Çıldır Gölü nerede, Festivali ve gezilecek yerleri

çıldır gölü festivali

Çıldır Gölü Festivali ve gezilecek yerler

Doğunun doğa güzellikleri arasında kendini göstermiş ve peşine birçok doğa tutkununu takmış Çıldır Gölü nerede, Festivali ve gezilecek yerler gezi notlarım.

Uğruna festivaller, turlar, etkinlikler yaz, kış ve baharda hiç hız kesmeden devam ederken, yöre halkının zorlu coğrafyası nedeniyle çektiği zorluklar da cabası diyebiliriz. Çıldır gölü’nün iki farklı yüzünü görmek gerekir. Çıldır Gölü gezisi ile 2 bin rakım üzeri hayatların 9 ay süren kışa hazırlıkları ile biz ziyaretçilerin festival ve turlarla bu doğanın tadını nasıl çıkardığımız ikilemini anlatmak istedim. 

İzmir özel escort arial, helvetica, sans-serif;”>çıldır-gölü-turluyorum.net

Çıldır Gölü Nasıl Oluşmuş ve Hakkında Bilgi 

Doğu Anadolu’nun  Van gölünden sonraki en büyük çıldır gölü Hakkında bilgi vereyim biraz. Kars ve Ardahan arasında kalan bu doğa harikası yerdeki 2000 metre yaşamlarından bahsetmiştim. İşte Çıldır Gölü de deniz seviyesinden tam olarak 1959 metre yüksekliğinde bulunuyor.  Uzunluğu 18 km. ile toplamda 123 km2 alana sahip. Yüz binlerce yıl önce Çıldır Ovasındaki bir çukurun lavlarla kapanması sonucu oluşan göl 2000 rakımdadır. Kanuni zamanında Osmanlı topraklarına katılan Çıldır günümüzde çokta gelişmemiş.

çıldır-belediyesi

Çıldır Gölü derinliği ne kadar ?

Doğu Anadolu bölgesinin En büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü en derin noktası ise 42 metre. Yılın 9 ayını karlar altında geçiren Çıldır Gölü Kış ve Doğu turizminin en gözde yerleri arasında bulunuyor.

çıldır-gölü-panaromik

Çıldır Gölün’de balık avı :

Yaz ve kış bol balık bulunan Çıldır Gölü’nde halkın çoğu balıkçılık ile uğraşıyor. Göl kenarındaki balık restoranları ile yöre lezzetlerini birleştirmeyi başarmışlar.  Özellikle kışın donan gölün üzerinden yapılan balıkçılık turistik amaçlı olarak ta son yıllarda yapılmaya başlandı. Donan göl üzerinde yapılan atlı kızaklar ile birlikte buzda açılan delikler ile turistik balık avları yapılmaya başlandı. Peki Çıldır Gölü’nde hangi balıklar çıkıyor?. Sazan, Barbus, Plebejus ve Ak balık gölde bolca bulunan balıklar.

çıldır-gölü-balık-tutma

Çıldır Gölü Kızak turları :

Çıldır Gölü Arpaçay’a bağlı Taşbaşı ve çevre köy gençleri donan gölün üzerinde atlı kızak turları düzenleniyor. Buz üzerinde dört nala koşan atların çektiği kızaklarda heyecan dolu turlar sizleri bekliyor. 2 bin metrede göl üzerinde buz üstünde yapılan turlar sonucunda elbette çokta üşünüyor.  Tabi ki bunu da düşünmüşler. Kıl çadırı dedikleri kalın hayvan kılından örme çadırlarda semaver yakarak sıcak çay ve kuşburnu ikram ediyorlar.  Çok renkli görüntü ve fotoğraf imkanları sunan bu turistik etkinler için Doğu ekspres turlarında yer bile bulunmuyor.

Çıldır Gölü Atlı kızak turları fiyatları 2021 – 2022

2021 – 2022 yılı kış ayları için Çıldır Gölü Atlı kızak tur fiyatları kişi başı 25 tl.  10-15 dk süren bu turlar oldukça eğlenceli. Bu kızaklara 5 kişi kadar binebiliyor.

çıldır-gölü-gezisi, kars ardahan

Çıldır Gölü Hangi İlde ?

Kars ve Ardahan illeri arasında kalan Çıldır Gölü Kars’a 70 km.1 saat,  Ardahan’a ise 80 km  1,15 dk mesafede bulunuyor. Tam konumu için haritayı da ekliyorum.

Çıldır Gölü Harita

Bu online Çıldır gölü harita ile bulunduğunuz yerden Çıldır gölüne olan uzaklığınızı km ve saat bilgisi olarak görebilirsiniz. Ayrıca navigosyon olarakta kullanabilirsiniz.

Çıldır Gölü Hangi Bölgede ?

Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesi Kuzey doğusunda bulunan Çıldır Gölü Kars sınırları içerisinde.

