Anadolu’yu tarihsiz gezemezsiniz. Ortadoğu’nun Akdeniz’de dünyaya açılan kapısı Hatay gezilecek yerler listesi ve Haritası ile En iyi 16 yeri turluyalım.
Medeniyetler diyarı Hatay gezilecek yerler
Tarihin ayak izlerinden başlayarak yepyeni tatlara ve doğa güzelliklere doğru yol alalım.
Hatay Nasıl bir yer ?
Mardin gibi dinler şehridir Hatay’da. İnançlar arası kardeşliği simgeleyen bu tarihi ve kültürel şehrin yaylalarını, plajlarını, kaplıcalarını, tarihini ve geçmişteki yaşanmış medeniyetlerini gezmelisiniz doyasıya. UNESCO tarafından Barış kenti olarak ilan edilen Hatay’ın hele o yöresel lezzetleri yok mu? İnsanın aklını başından alır. Hatay gezilecek ve görülecek yerler o kadar çok ki! Hangisini gezeceğinizi şaşırırsınız. Tarih tutkunlarını medeniyetler arası yolculuğa çıkarırken, doğa sevenleri ise kendine hayran bırakır.
Güneydoğu’yu gezdikten sonra Hatay’a geçmiştim. Hatay pek çok dinden ve kültürden bir araya gelmiş insanların ortak yaşadıkları şehir olmuş yüzyıllarca. M.Ö. 9000’li yıllara kadar uzanan geçmişi ile Hatay 1939’da Türkiye topraklarına katıldı.
Antik kentleri, müzeleri, dini merkezleri, doğal zenginlikleri, Amanos Dağları, Amik ovası, Asi Nehri, yaylaları ve lezzetli yemekleri ile turistik merkezi haline dönüşmüş.
Haron Cehennem Kayıkçısı Heykelleri ( 6 km. 11 km. )
Sokullu Mehmet Paşa külliyesi ( 83 km. 1 saat 15 dk )
Payas Kalesi ( 83 km. 1 saat 20 dk )
Aromatik bitkiler müzesi ( Merkezde )
Eski Antakya Evleri ( Merkezde )
Habib-i Neccar Tabiat Koruma Alanı ( 3 km. 9 dk)
Musa Ağacı ( 24 km 40 dk)
Hatay gezilecek Yerler Haritası
Haritayı tıklayarak seçtiğiniz yerin iletişim, yol ve yorumlarına ulaşabilirsiniz
1 – Hatay Uzun Çarşı
Alışveriş ve Hatay yöresel ürünlerini bulabileceğiniz tarihi Uzun Çarşıya uğrayabilirsiniz. Eğer acıkırsanız ise Hatay lezzetleriyle de bulaşa bileceğiniz çarşıdaki hanlarda ise çeşitli kahvelerin tadına bakabilirsiniz. İpek yolu üzerindeki bu şehirde Uzun çarşı tarihi ile ticareti birleştiren simgesel bir yer. 17.yy. da yapılan tarihi Uzun Çarşı da defne sabunları, nar ekşileri, meyan kökü ve zeytin yağı gibi bir çok doğal ürünü bulabilirsiniz. Çeşitli kolları ile 3 km yi aşan uzunluğu ile şehrin can damarlarından biri. Yerli yabancı yüz binlerce turisti ağırlayan Uzun Çarşı Hatay gezilecek yerler listesi 1. numara olmalı bence. Ben burada daha önce Adıyaman’da tadına baktığım Menengüç kahvesini yudumlamıştım.
Antakya merkezi sadece 7. Km. uzaklıktaki yemyeşil bir doğanın içerisinde akan Harbiye şelalelerine gitmelisiniz. Stresinizi atmak için güzel ve keyifli bir gün geçirebileceğiniz yer burası. 15 dk da ulaşabileceğiniz Harbiye Şelaleleri ormanın içinden aşağıdaki dereye akan bir çok su yolu gibi. Devasa büyük bir şelale beklemeyin ama her taraftan ince ince akan suları ve ormandaki kuşların sesi ile huzur verici diyebilirim. Şelale ve etrafı her yer işletmeler ile çevrilmiş. Kafe ve restoranlar çevirmiş her yeri. Şelaleye toprak yoldan inerken birçok hediyelik ve yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar var. Bence doğallığı bozsa da yerli yabancı binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor. Restoran fiyatları bana biraz yüksek geldi. Sonuçta turistik düşünülmüş bir yer.
