Cunda Adası gezilecek yerler haritası, otel ve pansiyon

Cunda adası gezisi

Cunda Adası gezilecek yerler haritası, otel ve pansiyon

Alibey Adası olarak ta bilinen Cunda Adası gezilecek yerler haritası, turu ve otelleri hakkında gezi notlarımı paylaşayım sizlere.

Cunda’ya geldiğinizde kesinlikle günlük tekne turlarına çıkın.

Bu bölgeye her geldiğimde Miss Tur’u tercih ederim. Firma Yetkilisi Feridun Bey ve güler yüzlü personeli ile Marmara ve Ege bölgesine onlarca tur düzenliyor. Günü kum, deniz, güneş, tekne turu ve tarih ile geçirmek istediğim için Ayvalık Adalar ve Tekne turunu seçtim.

Bölgedeki adalar ve koylarda yüzme şansı ve öğlen sınırsız balık yiyebilirsiniz. Teknede resmen “balığa doymayan var mı?” diye bağırıyorlar. Sardalya’nın küçüğü olan papalina balığı ile salatası ve makarnasıyla oldukça doyurucu.  Ayrıca isteğe bağlı olanak karışık ızgara ve soslu makarna da tedcih edebilirsiniz. Aldığınızı bile bitiremeyeceğinizi anlayan martılar çığlıklarıyla mis gibi kızarmış yemekleri ister sizden. Siz hiç havada uçan martıları elle beslediniz mi? 

Buyurun bu videoyu izleyin.

Birçok kez geldiğim Cunda Adası‘da Eylül ayında bu bölgeyi gezdirmemi isteyen Kemal bey ile gezmiştik. Her geldiğimde ayrı bir keyif aldığımı söyleyebilirim. Cunda Adası daha bizden biri gibi geliyor bana. Hem güzel bir balıkçı köyü gibi, hemde turistik bir tatil beldesi gibi. Ege‘nin doğası, tarihi, denizi etkiliyor insanı. Her yönü ayrı bir güzel. 

Bakalım nasıl bir yer tarihi Cunda Adası.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı 22 adasından biri aslında. Ülkemizin Ege’deki 4. Büyük adası olan Alibey Adasını, eski ismiyle Cunda Adası olarak biliyoruz. Günümüzde popüler bir tatil yeri olan Cunda Adası gezilecek yerler e bakmadan önce, tarihte Girit ve Midili Adalarından 1924 mübadelesinden göç eden Türklerin ağırlıklı olarak yaşadığı bir yer olduğunu bilmemiz gerekir. Yöre insanın tavırları ve misafirperverliğini yöresel yemekleriyle fark edersiniz hemen.



cunda-adası-sahil-iskele

Cunda Adası gezilecek yerler

Cunda Adası gezilecek yerler listesi :

  • Cunda tarihi sokakları ve evleri
  • Taş Kahve
  • Rahmi Koç Müzesi
  • Aşıklar tepesi
  • Cunda adası Tekne turları
  • Kilise ve Manstırları
  • Cunda kamp alanları
  • Cunda plajları

Cunda adası apart, otel ve pansiyon fiyatları 2022

Hafta sonu kaçış rotalarının en güzel yerlerinden biri olan Alibey Cunda adası otel, pansiyon, apart konaklamalarında da oldukça gelişmiş. 100 ün üzerindeki konaklama seçenekleri arasında 450 tl ile 3000 tl arasında oldukça geniş bir fiyat aralığı ile çok seçenek sunuyor. Bütçenize göre konaklama bulmak oldukça da kolay olan Cunda adası apart, otel ve pansiyon fiyatları 2022 online haritasını ekliyorum.

Güncel ve online olarak bu haritadan seçeceğiniz otelin konumu, iletişim bilgisi, ulaşımı ve fiyatlarını öğrenebilirsiniz.

cunda otelleri fiyat bilgisi

Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü Cunda Adası’nda;

Ada 1965 yılında ana karadan Lale Adasıyla birlikte bir köprü yapılarak Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü yapılmış. Bu sayede adaya hem denizden, hem karadan ulaşmak mümkün hale gelmiş. Buradaki yerleşime açık tek ada Cunda Adası günümüze kadar yoğun bir yapılaşma ile nüfusu günden güne artmış. Köprü ile başlayan bu yerleşim  yoğunluğu yaz aylarındaki turisttik turlar ile nüfusu 5 katına kadar çıkıyor.

