Amasya gezilecek yerler listesi – En Güzel 10 Yer

amasya gezilecek yerler

Amasya gezilecek yerler listesi ve Ferhat ile Şirin

Tarih kokan Amasya gezilecek yerler listesi ile şehzadeler şehrinin kalesi, Ferhat ile Şirin efsanesi, kültürü, tarihi, yemekleri gezi notlarımı anlatayım.

Amasya Nasıl bir yer ?

Amasya adeta açık hava müzesi gibi. İnsanı büyülüyor…

Kendime o kadar çok kızıyorum ki!  Türkiye’nin dört bir tarafını defalarca gezmeme rağmen Amasya’yı neden bu kadar sona bıraktığıma inanamıyorum. Kısmet Doğu Anadolu dönüşüne imiş.  Tarihi ve efsaneleri kendine bu kadar yakıştırmış bir şehir görmedim daha önce.

amasya konakları

Gündüz yaşar gece ışıldar Amasya… Burada fotoğraf çekmeye doyamadım. Hemde 4000 km. üzerine tüm yorgunluğumu burada geçirdiğim 1 günde attım diyebilirim. 7,500 yıllık tarihi geçmişi ile bir çok kültürü günümüze taşımış olan Amasya özellikle şehir merkezinde yürüme mesafesinde sizleri bekliyor.

Amasya şehir merkezinde gezilecek yerler açısından oldukça zengin olması Yeşilırmak doğasında sizi 1 günlük tarihi bir yolculuk bekliyor. Amasya ilçelerini de gezmek isterseniz eğer Amasya gezilecek yerler turuna 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Amasya gezilecek yerler arasında bulunan Yalı boyu evleriKral Kaya mezarları, Amasya Kalesi,  Amasya Saat kulesi, Şehzadeler şehrindeki II. Beyazıt Camii ve Külliyesi, Şehzadeler Müzesi, Derin tarihine ışık tutan Arkeoloji Müzesi, Şehzadeler müzesi ve doğa güzelliği ile karşımıza çıkan Borabay Gölü hakkındaki gezi notlarıma aktarayım. 

Amasya Ferhat ile Şirin efsanesi

Amasya Ferhat ile Şirin efsanesi

Amasya Gezilecek Yerler Listesi

  • Amasya Yalı boyu evleri (merkezde )
  • Kral Kaya Mezarları ( Merkezde )
  • İkinci Beyazıt Külliyesi ( 2 km. 5 dk)
  • Amasya Harşena Kalesi ( 4 km. 8 dk )
  • Amasya Saat kulesi ( Merkezde)
  • Hazeranlar Konağı ( 1,5 km. 4 dk )
  • Gümüşlü Camii ( merkeze 800 mt.)
  • Ferhat Su kanalı (10,5 km. 15 dk)
  • Piri Baba Türbesi ( 46 km. 55 dk )
  • Şehzadeler Müzesi ( Merkezde )
  • Amasya Arkeoloji Müzesi ( 2 km 6 dk )
  • Yıldız Hamamı ( 1,5 km 4 dk)
  • Tarihi Kumacık Hamamı ( Merkezde )
  • Aynalı Mağara ( 4 km. 8 dk )
  • Borabay Gölü (61 km. 1 saat )

Amasya gezilecek yerler haritası 2022

Harita üzerinden gezmek istediğiniz yeri seçip güncel ve online olarak iletişim, ulaşım ve yorumlarına ulaşabilirsiniz.

