Ani Harabeleri Kars nerede, hakkında bilgi

Ani harabeleri kars

Ani Harabeleri Kars Gezi Rehberi

Doğu Anadolu’nun bir incisi gibi parlayan Ani Harabeleri Kars Nerede, Nasıl gidilir, fotoğrafları, efsanesi, tarihi, fotoğrafları ve hakkında bilgi fotoğraflarla bakalım.

Büyük bir keyifle gezdiğim Ani harabeleri gezi notlarımı aktarayım sizlere…

Ani Harabeleri Kars hayranlığım ile başlayalım gezmeye…

Tarih tutkum beni Türkiye’nin birçok yerindeki ören yerlerinin izini tutmaya götürür. Anadolu tarih yönünden çok zengin. Efes hayranlığımı daha yutkunamamış iken bu yaz da Doğu Anadolu gezimde Ani harabeleri ile karşılaştım. Tarihini biraz araştırdığımda ise nutkum tutuldu diyebilirim.

Ayrıntılı Efes Antik Kent hakkındaki yayınımı da inceleyebilirsiniz.

ani harabeleri panaromik kars



Ani Harabeleri Unesko

Burası aslında bir antik kent, Bir çok medeniyetin mesken tuttuğu bu büyük alanda bir çok yapı zaman içerisinde yıkılmış Günümüzde restorasyon çalışmaları ile birlikte kazı çalışmaları da halen sürüyor. Bu değerli antik kentin ve harabelerinin 7 bin yıllık bir geçmişini de UNESKO görmemezden gelememiş elbet. Ani Harabeleri ve Antik kenti 15 Temmuz 2016 yılında UNESKO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Bu ani harabelerine de ayrı bir değer katarak, Dünya’nın tüm tarih tutkunlarını kendine çekmiştir. Kültür Bakanlığına bağlı olarak ziyaretçilerine kapılarını açan Ani Harabeleri her yıl milyonları bulan ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ani Harabeleri Hangi Şehirde ?

Adını her zaman duyarız ama gitmeyen pek bilmez Ani harabeleri hangi şehirde olduğunu. Doğu Anadolu Bölgemizin tarih şehri olan Kars’a bağlı Ocaklı köyü yakınlarında bulunuyor.

Ayrıntılı Kars gezilecek yerler hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz.

Kars Ani Harabeleri içinde gezilecek yerler listesi :

  • Ani harabeleri Surları
  • Gürcü Kilisesi
  • St Gregory of Gagik
  • Apostol Kilisesi
  • St. Gregory Kilisesi
  • Ermeni Katedrali
  • Minuçhir Camii
  • Virgins Manastırı
  • Tigran Honents
  • Ani Katedrali
  • Ani Kalesi
  • Pazar alanı
  • Fethiye Camii

Ani Harabeleri tarihi hakkında bilgi

Kars’ın bu güzel köyün girişinde karşılayan Eski muhtar Feramuz bey ile kuzey surlarının kapısından müze kartımızla giriş yaptık. Bize rehberlik yaparak gezdirirken tarihi hakkında bilgi verdi. Öyle ki!..  M.Ö. 5000 yıllarından kalma eserlerin bulunduğunu anlatan rehberimiz, M.Ö. 3 bin yıllarında Saka Türkleri, Sasaniler, Bizans, Gürcü Atabeyleri, İlhanlılar, Selçuklular, Akkoyunlular ve Osmanlı devletleri ile günümüze kadar birçok medeniyetleri üzerinde taşımış. Kars ismini aldığı Karsak’lıların döneminde yapılan bu büyük kale duvarları bizleri karşılıyor. Bu surlar Begratlı Kralı Aşot tarafından MS. 960’lı yıllarda yapılmış ve Kral 3. Sembat tarafından ise 20 yıl sonra daha da geliştirilmiş. Selçuklu döneminde de eklemeler ile daha da büyütülen surlar sonraları çıkan büyük savaşlarla birlikte bir kısmı yıkılmış. Ani harabelerinin en güzel ve zengin dönemlerini 961 – 1045 yılları arasında Pakraduni krallığı ile yaşamış. Sonraları İslam mimarisi özelliklerini de içinde kattığı bu ani harabeleri ören yeri gezilmesi gereken en önemli yerlerden biri. 