Cunda adası ilk boğaz köprüsü

1 – Cunda Tarihi Evleri ve Sokakları

Ayvalık’tan Cunda’ya giderken veya Şeytan Sofrasına çıkarken de her tarafınızda deniz görürsünüz. Cunda’nın o eski dar sokaklarında yürümeye başlayınca içinde sakladığı güzellikleri görmeye başlıyorsunuz. Balkon ve pencerelerinden sarkan çiçekleri veya eski kapıların aşınmışlığı göze çarpar. Ben eski ne görsem hayata dair, yaşanmışlıkları anımsatır bana. Yaşamın güzellikleri detaylardadır aslında baka bilene, bakıp da görebilene.

İki katlı panjurlu bu Rum evleri bize 100 yıl öncesine götürür. Genelde birçoğumuz bu güzellikleri görmeyiz bile ama nereyi gezerseniz gezin, tarihini de göz atın derim. Öyle ki! şimdi bu evler aslına göre restore edilerek pansiyon ve küçük butik otellere dönüştürülmüş. bazıları da el işi satan küçük dükkanlar ve restoranlar olarak biz ziyaretçilerini ağırlıyor hala. Bölgede kullanılan beyaz sarımsak taşı ile yapılan bu evleri Cunda Adası’na geldiyseniz görmelisiniz. 

cunda-adasi-alibey-adasi-so

Cunda Adası Tarihi evleri Sarımsak Taşından Yapılmış

Adada Rum evlerin çoğunda sarımsak taşı kullanılmış. Bölgenin tarihte volkanik faaliyetleri sonucu ortaya çıkmış. İşlemesi kolay ve dayanıklı bir malzeme olan sarımsak taşı tur teknelerinin uğradığı bir koyda çamur banyosu gibi cildinize sürebiliyorsunuz. Aslı astarı var mı? bilmem ama cilde iyi geldiği söyleniyor. Sarımsaklı bölgesinde çıkan bu taşın ocakları artık çalıştırılmıyor.



2 – Taş Kahvesi 

Sahilde eski Rum yapılarından günümüze kadar gelmiş bir Taş Kahve var. Burada yaşayanların, balıkçıların ve bizim gibi misafirlerinde uğrak yeri olmuş. İçerisinde taş dibekte kahve öğütülüyor el ile. Deniz manzarasına karşı içilen bu kahve Cunda Adasın’da olmanın keyfini verir size. 1800’lü yıllarda yapıldığı düşünülen bu tarihi bina her döneminde bir kahve, lokanta, meyhane, veya bir gazino olarak kullanılmış hep. Hala da günümüzün dibek kahvesiyle sahilde misafirlerini ağırlıyor. Sabahları da verilen kahvaltı ile Cunda gezinize ayrı bir başlangıç yapmanızı sağlıyor. 

Taş Kahve Cunda adası, ayvalık, ege

Alıntı fotoğraf

3 – Rahmi Koç Müzesi ve kilisesi

Cunda’da aslında Ayvalık’tan daha eski bir uygarlığın izlerini görmek mümkün. Antik çağda  Apollon’a verilen bu bölge de pek çok manastır ve kiliseler yapılmış. Bunlardan en önemlisi şu an Rahmi Koç Müzesi olarak kullanılan Metropolitan Taksiyaris Klisesi. Mübadele zamanında kilise minaresiz bir camiye dönüştürülmüş. 1873 yılında Rum ortodoksları tarafından yapılan bu tarihi kilise 2014 yılında Rahmi Koç tarafından müzeye dönüştürülmüş. 1927 yılında minaresiz bir camiye çevrilmiş. Ulaştırma ve teknoloji müzesi olarak  1960 -70 lere ait çeşitli zaman ölçüm aletleri, eski mühendislik makinaları, oyuncaklar, gibi ilginç objeleri görebilirsiniz.

Cunda adası Rahmi koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi Ziyaret Saatleri 2022

Pazartesi günleri hariç her gür açık olan bu Rahmi Koç Müzesi Ziyaret saatleri ise şu şekilde.