Antakya Harbiye Şelalesi
Yöresel çeşitli el sanatlarıyla yapılmış hediyelik eşyaları ve yöresel sabun, zeytinyağı ve meşhur nar ekşisini köylülerden alabilirsiniz.
3 – Yayladağı Aba Güreşleri
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Aba güreşleri için Yayladağı’na gidebilirsiniz. Ağustos ayının ilk haftası tüm illerden gelen güreşçilerin katılımıyla şölen havasında yapılıyor. Yayladağı Devrent Mesire Alanında düzenlenen Aba Güreşleri 5 bin yıllık ata sporü mirasının devam ettiriliyor olması güzel bir şey. Ağustos ayında yolunuz buraya düşerse kaçırmayın derim.
4- Hatay Yaylaları ; Hatay Gezilecek yerler
Tarihi bu şehirde doğa güzelliklerini görmek ve yayla havası almak isterseniz birçok yayla var. Belen ilçesindeki Güzelyayla ve Atik Yaylası’na gidebilirsiniz. Belen’e gelmişken Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan külliyeyi de görebilirsiniz.
5 – Kırıkhan Gölbaşı
Doğa ile iç içe bir gün için çeşitli mesire ve yürüyüş alanlarıyla birlikte Gölbaşı gölü Adalar Mahallesine gelebilirsiniz. doğa harikası bir yer daha. Antakya’ya 50 km. 55 dk da gidebileceğiniz Gölbaşı ve çevresi piknik ve kamp alanları ile halkın nefes alacağı yerler arasında. Balık tutabilirsiniz, Doğa yürüyüşü yapabilirsiniz, mangal ve piknik yapıp güzel ve sesiz sakin bir gün geçirebilirsiniz.
6 – Arkeoloji Müzesi
Antakya cumhuriyet meydanında bulunan Arkeoloji Müzesi, Hatay ve çevresinden farklı dönemlere ait birçok tarihi eseri görmeniz mümkün. Tarih tutkunlarının ziyaret ettiği müzede Dünyada 2.büyük Mozaik koleksiyonuna ve dünyada 3. Büyük para koleksiyonuna sahiptir. 11 bin yıllık Hatay ve çevre tarihinin tüm kalıntılarını burada görebilirsiniz. Özellikle mozaik işlemeleri bir harika. Amik ovası höyüklerinde çıkan bir çok tarihi eserler ve cam fausun içindeki insan kafatasları oldukça etkileyiciydi. Orta çağ ve islam dünyasının antik sergileri ile bir çok bölümden oluşuyor.
Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinin de içinde bulunduğu yaklaşık 35 bin eser sergileniyor. 8 ayrı sergi salonu bulunan Hatay Arkeoloji Müzesi 1948 yılında açılmış.
Yaz Dönemi 1 Nisan – 1 Ekim – Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi 1 Ekim – 1 Nisan Açılış Saati: 08:30 Kapanış Saati: 17:00
7 – St. Pierre Kilisesi
Antakya merkeze 2 km uzaklıktaki Haç Dağı’nın kayalıkları içerisine gömülü St. Pierre Kilisesi’ni görebilirsiniz. Doğal bir mağara içine yapılmış bu kilise, Hristiyanlığın o dönemlerde yayılmasını sağlayan en önemli merkez olmuş. Hz. İsa’nın havarilerinden St. Pierre’nin kurduğu kilisede Hz. İsa’ya ve İncil’e inananlara ilk defa Hıristiyan adı verilmiş. Papa 6. Paul tarafından Hac yeri olarak ilan edilmiş bu tarihi kilisede her yıl 29 Haziranda çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Hz İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus’un ilk vaaz verdiği yer olarak biliniyor. Hristiyanlığın ilk kilisesi olarak bilinen bu St. Peter Kilisesi Roma İmp. tarafından resmi ibaret yeri olarak ilan edilmiş. İlk papa olarak vaaz vermeye başlayan Aziz Petrus’un Katolik inancının dünyaya yayılmaya başladığı yerdir.
