Adıyaman gezilecek yerler haritası ve listesi 2022

adıyaman nemrut gezisi

Adıyaman gezilecek yerler haritası ve listesi 2022

Geçmişi 40 bin yıl öncesine dayanan tarih, kültür ve medeniyet başkenti Adıyaman gezilecek yerler haritası ve listesi ile gezi notlarımı paylaşayım sizlere.

Kralların kenti olmuştur Adıyaman Tarih boyunca. Hititlerden Friglere, Perslerden Asurlulara ve Kamagene krallarına kadar 40 bin yıl boyunca bilinen medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yer. Bu dillere destan geçmişi ile gezerseniz Adıyaman’ı tarihini günümüzde yaşamış olursunuz. Torosların yamaçlarına verimli topraklarıyla insanına ve kültürüne değer katmış yüzüyle Adıyaman tam bir medeniyetler şehri. Nemrut dağı ile kültür turlarının merkezi escort ilan İzmir olmuş.  Adıyaman gezilecek yerler haritası ve listesi hazırladım sizlere.

Adıyaman Gezilecek Yerler Listesi

  1. Nemrut Dağı Milli Parkı ( 71 km. 1 saat 15 dk)
  2. Arsemia Antik Kenti ( 47 km. 1 saat )
  3. Karakuş Tümülüsü ( 38 km. 45 dk)
  4. Kahta Kalesi ( 60 km. 1 saat)
  5. Cendere Köprüsü (43 km. 50 dk)
  6. Kızılin Kanyonu ( 60 km. 1 saat 10 dk )
  7. Perre Antik Kent ( 4 km. 10 dk)
  8. Adıyaman Müzesi ( Merkezde )
  9. Adıyaman Kalesi  (Merkezde )
  10. Keleş Konağı ( Merkezde )
  11. Yüzen Adalar Çat Barajı ( 67 km. 1 saat 10 dk )
  12. Atatürk Barajı ( 56 km. 1 saat )
  13. Gölbaşı Tabiat Parkı (76 km. 1 saat 15 dk)
  14. Adıyaman Seyir Terası ( 4 km. 12 dk )
  15. Sofraz Tümülüs Anıt Mezar (52 km. 1 saat)

Adıyaman Gezilecek Yerler Haritası

1 – Nemrut Dağı

Öyle bir Yer ki! 2150 metredeki bu inanılmaz tarihi yerde, en güzel gün doğumu ve gün batımını seyredersiniz. Komagene kralı Antiyagos da tanrıların heykellerini burada yaptırmış kendi heykeliyle birlikte. Komagene krallığının gücünü Nemrut’a görebilirsiniz. Adıyaman Kahta İlçesi’ndeki Nemrut’da Komagene krallığının gökyüzü koruyucusu Kartal, Yeryüzü hakimiyetini temsil eden Aslan heykelleriyle birlikte Antiyakos geçmişi günümüze taşımış. Heykeller kadar milyonlarca kireç taşından oluşan bu ihtişamlı Tümülüs ise, 145 metre çapında 55 metre yüksekliğindeki Dünyanın en büyüğüdür. UNESKO Dünya Mirası Listesine girmiş Nemrut ve o büyük efsanesinin ayrıntıları için NEMRUT yayınım da efsanesine kadar anlattım.Girişler Müze Kart ile bilginiz olsun.

Ayrıntılı Nemrut dağı gezisi ve efsanesi hakkındaki yayınımı da inceleyiniz.

nemrut-dağı-heykeller-kapak

Nemrut Kral heykelleri Adıyaman

2 – Adıyaman Arsemia Kalıntıları

Komagene krallığının merkezi de diyebiliriz. Gezmeye başladığınızda ise kendinizden geçecek kadar gizemlidir. Yörenin yaz sıcağından kaçmak için bahar havasını yaşayan Arsemia’dan yönetmiştir. Komagene’lilerin Kralları için taştan döşediği tören yolu ile Appollon Nitrat’ın ve Komagene krallarının kabartma heykellerini görebilirsiniz. Orta kısımda ise Kendini ölümsüzleştirmek isteyen Komagene Kralı Antiyakos ile Herakles’in tokalaşma kabartmaları bulunuyor.  


