Erzurum Gezilecek Yerler listesi ve haritası

erzurum gezilecek yerler

Erzurum gezilecek yerler listesi ve haritası

Erzurum gezilecek yerler listesi ve haritası hazırladım. Nerede kalınır, ne yenir, nereler gezilir, tarihi ve doğa güzellikleri gezi notlarım.

Erzurum Gezilecek Yerler Gezi Notlarım

Erzurum gezilecek yerler için her ne sebeple gelirseniz gelin burayı yaşamak için birkaç gün ayırmanız gerekiyor. İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma mimari yapıların çoğu hemen şehir içinde yürüme mesafesinde. Anadolu’nun en eski şehirleri arasındaki Erzurum sizi tarihe ve doğaya doyuracaktır. Milli Mücadele Strapon escort İstanbul ruhuna dokunacağınız Atatürk Evi ve Erzurum Kongresi Müzesi’ni, Nene Hatun hikayesi ve türbesini ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Tortum Gölü ve Şelalelerinin muhteşem manzarasına tanıklık edin. Ve tabii ki yöreye özgü birçok lezzete sahip Erzurum mutfağını ve kebaplarının tadına bakalım.

 

erzurum-gezilecek-yerler-ka



Erzurum özellikle son yıllarda ev sahipliği yaptığı kış sporları ve uluslararası spor musabakaları ile yerli, yabancı turistlerin ilgi odağı konumuna gelmiş. Erzurum gezilecek yerler ile tadına bakılacak o kadar çok lezzet var ki… Palandöken kayak tesisleri, kaplıcaları, Dünyanın 3. büyük şelalesi olan Tortum Şelalesi ve milli parkları ile Erzurum gezilecek Yerler listesinde doğa güzelliklerinden de bahsedeceğim. Yaz ve kış farklı güzellikleri ile Erzurum Gezilecek Yerler listesi ve haritası hazırladım. 

Erzurum Gezilecek Yerler Tarihi Listesi :

  • Çifte Minareli Medrese ( 1 km. 4 dk)
  • Yakutiye Medresesi ( Merkezde)
  • Üç kümbetler ( 1,5 km 5 dk)
  • Atatürk evi ( merkezde )
  • Erzurum Kalesi ( 1 km. 4 dk)
  • Erzurum Ulu cami ( merkezde )
  • Taş Han ( merkezde )
  • Tarihi Erzurum Evleri ( merkezde )
  • Aziziye Tabyası ( 4 km. 10 dk)
  • İhmal Cami ( 1,5 km. 4 dk)
  • Kongre Binası ( 2 km. 5 dk)
  • Palandöken Kayak Merkezi ( 5 km. 10 dk)
  • Gürcü Kapı Aliağa Cami (2 km. 6 dk)
  • Bakırcı Cami ( merkezde)
  • Lala Mustafa paşa cami ( merkezde)
  • Mecidiye Tabyası (4 km. 10 dk)

Erzurum Gezilecek Yerler Doğal Güzellikleri Listesi

  • Tortum Şelalesi ( 100 km. 1,5 saat)
  • Nene Hatun Milli Parkı ( 6 km. 15 dk)
  • Erzurum Olimpiyat Parkı ( 2 km. 5 dk)
  • Ata Park Botanik Bahçesi ( 1 km. 3 dk )

erzurum kalesi tadilat

 

Erzurum Gezilecek yerler haritası 2022

 

Erzurum gezilecek yerler tarihi bölgeler

 

1 – Üç Kümbetler

Üç Kümbetler, Erzurum’daki en önemli tarihi yapılar arasında. 12 y.y. da yapıldığı düşünülen Sekiz köşeli plan üzerine oturtulan ilk kümbetin, Saltuklu Devletinin kurucusu Emir Saltuk’a ait olduğu biliniyor. Diğer iki kümbet daha sonradan ancak kim için yapıldığı henüz belrlenememiş. Yapılan araştırmalar sonucu onlarında 14 y.y. ‘da yapıldığı tahmin ediliyor. Erzurum gezilecek yerler listesinde bence ilk sıraları alan bu üç kümbetler yerli yabancı her yıl yüz binlerce ziyaret alıyor. Bende Erzurum’un tarihi yerlerini gezmeye buradan başlamıştım. 