 

1 – Tarihi Amasya Yalı boyu Konakları

Şehir boyunca Yeşilırmak’a inci gibi dizilmiş tarihi yalı boyu evleri karşılıyor sizi. Amasya ve Türkiye tanıtımlarında da kullanılan bu eşsiz tarihi dokuyu gezerken bir çoğunun hala kullanıldığını göreceksiniz. Kamu dairesi, müze. ev, restoran gibi hizmet verirken sizi de bu yalı konaklarının içine çekiyor. Bu evlere bakınca önce hayret edip, sonra hayranlıkla bakıyorsunuz. 

amasya tarihi konak

Amasya yalı boyu evleri

Amasya’ya gelip de bu evleri görmemek imkansız zaten. Yeşilırmak boyunca inci gibi dizilmiş yalı evleri tarihi surların duvarları üzerine yapılmış kerpiçli ahşap evlerden oluşmuş. Nehir boyunca birbirine bitişik bu tarihi evler genelde bodrum katı üzerine 2 kat olarak yapılmış ve girişleri arka tarafındaki mahalle sokaklarındadır. Çoğu 1800’lü yıllarda yapılmış bu yalı evlerinin küçük bahçeleri ve avlulu girişleri bulunur. Karşınıza Kafe, restoran, ev, otel, müze veya kamu dairesi olarak çıkan Amasya Yalı Boyu evleri Kültür ve Tabiat varlıklarınca koruma altındadır.

amasya gece yeşil ırmak

2 – Kral Kaya Mezarları 

Amasya Kalesi‘ninde bulunduğu Harşena Dağı ile birlikte Amasya bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve günümüze taşımış. Frig, Pontus, Pers ve Romalılar ile Selçuk ve Osmanlı dönemine kadar bir hayli tarihi eser ile karşılaşırsınız. Bu güçlü medeniyetlerin günümü taşıdığı en büyük miras ile Harşena Dağı‘na kazınarak yapılmış olan Pontus Kral Kaya Mezarlarıdır.  Harşena dağı ile birlikte Pontus Kral mezarları UNESKO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış.

Amasya Sultan Süleyman

Pontus Krallığının baş kenti olan Amasya’da ki Bu kral mezarları  Kurucusu olduğu düşünülen Kral 1. Mithridates Ktistes ile başlayıp toplamda 5 kralın mezarı bulunuyor. Anadolu’da ki en büyük Kral kaya mezarları arasında bulunan tarihi yapılar M.Ö. 1 y.y. dan günümüze gelmiş ender yapılardan biri.  Kaya mezarlar geri zekalılar tarafından yine isimler kazınmış ve ciddi bir şekilde tahrip edilmiş. Bunları görmezden gelemesekte yinede oradaki bir küçük kafede Yeşilırmağa ve Amasya şehrini izleyerek çayınızı yudumlayabilirsiniz.

amasya gezilecek yerler çarşı mezar

Kral Kaya Mezarları Özellikleri :

Kayalıklar üzerine oyularak yapılan bu mezarlar doğal bir koruma sağlanmıştır. Herhangi bir kapalı alanı olmadan kendisi bir kapı şeklinde oyulmuştur. Bu özelliği ile Şehri tamamı ile gören Mezarlar kayalıklar üzerinde doğal bir korumaya sahip olmuş tarih boyunca. Kral Kaya mezarları özellikleri arasında en önemlisi bu kabul edilir.

Kral Kaya Mezarları’na nasıl gidilir ?

Amasya şehir merkezi Yeşilırmak karşısından yapılan ışıklandırma ile rahatça izleyebilirsiniz. Kral Kaya Mezarları nerede, nasıl gidilir ?Mezarların olduğu yere çıkmakta mümkün. Tren hattı yanındaki kaya mezarları için bir merdiven yapılmış. Amasya yı izleyerek bu Pontus Kral Kaya mezarlarının olduğu yere çıkabilirsiniz. Zaman  içinde korunmasız kalmasıyla birçok mezar bilinçsiz insan eliyle tahribatlara uğratılmış.

Amasya Kral Kaya Mezarları Giriş Ücreti 2022

Harşena Dağı ve Kral Kaya Mezarları giriş ücretleri hakkın biraz bilgi verelim.

  • Giriş ücreti 2021 yılı için kişi başı 8 tl.
  • Giriş ücreti 2022 yılı için ise 12,5 tl olarak belirlenmesi planlanıyor.
  • 12 yaş altı ücretsiz.