 Kış dönemi  Ziyaret Saatleri :

1 Ekim – 31 Mart 10:00 – 17:00

Yaz dönemi  Ziyaret Saatleri :

1 Nisan – 30 Eylül 10:00 – 19:00

Rahmi Koç Müzesi Giriş Ücreti 2022 

  • Bilet Fiyatı Tam: 30 TL
  • Öğrenci: 15 TL
  • Müze Kart geçerli değil 
  • Müze kart sahiplerine %10 indirim yapılıyor.

Daha fazla bilgi almak isterseniz Rahmi Koç müzesi telefon numarası: 0 266 327 27 34

4 – Cunda Aşıklar Tepesi

Ada ve bölgesini kuş bakışı görmek ve keyifli bir yürüyüş yapmak için Aşıklar Tepesi’ne muhakkak çıkın. Eski sarımsak taşlı Rum evleri ve sokakları arasından keyifli bir yürüyüş ile dinleneceğiniz eşsiz manzaralı bir yer. Yel değirmeni kafe ve restoranı ile keyifli ve manzaralı bir gün geçirebileceğiniz bir yer. 2007 yılında yine Rahmi Kaç tarafından yel değirmeni orjinaline uygun restore edilmiş. Kafe içerisine aynı zamanda bir de kütüphane bulunuyor. Bu güzel doğanın denize karşı verdiği manzarada kitap okuyup kendinizi biraz da olsa soyutlayabilirsiniz. Araba ile de çıkabilirsiniz ama yolları oldukça dar. 

aşıklar-tepesi-cunda



5 – Cunda Adası Tekne turları

Aracınız ile gidemeyeceğiniz Ayvalık ve cunda çevrisinde bir çok güzel koy ve adacıklar var. Buralar en güzel günlük Ayvalık Cunda tekne turları ile gezilir. Bu turlarda üç farklı koyda yüzme molaları ile öğle balık, salata. makarna ve karpuz menüsü ile bu turlara katılmalısınz. Çevredeki 22 adanın etrafından gezerek, tekne üzerinde canlı müzik ile güneşlenip eğlenebilirsiniz. 

ayvalık cunda tekne turları

Ayvalık Cunda adası Tekne turu fiyatları 2022

2021yılı için 130 tl civarı yemekli ve rehberli bu Ayvalık Cunda tekne turları 2022 yılı için 250 tl. . Ama inanın değer. Sabah 10:00 gibi hareket eden Tekne turları akşam 17:30 gibi dönüş yapıyorlar.

5 – Cunda Tarihi Kilise ve Manastırları

Ay ışığı Manastırı 

16 y.y. da yapılan bu manastır mübadelede Rumlar dan boşaltıldıktan sonra Suzan Saban hanım tarafından 2012 yılında satın alınmış. 1923 yılına uygun restoresi yapılmış.  Gerçek adı Agia Triyada Kilisesi olan bu yapı daha önceleri bir çok kez define avcılarının hedefinde olmuş. Ay ışığı manastırı yarım adanın diğer ucundaki Pateriça koyunda. Bu manastıra kendi aracınız var ise gidebilirsiniz.  Ancak yoluda oldukça kötü bilginiz olsun. Konumu için tıklayınız 

Rahibe Okulu

Komili ailesi tarafından satın alınarak özel mülk haline gelmiş. Aslında burası 1835 yılında yapılmış olan bir Rum Rahibe okulu. Burayı ancak Cunda tekne turları ile görebilirsiniz. Komili ailesi kendilerine uygun olarak zeytin ağaçları içinde bir malikaneye dönüştürmüş durumda. 

Çamlı Manastırı

Gerçek ismi Taksiyarhis Ta Çamya olan Çamlı Manastırı Cunda merkezinden yürüyerek 30 dk. da gidilebilir. Patriça yolundan giderken Ekşi Çeşme’nin sol tarafındaki yoldan gidebilirsiniz.

Koruyan Meryem Manastırı

Gerçek adı Panagias Tis Lekai olan Koruyan Meryem Manastırı Ayvalık Dalyan boğazı çıkışında zeytin ağaçları arasında bir manastır. Şuan özel mülk gezilemiyor.

