Ardahan gezilecek yerler listesi ve tarihi

ardahan gezilecek yerler

Ardahan Gezilecek Yerler listesi ve tarihi

Çıldır gölü, tarihi kaleleri, Atatürk silüeti, doğası ve yemekleri ile Ardahan gezilecek yerler rehberi hazırladım. Nerede, nasıl gidilir, neler yapılır ? işte gezi notlarım.

Ardahan gezilecek yerler

Ardahan’a tüm Karadeniz’i dolaşıp Artvin Şavşat üzerinden geçmiştim. Karadeniz ve özellikle Şavşat yaylalarını aşarak Doğu Anadolu bozkırlarına ulaştığımda sanki başka bir diyara geçmiş gibiydim. 2000 metre üzerindeki ilginç yaşamların arasına girdiğimde çok farklı yaşamlar ve kültürler gördüm.

ardahan gezilecek yerler fotoğrafları


Ardahan Gezilecek Yerler Listesi :

  1. Akçakale Ada Şehri ( 63 km. 1 saat )
  2. Ardahan Kalesi ( merkezde)
  3. Şeytan Kalesi ( 43 km. 50 dk)
  4. Atatürk Silüeti ( 30 km. 35 dk)
  5. Taşköprü Kitabeleri ( 87 km 1 saat 20 dk )
  6. Haşimoğlu Rasim Beykonağı ( 30 km 40 dk)
  7. Savaşık Kalesi ( 80 km. 1,5 saat )
  8. Kalecik Kalesi ( 35 km. 40 dk )
  9. Çıldır gölü ( 55 km. 1 saat 10 dk)

Ardahan Hakkında bilgi

Kars’ın bir ilçesi olmaktan 27 Mayıs 1992 yılında çıkan bir yasa ile çıkmış. Özellikle kışın yolların kapanması ile İl merkezine 90 km. olan uzaklığından dolayı ulaşılamaz hale geliyormuş. Ve 100 bin nifusu ile il yapılmış. Dedim ya.. 2 bin metredeki hayatlar diye. Ardahan il merkezi 1869 mt. rakımda bulunuyor ve çevresi 3 ve 4 bin rakımlı dağlar ile çevrilmiş. Yani Ardahan ili Çok aşağılarda ovaya kurulmuş bir şehir aslında.  Çokta ilginç ve sarp bir coğrafya’ya sahip olan Ardahan  Platolar, göller, ovalar, yaylalar ile ağaçsız bir doğadayız.  Yüksek rakımından dolayı kış ve bahar ayları oldukça sert geçiyor. Hatta Çıldır gölü ve Ardahan’ın içinden geçen Kula Nehri bu aylarda donuyor.  Çıldır gölünün donması ve Doğu ekspresi treni ile yapılan Çıldır gölü turları bu bölgeye ayrı bir turistik değer katmış. Kış turizminin yanında her yıl Temmuz ayının son haftası düzenlenen festival ile birlikte Türkiye’nin dört bir tarafından ziyaretçi akınına uğruyor.

çıldır gölü festivali

Ayrıntılı Çıldır gölü ve festivali ve gezilecek yerler hakkındaki gezi notlarımı da inceleyiniz. 

Ardahan gezilecek yerler için il merkezine doğru ilerlerken  İstanbul-Ankara gibi büyük şehirlerimizde bile bulunmayan bu kadar kaliteli duble asfalt yollarda benden başka kimse yoktu. Ağustos ayı olmasına rağmen kamyonlar ve yolcu otobüsleri ile karşılaşıyordum sadece.

ardahan köy ve yaylaları

Ardahan Nasıl bir yer ?

