Havza gezilecek yerler ve termal hamam ve otel ücretleri 2022
Yemyeşil doğası, derin tarihi, kaplıca ve hamamları ile Havza gezilecek yerler ve termal hamam, otel ücretleri 2022 notlarımı paylaşayım sizlere.
Kurtuluş’un ilk kararlarının alındığı ve 2 bin yıllık kaplıcalarıyla Havza’yı gezelim biraz.
Havza Nasıl Bir yer?
25 Mayıs 1919 yılında gelen Ulu Önder Atatürk güvenlik ve rahatsızlığı nedeniyle Havza’da 18 gün kalmış. Havza halkının bağrına Bastığı Atatürk buradaki kaplıcalarda ise tedavi olmuş. Yemyeşil doğasının yer altından gelen mucizevi sımsıcak kaynak suları ile hala Türk halkına sağlık dağıtmaya devam ediyor. Termal turizmin önde gelen ilçelerinden olan Havza yıllık 500 bin termal ziyaretçisini ağırlıyor. Modern Termal otelleri ile bu turizmi rahatlıkla taşımayı da başarmış. Yemyeşil doğasına kattığı modern sokakları ve yaşam alanları ile oldukça dikkatimi de çekmişti. Tarihide içinde bir değer olarak saklamış olan Havza’nın tarihi hamamları, camileri, türbeleri, köprüleri ve müzeleri ile Havza tam bir sağlık, doğa ve tarih kenti olmuş. Havza gezilecek yerler ve termal oteller ile misafirler tarihi yerleri gezerken aynı zamanda da bu tarihi ilçeyi gezme fırsatı buluyorlar.
Havza gezilecek yerler ve termal oteller
Kaplıca cenneti Türkiye’de yerli yabancı bir çok ziyaretçi sağlık ve termal turizmi ile bu kaplıcalarda şifa buluyorlar. En güzellerinden biri olan Havza termal kaplıcaları ise yıllık yarım milyon ziyaretçi çekiyor. Modern Kaplıca termal konaklama tesisleri ile cilt hastalıkları, romatizma, sinir hastalıkları, kadın hastalıkları, kansızlık, ve bağırsak hastalıkları gibi birçok derde şifa dağıtıyor. 55 derece su sıcaklığı ile sodyum, sülfat, kalsiyum, arsenik, bikarbonat gibi değerleri ile oldukça zengin bir karışıma sahip. Bu değerli kaplıca suları ile tarihten günümüze gelen hamamları ve yeni modern kaplıca termal tesisleri ile Havza gezilecek yerler ve termal oteller kenti olmuş diyebilirim.
Havza Termal oteller haritası ve fiyatları 2022
Her yıl 100 binlerce yerli yabancı termal turisti ağırlayan Havza’da pansiyon, otel, apart ve resort oteller bulunuyor. En büyüğü olan ve Havza’ya 10 km. mesafedeki 5 yıldızlı Hilas Termal Resort spa ve Ladik Hamamayağı termal tesisler ile sağlık ve lüksü bir arada sunuyor. Sezona ve doluluğa göre fiyatları değişen termal otellerde doktorlar eşliğinde tedaviler uygulanıyor.
Lüks Resort termal tesisler 400- 1200 tl arası fiyatlarla hizmet veriyorlar. Havza belde içerisinde ve tarihi hamamlar bölgesinde ise orta ve küçük ölçekli daha ekonomik otel ve pansiyonlar bulunuyor. Bunların fiyatları ise 250 tl 450 tl arası sezona ve doluluğa göre değişen fiyatları bulunuyor.
Yer altındaki değerli maden ve mineralleri sıcak su ile yeryüzüne çıkaran kaplıcalar birçok hastalığa iyi gelen özelliklere sahip.
Bu termal kaynak sularının içerisinde Çelik, Silisin, Bikarbonat, Arsenik ve Radyoaktivite maddeler bulunuyor.
Çelik’in gücü : İçerisinde yüksek oranda çelik bulunan kaplıca suyunu içerek veya bu suda yıkanarak hazımsızlık, tekrarlayan bronşit ve kadın hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.
İçerisindeki Silisin ise ; içtiğimizde, hazımsızlığa iyi geldiği.
Bikarbonat : Mide rahatsızlıklarında kullanılan Bikarbonat ise çeşitli karışımlar ile kürlerle uygulanıyor.