 

çıldır-gölü-kars



Çıldır Gölü hayatlarının zorluğu;

Güneş dağların ardına saklandığında, kar tüm doğayı bembeyaz yaptığında zaman duruyor. Burada yaşam hep gelecek mevsimi beklemek gibi. Kışın kısa geçen yazı, yazın uzun geçecek kışı beklemek bu. Kaçılınmaz bir döngü Çıldır Gölü için. 8 aydan fazla süren kış Çıldır Gölü insanına bu günden çok yarını için hazırlık yapmasına zorlar. Kısa yaz aylarında balıkçılık, göl çevresindeki otlarda yapılan hayvancılık ve kış turizminden az da olasa geçim kaynaklarını kullanırlar.  Bu sonsuz bozkırların içinde ki Çıldır Gölü’ne yazın gelmiş olsam da, 2000 rakımlı bu gölün kışın neler yapabileceğini anlamak çokta zor değil. Görsel olarak ne kadar güzel ve huzurlu gözükse de biz ziyaretçiler için, yaşayan halkına oldukça da acımasız..

çıldır-gölü-balık-tutma-1

Bizler ne kadar eğlenmek ve gezmek için gitsek de Çıldır Gölü‘ne 3 ay süren yaz ayında, kışlık yakacak ve yiyecek hazırlıkları için çalışır yöresel halk.

Çıldırlı başta yemeğini ve tüm ihtiyaçlarını kışın buzlar altındaki bu gölden çıkarmak zorunda. Öyle ki daha kar yağmadan ağ atarlar göle. Kışın donduğunda ise 1 metre kadar buz delinerek ulaşılır atılan ağlara. Etrafındaki 9 köy ve Çıldır halkının geçim kaynağıdır. Hayvancılık başta olmak üzere  yaz kış Çıldırın etrafındadır yaşam.

 

tezek-yakacak-çıldır-gölü

Yazın ise rengarenk kır çiçekleriyle süslenen Çıldır Gölü bir tatil cenneti haline dönüyor. Doğu Anadolu‘nun Van Gölü’nden sonra ikinci büyük gölü olarak yaz kış yerli ve yabancı turizmin hizmetinde.

Tarihle dolu bu bölgede Müze Kartınız yanınızda bulunsun.


Çıldır Gölü Festivali 2021;

Her yıl Temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Çıldır Göl festivali bu yıl ise 18. olarak 24-25 Temmuz 2021’da düzenlenecek.Ancak Pandemi nedeniyle iptalda olabilir.  Ardahan’a bağlı Uluslararası Çıldır gölü Festivali için Türkiye ve Dünyanın birçok yerinden doğa ve özellikle kamp severlerin ilgi odağı olmuş durumda. Öyle ki’ sadece yerli turizm açısından değil, Gürcistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Kazakistan dan gelenler ile birlikte tam bir şenliğe dönüşüyor. Göl kenarındaki çiçeklerle bezenmiş boz kırlarında yapılan bu şenlikler kamp severlerin tutkunu haline gelmiş.  Yöresel ve kültürel müzikler, danslar ve yemeklerle bezenmiş bu festival bölgeyi ve kültürünü merak edenler için iyi bir fırsat bence. 

-festivali-2019

Her yıl Çıldır Sancağı tarafından organize edilen Çıldır Gölü Festivali  bu yılda 18. Uluslararası Çıldır Gölü Festivali ve Aşık şenlik Anma Paneli adı altında büyük bir coşku ve rekor katılımla yapılması bekleniyor. Tarihi Akçakale adasında Çıldır Belediyesi ile Çıldır Dernekler Federasyonun ortaklaşa organizesi ile gerçekleştirilen festivale yine binlerce ziyaretçinin katılması bekleniyor.

Yöresel ve ulusal sanatçıların yer aldığı Çıldır Gölü Festivali’nde fotoğraf sanatçılarının, gezginlerin, kamp sever ve karavan ile gezenlerin şimdiden programlarına aldığı bir yer olmuş.

Son yıllarda Doğu Eksper terini ile bir günde gidilen Çıldır’da doğayı yaşamak için zaman ayırın derim.



Kış mevsiminde yüzeyi 50 cm. buzla kaplanan ve bu nedenle Eskimo usulü balık avcılığı ile atlı kızak gezintileri düzenlenen Çıldır Gölü kenarında inşa edilen tesisler, tekne turları ve doğal plajlar, gölün kıştan sonra da yaz turizmine büyük katkı sağladı. Tatlı su özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken ve bölge halkının yanı sıra tatilcilerin de ilgisini toplayan Çıldır Gölü, şimdilerde Ege ve Akdeniz sahillerini aratmıyor.

En derin noktası 42 metre olan deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikteki, Çıldır Gölü’nde serinlemek isteyenler, özellikle hafta sonları göl kenarına akın ediyor. Göl kıyısındaki mesire alanında piknik yapan vatandaşlar, serinlemek için de kendilerini suya bırakıyor.

Çıldır Gölü’nde neler yapabilirsiniz?

  • Buranın yaz kış balıkçıları ile ikna edebilirseniz balığa çıkabilirsiniz.
  • Göl kenarlarında bir kaç tane balık lokantası var, tavsiye ederim.
  • Kışın göl üzerinde atlı kızaklar ile gezebilirsiniz.
  • Çadır kurabilir burada birkaç günde olsa yaşayabilirsiniz.
  • Bol bol fotoğraf çekin derim. Yaz kış doğanın görselliğini belgeleyin.