Ardahan’a ıssız yollardan yaklaştığımda yemyeşil çayırlar bana eşlik ediyordu. Artvin üzerinden yemyeşil ormanların içinden çıkıp bu bozkırlara geldiğimde farklı diyar ve kültürler ile tanışacağım kesindi. İlk dikkatimi çeken hiç ağacın olmamasıydı. Aslında normal!.. Rakım 2 bin olunca her yer yaylaydı. 1800 metrelerden sonra oksijen azlığından ağaçların yetişmemesi gerekirdi zaten. Daha önce hiç 2 bin rakımlı bir yerde 100 lerce kilometre gitmemiştim. Etrafı ve sessizliği seyrederek her iki tarafımdaki küçük yayla evlerini görüyordum. Aslında çokta merak ediyordum bu yayla evlerini. İlk sapaktan bir tanesine girdim. Birkaç küçük çocuk ve dev gibi çoban köpekleri vardı.  Eee birde bu köy bakkalı. 

ardahan-köy-bakkalı

Ardahan’da bir köy bakkalı

ardahan-köyleri-yaylaları

Ardahan’da yayla evleri

Ardahan’a ulaştığımda ise tarihi ve çevresindeki kaleleri oldukça etkileyiciydi.

Ardahan tarihi hakkında kısa bilgi;

M.S. 628 yılında Hazar Türkleri’nin bir kolu ve Ardahan adının kaynağı olan Arda Türkleri yöreyi ele geçirmiş. 1069 yılında Alparslan tarafından fethedilerek Selçuklu egemenliğine giren Ardahan 1551’de Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil olmuş bu da Ardahan gezilecek yerleri zenginleştiriyor.

ardahan fotoğrafı

Köy ve yol üzeri hayatlardan bahsettim ancak Ardahan şehir olarak iyi yapılanmış durumda. Tarihinide içinde barındıran Ardahan ilinde her türlü imkan bulunuyor.



Ardahan gezilecek yerler 

1 – Akçakale Ada Şehri

Akçakale Ada Şehri, diğer adıyla Alparslan Adası, doğal güzelliklerinin yanı sıra 10 bin yıllık tarihin de izlerini taşıyor. Antik kent olma özelliğine sahip Akçakale Ada Şehri’nde, Neolitik dönemden günümüze pek çok mimari yapının kalıntılarını görmek mümkün.
Ardahan’a 70, Kars’a ise 86 kilometre uzaklıkta bulunan Akçakale Ada Şehri, doğal güzelliklerinin yanı sıra 10 bin yıllık tarihin de izlerini taşıyor. Karayla bağlantısı bulunmayan Ada Şehrinde sonradan eklenen köprü ile ulaşım sağlanıyor. Ada 1. derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış.

çıldır akçakale ada şehri

2 – Ardahan Kalesi

İlk olarak Selçuklular tarafından yapılmış ve Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde de kullanılmış olan bir kaledir. Ardahan şehir merkezinin kuzeyindeki Halil Efendi Mahallesi ile kent merkezini birbirinden ayıran Kula Nehri‘nin hemen sol kıyısında bulunmaktadır. Ardahan Kalesi, Rumeli Hisarı’nın yapımı itibariyle bir örneği gibidir. Kale mimari açıdan dikdörtgen şeklinde yapılmıştır. Girişindeki kitabede yapıldığı tarih 1544 olarak yazılıyor. Dikdörtgen planlı sur duvarlarının uzunluğu, 745 metre.

ardahan gezilecek yerler

Ardahan Kalesi “alıntı”

3 – Şeytan Kalesi

Urartular dönemine yapıldığı tahmin edilen Şeytan Kalesi Çıldır ilçesinin 1 km doğusunda yer alıyor. Karaçay vadisinde yüksek ve sarp bir mevkiye yapılmış Şeytan Kalesi müthiş bir manzaraya sahip. Savunma amaçlı yapılan kale, gizli bir giriş kapısı ile ziyaretçilerine tarih kokan bir geziyi garanti ediyor. Köy içinden sonra kaleye kadar taş döşeli dar bir yolu var. Araç parkı için ise 5-6 araç sığabilir ama zaten çokta kalabalık bir yer değil ama vadi içinde kayalıklar üzerinde şeytani bir görünüşü var diyebilirim. Herhangi bir giriş ücreti yok. Gün içerisinde istediğiniz zaman gidebilirsiniz sürekli açık bir yer. 