Ayos Apostolos Manastırı

Cunda adası girişinde soldaki sahil yolundan devam edim ve 500 mt. sonra yukarıdaki tepede bulunuyor.

Diğer manastırların ise isimlerini yazayım. : Panagia Manastırı, Kızlar Manastırı, Tavuk adası Manastırı, Güvercinr adası manastırı ve İlyas Peygamber Manastırı Cunda adasındaki diğer mastırlar.

 

6 – Cunda Adası Kamp Alanları

Cunda Adası’nın çevresinde bir çok özel plajlar var. Ama ben size Ada camping veya Ortunç Koyu’nu tavsiye ederim. Kamp tarzında zeytin ağaçların altına küçük kumsalıyla sakin ve huzur verici bir yer. Girişi ücretli olan bu kamp alanında duş, tuvalet. soyunma kabini, gibi kamçılara özel bir çok hizmet mevcut. Cunda merkeze 3 km. mesafedeki bu alan kampçılar tarafından tercih ediliyor. 

Cunda adası kamp alanları haritası ile harita üzerinden seçeceğiniz kamp alanlarının konumu, iletişim bilgisi ve yorumlarını görebilirsiniz.  Haritayı tıklayınız.

cunda adası kamp alanları

7 – Cunda Plaj ve Sahilleri

Cunda aslında bir ada olduğu için çevresinde bir çok koy ve plajları var. Bu koyların çoğu ıssız durumda ama bir kaçtane tesisleri olan koy ve plajından bahsedeyim sizlere. 

Çataltepe Plajı 

Cunda adası eski yol denen adanın kuzey tarafında bulunan bu plaj tertemiz denizi ve plajı ile çokça tercih edilen bir yer. Minibüsler ile de gidebileceğiniz plaj 4 km. 12 dk mesafede bulunuyor. Plajda kiralık şemsiye ve şezlonglar bulunuyor. Duş soyunma kabini ve tuvaletler ile de rahat edebileceğiniz bir yer. Çatalca Plajı tam konumu için tıklayınız.

Belediye halk Plajı 

Cunda adası girişindeki Dolap adası olarak da bilinen yerde Belediye Plajı bulunuyor. Kuzeye bakan yüzü ile bu plajda halka yönelik çok ekonomik çözümler bulunmuş. Cunda adası içindeki turistik işletmeler gibi pahalı olmayan bu plajda kendi şemsiyenizi götürebileceğiniz gibi oradanda uyguna kiralayabilirsiniz.

  • 2019 fiyatları Şezlong şemsiye 20 tl,
  • Çay 2 tl, su 1,5 tl.
  • Toslar 7-8 tl arası fiyatlar ile gayet uygun. 

Sobe Plajı

Cunda’nın yine kuzeyinde 9 km 15 dk mesafede Sobe Plajı bulunuyor. İşletmesi da gayet güzel ve nazik. Fiyatları da uygun sayılır. Her türlü imkanları mevçut. Denizi Güneye baktığı için daha sıcak.. Tam konumu için tıklayınız. 

Cunda Adası Hava Durumu

Daha çok turistik yer olarak günümüze kadar gelmiş eski bir balıkçı adasına gezmeye geldiyseniz eğer havanın da güzel olmasını istersiniz tabi ki…

Güncel ve online olarak Cunda Adası Hava Durumu için tıklayınız. 

Cunda Adası Alışveriş

Zeytin ve Zeytinyağı

Bu bölge bildiğiniz üzere zeytiniyle ve zeytin yağıyla meşhur. Özellikle zeytinyağı. Çünkü Cunda’nın zeytin yağını İtalya veya Girit adasının yağlarıyla kıyaslarlar. Ayvalık zeytinyağı kuzeyden gelen poyrazı, Kazdağları’nın esintisiyle ve deniziyle daha da lezzetlenir. Ben her geldiğimde buradan köylü pazarından bu doğal zeytin yağı ile baharatlarını alırım.