-eğlencesi

Çıldır Gölü‘nde tüm Doğu Anadolu’da olduğu gibi hayvancılık ön planda olduğu için yöresel lezzetlerini de tatmadan gelmeyin. Özellikle kurutulmuş kaz etinin tadına bakın derim. Ben Kars’ta asker arkadaşımın evinde yemiştim. Enfesss…..




 

Çıldır Gölü nerede ve Nasıl gidilir?

  • Kendi aracınız ile ; Kars üzerinden 70 km. 1 saate, Ardahan üzerinden geliyorsanız 60 km. 1 saate gelebilirsiniz.
  • Otobüs ile; Ardahan ve Kars üzerinden otogardan Çıldır beldesine gelebilirsiniz.

çıldır-gölüne-nasıl-gidilir

Çıldır Gölü’nde ne yenir?

Ardahan ve Kars‘ın bir çok yöresel lezzetleri var ancak ben Çıldır Gölü gezisinde göle özel sarı balık dedikleri Sazan balığı yemiştim. Göl çevresindeki bir çok yöresel lokantada bu balığı bulmak mümkün. Genelde yağda kızartarak yapılsa da farklı pişirilmiş türleri de var.

 

sarı-balık-sazan-çıldır-göl

Çıldır Gölü Festivali ve gezilecek yerler için Ardahan‘ın doğa güzellikleri arasındaki Çıldır Gölü, her kesimden insanın merak ettiği yerler arasında görülüyor. Bu doğayı ve değerleri korumak adına ilgimizi esirgemeden ziyaret edip çevremize de tanıtmalıyız derim. Ben amatör bir gezgin olarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Sizlerde Doğunun bu güzelliklerini Çıldır Gölü Festivali gibi organizasyonlara katılın veya benim gibi bu tür paylaşımları sizlerde çevrenizde paylaşım. 

Çıldır Gölü Kaç km ?

Çıldır gölüne gitmeyenler bile ismini çok duymuştur. Ben kendi gezi notlarımı paylaşmaya çalıştım. Ancak Çıldır gölü yakın illeri ve bazı Büyük şehirlere olan uzaklıklarını yazmak istiyorum. bulunduğunuz yere göre fikir verebilir.  Ben araba ile Karadeniz Doğu Anadolu turu yaptığımda gelmiştim. Gürcistan dahil 4500 km yaptığım bu turumu da okumanızı tavsiye ederim.

  • Ardahan Çıldır Gölü kaç km ?  80 km. 1 saat 10 dk
  • Kars Çıldır Gölü kaç km ?   60 km. 1 saat
  • Artvin Çıldır Gölü kaç km ?  198 km. 3 saat 20 dk.
  • Erzurum Çıldır Gölü kaç km ? 258 km. 3 saat 20 dk,
  • Trabzon Çıldır Gölü kaç km ? 416 km. 6 saat 15 dk.
  • Ankara Çıldır Gölü kaç km ? 1150 km. 15 saat
  • İstanbul Çıldır Gölü kaç km ? 1489 km. 17 saat.

Çıldır Gölü nerede kalınır ?  otel ve konaklama :

Yaz kış Doğu Anadolu’da Çıldır gölü turizm ile binlerce ziyaretçisi oluyor. Ancak otel ve konaklama imkanları oldukça kısıtlı. Genelde Ardahan ve Kars illeri otelleri kullanılarak Çıldır’a günü birlik geziler ile gidiliyor. Ama yine de yok değil tabi ki! Çıldır gölü konağı adında bir otel bulunuyor.  Ben Kars’ ta kaldığım için Bu otel hakkında yorum yapamayacağım.  Yaz aylarında gelirseniz eğer Göl kenarında bungalov tarzı konaklama ve kamp alanları bulunuyor.

Ayrıntılı  Ardahan gezilecek yerler ve otelleri hakkındaki yazımı da inceleyiniz.

Ayrıntılı Kars gezilecek yerler ve otelleri hakkındaki yazımı da inceleyiniz.

Çıldır Gölü Restoran ve Lokantaları Haritası 2022

Çıldır Gölü restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.

2022 yılı Güncel ve online Çıldır Gölü restoranları için haritayı tıklayınız.

 

çıldır gölü lokantaları

 

Çıldır Gölü nerede ve çevresinde gezilecek yerler

  • Kars kalesi
  • Fethiye cami
  • Taş köprü
  • Kars Müzesi
  • Beylerbeyi Sarayı
  • Evliya Cami
  • Kümbet cami
  • Kafkas Müzesi
  • Mazlum ağa hamamı
  • Hotel Katarina Sarayı
  • Ani Harabeleri

Doğunun doğa güzellikleri arasında kendini göstermiş ve peşine birçok doğa tutkununu takmış bir yer olmuş. Çıldır Gölü nerede, Festivali ve gezilecek yerler için gezi notlarımı paylaştım. 

iyi tatiller…

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;

instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube   : turluyorum net

0 0 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Artvin Gezilecek Yerler listesi – En iyi 20 Yer

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478