Ardahan Şeytan Kalesi

Ardahan Şeytan Kalesi



4 – Atatürk Silüeti

Doğa fenomeni ile gerçekleşen Damal ilçesinin Karadağ yamaçlarına yansıyan Atatürk Silueti yılın 15 Haziran ile 15 Temmuz da 17:00 ve 18:30 saatleri arasında seyredebilirsiniz.

atatürk silueti ardahan gezilecek yerler

alıntı fotoğraf

5 – Taşköprü Kitabeleri

Ardahan Çıldır ilçesinin 30 kilometre güneyindeki Taşköprü köyünün kuzeyindeki kayalıkta bulunuyor. Urartu Krallarından II. Sarduri’ye ait olduğu yazan kitabenin bölgedeki en eski kitabe olduğu düşünülüyor.

Ardahan Taşköprü Kitabee

6 – Haşimoğlu Rasim Bey Konağı

Ardahan gezilecek yerler arasında Göle kara yolunun üzerinde bulunan bina batlık mimari tarzının tipik örneklerinde olduğu gibi iç mekanında iç içe açılan odalar ve salonlardan oluşmaktadır. Haşimoğlu Rasim Bey Konağının giriş cephesinde bulunan kapı üzerine sonradan eklenen bir Osmanlıca Kitabe bulunuyor. 1911 tarihli bu kitabe Ardahan’da 3-5-7-9 Ocak 1919 tarihinde Ardahan Milli Şurasının 1 ve 2 Kongrelerinin burada yapılması sebebiyle binanın bu tarihten önce Resmi karargah binası olarak kullanıldığını göstermektedir. Bina günümüzde Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası olarak kullanılmaya devam ediliyor.

HAŞİMOĞLU RASİM BEY KONAĞI ardahan gezilecek yerler

 



7 – Savaşır Kalesi

Savaşır Kalesi Posof ilçesine bağlı Savaşır Cancak köyünün güneydoğusunda, üç yanı vadi ile çevrili sivri bir tepe üzerinde konumlandırılmıştır.

savaşan kalesi ardahan gezilecek yerler

8 – Kalecik Kalesi

Kalecik Kalesi Göle ilçesine bağlı Kalecik köyünün yaklaşık 450-500 m. güneyinde, köyden gelen derenin oluşturduğu vadi eli Kura Vadisinin kesiştiği noktada sarp bir alana kurulmuş.

kalecik kalesi ardahan

Ardahan tarihi geçmişi 3000 yıllık olmasıyla birçok yapı var.

9 – Çıldır Gölü

Özellikle kışın tamamı ile donan Çıldır gölü kış turizminde önemli yeri vardır. 123 kilometre kare alan kaplayan bölgenin en büyük tatlı su gölü.

ardahan gezilecek yerler çıldır gölü fotoğrafları

Ardahan Çıldır Gölü Doğu Anadolu da  Van Gölünden sonra en büyük ikinci göldür. Deniz seviyesinden 1959 metre yüksekliğinde bulunan gölün en derin yeri 42 metre olarak biliniyor.

ardahan gezilecek yerler

Çıldır Gölü

Ardahan Otelleri

 

Ardahan Nerede hangi bölgede ?

Doğu Anadolu bölgesinde en şirin ve modern şehirlerinden biri olan Ardahan doğusunda, Gürcistan ve Ermeni sınırı, Kuzeyine doğru çıktığınızda Artvin ile karşılaşırsınız. Güneyinde Kars bulunuyor.

Ardahan’a nasıl gidilir ?