arsemia-kalıntıları adıyaman gezilecek yerler haritası

3 – Karakuş Tümülüsü

Kahta ilçesinden ilerlerken Nemrut yolu üzerinde. 20 metre yüksekliğinde bir sütün üzerinde kral heykeli buluyor. Zeus’un habercisi olarak da bilinen Karakuş aynı zamanda gökyüzü koruyucusudur. Tüm Komagene krallığına hakim bir tepede bulunan Karakuş Tümülüsü günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş. Krallık ailesinin kadınlarınas ait bir anıt mezar olarak bilinir.

  • Adıyaman Merkeze 38 km. 45 dk mesafede bulunuyor.
  • Konum bilgisi : Tam konumu için tıklayınız. 

karakuş-tümülüsü-1

4 – Kahta Kalesi

Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde bulunan Kahta kalesi 3 medeniyetin tarihini taşır bize. Komogeneliler tarafından yapılan kale Hititler, Roma ve Memlük’lüler kullanmış. Moğallar’a karşı büyük savunma sağlayan kale içinde cami, zindanlar, suyolları, güvercinlik, ve kitabeler bulunuyor. 1283 yıllarında Halep valisi tarafından yeniden düzenlenir. Osmanlı hakimiyetindeki Kahta Kalesi yüzlerce yıllık geçmişine rağmen tüm ihtişamıyla ayaktadır. Adıyaman’ın Kahta ilçesi Kocahisar Köyü’nde bulunan kale, 350 metre yüksekliğindeki bir kayalığın üzerinde bulunuyor. 

  • Adıyaman merkeze 60 km. 1 saat mesafede bulunuyor.
  • Konum bilgisi : Tam konumu için tıklayınız. 

 

kahta-kalesi- adıyaman gezilecek yerler haritası

Kahta-Kalesi- Adıyaman “alıntı foto”

5 – Cendere Köprüsü

Burası sadece taştan yapılmış bir köprü değil. Medeniyetler arası kültür köprüsü olmuş. Konumu ile doğu ile batıyı birleştiren bu tarihi köprü günümüzde yerli yabancı ziyaretçi akınına uğruyor. 1800 yıldan beri nice medeniyet ve kavimler günümüzde olduğu gibi hala bu köprüyü kullanıyorlar. Köprü Kahta ile Sincik ilçeleri arasındaki Cendere Kanyonu içinde Kabinas çayı üzerine kurulmuş. Roma imparatoru emriyle 16. Lejyon tarafından yaptırılmış.  Köprü üstündeki sütunlardan biri Roma imparatoru  Semtemus Severus için, diğeri karısı Julya Donna’ya ve bir diğeri oğulları Karakalla ile Geta anısana yapılmış. Ancak karakalla babasından sonra tahta geçince kardeşi Geta’yı öldürterek onun adına ne kadar yapı varsa hepsini yıktırır. Roma mimarisinin eşsiz örneklerinden biri olmuştur.

 

cendere-köprüsü-1

Cendere Köprüsü Adıyaman

cendere-köprüsü adıyaman gezilecek yerler haritası

  • Adıyaman Merkeze Cendere Köprüsü (43 km. 50 dk)
  • Konum bilgisi : Tam konumu için tıklayınız. 

6 – Kızılin Kanyonu

Böyle bir tarihi güzelliği görmek için yöre halkının küçük kayıklarıyla düzenlediği minik turlara katılmanız gerekiyor.  Kanyon içerisinde ki mağaralar milattan önce 150 li yıllarda yerleşim yerleri olarak yapılmış. Yüzlerce mağaraların birbirleriyle birleştirilmesiyle oluşturulmuş bu dönemin evleri labirent içerisinde gibi dolaşabilirsiniz. Fırat nehri ile Göksuyun birleştiği bu kanyonda iki su arasında büyük sıcaklık farkı vardır.