Amasya Kral Kaya Mezarları Ziyaret Saatleri 2022

Birçok turistik yerde olduğu gibi yaz ve kış saati uygulaması bulunuyor.  Amasya Kral kaya Mezarları ziyaret saatleri şu şekilde.

Yaz dönemi uygulaması 15 Nisan ile 15 Ekim arası 

  • Sabah açılış saati : 09:00
  • Akşam Kapanış Saati : 19:00

Kış dönemi uygulaması ise ; 16 Ekim ile 14 Nisan arası ;

  • Sabah açılış saati : 09 : 00
  • Akşam kapanış ise : 17:00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

 

3- II. Beyazıt Külliyesi ve Camii 

Dedik ya açık hava müzesi gibi. Tarihi yapılar şehrin her tarafını Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle dolmuş. En önemlilerinden İkinci Beyazıt cami ve külliyesidir.  1481 ile 1486 yılları arasında Şehzade Ahmet’in babası için Şemseddin Ahmed’e yaptırdığı II. Beyazıt Külliye ve camisi bulunuyor. Tarihi ve mimarisi açısından oldukça önemli olan külliyede cami, medrese, şadırvan ve imareti ile ziyaret edebilirsiniz. Külliyenin inşası sırasında dikilen 500 yaşını aşmış çınar ağacı altında o tarihi ve dini duyguları yaşayabilirsiniz. 

ikinci beyazıt cami amasya gezilecek yerler

II. Beyazıt Külliyesi ve medresesi halen aktif halde tüm yapılarıyla kullanılmaya devam ediyor. Medrese bölümü şu an il halk kütüphanesi olarak hizmet verirken, İmarethanesi ise Amasya Maket Müzesi olarak ziyaretçilerini bekliyor.  Giriş ücretsiz ve gün içende ziyaret edebilirsiniz.

4 – Amasya Kalesi (Harşena);

Harşena kalesi (Amasya kalesi) Harşena dağın zirvesinden gölgesi altına almış Amasya’yı.  Müze kartla da girebileceğiniz Kale ve Kral mezarlarını gezmek ve gezerken de, yukarıdan seyretmek ayrı bir zevk. Amasya’yı tarihin içinden seyretmenin en güzel yeridir Harşena dağı ve kalesi. Tam olarak kim tarafından yapıldığı kesin olmasa da 1. Pontus kralının veya Kumandan Karsan tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Büyük savaşlar atlatmış olan Amasya Kalesi birçok kez el değiştirerek medeniyetleri ağırlamış. Yeşilırmak’tan 300 mt. yüksekteki kale bir çok kezde tadilat ve restorasyona uğramış. Kale üç ayrı bölümden oluşmuş. Harşena adı verilen ( Kızlar sarayı ), İçeri şehir (Hatuniye Mh. ) ve Yukarı Kale (Harşena) olarak bölümlenmiş. 

amasya kalesi turluyorum.net

Amasya Kalesi Giriş Ücreti 2022

Harşena Dağı ve Kral Kaya Mezarları giriş ücretleri hakkın biraz bilgi verelim.

  • Giriş ücreti 2021 yılı için kişi başı 8 tl.
  • Giriş ücreti 2022 yılı için ise 12,5  tl olarak planlanıyor.
  • 12 yaş altı ücretsiz.
  • Müze kart geçerli ve ücretsiz.

amasya kalesi amasya gezilecek yerler

Amasya Kalesi Ziyaret Saatleri 2022

Birçok turistik yerde olduğu gibi yaz ve kış saati uygulaması bulunuyor.  Amasya Kral kaya Mezarları ziyaret saatleri şu şekilde.