Türkiye ve Doğu Anadolu’nun en küçük şehiri olan Ardahan tarihi ve kültürü ile bir çok ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmış. Özellikle yaz ve bahar aylarında Doğu Eksperisi  ile kültür turları  düzenleniyor.  Çok gelişmiş ulaşım imkanları ile Ardahan’a ulaşım oldukça kolay.

  • Otobüs ile ulaşım;  Türkiye’deki büyük şehirlerin çoğundan Ardahan’a otobüs bulabilirsiniz.
  • Tren ile Ulaşım : Doğu eksper rotası üzerinde bulunan Ardahan’a tren seferleri düzenli olarak yapılıyor.
  • Uçak ile ulaşım :  Kars Hava alanı ile Büyük şehirlerden direk uçuşlar bulunuyor.  Ardahan’a Şehre 90 km. 1 saat 15  dk mesafede.

ardahan gezilecek yerler yayla köyleri

Araba ile Ardahan’a nasıl gidilir ? 

  • Erzurum Ardahan arası kaç km. 227 km. 3 saat,
  • Kars Ardahan arası kaç km. 90 km. 1 saat 15 dk.
  • Artvin Ardahan arası kaç km. 118 km. 2 saat 15 dk
  • Sivas Ardahan arası kaç km. 711 km. 10 saat 20 dk.
  • Diyarbakır Ardahan arası kaç km. 545 km. 7 saat 10 dk.
  • Trabzon Ardahan arası kaç km. 337 km. 5 saat,
  • Ankara Ardahan arası kaç km. 1091 km. 13 saat,
  • İstanbul Ardahan arası kaç km. 1,456 km. 17 saat.

Ardahan otelleri 

Ardahan gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. 250 ile 550 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun konaklama seçeneği mevcut.

2022 yılı Güncel ve online ARDAHAN Otel ve pansiyonları için haritayı tıklayınız. 

Ardahan otel ve konaklama haritası

 

Ardahan Restoran ve Lokantaları haritası 2022

Ardahan restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve ankara escort restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.

2022 yılı Güncel ve online ARDAHAN restoranları için haritayı tıklayınız. 

ardahan restoranları ardahan gezilecek yerler

 

Ayrıntılı Kars gezilecek yerler hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

Ardahan yemekleri

Doğuanadolu’da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu görürüz. Ardahan yemekleri, yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde taşır. Bu nedenle Ardahan’da da tarım ve hayvancılığa dayalı bir mutfak kültürü gelişmiş.

Kebaplar

    • Tandır kebap
    • Kaçguç
    • Sac altı kebap
    • Tandırda Kaz
    • Köz kebap
    • Sac kebap
    • Dolma kebap
    • Dal kebap
    • Dil kebap
    • Mumbar kebap



Hamur işi

  • Mafiş
  • Kül pağaça
  • Karnı çırık
  • Pileki ekmek
  • Gaçabur
  • Erişte
  • Kesme makarna

Tatlılar

  • Lokma
  • Un helvası
  • Sütlaç
  • Şekerleme

yemekleri ağırlıklı bağcılar escort olarak tahıl, et ve hayvansal ürünlere dayanıyor. Tahıl olarak en çok arpa ile buğday kullanılıyor. Kaz etinin Kars’ta olduğu gibi Ardahan mutfağında da  ayrı bir yeri bulunuyor. Sığır ve ko­yun eti de yaz aylarında taze, kış aylarında da kavurma olarak yöresel yemeklerde yerini alıyor. Sebze olarak ise patates, kuru fasulye ve soğan kullanılıyor.

Ardahan Gezilecek Yerler için yazmaya çalıştım kısaca…

Çıldır gölü, tarihi kaleleri, Atatürk silüeti, doğası ve yemekleri ile Ardahan gezilecek yerler rehberi hazırladım. Nerede, bağdat caddesi escort nasıl gidilir, neler yapılır ? işte gezi notlarım.

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;

instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube   : turluyorum net

0 1 0 1 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Tortum Şelalesi Erzurum nerede ve yüksekliği

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478