M.S. 4 . y.y. ait mozaikler, küçük bir niş içinde St. Pierre heykeli ve gizli tüneller bulunuyor.
Yaz Dönemi 1 Nisan – 1 Ekim – Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi 1 Ekim – 1 Nisan Açılış Saati: 08:30 Kapanış Saati: 17:00
8 – Antakya Ulu cami ve Habibi Neccar türbesi
Dönemin hak dini olan Hrıstiyan’lığa ilk inananlardan olan Habibi Neccar türbesinin üzerine 636 yılında Müslüman Araplar tarafından cami yapılmış. Sonraları Memlük Sultanı Baybars’ın emriyle 1271 yılında yaptırılmış. Ulu camiise Müslümanlar için önemli bir inanç merkezi olmuş.
Antakya Merkez de Asi Nehrine bakan yüzüyle Ulu cami tüm tarihiyle ibadet edenlerle dolup taşıyor. Hristiyan’larında ziyaret ettiği Anadolu’nun ilk camisi Hz. İsa’nın iki havarisinin türbesi bulunuyor. Günümüzde cami olarak hala ibadete açık.
9 – Antakya Kalesi
İstanbul’dan sonra Anadolu’nun en uzun surlarına sahip olan Antakya Kalesi günümüze bütünlüğünü koruyarak gelememiş. Bazı sur ve duvarlarını görebildiğimiz Antakya Kalesinde Demir Kapı ve 2. Yy. Roma imparatoru tarafından yaptırılmış olan su kemer kalıntılarını görebilirsiniz. Ancak Antakya yönünde müthiş bir manzaraya sahip. Başı boş bırakılmış ve her taraf çöp ve şişe içinde kalmış. Antakya manzarası için çıkılabilir.
10 – Samandağ St. Simeon Manastırı (Hatay gezilecek yerler)
Antakya’ya 18 km. mesafede Samandağ yolu üzerinde bulunan St. Simeon Manastırı ziyaretçilerin yoğun ilgi alanında bulunuyor. Terkü Dünya tarikatının temsilcilerinden olan St. Simeon’un M.S. 540 yılında gelmesiyle bu manastır inşa edilmiş. İçerisinde 3 ayrı kilise ve müştemelattan oluşuyor. Şimdi kaderine terk edilmiş bir durumda zamana karşı savaşmaya devam ediyor.
Dünyanın ilk liman kenti olarak bilinen Samandağ Asi Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü yerde kurulmuş. Limanı Asi Nehri’nin taşıdığı alüvyonlardan korumak için M.S 1. Y.y.’da Roma İmparatoru Vespesiyanous 1330 metre uzunluğunda bir tünel yaptırmış.
Antakya’ya 25 km. 30 dk mesafedeki St. Simeon Manastırı bölgeye hakim bir tepenin üzerinde. Bunun için 15 dk kadar tepeye yürüyerek çıkmanız gerekiyor. Çevredeki rüzgar tiribünleri ve sesleri de oldukça etkileyici bir görüntü sunuyor.
11 – Samandağ Kaya Mezarları
Limanı korumak için yapılan bu büyük tünelin hemen yanındaki kayalıklarda mezarlıklar bulunuyor. Mezarlar arasındaki en ünlüsü olan beşikli mağaradır. Ancak terk edilmiş yüzüyle harabe şeklinde duruyor. Tarihin bu kadar hiçe sayıldığı böyle değerli yapılar bizim yüz karamızdır aslında. Kaya Mezarları Antakya’ya 58 km. 1 saat mesafede İskenderun’da bulunuyor. Yine bir kez de olsa görmek gerekir diye düşünüyorum.
12 – Samandağ Hz. Hıdır Türbesi
Hz. Hızırın Mekanı olarak bilinen birde türbe var. Samandağ sahilde bulunan Hz. Hıdır Türbesi Antakya merkeze 27 km. 35 dk. mesafede. İçeri girdiğinizde türbenin etrafında 3 kez dönmeliymişsiniz. Yoksa iyşleriniz rast gitmez derler.