Arsenik maddesi ile; Malarya rahatsızlığına, kan ve cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
Radyoaktivitenin etkisi ise ; Mide, bağırsak, nefes yolu nezlesi, böbrek ve romatizma hastalıklarına iyi geldiği tespit edilmiş.
Havza kaplıcalarının çokta ilginç ve mucizevi bir de hikayesi var. Havza İmaret mahallesinde bundan 1500 yıl önce bir kilise varmış. Büyük bir depremle birlikte bu kilise yıkılıp altından sıcak sular fışkırmış. O zamanlardan bu güne kadar yapılan 3 tarihi hamam hala sağlık ve şifa dağıtmaya devam ediyor. Havza’nın tarihi sembolleri haline gelmiş olan Maarif, Aslanağzı ve şifa hamamları bizlere tarihle sağlığı aynı anda sunuyor olmaları büyük kazanç.
Havza Termal Hamam fiyatları 2022 :
Havzaya gelmişken 55 derece şifalı sularından faydalanmamak olmaz tabi. Fiyatları da inanılmaz uygun geldi. Tabi sıcak su hazır kaynaktan geldiğini düşününce hamam ücretleri gayet makul diyebilirim. Temizlik ve hizmet mükemmel olmasa da iyiydi. Zaman zaman oldukça yoğun oluyorlar. İkisi yeni 3 tarihi olmak üzere beş hamam bulunan Termal merkezi Havza’nın 2020 yılı hamam fiyatları şu şekilde.
Havza Termal Hamam Fiyatları 2022
Hamam giriş 50 tl.
Artı kese isterseniz, 30 tl.
Masajda yapılıyor 30 tl.
Havza Termal Hamam açık olduğu saatler
Her gün açık olan hamamlar..
Sabah açılış 05,00 ile
Gece kapanış 02,00 saatleri arası hizmet veriyor.
Havza gezilecek Tarihi yerler
Havza konumu itibari ile Karadeniz ile İç Anadolu kara ve demir yolunun üzerinde bulunuyor. Yıllarca kullanılan bu güzergah ile ilçeye bir çok tarihin geçiş noktası olmuş. Medreseler, hamamlar camiler ve köprüleri ile kısaca anlatmaya çalışayım.
Havza İsmi Nereden Geliyor.
Geçmişi Hititler’e kadar uzanan Havza’nın tarihi geçmişi oldukça derin. Hitit Turaniler’in şimdiki Amasya bölgesinin valisi Kavuzhan isminin günümüze kadar aktarılmasında Havza ismi geldiği görülüyor. 1174 tarihli belgelere göre Havize, Hevize gibi isimlerle geçmekte. 1524 yılı belgelerin de ise şimdiki ismi olan Havza’yı almış.
Çok kısa Havza Tarihi :
M.Ö. 2 bin’li yıllara kadar uzanıyor. İsmininde geldiği Hititlerin Kızıl ve yeşil ırmak bölgesine yerleştiği dönemlerden geliyor. Günümüz kalıntı ve belgelerine göre ise 1071 Malazgirt ile Türklerin Anadolu’ya girişi ile el değiştirmiş. Haçlı seferleri ile Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı imparatorluğu ile şehzadeler şehri Amasya’ya bağlı olarak yönetilmiş.
Havza’da bulunan Hamamlar :
3’ü tarihi olmak üzere toplamda 5 hamam bulunuyor. Atatürk Evi Müzesi’nin hemen arka tarafında bulunan 2 bin yıllık Şifa, Maarif ve Aslanağızı hamamları ile sonradan yapımlı Osmanlı tarzı Türk hamamı ve Lokman hekim hamamı aktif olarak halka hizmet vermeye devam ediyor.
Samsun’un bir ilçesi olan Hazva’da 18 gün kalmış olan Atatürk 25 Mayıs 1919 tarihinde kaldığı Mesudiye otelini dönem kaymakamı Fahri bey kiralayarak Atatürk ve silah arkadaşlarının hizmetine verir. Milli mücadelenin ilk karalarının alındığı bu otel karargah olarak kullanılmış ve buradan Kurtuluş Savaşı‘nı başlatan karları almıştır. Bu ev halaAtatürk evi Müzesi olarak hizmet veriyor. Günümüze kadar korunmuş eşyalar, belgeler sergilenirken, Atatürk ve silah arkadaşlarının bal mumu heykellerini de görebilirsiniz.
Ana caddede bulan Havza Atatürk evi Müzesi, Kargır bir yapı ile zemin üzerine iki kat olarak yapılmış. İlk katı 5 odalı, ikinci katı 4 odalı bir otel olarak yapılmış.
