bulunuyor.  Ekleyeceğim harita ile bu kafe ve restoranların tam iletişim, ulaşım ve yorumlarına ulaşabilirsiniz.

Samsun ilkadım restoranları

Samsun’da nerede kalınır ?, otel ve konaklama haritası

Samsun İlkadım gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Samsun’da nerede kalınır diye baktığımızda karşımıza 350 ile 950 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun otel ve konaklama seçenekleri çıkıyor.

2022 yılı Güncel ve online Samsun Otel ve pansiyonları için

haritayı tıklayınız. 

samsun ilkadım ve çevresi otelleri

Samsun Amazon kadınlar müzesi ve çevresinde Gezilecek Yerler Listesi :

(Samsun merkeze göre mesafeler belirlenmiş)

  • Samsun Kent Müzesi ( 3 km. 7 dk)
  • Kuva-i Milliye Müzesi  ( 2 km  6 dk.)
  • Onur Anıtı ( 2 km. 6 dk)
  • Sevgi gölü (1.5 km. 5 dk )
  • Gazi Müzesi (2 km. 7 dk)
  • Hayvanat Bahçesi ( 1.5 km. 5 dk)
  • Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ( 3 km. 9 dk)
  • İlkadım Müzesi (3 km. 8 dk)
  • Tütün İskelesi ( 2 km. 7 dk)
  • Büyük Cami ( 2 km. 6 dk)
  • Bandırma gemi müzesi ( 3.5 km. 10 dk)
  • Amisos Tepesi ( 6 km. 14 dk)
  • Tarihi Saat kulesi (2 km. 6 dk)
  • Kent Ormanı piknik alanı ( 12 km. 20 dk) mesafede bulunuyor.
  • Amazon Kadınlar Müzesi

Savaşçı Samsun Amazon kadınlar tarihi ve hakkında bilgileri öğrenince hayranlığımı gizleyemedim. Müzesi Nerede, nasıl gidilir, tarihi hakkında gezi notlarımı paylaşmaya çalıştım.

iyi tatiller…

Beni, yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube   : turluyorum net


 

2 0 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Samsun gezilecek yerler tarihi ve doğası ile 15 güzel yer

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478