kızılin-köyü adıyaman kanyon

7 – Perre Antik Kenti

Komagene krallığının 5 büyük kentinden biridir. İnanç kenti olarak da bilinen Perre Antik Kenti bir Nekropol’dur. Yani “Nekro” mezar, “pol” ise kent anlamındadır. Günümüzden mezarlıkta diyebiliriz. Çok büyük olan bu mezarlık, diğer Komagene nin tüm kentlerinde ölenlerinde burada gömülmek istenmesinden. Kutsal olarak gördükleri Nemrut Dağının karşısındaki bu Nekrapol’de kayalar oyularak mezar odacıkları ve içerisindeki lahitleri görebilirsiniz. Perra Antik Kenti Mozaik kalıntılarıyla, tapınaklarıyla, üstün taş işlemeleriyle bizim gibi tarih tutkunlarını bekliyor.

antik-perre-kenti adıyaman gezilecek yerler haritası

Antik Perre Kenti “alıntı foto”

  • Adıyaman Merkeze Perre Antik Kenti (4 km. 10 dk)
  • Konum bilgisi : Tam konumu için tıklayınız. 

8- Adıyaman Müzesi 

Adıyaman tarihi ve kültürüne bakıldığında müze biraz küçük . Ancak Adıyaman Müzesi  içerisinde bulundurduğu tarihi eserler oldukça değerli.  Aralarında mozaikler, fosiller, sikkeler, heykeller ve özellikle Antiochos heykeli oldukça dikkat çekici. Müze görevlileri oldukça ilgili ve eserler hakkında bilgi veriyorlar.

  • Girişi ücretsiz
  • Sabah : 08:00 ile Akşam 19:00 saatleri arası gezebilirsiniz. 

9 – Adıyaman Kalesi (Hısn-ı Mansur )

Tam şehir merkezinde bulunan Adıyaman Kalesi tüm heybeti ile insanı kendine çekiyor.  25 metre yüksekliğindeki yığma usulü yapılan bir tepenin üzerine kurulmuş. Emavi Komutanı Munsur İbn-i Cavana tarafından yaptırılmış. 7.yy. da Bizans ordusuna karşı savunma amaçlı yapılmış.  Çevresi de düzenlenerek halkın vakit geçirdiği bir alan haline gelmiş. Park bahçe içindeki bir çok işletme ile kafe ve restoranları sizleri bekliyor. 

10 – Keleş Konağı 

Bu güzel tarihi konağı Adıyaman Belediyesi kafeye çevirmiş, Adıyaman kalesinin güney yamacındaki cadde üzerinde bulunan Keleş konağı şehir gezinizde çay kahve içebileceğiniz bir mola montası olmuş. Tarihi ve etnografik dokusu ile Adıyaman kültürünü yansıtan eşyaları bulunuyor. Belediyenin işletmesindeki Keleş konağı fiyatları da inanılmaz uygun. 

Adıyaman Doğal güzellikleri

11 – Adıyaman Yüzen Adalar

Adıyaman Çelikhan ilçesindeki Çat barajı göletindeki doğa harikası yüzen adalar 3000 yılda oluştuğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 150 adet kadar olan bu adalar 30-40 metrekare büyüklüklerinde. Göl içerisinde mevsimlere ve rüzgarlara göre yer değiştiren bu adalar arasında tekne turları düzenleniyor.

Yüzen-adalar adıyaman gezilecek yerler haritası

12 – Atatürk Barajı Adıyaman

Fırat nehri üzerine kurulan bu baraj Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük barajıdır. Adıyaman ve Şanlıurfa arasında kurulu bu büyük baraj Gap projesi kapsamında suluma için yapılmış. Atatürk Barajı seyir terası ile bu dev yapıyı çay kahve içerek seyredebilirsiniz. Güneydoğu turlarınında burada mola verdiği seyir terası turistik bir bölge haline gelmiş. 