üç-kümbetler-erzurum-3



Malazgirt zaferinden sonra Anadolu’daki ilk Türk beyliklerinden olan Emir İzzettin Saltuk soldaki büyük olan Kümbette bulunuyor. 800 yıldır ayakta ve günümüze sapa sağlam ulaşmış bu kümbetler iki renkli kesme taştan yapılmış. Türk-İslam yapılarında, kullanılan malzemelerin niteliği ve süslemeleriyle günümüzde oldukça ilgi görüyor. İlginç bir durum ise Kümbetlerin birinin üzerinde eski Türk takvim hayvanları desenleri yer alıyor.

Erzurum Üç Kümbetler Nerede ?

Sultanmelik Mah, Yakutiye / Erzurum Adresinde bulunan üç kümbetler Erzurum’un bir başka tarihsel değeri olan Çifte Minareli Medrese ye çok yakın bir konumda. Tam konumu için tıklayınız. 

Üç Kümbetler Ziyaret Saatleri 2022 :

Herhangi bir ziyaret saati bulunmuyor. Halka açık bir konumda. Gün içerisinde istediğiniz zaman görebilirsiniz.

Üç Kümbetler Giriş Ücreti  2022 :

Herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz gezebilirsiniz. 

üç-kümbetler-erzurum-1

2 – Çifte Minareli Medrese ( Hatuniye )

Erzurum’un simgelerinden olan Hatuniye Medresesi, (Çifte minareli Medrese) özellikle muhteşem taç kapısıyla ilgi odağı. Erzurum’un tarihi sembolleri arasında bulunuyor. Batman Hasan Keyfte ki El Rızık Camisi gibi bir çok yerde anlatılan usta-çırak hikayesinin en bilineni. Selçuklu mimari yapısının İlhanlılar dönemindeki en güzel örneğidir. 1285 ve 1295 yılları arasında Alaaddin Keykubad kızı Hundi Hatun için yaptırıldı yazsa da vezir Muineddin Pervane emriyle Gıyaseddin Keyhüsrev’in kızı Hundi Hatun adına yaptırıldığıda iddia ediliyor. Bu yüzden Hatuniye Medresesi olarak kabul görmüş. O dönemlerdeki Moğol akınlarının korkusundan dolayı  Çifte Minareli medrese tamamlanamamış.  Rusların Erzurum’u işgali sırasında Medresenin bir çok işlemeleri sökülüp Rusya’ya kaçırılmış. 

 

çifte-minare-erzurum-1

 

Sanatsal işçiliğini hayranlıkla inceleyebilirsiniz. Taç kapının sağında ve solunda dört kabartma var; sağdaki çift başlı kartala özellikle dikkat edin. Bir diğer benzeri ise UNESKO Dünya Mirası Listesine alınmış olan Sivas Divriğ’de ki Ulu Camiinde görüyoruz.

Ayrıntılı Sivas Divriğ Ulucami hakkındaki yayınımı da okuyabilirsiniz.

 

 

 

 



çifte-minare-erzurum

Erzurum gezilecek yerler içinde görülecek bir başka tarihi yapı da bu medrese. Diğer adı Hatuniye Medresesi olan bu tarihi yapı da yaklaşık 8 asırdır ayakta ve günümüze kadar ulaşabilmiş. Tarihi caminin çinileri, minare işlemeleri gerçekten muhteşem.

çifte-minare-içi

Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan Hatuniye Medresesi iki katlı 37 oda ve içinde bir camiyi barındırıyor. Çinilerle süslü minarelere Allah, Muhammed ve dört halifenin adları işlenmiş.

Çifte Minare Medresesi (Hatuniye medresesi ) Nerede ?

Merkez, Rabia Ana, Cumhuriyet Cad. Yakutiye / Erzurum’du bulunan Çifti Minareli Medrese Şehir merkezin Üç Kümbetler’in kuzeyinde 300 mt. mesafede yürüyerek gidebilirsiniz.

