Tarihi, farklı kültürü, doğası ve yöresel lezzetleriyle Adana gezilecek yerler için hazırladığım online 2022 haritasını inceleyebilirsiniz.
Aralık ayında bir takipçimin daveti üzerine geldim Adana’ya. Seyit Açıkgöz tayin üzerine yerleştiği Adana’yı gezdirdi bana.
“Adanalı’yıg Allahın Adamıyıg” sözü boşuna söylenmemiş olduğunu insanını ve kültürünü tanıyınca çıkıyor ortaya. Nasıl mı?
Adana Sabancı Camii
Milliyetçi ruhlarının verdiği yaşama sevinciyle, şehrini yüreğinde saklanmış insanı ise, her zaman Adana’lı olmakla gurur duymuş. Birçok türküsü, film ve dizileri yapılmış., Bu şehrin topraklarında nice sanatçılar da yetiştirmiş. Havasında mı? Suyundan mı? veya bereketli topraklarından mı? bilinmez ama Adana tüm delikanlılığı ile karşımıza çıkıyor. Çok merak ettiğim şehirler arasında geliyordu Adana. Bir çok kültürün bir arada yaşayan Adana yöresel lezzetleri kadar, tarihi ile dikkat çekiyor. Mesela her tarafı kaleler ile çevrilmiş.
Türkiye’nin 01 plakası ile birinci şehri ve Türkiye’nin en büyük 5. şehri olan Adana aynı zamanda Kebapın ve Pamukğunda merkezi diyebiliriz. Tarihi, İnsanı, doğası, kültürü ve yemekleri ile benim gözümden Adana’yı gezilim şimdi.
Medeniyetler Şehri Adana nasıl bir yer ?
Uçsuz bucaksız bereketli topraklarıyla Çukurova’sı, şehri sarmış olan Seyhan ve Ceyhan nehirleri ile çıkıyor karşımıza. Gizemlerle dolu mitolojik geçmişi ile Roma’dan Osmanlı’ya kadar tüm medeniyetlere ev sahipliği yapmış Adana. Yüzyıllarca geçmesine rağmen tarihi günümüze taşımayı başarmış. Aslında sadece Adana’ değil bu bölge tarihi ve kültürel açıdan çok değerli. Mersin, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa ve Güneydoğu çok değerli topraklara sahip olmuş.
Kuzeyini saran Toros Dağları, Akdeniz’e 160 km. sahil ile kuçaklaşmış. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin de sunduğu görsel güzellik ile doğa harikasıdır Adana. Portakal çiçeği kokulu sokakları, parkları, koruları, asma köprüsü, kültürü, tarihi, insanı, gündüzü, gecesi, kadını, erkeği, mevsimleri, dünü ve bugünü ile kendine has bir kent Adana. Yeşilini Çukurova’dan, mavisini ise Akdeniz’den, Kahvesini Toroslar’dan, Beyazını Pamuktan alan Yaz sıcağını göz ardı ettiğinizde Adana gezilecek yerler arasında en kültürel şehirlerdendir.
Ayrıntılı Akdeniz Bölgesi gezilecek yerler hakkındaki yayınlarımı da inceleyebilirsiniz
Adını Yunan Mitolojisinden alan gök tanrısı Uranüs’ün oğlu Adanus’tan alan Adana, Hem sahip olduğu toprakların verimliliği, hem de Anadolu ile Ortadoğu arasındaki köprü görevi görmesi nedeniyle pek çok uygarlığın gözdesi olmuş. Bu bereketli topraklar üzerinde yaşamış birçok medeniyet tarih ve sanatlarını bu topraklarda bizlere miras bırakmış.
Adana Gezilecek Yerler Listesi :
Adana merkeze göre olan uzaklıklar
Ulu cami ( merkezde)
Tarihi saat kulesi ( merkezde )
Bebekli Kilise ( merkezde )
Atatürk evi müzesi ( merkezde )
Taş köprü ( Merkezde )
Sabancı Merkez Camii ( 2 km. 7 dk )
Adana Sinema Müzesi ( 2 km. 6 dk )
Kemeraltı Camii ( 1 km. 4 dk. )
Ramazanoğlu Medresesi ( merkezde )
Etnografya Müzesi ( 3 km. 5 dk )
Adana Merkez Park (sabancı cami önündeki)
Şakir efendi konağı (merkezde )
Seyit Tekin Konağı ( merkezde)
Yılan Kale ( 45 km. 50 dk)
Anavarza Kalesi ( 77 km. 1 saat 10 dk)
Feke Kalesi (129 km. 2 saat 15 dk)
Sevgi Adası ( 8 km. 15 dk. )
Adana Gezilecek Yerler Haritası
Adana ve çevresindeki gezilecek yerler için hazırladığım maps harita ile online olarak gezilecek yerlerin işaretlerine tıklayabilirsiniz. Seçtiğiniz yerin konumunu, ulaşım bilgilerini, adresini, kayıtlı ise iletişim bilgilerini göre bilirsiniz. Ayrıca yol tarifi ile bulunduğunuz konuma olan uzaklığı, saati ve navigasyon yol bilgisine de ulaşabilirsiniz.
