Bozcaada gezi notları ile gezilecek en güzel yerler. Tarihi ve Doğası, Miss gibi Bozcaada Turu için neler yapılır, nereler gezilir, turları hakkında bilgi ve tavsiyelerim.
Mistik Bozcaada…
Bozcaada’yı her gezdiğimde ayrı bir mistik hava yakalarım. Tarihi, doğası, lezzetleri ile eski Rum kültürünün kalıntıları günümüz turizmiyle harmanlanarak çıkar karşımıza. Miss gibi Bozcaada turu ile Bozcaada gezilecek yerleri kendi duygu ve fotoğraflarımla anlatayım sizlere…
Bozcaada keyfinin bende bıraktığı tad :
Yıllardır köşe bucak Türkiye’nin dört bir tarafını gezerek seyyah gönlümü eğliyorum aslında. Hani derler ya önce gözün doysun diye… Bende önce gönlüme göre düşüyorum yollar. Doğasını tarihine katmış Bozcaada da huzur ve sakinliği de yakaladınız mı? Yeme de yanında yat gezi keyfini yakalarsınız aslında. Bu keyif kimileri için tatil, kimileri için kültür, kimileri içinde ufka doğru seyyahlıktır.
Alın size hikaye tadında Misstur’dan Miss gibi Bozcaada turu;
Miss gibi derken; Akçay’daki Miss tur ile katılmıştık Tarihi Bozcaada turuna. (ayıptır söylemesi sponsorum olur). Prensip sahibiyimdir. Sponsorum diye ayrıcalık yapmam iyisiyle kötüsüyle yazarım. Affetmem…
Geyikli İskelesinden kalkan Feribot ile Geçiyoruz Bozcaada’ya :
Sabah 7.30’da yağmur ile çıkmıştık yola Balıkesir Akçay’dan. Efendiliğinin verdiği mahçupluk ve kibar anlatımıyla tur sorumlumuz İsmail bey, şiddetli yağan yaz yağmurunun endişesiyle söylüyordu bizlere…
-İnşallah güzel bir gün geçireceğiz. Hava durumu saat 10 gibi açıyor diyerek, önce bizim, sonra kendi tedirginliğini atmaya çalışıyordu.
Geyikli odunluk iskelesine vardığımızda yağmur durmuş ve güneş açmak üzereydi. Güneşin bulutlar arasındaki gülümsemesi bize de yansımıştı. Yarım saat süren martılar eşliğindeki feribot yolculuğunun sonunda, günümüze kadar kendini modern hayattan korumuş Bozcaada limanı ve kalesi karşılıyor bizleri.
Eski Şaraf Fabrikaları ;
Ancak ilk durağımız; üzümleriyle meşhur reçel ve şarap diyarı Bozcaada Güler Ada Şarap fabrikası oluyor. Kendi yetiştirdikleri üzümler ile çeşitli aromatik şaraplarının ve reçellerinin tadına bakıp alabileceğiniz bu otantik ve yöresel mekanda 40 lı ve 50’li yılların tüm izlerini görmek mümkün.
Bozcaada Akvaryum Koyu ;
Ağızımızın tadıyla ayrılırken Ege deniziniz maviliğine bürünmüş Bozcaada’nın Akvaryum koyuna geliyoruz. Bu koyu kayaların üzerinden Çanakkale boğazına giriş yapmak için bekleyen gemiler ile panaromik yukarıdan seyrediyoruz.
Ben yine her zamanki gibi doğaya karşı özgürlüğümü simgeleyen pozum ile doyumsuz manzarasını seyrediyorum. Bu koy aslında sadece seyirlik değil. Sualtı florasının oldukça zenginliğinden dolayı tüplü dalışların tercih ettiği bir koy olmuş.
Bozcaada’nın en meşhur Ayazma Plajına geliyoruz.
İncecik kumu, Turkuaz renkli pırıl pırıl denizi ile ilk kez görenleri eminin kendine hayran bırakacaktır. Öğle yemeği ve deniz için 3 saat kadar mola veriyoruz burada. Bozcaada’nın en meşhur plajı olan Ayazma yaz döneminde oldukça kalabalık olabiliyor.
Tahta sandalyeli Alaçatı havasında birkaç restoran kafe tarzındaki işletmeler mevcut. Fiyatları ada ve turistik olması sebebiyle biraz yüksek sayılabilir. Genelde öğle yemekleri tercih edilen restoranlarda mantı, gözleme, deniz ürünleri, kebap ve ekmek arası yiyecekler ile sıcak soğuk her türlü içecek mevcut.
Ayazma Plajı ücretleri 2022
Adanın en güzel plajından faydalanmak için şemsiye ve şezlonglar için ücret ödemelisiniz. Atarım havlumu pırıl pırıl denizde yüzerim derseniz giriş ücretsiz. Şemsiye 20 tl, şezlonglar 20 tl. bilginize. Duş ve WC için hemen yol üzerindeki restoranların imkanlarını kullanabilirsiniz.
Bozcaada Liman’da denize girebilirsiniz.
