Amanos Dağları çok gizemli bir yerdir. İçinden Asi nehrinin de geçtiği Amik Ovası‘ndan yükselir göğe. Gaziantep’ten Hatay’a geçerken bulutların üstünde yaptığımız yolculuğu videoya almıştım. Ve bu doğayı araştırdığımda ise bu müthiş aşk efsanesiyle karşılaştım.
Bulutların üzerinde yolculuk;
Güneydoğu’dan Doğu Akdeniz’e geçiyordum. İskenderun’dan Belen geçidi ile Hatay’a inerken 1700 metrelerde bir gün doğumunda ‘bulutların üzerindeydim’. Şaka yapmıyorum gerçekten üzerindeydim. Bu müthiş görüntüleri hareket halindeki otobüsten kısa da olsa çekebildim.
Ayrıntılı Güneydoğu Anadolu Bölgesi gezilecek yerler hakkındaki yayınlarımı da takip edebilirsiniz.
Ayrıntılı Akdeniz Bölgesi gezilecek yerler hakkındaki yayınlarımı da takip edebilirsiniz.
Aşk efsanesine ismini vermiş bu dağlar da ki bu unutulmaz görüntüler büyüledi bizi. İnsanlar deyim olarak kullanırlar mutluluklarının büyüklüğünü anlatırken. Ama bu gerçekti. Nutkum tutuldu diyebilirim. Buna benzer bulut denizlerini Karadeniz yaylalarında da görmüştüm. Ama bu bulutları kaldırsanız altından Amik Ovasını, Asi Nehrini görecektik.
Ayrıntılı Karadeniz Bölgesi gezilecek yerler hakkındaki yayınlarımı da takip edebilirsiniz.
Amanos Dağları Rakım :
Bölgede Gavur ve Nur dağları olarak da bilinen Amanos dağları Kahramanmaraş’tan başlar ve Hatay Samandağ’a kadar ulaşır. Amanos Dağları rakım : 2240 m. olarak Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinin arasında kalıyor. Bu üç iklimin özellikleri gereği üzerinde taşıdığı farklı doğası ile ayrı bir güzel. Kendine özgü, bitki örtüsü, canlı florası ile 4 mevsim gezilecek yerler anasında. Üzerindeki yaylaları, vadileri, nehirleri, kanyonları ve şelaleleri ile karşımıza çıkıyor.
İlginç Amanos Dağları İklim Özelliği;
Buranın kendine has ilginç de bir iklimi var. Türkiye’nin en fazla yağış alan mikro iklim özelliği olan Amanos’lar da Akdeniz’in Çukurova’ya çöken nemli havası rüzgarlarla doğuya taşınınca Amanos’lara ulaşıyor. Amanos’ları aşamayınca o nemli hava kütlesi yağmura dönüşüyor. Kıyı hattı Dörtyol, Erzin, İskenderun, yani Amanos’ların batıya Çukurova’ya bakan tarafı Rize, Artvin kadar yeşil bir yerdir.
Ayrıntılı Türkiye Gezi Rehberi yayınlarımı da inceleyebilirsiniz.
Amanos Dağarının diğer isimleri;
2600 metrelere ulaşan yüksekliğiyle Amanos Dağları tarih boyunca farklı isimlerle de anılmış. Hatay ve bölgesinde Amanos Dağları “Nurdağı, Elma dağı, ve Gavur Dağı” olarak da bilinir.
Gülbahar’la Osman’ın aşk efsanesi buraya yüzyıllarca ismini vermiş.
Nasıl mı? Müthiş bir aşk efsanesi. Amanos’lar.
Tur rehberi olan can dostum Celal Aydık’tan dinlediğim Amanos Dağları’nda yaşayan Yörük kızı Gülbahar ile İskenderun da şehirde yaşayan Osman arasında geçen aşk efsanesini anlatayım.
Efsaneye göre;
Dağlarda Yörük köyünde yaşayan Gülbahar şehre pazara gelir. Ürünlerini satarken Osman ile tanışıp aşıklar olurlar. Her pazar birbirlerini görmek için sabırsızlanırlar. Ancak o dönemde şehirliler obalı, obalı gençler ise şehirlilerle evlendirilmez imiş. Yörük kızı Gülbahar’a Körkütük aşık olan Osman ne yapar ne eder, ailesini ikna eder. Osman ailesiyle gittiği Yörük köyünde ise Gülbahar’ın ailesi de kızlarını şehirli Osman’a vermek istemez. Obadan biriyle evlenmesini ister. Buda aynen Ferhat ile Şirin’in aşk efsanesi gibi imkansız olanlardan. Amanos’lar da küçük bir derenin ağzını kapatan dev bir kaya varmış. Bu kaya yerinden kalkarsa obanın toprakları daha da bereketlenecekmiş. Osman’dan gölün ağzını tıkayan bu kayayı kaldırdığında Gülbahar’a kavuşabileceğini söylerler. Osman bu gölün ağzını tıkayan kayayı oynatmaya çalışır günlerce. Kaya büyük bir gürültü ile aşağıya yuvarlanır. Fakat o kayanın altında kalarak aşkına kavuşamadan ölür. Su da iner oradan bir akarsuya dönüşür.