Yaz dönemi uygulaması 15 Nisan ile 15 Ekim arası 

  • Sabah açılış saati : 09:00
  • Akşam Kapanış Saati : 19:00

Kış dönemi uygulaması ise ; 16 Ekim ile 14 Nisan arası ;

  • Sabah açılış saati : 09 : 00
  • Akşam kapanış ise : 17:00 saatleri arası kaleyi ziyaret edebilirsiniz.
Amasya kalesi amasya gezilecek yerler

Amasya kalesi

5 – Amasya Saat Kulesi 

Amasya’yı gezerken karşınıza çıkacak yapılardan biri ancak. Bu saat kulesi 2002 yılında tekrardan yapılmış. Tarihi saat kulesinin yıkılması ile 2002 yılında aslına uygun olarak yapılmaya çalışılan ve Amasya’nın simgesel değeri olan saat kulesini de görebilirsiniz. Eski tarihi yapısından geriye pek bir şey kalmasa da kısaca tarihinden bahsedeyim. Amasya valisi Ziya Paşa 1865 tarihinde köprünün hemen başında yaptırılmış.  Ancak 1940 yılında köprü yeniden yapıldığı sırada saat kulesi yıkılır.

Amasyalı’lar için bu saat kulesinin ayrı bir değeri var aslında. Anlatılanlara göre, Anadolu işgalinde ingiliz askerleri Amasya’ya gelir ve Saat kulesinin üzerindeki Türk Bayrağını indirmek isterler. Kuleye çıkan İngiliz askeri, İngiliz bayrağını astığı sırada çıkan bir fırtına ile ingiliz bayrağı parçalanarak Yeşilırmağın sularında kaybolur. Amasya halkı ise hemen Kuleyi çıkarak Türk bayrağını tekrar Saat kulesinde dalgalanmasını sağlarlar.  Tarihi Amasya Saat Kulesi bu açıdan önemlidir.

Amasya gece panaromikk

Kale, kral kaya mezarları, iki yakayı birbirine bağlayan köprüleri ve tarihi konak ve evlerin ışıklandırmaları ile gece ayrı bir güzel.  Gecemi, gündüz mü güzel kıyaslama yapamadım.

6 – Amasya Şehzadeler Müzesi 

Her köşesine dağılmış cami, medrese, imarethane ve kütüphaneleri vardır.  Amasya’da 12  Osmanlı şehzadesi Valilik yapıp eğitimlerini burada tamamlamıştır. Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve 3. Murat Han’ında bulunduğu  7 Padişah cihan sultanı olmuş. 18 medresenin bulunduğu bu tarihi yer tam bir eğitim şehri haline gelmiş. Bunun için Amasya’da bir şehzadeler Müzesi kurulmuş. Oldukça gerçekçi balmumu heykeller ile canlandırma yapılmış. 15. ve 16 y.y. dönemlerine uygun kıyafet ve eşyalar kullanılarak tarihe bir yolculuk sağlanmış. 

amasya şehzadeler müzes

Amasya Şehzadeler Müzesinde Kimlerin heykelleri var ?

Eğitimlerini ve Şehzadeliklerini Amasya’da almış olan ve Padişah olarak ta hizmet yapmış sultanlardan Fatih Sultan Mehmet, 2. Murat 2. Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim balmumu heykellerini görebilirsiniz.  Ayrıca  Şehzade olduktan sonra Padişahlık yapamamış sultanlardan ise Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa ve Beyazıt, Ayrıca 2. Murat’ın oğulları olan Ahmet ve Alaaddin’in heykellerini görebilirsiniz.

 padişah kıyafetleri

7 – Amasya Arkeoloji Müzesi 

Amasya ve çevresindeki bir çok medeniyete ait arkeolojik buluntuların olduğu Müze Amasya gezilecek yerler listenizde olmalı.  Persler, Hititler, Roma, Bizans ve Osmanlı’ya kadar birçok tarihi buluntuyu görebilirsiniz. Ayrıca bahçesinde bulunan tarihi eserler arasında tarihi günümüze taşıyan eserler görülüyor. 13 farklı medeniyetin izlerini görebileceğiniz Amasya Müzesini gezebilirsiniz.

Amasya Arkeoloji Müzesi nerede ? 