Daha önce hiçbir yerde görmediğim bir şeyi anlatmak istiyorum. Bozcaada kalesi ile feribot iskelesi arasında denize girebilirsiniz. Genelde temiz olmayacağı düşüncesiyle liman kenarlarında denize girilmez. Ada olması ve denizin kendini sürekli temizleye bilmesi bu temizliği sağlamış. Gönül rahatlığı ile Kalenin surları ve Liman arasında farklı bir deniz keyfi yaşayabilirsiniz.
Tur sorumlumuz İsmail bey ise tur otobüsünde bize ada hakkında verdiği bilgileri kısa başlıklar ile aktarayım size…
Bozcaada Özellikleri ve hakkında bilgi
Ege denizinin kuzeyindeki Çanakkale’ya bağlı Bozcaada, merkezi dışında hiçbir köyü bulunmayan Türkiye’nin 3. Büyük adası durumunda. Çevresi 40 km kare kadar ve çevresi ise 38 km. uzunluğunda. Adını da bozkır bitki örtüsünden Bozcada olarak almış. En yüksek yeri ise Göztepe ile 192 mt. Adanın geçim kaynağı balıkçılık, bağcılık ve turizm olmuş. Etrafında küçük küçük 17 adacık ve 12 koyu bulunuyor. Yağan yağmur dışında hiç su kaynağı yok. Tüm ihtiyaçlar Çanakkale ve çevre ilçelerinden getiriliyor.
Benimde çok sevdiğim Yunan mitolojisin de Tenedos adıyla bilinen Bozcaada, konumu sebebiyle tarih boyunca birçok savaşlara ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Yapılan kazılar ile tarihi geçmişi M.Ö 3 bin yıllarına kadar uzanıyor. Kalıntılara göre ilk yerleşim Pelasg’lar yapmış. Sonrasını Fenike, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, B. İskender, Bizanslar, Cenevizliler, Venedikler ve Osmanlılar hakimiyetlerini sürdürmüş. Günümüzde ise 1923 Lozan antlaşmasıyla Gökçeada ile birlikte Türkiye Cumhuriyetine bağlanmış.
Bozcaada Rüzgar tribünleri;
2000 yılında kurulan 17 adet rüzgar tirübünleri adanın ihtiyacı olan elektriğin 30 kat fazlasını üretiyor. Adanın tüm ihtiyacını karşılayarak artanı da Çanakkale ‘ye veriyor. Bol rüzgarlı Ege’nin bir çok yerinde gördüğümüz bu rüzgar güllerinin oluşturduğu manzara ziyaretçilerinin oldukça ilgisini çekiyor.
Meşhur Bozcaada kurabiyeleri için Çiçek Pasta fırınına geldik.
Bozcaada matruşka kutuları gibi her güzelliğin içinde başka bir güzellik veya lezzet çıkıyor.
Onlardan biride lezzetiyle meşhur kurabiyeleri olmuş. Bademli, Damat çatlatan Damla Sakızlı gibi çeşitleri ile önce ikramlık tadımlardan alıyorsunuz. Sonra damak tadınıza göre taptaze ağızda dağılan bu kurabiyelerden alabilirsiniz. Çoğunluk Damakçatlatan kurabiyeyi beğense de, Ben Bademli kurabiye ye bayıldım.
Bozcaada tarihi evleri;
Akşam üzeri olunca Bozcaada çarşısı ve eski evlerini gezmeye başladık.
Bozcada’nın tamamı tarihi sit alanı olarak ilan edilmiş. Bu sayede ise tüm tarihi doku günümüze kadar gelmeyi başarmış. Mubadeleden sonra bile hala adada az da ola Rumlar hayatlarına devam ediyorlar. Türk ve Rum halkları yaşamaya devam eden bu tarihi ev ve sokakları keyifle gezelim birazda. Sarmaşık çiçekli dar sokaklı tarihi evlerin arasında dolaşırken fotoğraf çekmeye doyamıyorsunuz.
Tek katlı taş ve iki katlı cumbalı Türk evlerini gezerken ufak meydanlara bağlanan kıvrımlı yollardan geçiyorsunuz. 1900’lü yıllarda çıkan bir yangın sonucu Rum evlerinin büyük bir kısmı yanmış. Amerikalı bir mimar tarafından tekrar yapılan Rum mahallesi antik şehirlere benzer bir tarz ile birbirini dik kesen sokaklardan oluşmuş.
Bozcaada Tüplü Dalış:
Bozcada sualtı zenginliği açısından Türkiye’nin en güzel dalış merkezlerinden biri. 30 metrelere kadar güvenli akıntısız koyları bulunan ada da yaptığınız dalışlarda farklı olarak ahtapot, akya,deniz tavşanı, süngerler, karagöz, lagoz ve şanslı iseniz orfoz bile görebilirsiniz. Adrenalin doğa sporu olarak dalmayı severim. Daha önce Fethiye’de tüplü dalış biri olarak burada da dalmak için geleceğim.