Ani Harabeleri Mimari Özellikleri Hakkında Bilgi :

Çeşitli dönemlerde yapılan ilaveler ile surların büyük burçları kare ve dairesel şekilli olarak çıkıyor karşımıza. Surların büyük bir kısmı yıkılmış olsa da toplamda 4,5 km. uzunluğa ve 8 metre yüksekliğe sahip. İçerisinde birçok. kiliseler, çarşılar, pazar alanları, hamamlar, tiyatrolar. su sarnıçları, katedrallar, evler ve taş döşeli yolları bulunuyor.  Dini merkez olarak da kabul edilen Ani harabeleri, Krallık Evden eve taşıma merkezi olarkta kullanılmış. Fethedilmesi oldukça zor olan Ani çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve birçok savaşa tanıklık etmiş. Ani, bir zamanlar bölgenin önemli ticaret ve inanç merkeziydi. “1001 Kilise Şehri” olarak da anılan Ani’de, bugüne kadar 40 kilise, şapel ve anıt mezarlar tespit edilmiş.

ani harabeleleri turluyorum.net

Ani Harabeleri Restorasyon Çalışmaları sürüyor.

Kars’a 48 kilometre uzaklıkta, 1 saate ulaştık. Türkiye-Ermenistan sınırını oluşturan  Arpaçay nehri kenarında bulunan kent, Ermeni Bagratuni hanedanlığı döneminde önemli bir güç ve kültür merkezi olmuş. Sayısız depreme ve savaşa tanıklık eden kent, 2011’den beri kazı ve restorasyon çalışmaları ile ayağa kaldırılıyor.

fethiye cami katedral kars ani

Ani Harabeleri Doğal Konumu

Ani Harabeleri aslında taşın sanata döndüğü bir kent olmuş. Ermeniler Gürcüler, Müslümanlar ve Bizans’dan gelenler hepsi kentte yaşamaya devam etmişler.  Ani Harabelerinin bulunduğu bu bölge çok özel bir kent olmuş tarihte. 3 tarafı sularla çevrili aslında. Başta anlayamıyorsunuz. Buranın önemi ve gizemi de buradan kaynaklanıyor zaten. Bu akarsuların binlerce yıldır yarattığı derin vadiler kente 3 taraflı doğal bir koruma sağlamış. Güneyinden Arpaçay, Doğudan Mığmığ deresi ve batısından da Bostanlar deresi akmaktadır. Bu derenin Diğer tarafı Ermenistan sınırımız. Bunların hepsi Aras Nehri‘nin kollarını oluşturuyor. Savunmasız olan Kuzeyini ise bu eşsiz surlar korumaya çalışmış. Bu önemli konumu tarih boyunca tüm devletlerin egemen olmak istediği yer olmuş ve bir çok medeniyetle birlikte kültür, ticaret ve sanatta öne çıkarak zenginlikleri yaşamışlar. Ani’nin etrafını çevreleyen ve Bagratuni hanedanlığının savunma amaçlı yaptığı surlar, önce Bagratuni ile Bizans arasında, sonra Bizans ile Selçuklu arasında kanlı çatışmalara tanık olmuş. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Ani, Ermeni mimarisinin örnek yapılarıyla beraber, Gürcü ve Selçuklu mimarisinin de örneklerini taşıyor. İpek yolu üzerine kurulmuş olması Ani’yi, döneminin zengin kentleri arasında olmasını sağlamış.

ani harabeleri kars kuzey surları

Ani Harabeleri açılış saati ve Ziyaret Saatleri 2022

Ani Harabeleri Unesko tescilli tarihi bir kent olduğu için yaz-kış gezilebilir.  Haftanın her günü açık olarak Sabah :08:00 ile 19:00 saatleri arası açıktır. Ancak Yaz ve kış saatleri değişiklik gösterir.