İkinci Beyaçık Külliyesi arkasında bulunan Amasya Arkeoloji Müzesi adresi şu şekilde. Üçler, Mustafa Kemal Paşa Cad. D:No.91,  Amasya . Tam konumu için tıklayınız.  Ayrıntılı ve güncel bilgi için müze müdürlüğünü bu numaradan araya bilirsiniz.  (0358) 218 45 13

Amasya Arkeoloji Müzesi Ziylaret Saatleri 2022

Birçok turistik yerde olduğu gibi yaz ve kış saati uygulaması bulunuyor.  Amasya Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri şu şekilde.

Yaz dönemi uygulaması 15 Nisan ile 15 Ekim arası 

  • Sabah açılış saati : 08:30
  • Akşam Kapanış Saati : 19:00

Kış dönemi uygulaması ise ; 16 Ekim ile 14 Nisan arası ;

  • Sabah açılış saati : 08 : 30
  • Akşam kapanış ise : 17:00 saatleri arası kaleyi ziyaret edebilirsiniz.

Amasya Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti 2022

  • Giriş ücreti 2021 yılı için kişi başı 8 tl.
  • Giriş ücreti 2022 yılı için ise 12,5  tl olarak belirlenmiş
  • 12 yaş altı ücretsiz.
  • Müze kart geçerli ve ücretsiz.

8 – Kapı Ağası Medresesi 

Osmanlı’nın üniversitesi gibi düşünmek gerek çünkü en yüksek eğitimlerin verildiği yer olarak biliniyor. Çok büyük olamayan Kapı Ağası  Büyük ağa medresesi 1488 tarihinde 2. Beyazıt’ın kapı ağası olana  Hüseyin ağa tarafından yaptırılmış. Uzun yıllar şehzadelerin de eğitim aldığı bu medrese de yaşanan depremler sonu bir kaç kez yıkılmış ve tekrar yapılmış. En son 1978 yılında yapılan restorasyon çalışmaları ile şimdiki halini almış. Amasya Kunç köprüsü yanında Yalı boyu evlerinin hemen arkasında bulunan medreseyi gün içinde gezebilirsiniz.

amasya kapıağa medresesi

9 – Borabay Gölü 

Tarih ve şehzadeler şehri Amasya’da doğa harikası yerlerde bulunuyor. İşte onlardan biri olan Borabay Gölü’ndeyiz. Aslında burası bir tabiat parkı. Yani Borabay Gölü Tabiat Parkındayız. Amasya merkeze  biraz uzakta olsa 60 km. 1 saate günübirlikte olsa gelebileceğiniz bir tabiat harikası yer. Taşova İlçesine 15 km. 20 dk. mesafede. Sosyal tesisler anlamında da her tür imkan düşünülmüş olan Borabay Gölü ve çevresinde piknik alanları, yürüyüş parkurları, kamp alanları, bungalov evleri ve kafe gibi tesisler bulunuyor. Göl kenarının yanındaki dev ağaçların suyu yansımasından dolayı da çevre halkı tarafından aynalı göl olarak ta biliniyor. Doğa içinde sessiz sakin bir ortam sizleri bekliyor. Ayrıca benim gibi kampçıların da sıkça tercih ettiği alanlar arasında bulunan Borabay gölü ve çevresinde kamp ücretli kamp alanları da bulunuyor.

Borabay Gölü Kamp ve Bungalov ev fiyatları

Borabay Tabiat Parkında Kamp kurabileceğiniz gibi Bungalov evlerinde de kalabilirsiniz. Döneme ve yoğunluğa bağlı olarak 350 tl. den başlayan fiyatlar ile Bungalov evlerinde 4 kişi bile kalabilirsiniz. Kamp ve çadır kuracaksanız eğer Önceden tabiat parkı yönetimine bilgi vermelisiniz. Bunun için Tlf. numarasını da ekliyorum. Güncel bilgileri alabilirsiniz. : 0 258 218 49 72

borabay gölü nerede

10 – Ferhat ile Şirin Su kanalı 

Ferhat ile Şirin’i yaşadığı o büyük Aşk efsanesinin geçtiği yer olan Amasya’da buraya da uğramadan olmazdı. Amasya’nın batı çıkışında bulunan Ferhat Su kanalı parkında Amasya’ya özgü birçok miniatürk yapılar bulunuyor. Efsanenin anlatıldığı heykeller ile gezilecek ve dinlenilecek bir yer. Az ilerisinde ise yine Ferhat ile Şirin Müzesi bulunuyor. Amasya merkezden yarım saate yürüyebilir veya belediye otobüsleri ile 5 dk a ulaşabilirsiniz.