Bozcaada’da kamp – Bozcaada gezi notları
Çok gezen biri olarak sık sık da kamp atarım. Ama buraya tur ile gelmiş olmam büyük bir avantaj oldu. Neden mi? Ücretsiz kamp alanları oldukça pahalı. Bayram tatili diye mi bilemiyorum ama kendi çadırınızla bile gitseniz çadır başına değil kişi başı 60 tl gibi bir ücret istiyorlar. Pansiyon mantığıyla kamp yapıyorlar. Kamp severler ise kamp yapılmaz tabelası altında birçak yerde kamp atmayı tercih etmişler.
Bozcaada Camping Ulaşım Adres Telefon
Adres : Eski Kule Mevkii Sulubahçe Bozcaada/Çanakkale
Telefon : 0542 414 31 24
Güncel fiyatları da buradan öğrenebilirsiniz.
Bozcaada’da neler yapabilirsiniz;
Uzun yürüyüşler veya bisiklet ile adanın toprak yollarında bağlar arasında gezebilirsiniz.
Ayrıntısını yazdığım tüplü dalış yapabilirsiniz.
Bozcaada’nın doğu kıyısında bir at çiftliği bulunuyor. At binebilirsiniz.
Türkiye’nin en güzel gün batımını seyredebilirsiniz.
27 temmuz ile 8 Eylül arasında Bağbozumu turları düzenleniyor.
Her gün 11 de kalkan tur tekneleri ile Adanın çeşitli koylarında yüzme molaları ile gününüzü değerlendire bilirsiniz.
Bozcada gezi notları içinde Yöresel Lezzetleri..
Türkler ve Rumların 500 yıla dayanan geçmişleri Bozcaada’da ortak bir lezzet kültürü oluşturmuş durumda. Kuzey ege mutfağına benzerliği ile daha çok deniz ürünleri, kırmızı et, yöreye özgü yabani otlar ve zeytinyağı ile eşsiz lezzetleri tadabilirsiniz.
Bozcaada gezi notları
İlkbahar ile birlikte Bozcaada da yabani ot mevsimi başlıyor Isırgan, turpotu radika, kazayağı, şevketi bostan gibi otlarla zeytinyağlı yöresel lezzetli yemek ve salatalar yapılıyor.
Bozcaada feribot saat ve ücretleri 2022 ;
Bozcaada’ya tek ulaşım Feribot ile yapılabiliniyor. Yaz, Kış farklılık gösteren ulaşım saatleri ile hava koşullarının uygun olduğu her zaman Bozcaada’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Kişi başı 30 tl olan feribot ücreti otomobil ile geçtiğinizde gidiş dönüş için 150 tl ödemeniz gerekiyor. Sabah 8’den gece 12’ye kadar saat başı yazın feribot seferlerini kullanabilirsiniz.
Öncelikle Balıkesir Akçay’daki Miss Tur’a bu tur için teşekkür ediyorum.
Memnuniyet odaklı hizmet anlayışı ile düzenlediği bu turda ben ve diğer misafirler memnun ayrıldı. Ben bu turlarda kendi memnuniyetimden önce başkalarının izlenimlerine daha çok değer veririm. Kibar düzgün anlatımıyla Tur sorumlumuz İsmail Bey’e ayrıca teşekkür ediyorum. Turda bir bayan misafirin yoğun soru bombardımanına tur sonuna kadar sabırla katlanarak cevaplayabildi. Ben dayanamazdım her halde.
Bozcaada gezi notları
Miss Tur’un hizmet konusunda bir eksikliğini göremedim. Ancak eklemek istediğim bir iki şey var. Bozcaada’ya
geçmek için Geyikli’den geçiyoruz. Bozcada turuna 1 saat kadar da olsa ünlü komedyen Ata Demirer’in “Eyvah Eyvah” filmleriyle ünlenen Geyikli eklenebilirdi diye düşünüyorum.
Bir eleştirimde Bozcaada ile ilgili.. Bir adanın turizm merkezi haline gelmesi oranın fiyatlarının çok yüksek olmasını sağlamamalı.. Turizmi tanıtımdan çok para kazanma aracı olarak gören Bozcaada ticaret erbaplarını kınıyorum izninizle..
MİSS Tur’u tanımalısınız!…
Ben zaman zaman tanıdığım insanları yazarım kendimce… İnsan hikayeleri derim. Çünkü bazen insanların farklı tavırları üzerimizde hatırlanısı izler bırakır. Konuşma tarzları, hikayeleri veya yöresel tavırları gibi. Bu anlar benim için önemlidir unutulmamalıdır.
Bozcaada gezi notları
Şimdi ise size Bir insan hikayesi anlatmayacağım. 2 yıl kadar önce genç yaşına rağmen hayatın en büyük acılarını yaşamış olan Mİss Tur’un sahibi Feridun Bey’i tanımanızı istiyorum. Yolunuz Akçay’a düşerse ticareti para kazanmanın dışında bir amaç için yapan Feridun bey’in bir çayını veya kahvesini için derim. İnanın hayatınıza katabileceğiniz çok değerli kişilerden biri olduğunu göreceksiniz. Sponsorlarımdan biri olduğu için çok fazla bir şey yazmak istemiyorum. Ama uğrayın sadece çay içmeye geldik deyin..