  • Yazın; 15 Nisan 2 Ekim tarihleri arası  Ziyaret saatleri Ani Harabeleri açılış saati 08,00, Akşam saat 19,00
  • Kışın ; 3 Ekim 14 Nisan tarihleri arası Ziyaret Saatleri Sabah açılış 08,00 Akşam kapanış 17,00 olarak belirlenmiş.
ani harabeleri ermenistan sınırı 2

Ani Harabeleri Ermenistan sınırı

Ani Harabeleri Giriş Ücretleri 2022

Her yıl yüz binlerce yerli yabancı tarih ve doğa severi ağırlayan Ani harabeleri giriş ücreti 2021yılı için 15 tl. oldu.

  • 2022 yılı Ani harabeleri giriş ücreti ise 22 tl olarak planlanmış.
  • Müze Kart‘ın da geçerli olduğu Ani harabelerinden yıl içinde iki kez ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
  • Öğrenci ve 65 yaş üzeri ücretsiz.

 



 

Ani Harabeleri İletişim Bilgileri :

Ben elimden geldiğince yazmaya çalıştım ancak Ani harabeler hakkında farklı bilgiler edinmek için iletişim numarasını da ekliyorum.

Tel: 0 474 212 21 46


ani-harabeleri-at-gezisi

Ani Harabeleri nerede?

Ani Harabeleri Kars ili sınırları içinde yer almakta. Kars ilinin güneydoğusunda yer alan Ani Harabeleri, Ermenistan sınırına çok yakın bir konumda. Kars il merkezine 42 kilometre uzaklıktaki Ani Harabeleri, Arpaçay kıyısı boyunca konumlanmış durumda.  Ani Harabeleri tam konu için haritayı ekliyorum. Bulunduğunuz yere göre km. mesafe ve saat bilgisini görebilirsiniz. 

kars turluyoum.net

turluyoum.net Ani Harabelerinde…

Ani Harabeleri’ne nasıl gidilir ?

Otobüs ile ulaşım ;

Kars il merkezine 45 km. mesafede bulunan Ani harabeleri için toplu taşım aracı bulunmuyor. Ancak Kars’tan Subatan ve Esenkent köyü minibüsleri ile gidebilir küçük bir kısmını da otostop çekebilirsiniz. Güvenlik açısından pek tavsiye etmem. Kars merkezden Ani harabeleri için turlar düzenleniyor. Onlara katılmanızı tavsiye ederim.

Kendi Aracınız ile ulaşım :

Kars il merkezinden yine Güney doğu istikametinde Subutan ve Esenkent köyü yolu ile direk Ani harabelerine ulaşabilirsiniz. Yolu oldukça düzgün ve asfalt. 45 km. yolu 55 dk’da gidebilirsiniz.

Havayolu ile Ulaşım :

Bulunduğunuz ilden öncelikle Kars Hava alanına inip. Oradan araç kiralayarak veya taksi tutarak ulaşabilirsiniz. 45 km’lik yolu Taxi ile gitmek isterseniz. gidiş dönüş 200-250 tl arası ücret ile karşılaşa bilirsiniz. Pazarlık etmenizi tavsiye ederim.

 

ani harabeleri surlar kars

Ani Harabeleri Kaç Km ?

Türkiye’nin en doğu ucundaki Ani Harabeleri Ermenistan sınırında bulunuyor.  Bazı il merkezine olan uzaklıkları hazırladım sizlere fikir vermesi açısından.

  • Kars Ani Harabeleri Kaç km ? 45 km. 55 dk.
  • Ardahan Ani Harabeleri Kaç km ? 129 km. 1,5 saat
  • Erzurum Ani Harabeleri Kaç km ? 249 km. 3 saat,
  • Ağrı Ani Harabeleri Kaç km ?  150 km 2 saat 50 dk
  • Trabzon Ani Harabeleri Kaç km ? 463 km. 6 saat 40 dk
  • Ankara Ani Harabeleri Kaç km ? 1117 km. 13,5 saat,
  • İstanbul Ani Harabeleri Kaç km ? 1570 km. 18 saat

 

ani-harabeleri-kalıntılar

Ani Harabeleri Hava durumu

Böyle tarihi bir yeri gezmek istediğinizde tabi ki de na anın güzel olmasını istersiniz. Eğer bu yakınlarda gidecekseniz Ahi Harabeleri Hava durumu için 5 günlük meteoroloji durumunun linkini paylaşıyorum. Güncel ve online olarak Ani harabeleri hava durumu için tıklayınız.