13 – Samandağ Ermeni Köyü
Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı’ya gidebilirsiniz. Organik tarımın yapıldığı bağ, bahçe ve tarlalarını ve hala kullanılmakta olan köy kilisesini gezebilirsiniz. Köyde Ermeni Katolik kilisesi ve Musa Ağaçı bulunuyor. Hıdır bey yolu üzerinden gidilen Ermeni Köyü Antakya merkeze 26 km. 40 dk mesafede bulunuyor. Çevre oldukça temiz ve düzenli, Ayrıca yöresel ve hediyelik eşya satan yerler de var.
14 – Haron Cehennem Kayıkçısı taş heykeli
Haron Cehennem kayıkçısı Helenistik dönemden günümüze kadar ulaşmış. St. Pierre klisesine 10. Uzaklıktaki bu başı örtülü kabartma 4 metre yüksekliğinde ve 1.5 metre eninde insan portresi şeklinde yapılmış. Efsaneye göre; Veba salgınıyla bu Hatay ve çevresinde birçok insanın ölümüne neden olmuş Veba salgını sırasında yapılmış.
Leios adlı kahinin isteği üzerine şehri yukarıdan gören dağın yamacına hastalıklardan korumak için yapılmış. Mitolojide Cehennem Kayıkcısı olarak bilenen kabartma veba salgının sona ermesiyle tamamlanamadan yarım bırakılmış. Günümüzde ise yine başı boş bırakılmış tarihi yerlerden biri. Çöp ve duvarları spreyler ile saçma salak yazılar yazılmış.
Hatay Dörtyol
15 – Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Tarihte İpekyolu üzerindeki Hatay da kervanların uğrak yeri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ndeyiz şimdi. Kıbrıs zaferi sonrasında yaptırılan külliyede pazar yeri, hamam, kervansaray, cami ve medrese ile misafirlerini ağırlamış yıllarca. Antakya Merkeze 83 km. 1 5 saat mesafedea Payas’ta Payas kalesi yanında bulunuyor.
Külliyenin avlusunda bulunan 1400 yıllık Zeytin ağacı ile de dikkat çeken bu tarihi mekanın ziyaretçileri hiç eksik olmuyor. Külliyenin içerisinde yöresel ürünlerin satıldığı 40 dükkan bulunuyor ve işletmecilerin hepsi kadın. Hatay gezilecek yerler listenizde olması gereken bir kültür mirası daha.
16 – Payas kalesi (Hatay gezilecek yerler)
Külliye’nin hemen yanında olan Payas Kalesi’ne de geçebilirsiniz. Deniz kenarına doğru ilerlerken Cenevizliler tarafından yaptırılan ve gözetleme amacıyla kullanılan Cin Kulesi de oldukça ilginç. Bizanslılarda Yavuz Sultan Selim Mısır seferinden dönerken fethederek Osmanlı devletine geçmiş. Osmanlı tekrardan bu kaleyi restore ederek 4 köşe ve 8 kuleli hale çevirmiş. 1571 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından yapıldığı biliniyor.
Buradan Sincan Köyüne geçip Damlataş Mağarası‘nıda görebilirsiniz.
İskenderun Limanı ve Plajları
Türkiye’nin en önemli limanlarından bire de İskenderun Limanı’dır. Ünlü Makedon kral Büyük İskender tarafından kurulmuş. Modern yeni yüzüyle İskenderun’a geldiğinizde Yamaç Paraşütü ve Akdeniz’de Yelken sporu yapabilirsiniz. Eğer yüzmek isterseniz ise Arsuz sahiline gitmeniz gerekir. 33 km. uzaklıktaki bu plaj ince kumlu ve güzeldir. Tarihi yerleri oldukça çok olmasına rağmen Doğu Akdeniz’in eşsiz plajlarında serinlemek te mümkün.
Hatay Ney imalatı…
Asi nehrinin kıyılarında yetişen kamışlardan yapılan Ney’ler Dünya’nın en iyisidir.
Hatay’a nasıl gidilir ?
Türkiye ve Doğu Anadolu’nun nadide şehri Erzincan tarihi ve kültürü ile bir çok ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmış. Özellikle yaz ve bahar aylarında kültür turları adı altında bir çok turlar düzenleniyor. Çok gelişmiş ulaşım imkanları ile Erzincan’a ulaşım oldukça kolay.
