Tarih kokan Amasya gezilecek yerler listesi ile şehzadeler şehrinin kalesi, Ferhat ile Şirin efsanesi, kültürü, tarihi, yemekleri gezi notlarımı anlatayım.
Amasya Nasıl bir yer ?
Amasya adeta açık hava müzesi gibi. İnsanı büyülüyor…
Kendime o kadar çok kızıyorum ki! Türkiye’nin dört bir tarafını defalarca gezmeme rağmen Amasya’yı neden bu kadar sona bıraktığıma inanamıyorum. Kısmet Doğu Anadolu dönüşüne imiş. Tarihi ve efsaneleri kendine bu kadar yakıştırmış bir şehir görmedim daha önce.
Gündüz yaşar gece ışıldar Amasya… Burada fotoğraf çekmeye doyamadım. Hemde 4000 km. üzerine tüm yorgunluğumu burada geçirdiğim 1 günde attım diyebilirim. 7,500 yıllık tarihi geçmişi ile bir çok kültürü günümüze taşımış olan Amasya özellikle şehir merkezinde yürüme mesafesinde sizleri bekliyor.
Amasya şehir merkezinde gezilecek yerler açısından oldukça zengin olması Yeşilırmak doğasında sizi 1 günlük tarihi bir yolculuk bekliyor. Amasya ilçelerini de gezmek isterseniz eğer Amasya gezilecek yerler turuna 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Amasya gezilecek yerler arasında bulunan Yalı boyu evleri, Kral Kaya mezarları, Amasya Kalesi, Amasya Saat kulesi, Şehzadeler şehrindeki II. Beyazıt Camii ve Külliyesi, Şehzadeler Müzesi, Derin tarihine ışık tutan Arkeoloji Müzesi, Şehzadeler müzesi ve doğa güzelliği ile karşımıza çıkan Borabay Gölü hakkındaki gezi notlarıma aktarayım.
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
- Amasya Yalı boyu evleri (merkezde )
- Kral Kaya Mezarları ( Merkezde )
- İkinci Beyazıt Külliyesi ( 2 km. 5 dk)
- Amasya Harşena Kalesi ( 4 km. 8 dk )
- Amasya Saat kulesi ( Merkezde)
- Hazeranlar Konağı ( 1,5 km. 4 dk )
- Gümüşlü Camii ( merkeze 800 mt.)
- Ferhat Su kanalı (10,5 km. 15 dk)
- Piri Baba Türbesi ( 46 km. 55 dk )
- Şehzadeler Müzesi ( Merkezde )
- Amasya Arkeoloji Müzesi ( 2 km 6 dk )
- Yıldız Hamamı ( 1,5 km 4 dk)
- Tarihi Kumacık Hamamı ( Merkezde )
- Aynalı Mağara ( 4 km. 8 dk )
- Borabay Gölü (61 km. 1 saat )
Amasya gezilecek yerler haritası 2022
Harita üzerinden gezmek istediğiniz yeri seçip güncel ve online olarak iletişim, ulaşım ve yorumlarına ulaşabilirsiniz.
1 – Tarihi Amasya Yalı boyu Konakları
Şehir boyunca Yeşilırmak’a inci gibi dizilmiş tarihi yalı boyu evleri karşılıyor sizi. Amasya ve Türkiye tanıtımlarında da kullanılan bu eşsiz tarihi dokuyu gezerken bir çoğunun hala kullanıldığını göreceksiniz. Kamu dairesi, müze. ev, restoran gibi hizmet verirken sizi de bu yalı konaklarının içine çekiyor. Bu evlere bakınca önce hayret edip, sonra hayranlıkla bakıyorsunuz.
Amasya’ya gelip de bu evleri görmemek imkansız zaten. Yeşilırmak boyunca inci gibi dizilmiş yalı evleri tarihi surların duvarları üzerine yapılmış kerpiçli ahşap evlerden oluşmuş. Nehir boyunca birbirine bitişik bu tarihi evler genelde bodrum katı üzerine 2 kat olarak yapılmış ve girişleri arka tarafındaki mahalle sokaklarındadır. Çoğu 1800’lü yıllarda yapılmış bu yalı evlerinin küçük bahçeleri ve avlulu girişleri bulunur. Karşınıza Kafe, restoran, ev, otel, müze veya kamu dairesi olarak çıkan Amasya Yalı Boyu evleri Kültür ve Tabiat varlıklarınca koruma altındadır.