Hediyelik eşyalar 

Turistik bir yer olaması ile insanlar Cunda hatırası olarak veya sevdiklerine bir şeyler götürmek bir şeyler almak istiyor elbet. Cunda sokaklarında o kadar çok şeyler var ki! incik boncuklar, yel değirmen maketleri, seramik ürünler, magnetler ve benzeri bir çok şey daha. Ben genelde sipariş üzerine zeytin yağlı sabunlar ile zeytin yağı alıyorum, 🙂

Akşam Cunda Adası ayrı bir keyiflidir. 

Sokaklara atılan masalarla restoran ve kafelerde güzel bir akşam yemeği ile vakit geçirebilirsiniz. Canlı müzik ile günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Sahil ve bir çok sokağında zeytin ve zeytinyağı ile hediyelik eşya satan tezgah ve dükkanları görebilirsiniz.

 

Cunda Adası Alibey adası ismini nasıl almış ? Ali Bey kimdir ?

Kısaca anlatmak istedim. Herkes aslında Cunda adası olarak biliyor. Ama resmi adı ve haritalarda Alibel adası olarak geçiyor. Peki bu Ali bey Kimdir?  Yunanlılar Adayı ele geçirdiğinde Padişah çaresiz teslim olun demiş. Bu emre karşı gelen ve ilk mücadeleyi Yunanlılara karşı başlatan Yarbay Ali Çetinkaya için verilmiş bir isim olarak çıkıyor karşımıza. 

 

cunda kavunlu dondurması

Cunda Adası’nda neler yenir?

Dar sokaklar, ada meydanı, taş kahvede mini kahvaltı ile başladığınızda bu adaya farklı bir tat ve keyif tatmış durumda. Balıkçı adası olarak düşündüğünüzde en lezzetli ve taze balıkların tadına bakmadan gitmeyin sakın. Kalamar ve pancar turşusunu da deneyin derim. Yazın sıcakta ise yine buraya özel diyebileceğim kavunlu sakızlı dondurması da enfes. Bir çok meyve çeşidi ile yapılan dondurmanızı özellikle kara dutlusunu isteyin derim. Kısa bir yürüyüş sonrası Közde dibek kahvesi ile final yapabilirsiniz.

Cunda Adası’nda nerede, ne yenir ? Restoran ve Lokanta haritası 2022

Cunda Adası’nda restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Cunda Adası’nda nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.

 

 

2022 yılı Güncel ve online Cunda Adası restoran ve lokantaları için haritayı tıklayınız. 

cunda adası restoranları

Cunda Adası’na Nasıl Gidilir? 

Balıkesir’e bağlı Ayvalık’ta yer alıyor. Cunda Adası. Dolayısıyla otobüsle Balıkesir’e ulaştıktan sonra şehir merkezinden kalkan minibüs veya otobüslerle Ayvalık’a ve Cunda’ya ulaşabilirsiniz. Eğer İstanbul’dan gelecekseniz ve deniz yolunu kullanmak istiyorsanız, İDO feribotları ile Bandırma’ya gelip oradan Ayvalık ve Cunda’ya ulaşabilirsiniz



Eğer benim gibi kendi aracınızla gelecekseniz Ayvalık’a ulaştıktan sonra, yaklaşık 7-8 kilometre daha gidip boğaz köprüsünü kullanarak Cunda’ya ulaşabilirsiniz.

Cunda Adası Kaç Km ?

  • Ayvalık Cunda Adası arası kaç km ? 8 km. 15 dk.
  • Edremit Cunda Adası arası kaç km ? 52 km. 1 saat
  • İzmir Cunda Adası arası kaç km ? 164 km. 2 saat
  • Balıkesir Cunda Adası arası kaç km ? 158 km. 2,5 saat
  • Çanakkale Cunda Adası arası kaç km ? 170 km. 2,5 saat
  • Bursa Cunda Adası arası kaç km ? 276 km. 3 saat 15 dk
  • İstanbul Cunda Adası arası kaç km ? 410 km 4 saat 40 dk
  • Ankara Cunda Adası arası kaç km ? 663 km 7,5 saat 

Cunda Adası Nerede?

Alibey Adası olarak ta bilinen Cunda Adası gezilecek yerler haritası, turu ve otelleri hakkında gezi notlarımı paylaşayım sizlere.

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net

Kaynak : https://youtu.be/TjGk_5c2-GM
0 2 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Antalya Manavgat Şelalesi nerede, giriş ücreti 2022

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478