Çalışma odası :Mustafa Kemal Atatürk gelen heyetleri, görüşmelerini, yazışmalarını bu adada yapmış. Çalışma odasında Cumhur Başkanlığı için yapılan ilk forslu bayrak ile haberleşme için kullanılan telgraf manible’sini de görebilirsiniz.
Yatak odası : İstirahat için kullandığı yatak odasındaki eşyalar o döneme ait orijinal karyola ve oda takımlarını görebilirsiniz.
Havza odası . Giriş katındaki bu ada da ise Atatürk’ün Osmanlı’ca yazdığı el yazısı belgesini göre bilirsiniz. Atatürk ve silah arkadaşlarına ait birçok fotoğraf ve Milli mücadelenin ilk genelgesine ait yazışmalar bulunuyor.
Diğer odalar : O dönemde kullanılan bir çok silah ve askeri eşyalar, kıyafetler, 19 y.y. Osmanlı halkının kullandığı ev ve etnografik eşyalar sergileniyor.
Havza Atatürk evi Müzesi giriş ücreti 2022 :
Milli mücadelenin ilk adımlarının atıldığı bu müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz.
Havza Atatürk evi Müzesi ziyaret saatleri 2022 :
Sabah : 08.00 ile Akşam 17.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.
Havza Atatürk evi Müzesi Nerede :
Samsun ile Havza İlçesi Medrese Mahallesi Atatürk Caddesin’de gezebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz Müze’nin telefon numarasını da ekliyorum. 0 (362)-714-13-59
Havza Tarihi Hamamları :
Kızgözü Aslanağzı hamamı ve hikayesi :
Tarih olan yerlerde efsanelerde olur Anadolu’nun her yerinde.
1256 yılı Selçuklu mimarisi ile yapıldığı biliniyor. Dönemin Selçuklu Sultanı 2. Mesut tarafından inşa edildiği yazılıdır kitabesinde. Sade bir görünüme sahip olan bu tarihi hamamın 1 büyük ve 2 küçük gubbesi bulunuyor. 6 köşeli ve 4 köşeli iki havuzu ile termal sağlığını ve şifasını misafirlerine hala sunuyor.
Kızgözü-Aslanağızı Hamamının efsanesi :
Çok eski tarihlerde yörede yaşayan 3 güzel Havza kızı bu hamamda yıkanıyormuş. Hamamı basan üçbeş serseri karşısında çığlıklar atan kızlar Allah’a yalvarmaya başlamışlar.
– “Allahım bizi ya taş yap, ya da kuş.. Bu zulümden bizi kurtar” demiş.
Duaları kabul olan kızlardan ikisi kuş olup uçmuş, diğeri ise bir köşede taş kesilmiş.
Sütün üzerin bulunan oluktan gelen su damlacıklarının bu taş kesilmiş kızın göz yaşları olarak kabul edilir.
Tarihi Küçük Hamam :
Az önce anlattığım Büyük hamam’ın hemen yanında bulunan Küçük hamam ise 1429 yılında Paşazade Mustafa bey erkeklerin yıkanması için yaptırıldığı biliniyor.
Tarihi Maarif Hamamı :
Bu hamam ise 1890 yılında 2. Abdulhamid Dahiliye nazırı olarak görev yapan Memduh Paşa Sivas valiliği zamanında yaptırmış.
Havza gezilecek yerler İmarethane – Aşevi
Kendi adıyla anılan mahallede bunan İmarethane 1429 2. Murat zamanında yine Amasya Valisi Yörgüç Mustafa bey tarafından yaptırılmış. Bu aş evinin duvarında ise Latince şöyle bir yazı bulunur. Türkçe olarak şöyle çevriliyor “Havza kaplıcalarında seneyi, mütaki ve vakur bir tarzda geçirdikten sonra şimdi, iyi sıhhatte olarak, hak ettiği için tanrı Asklepios hazretlerine ve menfaatlerine şükranlarımı sunarım. Taşrada muvakkaten oturmasına rağmen bana bu suyu tavsiye eden baş rahip Xandras’a ve herkesin dostu olan Silius Lipidus’a teşekkür ederim. Ben Piso, kurtulmuş olarak latif vatanıma dönüyorum, ailemin şükranı ebediyyen yaşasın”
Yörgüç Mustafa bey Camii
Selçuklu mimarisi baz alınarak yapılan Yörgüç Mustafa bey Camii 1400 lü yıllarda yapılmış. Erkeklere özel olan Küçük hamamın hemen bitişiğinde bulunuyor.