Atatürk Barajı adıyaman gezilecek yerler haritası

Atatürk Barajı Adıyaman

13 – Gölbaşı Tabiat Parkı

Kentin yeşil alanlarından biri olan bu gölet, halkın ve ziyaretçilerin keyifli zaman geçirecekleri doğal bir park. Gölbaşı, İnekli ve Azaplı göllerini kapsayan Gölbaşı Tabiat Parkında 50 çeşidin üzerinde yabani kuşların yuvasıdır. Piknik ve mesire yeri olarak halkın nefes aldığı bir yer. Kampçıların da yeni gözdesi olan Gölbaşı Tabiat parkı tam bir kuş gözlem evi niteliğinde. Kuğu, Pekin ve İran ördekleri karabatak gibi kuşları gölde görebilirsiniz. Çevre düzenlemesi ile kafe ve restoranlar yapılmış.  Balık ve kebap çeşitlerini bulabilirsiniz. Ayrıca gölde olta balıkçılığı ve uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. 

gölbaşı-tabiat-parkı adıyaman gezilecek yerler haritası

14 – Adıyaman Seyir Tepesi

Adıyaman’ı kuş bakışı seyretmenin ve günün yorgunluğunu atmanın en iyi yollarından birde Seyir tepesinde eşsiz şehir manzarasını seyretmektir. Sosyal tesis imkanlarıyla gece ve gündüz eşsiz bir manzara sunuyor.  Demlik çayları güzel.

adıyaman-seyir-terası

Adıyaman Dini Ziyaret Edilecek Yerler

15 – Sahaba Saffan Bin Muttal Türbesi

Türkiye’de kayıtlarla kesinleşmiş olan iki sahabeden biridir. Saffan Bin Muttal Samsat ilçesinin 9 km. yakınında bulunan türbesi yörede Sahabi Faki olarak biliniyor.

Sahaba-Saffanbin-Muttal-tür adıyaman gezilecek yerler haritası

Alıntı foto

Adıyaman’daki diğer Türbeler

Adıyaman’da vatandaşlar tarafından sıkça ziyaret edilen türbeler, gün geçtikçe rağbet görmeye başladı.

Adıyaman merkezde bulunan Abuzer Gaffari, Mahmut El Ensari, Abdurrahman Erzincan-i, Hasan-i Mekkii, Zeynal Abidin, Amr Bin Ümeyye, Şeyh Habip, Beşiroğlu İbat, Mansur Bin Cevane, Kazgan Baba, Çıplak Dede, İshak Peygamber; 

Çelikhan ilçesindeki Üzeyir Peygamber ile Samsat ilçesindeki Melik-Ül Eftal, Sahabe Saffan Bin Muattal türbeleri ve daha birçok kutsal mekanlar Adıyaman’ı aynı zamanda dini bir merkez haline getirmiş.

Adıyaman yemekleri

  • Meyir çorbası; Yoğurt ile yapılan meyir çorbasının içine  dövme, nohut, patlıcan ve soğan da eklenerek enfes bir lezzete dönüşüyor.
  • Yarpuzlu köfte Kuşbaşı doğranmış kuzu eti, yabani nane olan yarpuz, nohut ve bulgur kullanılarak yapılan bir lezzet.
  • Çiğ köfte Güneydoğu‘nun her bölgesinde vardır Çiğköfte Adıyaman’ın kide ayrı bir lezzettir.
  • Kavurmalı hıtap Kavurma ve baharat kullanılarak yapılan bir iç harcın hamurla birleşmesiyle yapılıyor.
  • Adıyaman tavası Kuzu etini patlıcan, biber, domates, soğan ve sarımsakla pişiyor 
  • Tevenk sarması Bulgurlu iç hazırlanarak yapılan tevenk sarması, küçük sarılıp pişirilir. Üzerine sos ve yoğurt da ekleniyor.
  • Buhara pilavı Çeşitli baharatlarla birlikte pilav, nohut ve kuzu kavurmayla kaplanıyor
  • Adıyaman köftesi Közlenmiş patlıcanlar, dana ve kuzu etinin karışımından çekilen kıyma ile sarılır ve fırına verilir.
  • İçli köfte Bulgur ve irmik kullanılarak hazırlanan hamuruna kıymalı, soğanlı, maydanozlu karışımın doldurulmasıyla yapılıyor.

