Aksaray Gezilecek Yerler Listesi ve En Güzel 15 Yer
Tarih ve Kültürü günümüze taşımış ender şehirlerden biri olan Aksaray Gezilecek Yerler için Tuz Gölün ‘den geçmiştik bu güzel şehre.
Hititler, Romalılar, Bizans ve Selçuklular’dan sonra Osmanlı hükümdarlığı ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Aksaray gezilecek yerler oldukça zengin. Evliyaları ile de meşhur Aksaray İpekyolu üzerinde önemli bir konaklama merkezi.
Aksaray Gezilecek Yerler Listesi
Aksaray Ulu cami ( merkezde )
Saat Kulesi ( merkezde )
Aksaray Müzesi ( merkezde )
Manastır Vadisi ( 47 km. 50 dk )
Sultan Hanı ( 44 km. 45 dk )
Ihlara vadisi ( 40 km. 45 dk.)
Aziz Gregorius Kilisesi ( 47 km. 55 dk. )
Güzelyurt taş oyma evleri (37 km. 45 dk )
Ağaç altı Kilisesi ( 45 km. 50 dk Güzelyurt)
Eğri Minare ( 2 km. 6 dk )
Gülağaç Aziz Mercurius Yeraltı Şehri ( 30 km. 35 dk )
Nora Antik Kenti ( 27 km. 30 dk )
Yılanlı Kilise ( 37 km. 40 dk )
Tuz gölü ( 89 km. 1 saat 10 dk )
Narlı Göl ( 55 km. 1 saat )
Aksaray Gezilecek Yerler Haritası
Bu güncel ve online harita ile Aksaray gezilecek yerleri seçerek, iletişim, konum ve yorumlarına ulaşabilirsiniz.
Sadece, ülkemizin değil dünyanın da en önemli tarih hazinelerini barındıran Aksaray gezilecek yerlere bakalım şimdi…
1 – Tarihi Aksaray Ulu Camii
Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden olan Aksaray Ulu Camii’yi Kılıçarslan’ın oğlu Rükneddin Mesud yaptırmış. Kare tarzlı bir planla kesme taştan yapılan Aksaray Ulu Cami’ye eşsiz Selçuklu motifli bir taç kapıdan giriyorsunuz. İç kısmında ise Selçuklu ahşap işçilik motifli minberle karşılaşıyorsunuz. Yapımında dayanıklılığı ile bilinen Abanoz ağacı kullanılan minberde Kuran-ı Kerim ayetleri ile işlenmiş. Aksaray Ulu Camii’nin Selçuklu ve Osmanlı döneminden günümüze gelmiş halıları ise Aksaray Müzesi’nde sergileniyor.
2 – Aksaray Saat Kulesi
Tarihi olmasa da Aksaray meydan da bulunan farkı mimarisiyle saat kulesi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Akşamları ışıklandırmasıyla dahada güzel görünen bu kuleyi görmenizi tavsiye ederim. Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin tarafından 2014 yılında yapılmış. Bu tarihi şehirde yanınızda mutlaka Müze Kartınız olsun.
3 – Tarihi Binasıyla Aksaray Müzesi
2000 üzerinde tarihi eserin bulunduğu Aksaray Müze binası ise 14 yy. Karamanoğulları Beyliği tarafından yapılmış. Müze olarak ise 1969 yılından itibaren hizmet vermeye devam ediyor. 10 bin m2 açık, 2400 m2 kapalı alanda 15,639 tarihi eser sergileniyor. Mumyalar, fosil kalıntılar gibi farklı tarihi kalıntılar ile de karşılaşacaksınz. Demir çağı, Helenistik dönem, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine kadar birçok eserler bulunuyor. Etnografik eserler bölümününde bulunduğu müze oldukça zengin.
Aksaray Müzesi Girişi Ücretli mi?
Bu kadar zengin bir müze de hiçbir ücret ödemeden gezebilirsiniz.
Aksaray Müzesi Ziyaret Saatleri 2022
Sabah açılış saati : 09:00
Akşam Kapanış Saati : 17:00
Aksaray Müzesi Nerede ?