Havza Tarihi Taş Mektep :
Samsun Sivas demiryolu mühendislerinden olan Hüseyin Yakup, Süreyya Sami ile Nazif bey bölgenin okul ihtiyacını gidermek için projelendirmişler. Sivas Valisi Muammer bey’in katkıları ile inşaatı tamamlanmış. Ve halen Merkez ilköğretim okulu olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Havza gezilecek yerler arasında Tarihi Kurt Köprü
Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen bu büyük köprü Vezirköprü sınırındaki İstavroz çayı üzerine inşa edilmiş. Doğa güzelliğine bu tarihi Kurt köprü ile bakınca huzur ve tarih kokan keyif alıyor insan. Bu tür yapılar beni hep etkilemiştir. Doğa ve tarih iç içe beni hep daha fazla keşifler yapmaya zorluyor. Havzanın 22 km kuzey batısında ve 30 dk mesafede bulunuyor. Müthiş kayalıkların arasına yapılmış bu köprü Havza gezilecek yerler arasında.
Havza tarihi camiler:
Emir El-Hac Veliyüddin Bin Bereket Şah Cami ve türbesi :
Dereköy’de bulunan bu tarihi cami Selçuklular tarafından Selçuklu mimarisi ile yapılmış. 1249’de Selçuklu sultanı Emir El-Hac Veliyüddin Bin Berekat-Şah tarafından yaptırıldığı kayıtlara geçmiş. Hemen bitişiğinde türbesi de bulunur.
Havza Sivrikese Camii
Sivrikese mahallesinde bulunan bu Havza Sivrikese Cami Ali Osman Ağa tarafından Todor ustaya 1903 yılında yaptırılmış.
Havza yemekleri :
Samsun’un ilçesi Havza’da da keşkek oldukça meşhur.
Keşkek : Kuzu eti ve tereyağı ile yapılan keşkek’e buğday da katılıyor. Oldukça yağlı bir yemek olan keşkek bölgenin en meşhurları arasında.
Kıvırtma : Yufka ile fındığın sarılmasıyla yapılan ve bayramlarda ikram edilen bir tatlıdır.
Büryan:Bayramların vazgeçilmez et yemeklerindendir.
Karmaç: Şeker ile karıştırılan Mısır ekmeğinin tere yağında pişirilmesi ile oluşan farklı bir lezzet.
Karmaç :Mısır ekmeğinin şeker ile karıştırılarak tereyağı ile pişirilmesi ile hazırlanan özel bir yemek türüdür.
Havza’ya Nasıl Gidilir ?
Havza gezilecek yerler ve termal oteller için Karadeniz’i İçanadolu’ya, Marmara bölgesi ve Ege-Akdeniz’e bağlayan bir kavşak konumunda bulunuyor. Kara yolu ve Demir yolu güzergahı üzerinde bulunan Samsun’in Havza ilçesi
Samsun Bafra’dan sonra yemyeşil doğası ile gelmiştim Havza’ya. Derin tarihi, kaplıca ve hamamları ile Havza gezilecek yerler ve termal oteller hakkındaki gezi notlarımı paylaşmaya çalıştım.
Samsun Gezilecek Yerler Listesi :
(Samsun merkeze göre mesafeler belirlenmiş)
Samsun Kent Müzesi ( 3 km. 7 dk)
Kuva-i Milliye Müzesi ( 2 km 6 dk.)
Onur Anıtı ( 2 km. 6 dk)
Sevgi gölü (1.5 km. 5 dk )
Gazi Müzesi (2 km. 7 dk)
Hayvanat Bahçesi ( 1.5 km. 5 dk)
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ( 3 km. 9 dk)
İlkadım Müzesi (3 km. 8 dk)
Tütün İskelesi ( 2 km. 7 dk)
Büyük Cami ( 2 km. 6 dk)
Bandırma gemi müzesi ( 3.5 km. 10 dk)
Amisos Tepesi ( 6 km. 14 dk)
Tarihi Saat kulesi (2 km. 6 dk)
Kent Ormanı piknik alanı ( 12 km. 20 dk) mesafede bulunuyor.
Samsun Bafra’dan sonra yemyeşil doğası ile gelmiştim Havza’ya. Derin tarihi, kaplıca ve hamamları ile Havza gezilecek yerler ve termal oteller notlarımı paylaşmaya çalıştım.
Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;