Aşk efsanesi Amanos Dağları
Efsaneye göre Amanos İsminin oluşumu;
İskenderun’dan baktığımız zaman o bölgede Yarıkkaya denilen bir yer var. Amanos’ların içinde kanyon gibi bir yarık. Rüzgarıyla meşhur Yarıkkaya özellikle kışın çok sert bir şekilde vadiden şehre iner. Gülbahar’ın kulaklarında o zamanlar ‘aman Osman, aman Osman’ diye estiğini duyarmış. Osman’a kavuşmak için Gülbahar da kendini bu Yarıkkaya’dan atmış. İşte bu efsanedeki Aman Osman’dan,Amanos ismini aldığı söylenir. Yörük güzeli Gülbahar’ın “aman Osman” diye esen rüzgardan geldiği söylenir.
Aşk efsanesi Amanos Dağları
Amik Ovası ve Asi nehri ile bütünleşen Amanos Dağlarının isminin geldiği o aşk efsanesi. Gülbahar & Osman’ın hikayesini anlattım ama Hatay ve 1.5 saatlik uzaklıktaki Adana’yı da gezmeyi unutmayın.
Anadolu’muzdan yine müthiş bir aşk efsanesiydi bu. O kadar çok ki aslında. Anlatacağım efsaneleri yazmaya başladım. yakında…
Amik Ovası ve Asi nehri ile bütünleşen Amanos Dağlarının isminin geldiği o aşk efsanesini anlatmaya çalıştım sizlere. Aşk efsanesi Amanos Dağları Hatay geziniz için
Ayrıntılı Hatay gezilecek yerler tarihi, kültürü ve doğası yazımı da inceleyebilirsiniz.
Hatay’a gelmişken gezilecek bir kaç yerden bahsedeyim.
11. bin yıllık geçmişe sahip Hatay tarihi ; Aşk efsanesi Amanos Dağları Hatay
Güneydoğu’yu gezdikten sonra Hatay’a geçmiştim. Hatay pek çok dinden ve kültürden bir araya gelmiş insanların ortak yaşadıkları şehir olmuş yüzyıllarca. M.Ö. 9000’li yıllara kadar uzanan geçmişi ile Hatay 1939’da Türkiye topraklarına katıldı.
Hatay Harbiye Şelaleleri;
Antakya merkezi sadece 7. Km. uzaklıktaki Harbiye yemyeşil bir doğanın içerisinde akan şelalelerine gitmelisiniz. Stresinizi atmak için güzel ve keyifli bir gün geçirebileceğiniz yer burası.
Kırıkhan Gölbaşı; Aşk efsanesi Amanos Dağları Hatay
Doğa ile iç içe bir gün için çeşitli mesire ve yürüyüş alanlarıyla birlikte Gölbaşı gölüne gelebilirsiniz.
Tarih severler için Hatay gezilecek yerler arasında ki Arkeoloji Müzesi;
Antakya cumhuriyet meydanında bulunan Arkeoloji Müzesi, Hatay ve çevresinden farklı dönemlere ait birçok tarihi eseri görmeniz mümkün. Tarih tutkunlarının ziyaret ettiği müzede Dünyada 2.büyük Mozaik koleksiyonuna ve dünyada 3. Büyük para koleksiyonuna sahiptir.
Ayrıntılı Adana gezilecek yerler hakkındaki yazımı da inceleyebilirsiniz.
Hatay Gezilecek Yerler Listesi :
Amanosdağları etekleri Hatay’a çıkar Yolunun buraya düşerse yaşanan bu aşk efsanesini hatırlar yarıkkaya’ya sahilden bakar ve bu bölgeyi gezmek istersiniz. İşte Hatay ve çevresi gezilecek yerler listesi..
- Aromatik bitkiler müzesi ( Merkezde )
- Habib-i Neccer Cami (Merkezede )
- Ulu Cami ( Merkezde )
- Eski Antakya Evleri ( Merkezde )
- Saint Pierre Kilisesi ( 3 km. 8 dk)
- Hatay Arkeoloji Müzesi ( Merkezde)
- Antakya Kalesi ( 12 km. 22 dk)
- Habib-i Neccar Tabiat Koruma Alanı ( 3 km. 9 dk)
- Antakya Uzun Çarşı (Merkezde)
- Musa Ağacı ( 24 km 40 dk)
- St. Simeon Manastırı ( 26 km. 40 dk )
- Harbiye Şelalesi ( 9 km. 16 dk)
Yazı hoş ilgi çekici