İshakpaşa Sarayı nerede, kim yaptı, giriş ücreti

İshakpaşa Sarayı nerede

İshakpaşa Sarayı nerede, kim yaptı, nasıl gidilir ?

Doğu Anadolu turumun en çok aklımda kalan yeridir İshakpaşa Sarayı, Nerede ?, Kim yaptı ? Nasıl gidilir ? ve özellikleri gezi notlarım.

İshakpaşa Sarayı Nasıl Bir yer ?

Tarihsel geçmişinden öte mimari işlemeleri beni benden aldı. İnanır mısınız Ağrı tarafına sırf bu saray için geçtim. belgesellerde ve fotoğraflarında bile etkilenmiştim. tarih sever bir gezgin olarak Doğu Anadolu’da gezilmesi gereken en önemli yerler arasında bulunuyor. 

Doğu Beyazıt’ın 7 km. güney doğusunda yüksek bir tepede tüm ovayı hatta Ağrı Dağını gören yüzüyle bekler sizi.  Konumu ve külliye yapısı ile 1900’lü yılların başına kadar Beyazıt Sancağı bu saraydan yönetilmiş. 

ishakpaşa-foto-kapak

İshakpaşa Sarayı hangi ilimizde ?

İsmini çokça duyduğumuz İshakpaşa sarayı hangi ilimizde diye merak edilenler arasında. Ağrı ilinin Doğubeyazıt ilçesinde bulunuyor. Doğubeyazıt’ın 7 km. Güneydoğusunda tepede bulunan İshakpaşa Sarayı bölgenin en önemli tarihi yapısıdır. 

 

 

sarayı-içi-8

İshak Paşa Sarayı Doğubeyazıt

İshak Paşa Sarayı Ne zaman ve Kim yapmış ?

Beyazıt sancak beylerinden Çıldır ataberklerinden Çolak Abdi paşa döneminde 1685 yılında başlatılan saray inşası, 1784 yılında İshak Paşa tarafından tamamlanmış. Ahıskalı  ustalar tarafından yapılan saray dikdörtgen yapılı 115 metreye 50 metre boyutlarında. Bu saray inşası dile kolay 100 yıl sürmüş. 116 odasıyla devasa ve ihtişamlı bir yapı.

 

doğubeyazıt saray

İshakpaşa Sarayı Doğubeyazıt

İshakpaşa Sarayı özellikleri hakkında bilgi ?

Sadece dış görünümüyle bile beni tarihsel etkisine aldı hemen. Doğubeyazıt’tan 7 km. kadar yüksekteki İshakpaşa Sarayı‘na yaklaştıkça daha da güzelleşiyor. Sarayın ustalıkla işlenmiş taş duvarları güneşin ışıklarıyla parlaması bile heyecan verici. Sivas Divriğ Ulucami’deki  gibi ince işlemeleri bulunan İshakpaşa Sarayı‘na hayran kalmamak elde değil. Çünkü Ağrı Dağı gölgesinde İpek Yolu kervanlarını gözetleyen konumuyla Doğubeyazıt‘ın en önemli mimari şaheseridir. İhtişamı ve üstün işlemeli yüksek sütunlarıyla saraydan ziyade bir külliye olarak kullanılan yapı, İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra yapılmış en görkemli ve ünlü saraydır. Doğunun ticaret merkezi Doğubeyazıt’a hakim bir tepeden eski Beyazıt kayalıklarının üzerine tüm heybetiyle karşımıza çıkıyor.

Ayrıntılı Sivas Divriği Ulucami hakkındaki yazım için tıklayınız.

Hadi gelin içine girelim.

İşlemeli yüksek kapısından girerek iç kısımlarını gezmeye başlayalım. Sarının birçok tonuna sahip iç avlular doğa ile uyumuyla tarihin içerisine sokuyor bizleri. Selçuklu ve Fas mimarisi izlerini taşıyan saray Harem, Aş evi, divan, hamam ve zindan gibi bölümlerini gezmeye başladığımızda saraydan ziyade külliye olduğunu görüyorsunuz. Müze kart ile girildiğini unutmayınız.

ishakpaşa-sarayı-5

İshakpaşa sarayı doğu batı yönüyle 7600 m2 bir alanda yapılmış. Oturtulduğu kayalığa göre bazı bölümleri 2 bazı bölümleri 3 katlı olarak yapılmış.  Saray içinde harem, aş evi,cephanelik, cami, oturma odaları, hizmet odaları, toplantı odaları, eğlence odaları,koğuşlar, hamam, uşak ve seyis odaları erzak depoları, bodrum erzak odaları gibi birçok bölümü bulunuyor. 