Çifte Minare Medresesi ( Hatuniye medresesi ) Ziyaret Saatleri 2022 

Gün içerisinde Sabah 08:00 ile Akşam 18:00 saatleri arası gezebilirsiniz. Girişteki ve içerideki açıklayıcı bilgileri muhakkak okuyunuz.

Çifte Minare Medresesi ( Hatuniye medresesi ) Giriş Ücreti 2022 :

Herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor gün içinde ücretsiz gezebilirsiniz. İçeride rehberlik hizmeti de yok. Açıklayıcı bilgi tabelalarını okuyabilirsiniz.

3 – Erzurum Kongre Binası

Erzurum’un Milli Mücadele açısından önemi çok büyük. 23 Temmuz 1919 Milli Mücadele tarihimizin başlangıç adımlarından olan ve “Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz” kararı bu binada alınmıştı. Ancak kongre binası bugüne ulaşmayı başaramamış.

erzurum-kongre-binası.

alıntı fotoğraf

erzurum kongre binasıBinanın orijinal hali 1925’te büyük bir yangın sonucu tüm ahşap bölümleri yanmış. Daha sonra restorasyonlar ile Yapı Sanat Mektebi olarak hizmete alınmış. Sonra Güzel Sanatlar Lisesi olarak devam etmiş. Giriş katında yer alan temsili Kongre Müzesi ziyarete edilebiliyor. İçerisinde delegelerin fotoğrafları, biyografileri, oturdukları sıralar gibi bir çok eşyalar var. Kongre binası Ermeni mimari özellikleri ile yapılmış. Yangından sonra yine aslına uygun restore edilmiş. 2 katlı binanın ilk katı taş ve üzerine ikinci katı ahşap olarak yapılmış. Kongre caddesi yanında bulunan bina günümüze kadar bir çok eğitim alanında kullanılmış. 2011 yılında Kültür bakanlığına devredilerek Resim Heykel müzesi ve kongre Milli Mücadele müzesi olarak hala hizmet vermeye devam ediyor. İçeriye girdiğinizde bir görevli sizleri karşılıyor ve Konferans salonunu, Sergi ve çalışma salonlarını anlatarak gezdiriyor.

Erzurum Kongre Binası Nerede ?

Alipaşa, Kongre Cad. No: 44  Yakutiye / Erzurum adresinde bulunan Erzurum Kongre Binası Atatürk teknik ve endüstri Meslek lisesi Yanında bulunuyor. 

Erzurum Kongre Binası Giriş Ücreti var mı ?

Erzurum şehir merkezideki bir çok tarihi gezilecek yerlerde olduğu gibi giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz gezebilirsiniz.

Erzurum Kongre Binası Ziyaret Saatleri nedir ?

Haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Sabah saat 08,30′ da açılış Akşam saat 18:00 de kapanıyor. Ayrıca küçük de bir otoparkı var aracınız ile de gidebilirsiniz. 

 



4 – Atatürk Evi

Erzurum’da Atatürk’ün iki ay boyunca kaldığı ve bugün müzeye dönüştürülen evi Erzurum’da gezilecek yerler listenizde olmalı. Erzurum Kongresi çalışmalarının sürdürüldüğü evde Atatürk ve arkadaşları 2 ay yaşamış. 19. yüzyıl sonlarında konak olarak inşa edilen ve bir dönem Alman Konsolosluğu olarak da kullanılan ev, 1984’ten bu yana müze olarak hizmet veriyor. 9 Temmuz 1919 tarihinde Atatürk Hüseyin Rauf Bey ve arkadaşları ile bu konağa yerleşerek 29 ağustos tarihine kadar 52 gün boyunca Erzurum Kongresi çalışmalarını yürütmüş. Cumhuriyetin ilanından sonra Belediye başkanı Rauf Bey altından bir anahtar ve bu konağın tapusu ile birlikte Atatürk’e hediye etmiş. Bodrum üzeri iki kat taş bir bina olan Erzurum Atatürk evi 1984 ten beri müze olarak kullanılıyor. Müze’de Atatürk’ün o dönem kullandığı eşyalar, Kongre hazırlık belgeleri ve bir çok fotoğraf sergileniyor. Ayrıca girişte bir tanıtım videosu bulunuyor. O seyredilerek gezilirse daha anlamlı oluyor.