Ferhat ile Şirin Efsanesi;

Tarihi M.Ö 1500’lü yıllara dayanan eserleriyle dolu müzeleri.  Dünya tarihi içinde önemi büyük olmuş bu tarihi şehrin. Aşk efsanelerinin en büyüğü olan Ferhat ile Şirin’in aşk efsanesi de bu topraklarda geçtiği söylenir. Çeşitli heykellerle anlatılan efsane Anadolu’nun unutulmaz eserlerindendir.

Ferhat ile Şirin efsanesi amasya gezilecek yerler

Amasya Ferhat ile Şirin efsanesi

 

Amasya Gezilecek Yerler

 

amasya çarşı 2

Amasya gezilecek yerler fotoğrafları

Amasya’nın Atatürk için önemi;

Milli mücadelenin oluştuğu bir şehir burası.  Mustafa Kemal’in önderliğinde bütün yurda ve dünyaya haykırılan “milletin istiklalini yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır” sözünü de hatırlayalım.

Sokakların da gezerken sessizliği ve huzuru keyifle yaşarsınız. Tarihi dokusu da oldukça iyi korunmuş Amasya”da  Yeşilırmak boyunca uçsuz bucaksız şeftali, kiraz, elma bahçeleri, üzüm bağları çevrelemiş. Yemyeşil doğasının içinde tarihi ve kültürü barındırmayı başarmış.

Amasya’da nerede kalınır ?, otel ve konaklama haritası :

Amasya gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Amasya’da nerede kalınır diye baktığımızda karşımıza 250 ile 700 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun otel ve konaklama seçenekleri çıkıyor.

2022 yılı Güncel ve online AMASYA Otel ve pansiyonları için haritayı tıklayınız. 

AMASYA OTEL FİYATLARI

Amasya’da nerede, ne yenir ?  Restoran ve Lokanta haritası 2022

Amasya restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Amasya’da nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.

2022 yılı Güncel ve online Amasya restoran ve lokantaları için haritayı tıklayınız. 

amasyada nerede ne yenir

 

Amasya Yöresel lezzetleri:

Biraz araştırma ile alıntı olarak yöresel lezzetlerinden bahsedeyim. Ben burada ırmak üzerinde teknede balık tercih etmiştim.

  • Helle çorbası:  Helle çorbası pirinç çorbası aslında. Tabii yapımında tereyağı kullanılması da onun lezzetini katlayan en önemli faktörlerden biri.
  • Bakla dolması: Hazırlanan iç harcın yaprağıyla buluşması yetmiyor bu tarifte. İçine bakla da dahil oluyor. Üzerine kaburgalar sıra sıra diziliyor. Sonrası sonsuz bir lezzet oluyor.
  • Mumbar – işkembe: Genellikle koyun beyoğlu escort işkembesi ve mumbarı kullanılarak hazırlanan bu yemeğin içinde bulgurlu ve maydanozlu bir harç da konuyor. Adana’dakinden biraz farklı…

amasya gezilecek yerler

  • Patlıcan çullaması: Patlıcan, biber ve maydanoz gibi birbirine pek yakışan sebzelerin bir arada yer aldığı bu tarif,  yöresel lezzetlerinin en bilinenlerinden.