Ayrıntılı Doğu Anadolu gezilecek yerler hakkındaki yayınlarımı da inceleyiniz.

ishakpaşa-iç-kısmı

İshakpaşa sarayı giriş ücreti 2022 :

  • 1 kişi 13 tl
  • Öğrenci ücretsiz
  • Müze kart geçerli ve ücretsiz
  • Öğretmen ve 65 yaş üstü ücretsiz.

ishakpaşa giriş ücreti

İshak Paşa Sarayı Ziyaret Saatleri 2022 

Kültür Bakanlığına Bağlı olarak yönetilen İshak Paşa Sarayı Müzeler gibi Pazartesi günleri kapalı.  Burada gün batımını izlemek ayrı bir keyif bence. Bunun için ise yaz ve kış ziyaret saatleri farklılık gösteriyor. Dini bayramlar da ise öğlen 13:00 den sonra açılıyor.

Yaz dönemi ziyaret saatleri :

13 Nisan – 5 Ekim tarihleri arası

  • Sabah açılış : 08:00
  • Akşam Kapanış : 19:00

Kış dönemi ziyaret saatleri :

6 Ekim – 14 Nisan tarihleri arası

  • Sabah açılış : 07:30
  • Akşam Kapanış : 15:45

 

İshak Paşa Sarayı Doğubeyazıt Hanibaba Türbesi;

Bu bölgeyi gezmek için en az bir gününüzü ayırmanız gerekli. Çünkü sarayın hemen yanı başında 3000 yıllık Doğu Beyazıt Kalesi, Antik mezarlıklar ve Doğu Beyazıt’ın en eski camii olan Şafii camide bulunuyor.

Doğubeyazıt Kalesi 

MÖ 13. ve 9. yy arası Urartular döneminden kaldığı tahmin ediliyor. Bölgede yapılan kazı ve arkeolojik çalışmalar sonucu urartu mezarlarına rastlanmış. Doğubeyazıt ipekyolu üzerinde bulunduğu için Bu kalenin de ovaya hakim konumu ile önemli görevler aldığı düşünülüyor. Daha sonraları Selçuklular ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli ekleme ve tamiratların yapıldığı görülüyor. 

ishakpaşa-kalesi-İshak Paşa

Ahmet Hani türbesi 

Burada Ahmedi Hani Ehmede yani Hanibaba türbesi ve camii bulunuyor. Dürüstlüğü bilgeliği ve şairliği ile bilinen Hanibaba 1661 tarihinde Doğubeyazıt’ta doğmuş. Kürt edip şair ve tarihçi olan Hanibaba’nın birçok ta yazıtsal eserleri bulunuyor.

Hanibaba türbesi doğubeyazıt

Doğubeyazıt’da  müderislik ve İshakpaşa Sarayında divan katipliği yapmış olan Hanibaba Arapça, Farsça, Kürtçe ve Türkçe olarak 4 dil bilen Ahmedi Hani eserlerinin çoğunu Kürtçe yazmış.  Bunlardan biri Kuran-ı kerim tefsiri olmak üzere toplam 91 esere imza atmış. Bölge halkın hala rahmetle ve takdirle andığı Hanibaba ve türbesine her yıl binlerce ziyaretçi geliyor.

Hanibaba türbesi İshak Paşa Sarayı Nerede

Hanibaba Türbesi Doğubeyazıt

İshakpaşa Sarayı’na nasıl gidilir ?

Doğubeyazıt’tan 3 km eski kalenin karşında bir tepede bulunuyor. 

Kendi aracınız ile gidecekseniz şehir içinde bir çok tabela ile yönlendirilmiş. Asfalt düzgün bir yoldan ilçe merkezinin doğu tarafından 5-7 dk. da çıkabilirsiniz. Otopark var ve ücretsiz.

Otobüsler ile gidecekseniz eğer Öncelikle Doğubeyazıt ilçe merkezine gelmelisiniz. Sonra Doğubeyazıt içinden İshakpaşa Sarayı’na çıkan minibüsler ile 10 dk. ya gidebilirsiniz. Minibüs ücreti olarak ise kişi başı 3 tl vermeniz gerekiyor. 

Ağrı Dağı Doğubeyazıt

Kars’tan çıktık yola. Iğdır üzerinden Doğubeyazıt’a geçerken solumuzda kilometrelerce Ağrı Dağı’nı seyir ederek geldik. İshakpaşa Sarayın’a da heybetiyle güzellik katan Ağrı Dağı Doğubayazıt ovasının kuzeydoğusunda dikiliyor karşımıza. 5165 metreyle yüksekliğiyle sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda Avrupa’nın en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı, ülkemizin dağ turizmi açısından en yüksek potansiyeline sahip volkanik dağlarından biridir.

doğu beyazıt-çarşı ağrı İshak Paşa Sarayı Nerede

Bu bölge güzelliği ve doğasını insanın ruhuna işleten aslında Ağrı Dağı olmuştur. Ortamın otantikliği tarihi ve kültürü insanı bu çorak bölgede zengin kılıyor.