Erzurum Atatürk Evi Nerede ?

Yukarı Mumcu Mah. Yakutiye / Erzurum adresindeki Atatürk evinin tam konumu için tıklayınız.  Burası ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz. (0442) 234 20 37 nolu telefonu araya bilirsiniz.

Atatürk Evi Ziyaret Saatleri ?

Pazartesi günleri kapalı olan Erzurum Atatürk evi diğer günler gezebilirsiniz.

  • Sabah açılış saati : 09:00
  • Akşam Kapanış saati ise 18:00

Atatürk Evi Girişi Ücretli mi ?

Erzurum’a geldiğinizde şehir merkezindeki diğer birçok tarihi yerler gibi Atatürk Evi’de girişi ücretsiz.

5 – Erzurum Kalesi

Eğer kale tipi yapılara meraklıysanız, Erzurum’da iki adresiniz olacak. İlki şehri kuş bakışı izleyebileceğiniz ve Palandöken’e bir selam yollayabileceğiniz Erzurum Kalesi. Yapım tarihi kesin olarak bilinmese de M.S. 5. yüzyıldan günümüze ulaştığı öngörülüyor. Erzurum şehri aslında M.S. 415 yıllarında  Theodosios tarafından kurulmuş ve kale o zamanlarda yapılmış. Sonraları birçok ekleme ve yenile ile günümüzdeki halini almış. Ben geldiğimde ise restorasyon çalışmaları vardı gezemedim ama tarihi ve içeriği oldukça geniş bir yelpaze sunuyor. Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1554 yılında onarılan kale Rus işgali döneminde bir çok yeri yıkılmış. Ve çevresine bir çok tabyalar yapılarak şehrin savunması sağlanmış. Kale’de bir kitabe bulunmuyor. 

erzurum kalesi Erzurum gezilecek yerler

Diğer adresiniz ise Urartu’dan Pers’e, Roma’dan Selçuklu’ya kadar uzanan geniş bir yelpazede 14 ayrı devletin kullandığı İspir Kalesi olsun.

Erzurum Kalesi Nerede ?

Camiikebir Mah. Yakutiye / Erzurum adresinde yani yine şehir merkezinde. çifte minareli medresenin hemen karşısında bulunuyor.  Otaparkı yok ancak yol kenarına kısa süreli araç bırakabiliyorsunuz. Yazın tur otobüsleri dahil kısa süreli yol kenarları kullanılabiliniyor. Ayrıntılı bilgi için (0442) 213 73 57 nolu telefonu arayabilirsiniz.

Erzurum Kalesi Ziyaret Saatleri 2022

Son iki yıldır restorasyonu sürüyor 2020 yılında açılacağı söyleniyor ama kesin bir bilgi değil.  Ziyaret saatleri normalde Sabah 08:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında yapılıyor.

Erzurum Kalesi Giriş Ücreti 2022

  • Erzurum Kalesi giriş ücreti 12.5 tl olarak belirlenmiş.
  • Ayrıca Müze Kart geçerli..

Ayrıntılı bilgi için 0 442 213 73 57 arayabilirsiniz.

erzurum-kalesi-Erzurum gezilecek yerler

6 – Yakutiye Medresesi

1994 yılından bu yana İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan Yakutiye Medresesi, İlhanlılardan kalan nadir eserler arasında. 1310’a tarihlenen medrese, İlhanlı Hükümdarı Sultan Olcayto zamanında Gazanhan ve Bulgan Hatun adına yaptırılmış. İşlemeli taç kapısı ve minaresi ile seyretmesi bile insanı tarihe sürüklüyor. Eyvanlı medresenin avlu kısmı kapalı orak yapılmış. Bu tür yapıların Anadolu’daki en iyi örneklerinden olan Yakutiye Medresesi 1330 yılında İlhanlı’lar döneminde yapılmış. Sultan Olcayto zamanında yapılan medrese Türk İslam eserleri Etnografya müzesi olarak kullanılmaya devam ediyor. 

yakutiye-medresesi-erzurum gezilecek yerler

Yakutiye Medresesi Nerede ?