Ani harabeleri giriş kapısı kars

Tüm Doğallığıyla yaşayan Ani harabeleri giriş kapısı

Ani antik kenti 1319’daki depremde ağır hasar görmüş, daha sonra Timur tarafından ele geçirilerek tahrip edilmiş. Buna rağmen 1535 Osmanlı-İran savaşında tamamen terk edilinceye dek, kentte bir nüfusun barındığı anlaşılıyor.

Ani harabeleri fethiye camii katedral

Ani harabeleri fethiye camii katedral

1877-78 Osmanlı-Rus savaşında Rusların eline geçen bölge, 1. Dünya Savaşı sonrası Osmanlılar tarafından geri alındı. Ancak Ani platosu daha sonra yeni kurulan Ermenistan Cumhuriyeti’nin eline geçmiş. 1920’de, Kurtuluş Savaşı sırasında Ani son bir kez daha el değiştirdi ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil oldu.

78 hektarlık bir alanı kaplayan ve 4500 metre boyunca surla çevrili kentin en parlak dönemini yaşadığı 2. Smpat (977-989) ve oğlu Gagik (989-1020) döneminde nüfus 100.000’i geçtiği biliniyor.

katedral fethiye camii

Ani Katedrali

Kırmızı taşlarla yapılmış Ani Katedrali’nin 1319’daki bir depremde tavanı, daha sonraki bir depremde ise başka bir köşesi yıkılsa da, bugün bile anıtsallığını koruyor.

ani-harabeleri-kalıntıları-kars

1001 yılında Ermeni kralı 1. Gagik döneminde tamamlanan kilise, Ani’nin nüfus ve zenginlik bakımından dorukta olduğu döneme tanıklık etti. Bu kilisenin Ermeni mimarı Trdat daha sonra Bizans döneminde Ayasofya’nın kubbesini tamir etmişti.

fethiye camii katedral

Bölgedeki başka bir kilise ise Ermeni Bagratuni hanedanlığının sanatsal hünerlerinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Bir zamanlar 19 kemeri ve kubbesi ile bir mimari harikası olan ve yöresel kızıl kahverengi volkanik bazalt taşından yapılan kilisenin kalıntıları bugün iskele yardımıyla ayakta duruyor. Bu kilisenin aynı zamanda İsa’nın gerildiği çarmıhın küçük bir parçasını da barındırdığı söyleniyor.

ani-harabesi-surları, kars

Aziz Gregor Kilisesi

10. yüzyıl sonlarında kurulan Aziz Gregor Kilisesi 12 kenarlı şapeli ve kubbesi ile hala görkemli. 1900’lerin başında kilisede bulunan anıt mezarın Bagratuni Ermenilerinden Prens Grigor Pahlavuni’ye ait olduğu sanılıyor. Fakat Ani’deki diğer şeyler gibi bu mezar 1990’larda yağmalandı.



Bu kilisenin karşısında kayalara oyulmuş mağaralar bulunuyor. Bazı tarihçiler bunların Ani Harabelerinden öncesine dayandığını söylüyor. Ani döneminde bu mağaraların mezar ve kilise olarak kullanıldığına işaret eden izler var ve 20. yüzyıl başlarında bu mağaralarda hala insanlar yaşıyordu.

 restorasyon kars 5

Surp Kirkor Kilisesi.

1215’te inşa edilen kilisenin içi İsa ve Aydınlatıcı Grigor freskleriyle süslü. Uzmanlar dönemin Ermeni sanatında ayrıntılı fresklere rastlanmadığını, bu nedenle kilisedeki freskleri muhtemelen Gürcü ressamların yaptığını belirtiyor.