İshakpaşa sarayı nerede ve Doğubeyazıt gezilecek yerler listesi :

Doğubeyazıt merkeze olan uzaklıklar

  • İshakpaşa Sarayı ( 8 km. 17 dk)
  • Ahmed İhani Türbesi ( 9 km. 20 dk)
  • Keşiş Bahçesi ( 6 km. 15 dk)
  • Doğubeyazıt Kalesi (  4 km. 6 dk)
  • Diyadin Kanyonu ( 51 km. 55 dk)
  • Diyadin Kaplıcaları ( 55 km. 1 saat)
  • Meteor Çukuru ( 38 km. 45 dk)

Doğubeyazıt gezilecek yerler Haritası 

Halkının çoğunluğu Kürt olduğundan bölgenin lezzetleri de ayrı bir tadı vardır.

Doğu Beyazıt Yemekleri

Et yemekleriyle zengin mutfaklardan birkaç isim vereyim.

  • Abdigar Köftesi, Kıyma yerine dövülmüş etten yumruk büyüklüğünde bir köfte. Pilavı ile birlikte servis yapılıyor.
  • Kaburga Dolması (enfes) 
  • Gevurme,
  • Mercimekli bulgur 
  • Tırşık
İshak Paşa Sarayı Nerede

İshakpaşa Sarayı Doğubeyazıt

Beni rahatsız eden birşey daha eklemek istiyorum. İshakpaşa Sarayı‘nın Kuzey kısmı Ağrı Dağı’na bakan kısmının üzeri Çelik kontrüksiyon şeffaf  bir malzeme ile kapatılmış. Eminim yapıyı korumak adına yapılmıştır ama gerçeğine uygun restore ile koruna bilirdi diye düşünüyorum. Bu büyülü tarih yolculuğunu bozan tek şeydi benim gözümde.

Doğunun ticaret ve turizm merkezi Doğubeyazıt gezisi 

İshak Paşa sarayı için gelmiştim Doğubeyazıt’a ancak zaman içinde sınır kapılarıyla ticaret merkezi haline dönüşmüş. Halkı ve esnafı güler yüzlülüğü ve zenginliğiyle de dikkat çekiyor.

güneş-taş-oyma-İshak Paşa Sarayı Nerede

Doğubeyazıt’da nerede kalınır ?, otel ve konaklama haritası 2022

Doğubeyazıt gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Doğubeyazıt’da nerede kalınır diye baktığımızda karşımıza 250 ile 550 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun otel ve konaklama seçenekleri çıkıyor.

2022 yılı Güncel ve online DOĞUBEYAZIT Otel ve pansiyonları için haritayı tıklayınız. 

doğubeyazıt nerede kalınır

Doğubeyazıt’da nerede, ne yenir ?  Restoran ve Lokanta haritası 2022

Doğubeyazıt restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Doğıubeyazıt’da nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.

2022 yılı Güncel ve online Doğubeyazıt restoran ve lokantaları için haritayı tıklayınız. 

doğubeyazıtta ne yenir

Doğu turizmin de önde gelen merkezlerinden biri olmuş Doğubeyazıt, 3000 yıllık kalesi, İshakpaşa Sarayı ve dini ziyaretlerin yapıldığı türbeleri ile şehirleşme adına her türlü imkanlara sahip olmayı başarmış.

 

İshakpaşa sarayı nerede

Doğu Anadolu turumun en çok aklımda kalan yeridir İshakpaşa Sarayı Nerede ?, Kim yaptı ? Nasıl gidilir ? ve hakkında bilgi için gezi notlarımı paylaşmaya çalıştım sizlere. 

İshakpaşa Sarayı Kaç Km ?

Ağrı Doğubeyazıt’taki İshakpaşa turistik bir yer. Yerli yabancı bir çok ziyaretçisi oluyor.  İshakpaşa Sarayı Kaç Km ? olarak bir liste hazırladım.

  • Doğubeyazıt İshakpaşa arası kaç km ? 7 km. 15 dk.
  • Ağrı İshakpaşa arası kaç km ? 102 km. 1,5 saat
  • Iğdır İshakpaşa arası kaç km ? 60 km. 1 saat
  • Erzurum İshakpaşa arası kaç km ? 283 km. 3,5 saat
  • Kars İshakpaşa arası kaç km ? 195 km. 3 saat
  • Ankara İshakpaşa arası kaç km ? 1150 km. 14 saat
  • İstanbul İshakpaşa arası kaç km ? 1609 km. 17,5 saat
  • İzmir İshakpaşa arası kaç km ? 1874 km. 20 saat

Doğu Anadolu turumun en çok aklımda kalan yeridir İshakpaşa Sarayı, Nerede ?, Kim yaptı ? Nasıl gidilir ? ve özellikleri gezi notlarımı aktarmaya çalıştım.

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net


 

0 1 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Kapadokya Gezilecek Yerler Haritası ve listesi

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478