Çifte Minare ve Erzurum kalesinin olduğu caddeden Batı ya doğru 300 mt ilerisinde bulunuyor.  Tam adresi olarak da  Lalapaşa, Yakutiye / Erzurum adresinde.  Tam konumu için tıklayınız.  Telefonu ise : (0442) 235 19 64 ayrıntılı ve güncel bilgi için arayabilirsiniz.

Yakutiye Medresesi Giriş Ücreti Ne kadar 2022 :

Erzurum Kültür Müdürlüğü müzelere bağlı olan Yakutiye Medresesi giriş ücreti 12.5 tl olarak belirlenmiş. Ayrıca Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz.

Yakutiye Medresesi Ziyaret Saatleri 2022 :

Özellikle yazın turlar ile oldukça kalabalık olan Yakutiye Medresesi Sabah saat : 08:00 ile Akşam Saat : 19:00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

 

yakutiye-medresesi-Erzurum gezilecek yerler



7 – Aziziye Tabyası ve Nene Hatun Kabri ve Hikayesi 

Erzurum tarihinin en önemli olayı bence Rus-Osmanlı savaşı olmuştur. 1877 ile 1878 yılları arasında 2 yıl süren bu savaş ta Rusların Anadolu’ya yaptıkları çeşitli baskınları engellemek için yapılan tabyalardır. Şehrin dört bir tarafını korumak amaçlı yapılan bu tabyalar şehrin çevresindeki yüksek tepelere kurulmuş. Mecidiye ve Aziziye tabyaları Ruslara karşı çok çetin ve kanlı mücadeleye tanıklık etmişlerdir. Özellikle Erzurum halkınında kazma küreklerle destek verdiği savaşta Rusları geri püskürtmeyi başarmıştır. Top Dağı’nın eteklerinde Hamam deresine tutmak için yapılmış bu tabya C planlı bir savunmaya sahip.

Erzurum gezilecek yerler

Azizeye Tabyasını gezmeye geldiyseniz eğer Türk tarihine kahramanlıkları ile adını yazdırmış Nene Hatun kabrini de ziyaret etmelisiniz.  Aziziye tabyasına Ermeni çeteleri ile birlikte giren Rus askerlerinden yaralı olarak kurtulan bir asker Erzurum halkına haber verir. Kazma kürekleri ile Rusların karşısına dikilen Erzurum halkı içinde 3 aylık bebeğini evinde Allah’a emanet bırakarak savaşmaya giden Nene Hatun en önemli Türk kadın kahramanları arasında yerini almış oldu. 93 harbi diye bilinen Osmanlı-Rus savaşındaki Aziziye tabyasında Nene Hatun’un kabri de Erzurum gezilecek yerler listenizde olmalı. 

Aziziye Tabyası Nerede ?

Erzurum’un hemen doğusunda  Top dağı eteklerinde bulunan Aziziye tabyası Erzurum merkeze 4 km. 10 dk mesafede bulunuyor. Her yıl yapılan törenlerde buraya yürüyerek çıkan halka turistlerde eşlik ediyor.

Adresi : Kurtuluş, Karskapı Cad.,  Yakutiye / Erzurum  Tam konumu için tıklayınız.

Aziziye Tabyası 2022 yılı giriş ücreti ne kadar ?

Erzurum’a  araba ile 8 dk mesafede bulunan Aziziye ve Mecidiye tabyaları için küçük bir ücret ödemeniz gerekiyor. 2022 yılı için 12,5 tl olması planlanıyor.

Aziziye ve Mecidiye Tabyası Ziyaret Saatleri

Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Aziziye ve Mecidiye tabyası

  • Sabah saat 08:00 ile
  • Akşam 17,30 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

Erzurum gezilecek yerler Doğa güzellikleri

8 – Tortum Şelalesi

Tortum Gölü ve Şelalesi, Erzurum’un en önemli doğa güzellikleridir. Erzurum’dan yaklaşık 120 kilometre yol giderek ulaşabiliyorsunuz bu güzelliklere. Ama inanın değer. Neden mi? Tortum şelalesi 48 metreden akan suyuyla Dünyanın üçüncü büyük şelalesi.