  • Keşkek: Keşkek, küçük farklılıklarla pek çok yörede yapılıyor, biliyoruz. Bu keşkeğin içinde iri yarmalara eşlik eden koyun budunun yanı sıra bir miktar çemen de bulunuyor.
  • Bat yemeği: Tokat mutfağında da önemli bir yeri olan bu yemek, dövülmüş ceviz, köftelik bulgur, mercimek, salça ve soğan gibi lezzetlerin bir araya gelmesi, ardından da salamura yapraklarla buluşup leziz bir yemek çıkıyor.
  • Ayva galesi: Ayva gallesinin temel malzemeleri arasında ayva, nohut ve et bulunuyor. Et, genel olarak koyun etinden tercih ediliyor. Bir kez tadına bakınca insanın tarifini almadan  dönmesi mümkün olmuyor.
  • Hasuda tatlısı: Nişasta, toz şeker, tereyağı, su ve ceviz içinden oluşan bu az malzemeli dev lezzet, Buraya gelir gelmez denemeniz gereken lezzetlerin başında geliyor. Hasuda, yeni favori tatlınız olmaya aday, bizden söylemesi.
  • Dene hasudası: Hasudanın lezzetinin pekmezle katlandığı dene hasudası, ceviz içleriyle bir araya geldiğinde tam bir enerji patlaması yaşatabilir. Özellikle soğuk havalarda yendiğinde iç ısıtma özelliği olduğunu da söylemeden geçmek olmaz tabii.
  • Elma tatlısı: Misler gibi kokusu ve efsane lezzetiyle en ünlü tatlarından olan elmaları kütür kütür yemek zaten yeteri kadar güzeldi. Ama onun cevizle, tarçınla, çeşit çeşit lezzetle bir araya geldiği tatlı halini de denemeden olmazdı.
  • Amasya çöreği: Adını Amasya’dan alan, şehrin mutfağına ait en özel, en güzel tatlardan Amasya çöreği. Ceviz ve haşhaşın güçlerini birleştirip özene bezene hazırlanan hamurlarla bir araya gelmesi sonucu oluşuyor.

Tarih kokan Amasya gezilecek yerler listesi ile şehzadeler şehrinin kalesi, efsaneleri, kültürü, tarihi, yöresel lezzetleri ile doğal güzelliklerini anlatmaya çalıştım..

amasya panaromik gündüz

 

Amasya Nerede Hangi Bölgede ;

Türkiye’nin Karadeniz bölgesi sınırları içinde kalan Amasya tarih ve doğa harikası bir şehrimiz. Kuzeyinde Samsun, Batısında Çorum, Güneyinde Yozgat, doğusunda ise Tokat bulunuyor. Karadeniz‘i andıran fındıkzade escort yemyeşil doğası ve içinden geçen Yeşilırmak ile birlikte harika bir yer.

Amasya Kaç km ?

Amasya çevre illere ve bazı büyük şehirlere olan uzaklıkları hakkında bilgi vermek istiyorum.

  • Samsun Amasya kaç km ? 164 km. 2 saat ,
  • Tokat Amasya kaç km ? 113 km. 1,5 saat ,
  • Çorum Amasya kaç km ? 92 km. 1 saat 15 dk,
  • Sinop Amasya kaç km ? 255 km. 3 ,5 saat ,
  • Trabzon Amasya kaç km ? 451 km. 4 saat 45 dk ,
  • Ankara Amasya kaç km ? 327 km. 4 saat.
  • İstanbul Amasya kaç km ? 677 km. 7,5 saat
  • İzmir Amasya kaç km ? 1073 km. 10,5 saat mesafede bulunuyor.

Tarih kokan Amasya gezilecek yerler listesi ile büyükçekmece escort şehzadeler şehrinin kalesi, Ferhat ile Şirin efsanesi, kültürü, tarihi, yemekleri gezi notlarımı aktarmaya çalıştım.

iyi tatiller dilerim…

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;

instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube   : turluyorum net

 

0 2 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

  • Murat6 yıl önce
  • Anlatim gercekten cok guzel ve fotograflariniz superr👏

Sıradaki içerik:

Çıldır Gölü nerede, Festivali ve gezilecek yerleri

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478