Adıyaman Tatlıları 

  • Tene helvası Nişasta, pekmez ve tereyağı ile yapılan tene helvası, üzeri cevizle süsleniyor.
  • Topak helva Un, susam, pekmez ve tereyağı ile yapılıyor. İçine ceviz de konuyor.
  • Şıllık Tatlısı Bir benzerini Şanlıurfa sıra gecesinde de yediğim Şıllık tatlısı un ve süt ile hazırlanan ve krep gibi pişirilen hamurlar pekmez ve tereyağ ile yapılan şerbetle adeta dile geliyor.

Adıyaman’da nerede, ne yenir ?  Restoran ve Lokanta haritası 2020

Adıyaman restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Adıyaman’da nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor.

2020 yılı Güncel ve online Adıyaman restoran ve lokantaları için

haritayı tıklayınız. 

adıyaman restoran haritası

Erzincan’da nerede kalınır ?, otel ve konaklama haritası

Adıyaman gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Adıyaman’da nerede kalınır diye baktığımızda karşımıza 300 ile 1,350 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun otel ve konaklama seçenekleri çıkıyor.

2022 yılı Güncel ve online ADIYAMAN Otel ve pansiyonları için

haritayı tıklayınız. 

adıyaman gezilecek yerler haritası

Adıyaman Tarih, Kültür ve Medeniyet Başkenti gezilecek yerleri kısmen yazmaya çalıştım. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri kültür ve tarih bakımından dünyaca tanınır hale geliyor. 

Adıyaman Nerede hangi bölgede ?

Güney Doğu Anadolu bölgesinde en şirin ve modern şehirlerinden biri olan Adıyaman doğusunda, Diyarbakır Kuzeyine doğru çıktığınızda Malatya ile karşılaşırsınız. Güneyinde Şanlıurfa, batısında ise Kahramanmaraş bulunuyor. 

Ayrıntılı Diyarbakır gezilecek yerler hakkındaki yazımı da inceleyiniz. 

Adıyaman’a nasıl gidilir ?

Türkiye ve Doğu Anadolu’nun nadide şehri Adıyaman tarihi ve kültürü ile milyonlarca ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmış. Özellikle yaz ve bahar aylarında kültür turları adı altında bir çok turlar düzenleniyor.  Çok gelişmiş ulaşım imkanları ile Adıyaman’a ulaşım oldukça kolay.

  • Otobüs ile ulaşım;  Türkiye’deki büyük şehirlerin hepsinden Adıyaman’a otobüs bulabilirsiniz.
  • Tren ile Ulaşım : Adana rotası üzerinde bulunan Adıyaman Gölbaşı’na tren seferleri düzenli olarak yapılıyor.
  • Uçak ile ulaşım :  Kahta yolu üzerindeki Adıyaman Hava alanı ile Büyük şehirlerden direk uçuşlar bulunuyor.  Şehre 20 km. 25 dk mesafede.

Adıyaman Kaç Km ? 

  • Kahta Adıyaman arası Kaç km?  33 km. 35 dk
  • Siverek Adıyaman arası Kaç km? 121 km. 1 saat 40 dk.
  • Şanlıurfa Adıyaman arası Kaç km? 113 km. 1,5 saat
  • Gaziantep Adıyaman arası Kaç km? 152 km. 2 saat 15 dk
  • Diyarbakır Adıyaman arası Kaç km? 206 km. 2 saat 40 dk.
  • Malatya Adıyaman arası Kaç km? 109 km. 1 saat 40 dk.
  • Adana Adıyaman arası Kaç km? 333 km. 4 saat
  • Ankara Adıyaman arası Kaç km? 809 km. 9 saat
  • İstanbul Adıyaman arası Kaç km? 1157 km. 14 saat 

Geçmişi 40 bin yıl öncesine dayanan tarih, kültür ve medeniyet başkenti Adıyaman gezilecek yerler haritası ve listesi ile gezi notlarımı paylaşmaya çalıştım.

İyi tatiller..

 

Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;


instagram : @turluyorumnet

Facebook : turluyorum.net

Youtube  : turluyorum net

0 2 0 0 0 0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki içerik:

Pelitözü Göleti Bilecik

Makale gönderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478