Aksaray şehir merkezi İncirli mahallesindeki bu tarihi müzeyi gezmenizi tavsiye ederim. Tam konumu için tıklayınız. İletişim için ise Müze müdürlüğü telefonu : (0382) 215 56 36
Bin yıllık mumyalarıyla ziyaretçilerini bekliyor
4 – Manastır Vadisi – Aksaray gezilecek yerler
Kiliseleriyle meşhur Manastır Vadisi ise özellikle yabancı turizmin uğrak yerleri arasında. Aksaray’ın doğusunda 50 km uzaklıkta bulunan bu vadi Güzelyurt ilçesinde bulunuyor. 50 civarı kilise ve manastırı bulunan vadiyi görmek ve o dönemlerin yaşamlarını incelemek adına önemli diyebilirim. Birçok filme de sahne olmuş bu tarihi doku içinde geçmişe güzel bir yolculuk yapabilirsiniz. Burası bana Mardin’i hatırlattı biraz. Yeraltı mağaraları yakınından geçen deresi ile Aksaray gezilecek yerler listeniz de olmalı.
Alıntı fotoğraf
5 – Aksaray Sultan Hanı Kervansarayı
Konya ile Aksaray arasında ki yol üzerinde bulunan Sultan Han 5 bin metrekarelik alanı ile oldukça büyük ve heybetli.1229 yılında 1. Alaettin Keykubat‘ın yaptırdığı biliniyor. Üstün mimari işlemeleriyle bizlere Sivas Divriğ Ulu Cami’yi hatırlatıyor. Bu tarihi Sultan Han’da Aksaray gezilecek yerler arasında. Han ve kervansaraylar arasındaki en gösterişliler arasında bulunan Sultan Hanı Kervansarayı binlerce ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmış. Ancak 2019 yılı başlayan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
6 – Ihlara Vadisi – Aksaray gezilecek yerler
Kanyon tipi vadi yapısı, farklı bitki örtüsü, kilise ve mabedler ile, tarihi, sanatı ve kültürün bir arada barındırıyor Ihlara Vadisi. Bilindiği üzere Ihlara Vadisi Dünyanın ikinci büyük kanyonudur. 382 basamaklı merdivenden inilen vadi Kapadokya bölgesindeki gerçek bir doğa harikasıdır. Ihlara Vadisi’nin içinden geçen Melendiz Çayı’nın adı ise Kapadokya Irmağı’dır. Binlerce yıl önce Hasan Dağı’nın lav püskürmesiyle oluşan volkanik olayları ve Melendiz Çayı’nın yıllarca aşındırması ile oluşan vadi 120 metreyi bulan bir yüksekliğe sahip. Aksaray Ihlara beldesinden başlayarak 14 km boyunca Selimiye’ye kadar uzanıyor.
Vadide 4.yy. Hıristiyanlığa öncülük yapan din adamlarının yetiştiği manastırlar bulunuyor. Toplamda 105 kilise bulunan vadide 14’ü ziyarete açık. Ancak insan eli ile çok fazla tahrip edildiğini görmek beni çok üzdü.
Ihlara vadisi iletişim için (0312) 470 80 00 arayabilirsiniz.
Dünyanın en büyük 2. vadisini ve içindeki o büyük tarihi gezmek için 55 tl gibi bir ücreti bulunuyor.
Ihlara vadisi Ziyaret Saatleri 2022 :
Pazartesi günleri hariç tüm günler açık olan Ihlara vadisi Ziyaret saatleri 2022 şu şekildi.
Yaz Dönemi : 1 Nisan – 1 Ekim
Açılış saati : 08:00
Kapanış Saati : 19:00
Kış Dönemi : 1 Ekim 1 Nisan
Açılış Saati : 08:00
Kapanış Saati : 17:30
Bu eşsiz güzelliğe sahip olan Güzelyurt beldesi bulunan bu eşsiz güzellikteki vadinin iki başında iki köy bulunuyor. Buraya gelip de bunu görmeden gitmenizi tavsiye etmem.