1700’lü yıllarda Uzundere balıklı Köyü yakınlarındaki dağ yanındaki bir vadide büyük bir heyelan oluşmuş. Bu heyelan sonucu ise Tortum Çayının önü kapanarak Tortum Gölü oluşmuş. Heyelanın diğer ucunda oluşan 48 metre yüksekliğindeki kayalıktan dökülmeye başlayan Tortum şelalesi oluşmuş. Geniş bir alandan dökülen Tortum şelalesi 48 metre yüksekliği ve 22 metre genişliği ile aynı kategoride ki şelaleler arasında Dünyada’ki üçüncü sırayı almış durumda. Erzurum Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi debisi ve aktığı yüksekliği ile her zaman oluşan gökkuşağı ile ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. 

Ayrıntılı ve videolu Tortum Şelalesi Erzurum hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

 

tortum-şelalesi-10 erzurum gezilecek yerler

Erzurum Tortum Şelalesi Nerede ?

Doğu Anadolu’da Erzurum İli, Uzundere İlçesi Balıklı köyü sınırları içinde bulunan Tortum Şelalesi nerede sorusunun tam konumu için tıklayınız. 

Tortum Şelalesi Giriş Ücreti 2022 :

Tortum Şelalesi için giriş ücretsiz. Sadece aracınız için 15 tl gibi otopark ücreti veriyorsunuz. 

Tortum Şelalesi Ziyaret saatleri 2022 :

Tortum Şelalesi sabah saat 08:00 ile Akşam 21:00 saatleri arası gidebilirsiniz. En güzel zamanı ise karların eridiği Mayıs ve Haziran aylarında oluyor. Çılgınca akan şelalede oluşan gökkuşağı ise insanı büyülüyor. 

9 – Erzurum Ilıca Kaplıcaları 

Erzurum aslında çok bilinmese de kaplıcalarıyla da ön plana çıkıyor. Sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip. Pasinler, Ilıca ve Köprüköy ilçelerinde bulunan kaplıcalar sağlık ve turizme büyük katkıda bulunuyor. Başta romatizma ve sindirim sistemi hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın tedavisini arayanların öncelikli tercihi olmuş. Şifalı doğal suyunun yanı sıra şifalı çamurundan da faydalanılıyor. En yakın Ilıca Kaplıcaları ise Erzurum merkeze 14 km. 20 dk mesafede bulunuyor. Konaklamanında sağlandığı tesislerde sıcak kaynak suyunun şifa dolu özelliklerinden yararlana bilirsiniz. 

Erzurum Ilıca Kaplıca termal Tesisi Nerede ?

Erzurum’un Ilıca Aziziye beldesinde bulunan kaplıcalar şehir merkezine 20 dk mesafede bulunuyor. Tam konumu için tıklayınız.  Fiyat bilgisi almak için  (0442) 631 30 28 nolu telefondan tesisleri araya bilirsiniz. 

ılıca-termal-erzurum gezilecek yerler

10 – Erzurum Palandöken Kayak Tesisleri 

Aslında Erzurum denince akla gelen ilk şey kış turizmi ve Palandöken. Doğasal iklimi ile kış sporlarının günümüzdeki merkezi haline gelmiş. Olimpik kayak pistleri ile uluslararası yarışmalara da ev sahipliği yapan Palandökende her türlü imkan bulunuyor. Palandöken, dünyanın en uzun ve en dik pistlerine sahip. Zaten 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nin de ev sahibi. Erzurum merkeze 5 km 10 dk gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.

Palandöken Kayak Merkezi Fiyatları 2021 – 2022 Skipass

  • Tek çıkış bilet fiyatı: 20 TL.
  • 10 çıkış bilet fiyatı: 130 TL.
  • 25 çıkış bilet fiyatı: 245 TL.
  • 50 çıkış bilet fiyatı: 390 TL.
  • Gece kayağı ücreti: 45 TL.
  • Hafta içi gündüz sınırsız kayak ücreti: 105 TL.
  • Hafta sonu gündüz sınırsız kayak ücreti: 115 TL.

Palandöken Kayak merkezine nerede, nasıl gidilir ?