2 – Kral Kaya Mezarları
Amasya Kalesi‘ninde bulunduğu Harşena Dağı ile birlikte Amasya bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve günümüze taşımış. Frig, Pontus, Pers ve Romalılar ile Selçuk ve Osmanlı dönemine kadar bir hayli tarihi eser ile karşılaşırsınız. Bu güçlü medeniyetlerin günümü taşıdığı en büyük miras ile Harşena Dağı‘na kazınarak yapılmış olan Pontus Kral Kaya Mezarlarıdır. Harşena dağı ile birlikte Pontus Kral mezarları UNESKO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış.
Pontus Krallığının baş kenti olan Amasya’da ki Bu kral mezarları Kurucusu olduğu düşünülen Kral 1. Mithridates Ktistes ile başlayıp toplamda 5 kralın mezarı bulunuyor. Anadolu’da ki en büyük Kral kaya mezarları arasında bulunan tarihi yapılar M.Ö. 1 y.y. dan günümüze gelmiş ender yapılardan biri. Kaya mezarlar geri zekalılar tarafından yine isimler kazınmış ve ciddi bir şekilde tahrip edilmiş. Bunları görmezden gelemesekte yinede oradaki bir küçük kafede Yeşilırmağa ve Amasya şehrini izleyerek çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Kral Kaya Mezarları Özellikleri :
Kayalıklar üzerine oyularak yapılan bu mezarlar doğal bir koruma sağlanmıştır. Herhangi bir kapalı alanı olmadan kendisi bir kapı şeklinde oyulmuştur. Bu özelliği ile Şehri tamamı ile gören Mezarlar kayalıklar üzerinde doğal bir korumaya sahip olmuş tarih boyunca. Kral Kaya mezarları özellikleri arasında en önemlisi bu kabul edilir.
Kral Kaya Mezarları’na nasıl gidilir ?
Amasya şehir merkezi Yeşilırmak karşısından yapılan ışıklandırma ile rahatça izleyebilirsiniz. Kral Kaya Mezarları nerede, nasıl gidilir ?Mezarların olduğu yere çıkmakta mümkün. Tren hattı yanındaki kaya mezarları için bir merdiven yapılmış. Amasya yı izleyerek bu Pontus Kral Kaya mezarlarının olduğu yere çıkabilirsiniz. Zaman içinde korunmasız kalmasıyla birçok mezar bilinçsiz insan eliyle tahribatlara uğratılmış.
Amasya Kral Kaya Mezarları Giriş Ücreti 2022
Harşena Dağı ve Kral Kaya Mezarları giriş ücretleri hakkın biraz bilgi verelim.
- Giriş ücreti 2021 yılı için kişi başı 8 tl.
- Giriş ücreti 2022 yılı için ise 12,5 tl olarak belirlenmesi planlanıyor.
- 12 yaş altı ücretsiz.
Amasya Kral Kaya Mezarları Ziyaret Saatleri 2022
Birçok turistik yerde olduğu gibi yaz ve kış saati uygulaması bulunuyor. Amasya Kral kaya Mezarları ziyaret saatleri şu şekilde.
Yaz dönemi uygulaması 15 Nisan ile 15 Ekim arası
- Sabah açılış saati : 09:00
- Akşam Kapanış Saati : 19:00
Kış dönemi uygulaması ise ; 16 Ekim ile 14 Nisan arası ;
- Sabah açılış saati : 09 : 00
- Akşam kapanış ise : 17:00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.
3- II. Beyazıt Külliyesi ve Camii
Dedik ya açık hava müzesi gibi. Tarihi yapılar şehrin her tarafını Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle dolmuş. En önemlilerinden İkinci Beyazıt cami ve külliyesidir. 1481 ile 1486 yılları arasında Şehzade Ahmet’in babası için Şemseddin Ahmed’e yaptırdığı II. Beyazıt Külliye ve camisi bulunuyor. Tarihi ve mimarisi açısından oldukça önemli olan külliyede cami, medrese, şadırvan ve imareti ile ziyaret edebilirsiniz. Külliyenin inşası sırasında dikilen 500 yaşını aşmış çınar ağacı altında o tarihi ve dini duyguları yaşayabilirsiniz.
II. Beyazıt Külliyesi ve medresesi halen aktif halde tüm yapılarıyla kullanılmaya devam ediyor. Medrese bölümü şu an il halk kütüphanesi olarak hizmet verirken, İmarethanesi ise Amasya Maket Müzesi olarak ziyaretçilerini bekliyor. Giriş ücretsiz ve gün içende ziyaret edebilirsiniz.