Bizanslıları Anadolu’dan çıkaran Selçuklu İmparatorluğu 1000’li yılların ortalarından itibaren bölgenin kontrolünü ele geçirdi. Fakat 1072’de Ani’nin yönetimini Kürt kökenli Müslüman Şeddadi hanedanlığına devretmiş.

Ebul Manucehr Camii

Bugün ayakta duran minarenin 1000’li yılların sonunda inşa edilen orijinal camiye ait olduğu, asıl binanın is 12 veya 13. yüzyılda yapılan ekleme olduğu tahmin ediliyor.

ermenistan sınırı

Manucehr camiinin asıl işlevi ise hala bir tartışma konusu. Bir görüşe göre, bu yapının Ermeni Bagratuni hanedanlığına saray olarak yapıldığı, sonra camiye dönüştürüldüğüne inanıyor. Diğer bir görüş ise başlangıçtan beri cami olarak kurulduğunu ve Anadolu’daki ilk Türk camisi olduğunu söyleniyor.



Ani Antik Kentinin Yıkılışına İlişkin Efsane

Günümüzde Kars şehrinde bulunan ve Ani Harabeleri olarak bilinen eski Ani Antik Kenti, tarihte, Nuşirevan’dan sonra ilk olarak Müslümanların, bir süre sonra da Kıllı Orhan isimli bir Ermeni Kralı’nın eline geçer. Kıllı Orhan çok zalim bir kraldır. Öyledir ki, en ufak bir sebepten ortalığı yakıp yıkar, insanları öldürür. Böylece zamanında bayındır bir kent olan Ani harabeye döner.

Kars’a gelen yerli yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Ani Harabeleri’nin tarihi ve efsaneleri çok geniş. Ben araştırdığım kadarıyla alıntı olarak aktarmaya çalışayım kendi çektiğim fotoğraflarla..

Ani Harabeleri’nin anlatılan Efsanesine göre;

Kıllı Orhan‘ın koyduğu kurala göre; kentte evlenen her gelini ailesi önce krala getirecek, Kral onunla bir gece geçirdikten sonra da yeni evlendiği eşine verilecektir. Bu yasa Müslümanlara çok ağır geldiğinden ne oğlan evlendirir, ne de krala kız götürürler.

Fakat günün birinde kentin ileri gelenlerinden bir olan Odabaşı oğlu artık yaşlanmıştır ve ölmeden oğlunu evlendirerek mürüvvetini görmek ister. Nasılsa bir çaresini bulurum düşüncesiyle Kralın kulağına gitmesine imkan vermeden belli belirsiz çok küçük bir düğün kurar, oğluna da güzel bir gelin alır. Kaynana gerdek odasını hazırlamış, ocak yakılmış, rafa mayalı hamur konmuş, yeni doğan kuzuyla anası da odaya alınarak önlerine su ile taze ot konmuştur. Yani usül erbap yerine getirilmiş ve her şey tamtakır hazırdır.

ani gezisi

Bu esnada düğünü duymayacağı düşünülen Kıllı Orhan hazırlanmış ve kızı beklemektedir. Gece geç saat olduğu halde yeni gelinin ailesi tarafından kendi yanına getirilmediğini görünce öfkelenir. Adam gönderip Odabaşı oğlu’nu çağırtır. Odabaşı oğlu Kralın huzuruna çıkınca özür dileyerek, geline karşılık tüm servetini ortaya koyarsa da Kıllı Orhan’ı asla razı edemez. Odabaşı oğlu’nun direndiğini gören kral buna sinirlenerek onun meydanda asılmasını buyurur. Odabaşı oğlu idam sehpasının yanında ayağını yere vurarak haykırır “Ey Ani, bu zulüm ile yaşayacaksan bat, yıkıl” diye haykırırken daha sözü bitmeye yakın kentin altı üstüne karışır ve tüm kent harabeye döner.