7 – Aziz Gregorius Kilisesi – Aksaray gezilecek yerler
Hıristiyanlık döneminin bölgedeki en önemli tarihi kiliselerinden olan Aziz Gregorius, Güzelyurt ilçesi merkezinde ziyaretçilerini bekliyor. 385 yılında Aziz Gregorius Theologos adına yapılmış. Sonraları çan kulesi yerine cami minaresi konulmuş. Yabancı turistlerinde inanç turizmi olarak bir dönem uğradığı bu tarihi kilise şimdilerde camiye dönüştürülmüş durumda. Bahçesinde 33 basamakla inilen yer altı suyu ayazması bulunuyor.
Alıntı fotoğraf
8 – Taş oyma Güzel Yurt Evleri
Kapadokya’daki tarihi oyma kaya evlerini Güzelyurt beldesinde de görüyoruz. Aynı doğa süreçlerinden geçen bu bölgede de kayalar oyularak yapılan bu evler de binlerce insan yaşamış. İlginç görünüşü ve seyriyle görmeniz gereken yenler arasında.
9 – Ağaç Altı Kilisesi- Aksaray gezilecek yerler
Ihlara Vadisi‘nde gezerken Ağaç Altı Kilisesi’ne de uğrayın. Açık hava müzesi gibi gezilebilen bu tarihi yapı, eski adıyla Ağaç Altı Kilisesi olarak bilinir.
10 – Aksaray Eğri Minare
Aksaray il merkezinde bulunan bu minare Selçuklu mimari izlerini taşıyan yapı ve işlemeleriyle 1200’lü yıllarda yapıldığı biliniyor. Melendiz çayının hemen yanında bulunan Eğri Minare, İtalya Pisa kulesi izlenimini veriyor bize. Kırmızı tuğlalı olması nedeni ile de halk arasında Kızıl minare olarak ta söyleniyor. Buraya gelip de görmeden gitmenizi istemem. 1221 – 1236 yılları arasında Alaattin Keykubat’ın babası Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmış. 30 metre yüksekliğindeki bu eğri minare üzerine oturtulduğu tabyanın eğilmesi ile bu görünümü almış. Bunun mimarı tarafından bilerek yapıldığı tahmin ediyor. Akarsuyun yanındaki cami zamanla suya doğru eğileceği düşünülerek aksi yöne eğiklik verilmiş olabileceği söyleniyor.
11 – Gülağaç Aziz Mercurius Yeraltı Şehri
Bizans döneminden kalan Gülağaç Aziz Mercuris Yer altı şehri Güzelyurt İlçesi Manastır Vadisi girişinde bulunuyor. Aksaray’a 30 km. 35 dk mesafede bulunuyor. Girişinde hayvan barınağı olan yer altı şehrinin yan duvarlarında kaya oyma yemlikler ve bağlama yerlerini görebilirsiniz. Saratlı köyünde bulunan bu yeraltı şehri içi daha geniş yollar ile gezebilirsiniz.Çok az kişinin bildiği bu yer altı şehri Aksaray gezilecek yerler listeniz de olmalı.
12 – Nora Antik Kenti
Hasan Dağı eteklerinde ve Aksaray’a 30 kilometre uzaklıktaki Helvadere beldesindeki Antik kentte Bizans ve Roma dönemine ait kalıntıları görebilirsiniz. Dönemin askeri merkezi olarak kullanılmış Nora Antik Kent, Viranşehir ve Mokisos adlarıyla da biliniyor. Antik kentin bulunduğu bu geniş bölgede ve Hasan Dağı yamaçlarında tarihi yapı kalıntıları bulunuyor. Ayakta kalmış çok fazla kalıntı olamasa da bu bölgede güzel bir yürüyüş rotası planlayarak gezebilirsiniz. Giriş ücreti yok. Gün içerisinde istediğiniz zaman gidebilirsiniz.
Alıntı fotoğraf
13 – Yılanlı Kilise
İçerisindeki dini motif ve freskler nedeniyle ziyaretçilerinin oldukça çok ilgisini çekiyor. Bazı tarihi yapılarda olduğu gibi bu kilisenin de adını aldığı bir efsane bulunuyor. Ihlara vadisi içindeki bu kiliseyi de es geçmememiz için ayrıca yazmak istedim.