4 – Amasya Kalesi (Harşena);
Harşena kalesi (Amasya kalesi) Harşena dağın zirvesinden gölgesi altına almış Amasya’yı. Müze kartla da girebileceğiniz Kale ve Kral mezarlarını gezmek ve gezerken de, yukarıdan seyretmek ayrı bir zevk. Amasya’yı tarihin içinden seyretmenin en güzel yeridir Harşena dağı ve kalesi. Tam olarak kim tarafından yapıldığı kesin olmasa da 1. Pontus kralının veya Kumandan Karsan tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Büyük savaşlar atlatmış olan Amasya Kalesi birçok kez el değiştirerek medeniyetleri ağırlamış. Yeşilırmak’tan 300 mt. yüksekteki kale bir çok kezde tadilat ve restorasyona uğramış. Kale üç ayrı bölümden oluşmuş. Harşena adı verilen ( Kızlar sarayı ), İçeri şehir (Hatuniye Mh. ) ve Yukarı Kale (Harşena) olarak bölümlenmiş.
Amasya Kalesi Giriş Ücreti 2022
Harşena Dağı ve Kral Kaya Mezarları giriş ücretleri hakkın biraz bilgi verelim.
- Giriş ücreti 2021 yılı için kişi başı 8 tl.
- Giriş ücreti 2022 yılı için ise 12,5 tl olarak planlanıyor.
- 12 yaş altı ücretsiz.
- Müze kart geçerli ve ücretsiz.
Amasya Kalesi Ziyaret Saatleri 2022
Birçok turistik yerde olduğu gibi yaz ve kış saati uygulaması bulunuyor. Amasya Kral kaya Mezarları ziyaret saatleri şu şekilde.
Yaz dönemi uygulaması 15 Nisan ile 15 Ekim arası
- Sabah açılış saati : 09:00
- Akşam Kapanış Saati : 19:00
Kış dönemi uygulaması ise ; 16 Ekim ile 14 Nisan arası ;
- Sabah açılış saati : 09 : 00
- Akşam kapanış ise : 17:00 saatleri arası kaleyi ziyaret edebilirsiniz.
5 – Amasya Saat Kulesi
Amasya’yı gezerken karşınıza çıkacak yapılardan biri ancak. Bu saat kulesi 2002 yılında tekrardan yapılmış. Tarihi saat kulesinin yıkılması ile 2002 yılında aslına uygun olarak yapılmaya çalışılan ve Amasya’nın simgesel değeri olan saat kulesini de görebilirsiniz. Eski tarihi yapısından geriye pek bir şey kalmasa da kısaca tarihinden bahsedeyim. Amasya valisi Ziya Paşa 1865 tarihinde köprünün hemen başında yaptırılmış. Ancak 1940 yılında köprü yeniden yapıldığı sırada saat kulesi yıkılır.
Amasyalı’lar için bu saat kulesinin ayrı bir değeri var aslında. Anlatılanlara göre, Anadolu işgalinde ingiliz askerleri Amasya’ya gelir ve Saat kulesinin üzerindeki Türk Bayrağını indirmek isterler. Kuleye çıkan İngiliz askeri, İngiliz bayrağını astığı sırada çıkan bir fırtına ile ingiliz bayrağı parçalanarak Yeşilırmağın sularında kaybolur. Amasya halkı ise hemen Kuleyi çıkarak Türk bayrağını tekrar Saat kulesinde dalgalanmasını sağlarlar. Tarihi Amasya Saat Kulesi bu açıdan önemlidir.
Kale, kral kaya mezarları, iki yakayı birbirine bağlayan köprüleri ve tarihi konak ve evlerin ışıklandırmaları ile gece ayrı bir güzel. Gecemi, gündüz mü güzel kıyaslama yapamadım.
6 – Amasya Şehzadeler Müzesi
Her köşesine dağılmış cami, medrese, imarethane ve kütüphaneleri vardır. Amasya’da 12 Osmanlı şehzadesi Valilik yapıp eğitimlerini burada tamamlamıştır. Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve 3. Murat Han’ında bulunduğu 7 Padişah cihan sultanı olmuş. 18 medresenin bulunduğu bu tarihi yer tam bir eğitim şehri haline gelmiş. Bunun için Amasya’da bir şehzadeler Müzesi kurulmuş. Oldukça gerçekçi balmumu heykeller ile canlandırma yapılmış. 15. ve 16 y.y. dönemlerine uygun kıyafet ve eşyalar kullanılarak tarihe bir yolculuk sağlanmış.
Amasya Şehzadeler Müzesinde Kimlerin heykelleri var ?
Eğitimlerini ve Şehzadeliklerini Amasya’da almış olan ve Padişah olarak ta hizmet yapmış sultanlardan Fatih Sultan Mehmet, 2. Murat 2. Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim balmumu heykellerini görebilirsiniz. Ayrıca Şehzade olduktan sonra Padişahlık yapamamış sultanlardan ise Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa ve Beyazıt, Ayrıca 2. Murat’ın oğulları olan Ahmet ve Alaaddin’in heykellerini görebilirsiniz.
Anlatim gercekten cok guzel ve fotograflariniz superr👏