nihat namuk kars

4. Murat Dönemi

Bu olayın üzerinden uzun yıllar geçmiş ve IV.Murat döneminde Baş Kaptan olan Murat Reis son çıktığı seferden dönmüş, Padişah’ın sofrasına konuk olmuştur. Seferi sırasında başından geçen ilginç olayları Padişaha anlatırken, Serendip Denizi’nde gördüğü bir Ejderhadan söz eder. Ejderha günde üç kez denizden çıkıp ormandaki filleri yutmaktadır. IV.Murat bu anlatılanlara inanmaz ve öfkelenir. Murat Reis ise Padişah’ın kendisine inanmamış oluşuna çok üzülmüştür. Bunun üzerine Padişaha bir ricada bulunarak, Şehzade ve Sır Katibi ile aynı yere gidip onlarında olup bitenleri kendi gözleriyle görmelerini önerir. IV.Murat kabul eder.

 

kars 3

Kars gezilecek yerler

Efsanenin Devamı ;

Maceralı bir yolculuktan sonra Şehzade ve Sır Katibi Serendip’e varıp, Murad Reis’in anlattıklarının gerçek olduğunu kendi gözleriyle görürler. Sır Katibi gördüklerini seyir defterine yazar ve mühürler. Oradan gemi ile ayrılacakları sırada çapayı bir türlü attıkları yerden kurtaramazlar. Murat Reis denize dalıp çapaya ne olduğunu anlamak ister. Sulara atlayıp biraz derine indiğinde kuru bir düzlük görür. Düzlükte üç katlı bir ev vardır. Çapa evin pencerelerinden birine takılmıştır. Çapayı evin penceresinden kurtarmaya uğraşırken genç bir adam onu içeriye buyur eder. Evin odasında ocak yanmaktadır. Rafta mayalı hamur, yeni doğmuş bir kuzuyla anasının yanında su ve ot bulunmaktadır. Delikanlı karısına seslenerek konuğa yiyecek getirmesini söyler. Bu arada çok meraklanan Murad Reis, delikanlıdan gördüklerini açıklamasını ister. Delikanlı Odabaşıoğlu’nun oğludur. Anialtüst başakşehir escort olup harabeye döndüğünde kendini karısıyla birlikte bu evde bulmuştur.

gün batımı

Delikanlının hala Kıllı Orhan’dan korktuğunu gören Murad Reis, ona artık böyle bir kişinin yaşamadığını söyler. Bu arada karısı gemidekiler için 40 tane, Padişah için ise 7 tane ekmek yapmıştır. Murad Reis bunları alarak gemiye döner. Başından geçenleri gemidekilere anlatır. İstanbul’a döndüklerinde IV.Murat başlarından geçenleri ilgiyle dinler. Murad Reis söylediklerinin kanıtı olarak ekmekleri verir. Ekmekler aradan aylar geçmesine rağmen hala taze ve fırından yeni çıkmış gibi sıcaktır.



Ani harabeleri ve çevresinde konaklama imkanı bulunmuyor. En yakın 45 km. uzaklıktaki Kars il merkezinde bir çok seçenek var.

Kars nerede kalınır ? otelleri ve güncel konaklama fiyatları 2022

Böyle tarih ve kültür dolu bir şehri gezmek için en az bir iki gece konaklamak gerekiyor. Özellikle Rus mimarisinin tarihi otellerinde de kalabileceğiniz Kars konaklama imkanlarından bahsedeyim. Kars otelleri için hazırladığım google maps otelleri haritasında seçtiğiniz otelin, fiyatları, iletişim ve yol bilgileri ile yorumlarını görebilirsiniz.

Güncel ve Online Kars otelleri için haritayı tıklayınız. 

kars oteller haritası kars gezilecek yerler

 

Kars ne yenir ? Restoran ve Lokantaları Haritası 2022

Kars bayrampaşa escort restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.

2022 yılı Güncel ve online Erzincan restoranları için haritayı tıklayınız.

kars restoranları ve kars gezilecek yerler

 

Yayınlarımı, gezi beykoz escort ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;

instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube   : turluyorum net

0 0 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Amasya gezilecek yerler listesi – En Güzel 10 Yer

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478