Otobüs ile ulaşım; Türkiye’deki büyük şehirlerin hepsinden Hatay’a otobüs bulabilirsiniz.
Tren ile Ulaşım : Adana rotası üzerinde bulunan Hatay’a tren seferleri düzenli olarak yapılıyor.
Uçak ile ulaşım : Antakya’ya 25 km. 30 dk. mesafedeki Hatay Hava alanı ile Büyük şehirlerden direk uçuşlar bulunuyor.
Araba ile Ulaşım :Kendi aracınız ile gidecekseniz Eğer Güneydoğu’dan geliyorsanız Antep ve Osmaniye üzerinden ulaşabilirsiniz. Arkara tarafından geliyorsanız Aksaray Adana üzerinden Hatay’a ulaşabilirsiniz.
Hatay Kaç Km ?
İskenderun Antakya arası kaç Km ? 62 km. 1 saat 10 dk.
Samandağ Antakya arası kaç Km ? 25 km. 35 dk
Adana Hatay arası kaç Km ? 194 km. 2,5 saat
Osmaniye Hatay arası kaç Km ? 134 km. 2 saat
Gaziantep Hatay arası kaç Km ? 207 km. saat 40 dk.
Ankara Hatay arası kaç Km ? 669 km. 7,5 saat
Antalya Hatay arası kaç Km ? 793 km. 10 saat
İstanbul Hatay arası kaç Km ? 1123 km. 12,5 saat
Hatay’da nerede kalınır ?, otel ve konaklama haritası
Hatay gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Hatay’da nerede kalınır diye baktığımızda karşımıza 250 ile 850 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun otel ve konaklama seçenekleri çıkıyor.
2022 yılı Güncel ve online HATAY Otel ve pansiyonları için
haritayı tıklayınız.
Yayladağ ve Cilvegözü sınır kapıları ile gelişen ticaret ile oldukça geniş bir konaklama imkanı vardır. 5 yıldızlı otellerde butik otellere, motellerden aile pansiyonlarına kadar sizi yöresel lezzetleriyle ağırlayabilir.
Hatay’da nerede, ne yenir ? Restoran ve Lokanta haritası 2022
Hatay restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Hatay’da nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.
2022 yılı Güncel ve online HATAY restoran ve lokantaları için
haritayı tıklayınız.
Hatay Yöresel Yemekleri
Közde pişirilen künefenin dumanı üstündeyken, çeşit çeşit kebaplar, mezeler ve salatalar ile lezzet diyarında kaybolabilirsiniz.
Kağıt kebabı, Oruk. Dövme, Aşur, Semirsek, Künefe, Peynirli İrmik Helvası, kabak tatlısı, Cevizli biber, Küflü çökelek salatası, Tuzlu yoğurt, Humus gibi yöresel lezzetleri damak tadınıza göre seçip yiyebilirsiniz.
Hatay gezilecek yerler tarihi, kültürü ve doğası
Modern konaklama tesisleri, tarihi han ve hamamları, modern alışveriş merkezleri ile tüm ihtiyaçlarınızın karşılandığı ve gönlünüzce gezebileceğiniz bir şehir Hatay. Hatay gezilecek yerler tarihi, kültürü ve doğası için yazılacak daha birçok yer var eminim. Belli başlı ve öncelikli yerleri yazmaya çalıştım.
Anadolu’yu tarihsiz gezemezsiniz. Ortadoğu’nun Akdeniz’de dünyaya açılan kapısı Hatay gezilecek yerler listesi En iyi 16 yer gezi notlarımı paylaşmaya çalıştım.
Anadolu’yu tarihsiz gezemezsiniz. Ortadoğu’nun Akdeniz’de dünyaya açılan kapısı Hatay gezilecek yerler listesi ve Haritası ile En iyi 16 yeri anlatmaya çalıştım.
Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;
Belgesel niteliğinde harika bir yazıydı çok teşekkürler👍 Hatay yemekleri ilgimi çekti😊
İlginize teşekkür ederim. 3 ay önce oradaydım. Özellikle tatlıları harika
Çok guzel yerler tam gezilip görülecek yerler ellerinize sağlık bu fotoğrafları çektiğiniz için
Çok teşekkürler.