14 – Tuz Gölü
Ülkemizin ikinci büyük gölü tuzdan, beyaz bir rüya. Aksaray merkezden mesafesi 57 km olsa da bu rüyanın içinde gezinmek için gitmeye değer. Ülkemizin tuz ihtiyacının yüzde kırkını karşılayan gölde çıplak ayakla tuza basarak yürümek hem ruhunuzu hem de teninizi yumuşatacak farklı bir deneyim. Gölün göz kamaştıran beyazlığında bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayın.
15 – Narlı Göl – Aksaray gezilecek yerler
Kalp şeklindeki görüntüsüyle romantik bir görünümü olan Narlı Göl benim gibi gezginlerin ve fotoğrafçıların da en sevdiği yerlerden. Kampçıların da ilgisini çeken göl aslında bir Krater Gölü. Termal özelliği ile sağlık açısından romatizma ve sedef hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Kapadokya bölgesini biraz aşarak farklı güzelliklerini keşfetmek için Narlı Gölü’ne de gelmelisiniz. Göl çevresinde sağlık ve şifa dağıtan iki tanede jeotermal otel bulunuyor. Ayrıca piknik alanları ile de bu görsel güzelliğin yanında güzel bir geçirebilirsiniz.
Alıntı fotoğraf
Aksaray Malaklı Köpekleri
Kangal fiziksel özelliklerini taşıyan vücut yapısıyla bilinen Aksaray Malaklı köpekleri aslında Sivas Kangal köpeklerinden daha büyük bir gövdeye sahipler.
Alıntı fotoğraf
Çoban ve sürü köpeği olarak yetiştirilen Aksaray Malaklı köpekleri bu yörenin ismini almışlar. Anadolu da hayvancılık ile uğraşan çiftçilerin özellikle tercih ettiği Malaklı köpekleri ürkütücü görünüşünün yanı sıra sakin ve dost canlısı davranışlarıyla biliniyor. Kolay eğitilebilen Aksaray Malaklı Köpekleri aynı zamanda iyi bir bekçi köpeği olarak da biliniyor.
Aksaray’a Nasıl Gidilir? Aksaray gezilecek yerler
Otobüsler ile her ilden ulaşabilirsiniz. Ancak Havayolu ile en yakın Nevşehir Kapadokya Havalimanı veya Kayseri Havalimanı seçilebilir.
Aksaray Nerede Kaç Km ?
Aksaray İli İç Anadolu bölgesinde Kavşak bir konumda yer alıyor. Tuz gölünün doğusundaki yolları birbirine bağlar. Kuzeyinde Nevşehir, Kırşehir, Doğusunda Kayseri, Güneyinde ise Mersin vardır.
Kırşehir Aksaray arası kaç km ? 93 km. 1 saat 20 dk
Nevşehir Aksaray arası kaç km ? 77 km. 1 saat 10 dk
Kayseri Aksaray arası kaç km ? 156 km. 2 saat
Mersin Aksaray arası kaç km ? 267 km. 3 saat
Konya Aksaray arası kaç km ? 200 km. 2,5 saat
Ankara Aksaray arası kaç km ? 230 km. 2,5 saat
İstanbul Aksaray arası kaç km ? 678 km. 7 saat 15 dk
Aksaray’da nerede kalınır ?, otel ve konaklama haritası :
Aksaray gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Aksaray’da nerede kalınır diye baktığımızda karşımıza 150 ile 350 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun otel ve konaklama seçenekleri çıkıyor.
2020 yılı Güncel ve online AKSARAY Otel ve pansiyonları için haritayı tıklayınız.
Aksaray’da nerede, ne yenir ? Restoran ve Lokanta haritası 2020
Aksaray restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Aksaray’da nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.
2020 yılı Güncel ve online AKSARAY restoran ve lokantaları için haritayı tıklayınız.
Tarih ve Kültürü günümüze taşımış ender şehirlerden biri olan Aksaray Gezilecek Yerler için Tuz Gölün ‘den geçmiştik bu güzel şehre.
Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;