Erzurum merkeze 5 km. 20 dk mesafede bulunan Palandöken kayak merkezine şehir merkezinden gün içinde sürekli otobüsler çalışıyor. Ayrıca ilçe ve beldelerden de sürekli otobüsler bulunuyor. Kendi aracınız ile gidecekseniz eğer bu konumu kullanabilirsiniz.  Ayrıntılı bilgi için tesislerin danışma telefonu :  (0442) 317 08 04

Erzurum gezilecek yerler palandoken-kayak-me

alıntı foto

Erzurum’da ne yenir ?

Erzurum Çağ kebabı fiyatları 2022

Erzurum’un en meşhur lezzeti cağ kebabı. Kuzu etiyle hazırlanan kebabın sırrı bir gün içinde bekletildiği özel terbiyesi ile lezzet severlerin gözde menüsünü oluşturuyor. Ünlülerin de gittiği Koç kebapta yemiştim bende.  Gurme değilim ama bizim Batı da yediğimiz çağ kebaplarından inanın lezzeti çok iyi..

Fiyatlandırma tek şiş üzerinden yapılıyor artık siz ne kadar yerseniz.

  • Şiş fiyatı 2021 yılında 12-15 tl civarıydı.
  • Şiş fiyatı 2022 yılı ise 20 tl civarı olarak karşımıza çıkıyor.

koç-çağ-kebap

 

çağ-kebabı-Erzurum gezilecek yerler

 



Erzurum’da nerede, ne yenir ?  Restoran ve Lokanta haritası 2022

Erzurum restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Erzurum’da nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.

2022 yılı Güncel ve online Erzincan restoran ve lokantaları için haritayı tıklayınız. 

erzurum restoranları listesi

Erzurum gezilecek yerler

Karadeniz, Doğuanadolu da birçok şehrin döneri meşhurdur. Erzurum döneri de  yöresel lezzetleri arasına girmiş. Erzurum‘um diğer yöresel lezzetleri ise;

  • Den çorbası,
  • Kesme çorbası,
  • Çiriş,
  • Su Böreği : …
  • Tatar Böreği: …
  • Hıngel: …
  • Ekşili Dolma : …
  • Ayran Aşı : …
  • Çeç Pancarı :
  • Şalgam dolması,
  • Yumurta pilavı da

Erzurum mutfağının özgün yemekleri arasında.

Erzurum’da nerede kalınır ?, otel ve konaklama haritası 2022

Erzurum gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Erzurum’da nerede kalınır diye baktığımızda karşımıza 350 ile 850 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun otel ve konaklama seçenekleri çıkıyor.

2022 yılı Güncel ve online ERZURUM Otel ve pansiyonları için haritayı tıklayınız. 

Erzurum otel fiyatları haritası Erzurum gezilecek yerler

 

Erzurum nerede ? Hangi Bölgede ?

Erzurum doğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehirleri arasında bulunuyor.  Doğusunda Kars ve Ağrı,  Güneyinde Muş ve Bitlis, batısında Erzincan ve Kuzeyinde Rize illeri bulunuyor. 

erzurum nerede hangi bölgede

Erzurum kaç km ?

  • Kars Erzurum arası kaç km ? 203 km 2 saat 40 dk.
  • Erzincan Erzurum arası kaç km ?  188 km. 2 saat 25 dk.
  • Bingöl Erzurum arası kaç km ? 180 km. 2,5 saat
  • Rize Erzurum arası kaç km ? 254 km. 3,5 saat
  • Ankara Erzurum arası kaç km ? 877 km. 11 saat
  • İstanbul Erzurum arası kaç km ? 1234 km. 14.5 saat

Doğu Anadolu‘nun merkezi diyebileceğimiz Erzurum’u dolaştık. Erzurum gezilecek yerlerini kültürünü tarihinden almış bu lezzet şehri tarihi yerleri, doğası, kültürü ve spor aktivitelerini anlatmaya çalıştım.

Erzurum gezilecek yerler için her ne sebeple gelirseniz gelin burayı yaşamak için zaman ayırmak şart. Doğru bir planlama ile iki günde bile benim kadar gezebilirsiniz. 

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;

instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube   : turluyorum net

0 3 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Ani Harabeleri Kars nerede, hakkında bilgi

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478