Adana tarihi Cami, Kervansaray, Hamam, Köprü ve türbeleri
Ulu cami, Akça Mescit, alemdar Camii, Hasan Kethüda Camii, Yağ camii, Hoşkadem Camii, Kurtkulağı köyü camii, Çarşı Hamamı, Irmak Hamamı, Mesdanzade hamamı, Yeni hamam, Kurtkulağı kervan sarayı, Misis Kervan sarayı, Gön Hanı Kapısı, Bedesten, Taşköprü, Misis Köprüsü, Alman Köprüsü, ve eski Adana evleri ile nice yapılar gelmiş günümüze. Yerli, yabancı turistlerin ilgisini gören bu tarih ve kültür şehri Adana gezilecek yerler in gözdeleri olmuş.
Adana Gezilecek Yerler için Müzeler önemli
9 bin yıllık geçmişiyle 18 uygarlık yaşamış bu Adana’da. Hepsinden kalan izler Adana’nın dört bir tarafında bizleri bekliyor.
Adana Arkeoloji müzesi,
Atatürk Müzesi,
Etnografya Müzesi,
Misis Mozaik müzesi
Adana’nın tarihsel zenginliklerini ziyaretçilerine sunuyor. Kültürleri, medeniyetleri ve tarihi seviyorsanız tam yerindesiniz diyebilirim. Müze girişleri için Müze Kartınız yanınızda olsun.
Adana Gezilecek Yerler
1 – Adana Müzesi
Çukurova ve Toros Dağları‘nın yerlileri sayılan Yörüklerden kalan tarihi eşyaları sergileyen müze 1983 yılından beri Şehir merkezinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Adana’da eski bir fabrika restore edilerek bir müzeye dönüştürülmüş. Bölgedeki bir çok kalede ve antik kentte yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkan tarihi eserlerin sergilendiği bu müze Adana tarihini anlamak için iyi bir başlangıç olabilir.
Adana Etnografya Müzesi Giriş ücreti 2022 :
Adana Etnografya Müzesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce tarih sevenlerin ziyaretine açılmış.
Müzeyi gezecekseniz en geç 16:20’de içeri girmeniz gerekiyor.
Adana Etnografya Müzesi adresi ve iletişim numarası :
Adres : Döşeme Mahallesi Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı, No: 7 – Seyhan
Telefonu : 0 322 454 38 57
2 – Adana Büyük Saat Kulesi;
32 m. yüksekliğindeki Adana büyük saat kulesiTürkiye’nin en büyük saat kulesidir. 1881’de yapılmış kule döneminde modern yaşamı simgelermiş. Adana eski çarşı içindeki bu tarihi saat kulesi ve çevresinde Adana’ya özgü bir çok yöresel lezzetlerin sunulduğu esnaf lokantaları ve kazancılar çarşısı bulunuyor. Hediyelik ve yöresel alışveriş yapacağınız bir yer. Ancak saat kulesi ile ilgili bir bilgilendirme bulunmuyor.
Adana-saat-kulesi
3 – Adana Merkez Parkı
Sabancı Merkez Camii ile birlikte nehrin yanında bulunan oldukça büyük bir park. Avrupayı ve modern görünümlü Merkez park Adana halkının gerçekten nefes alabileceği bir yer olmuş. Spor alanları, bisiklet ve koşu parkurları, piknik alanları kafe ve sosyal tesisleri ile özellikle yaz akşamlarının serinlikle vakit geçirebiliceğiniz yerlerden biri.
Seyhan Nehri’nin hemen kıyısındaki Adana Sabancı Merkez Camii, Türkiye’nin ve Ortadoğunun hala en büyük 2. camisidir. 99 Metre yüksekliğindeki 6 minaresi ile etkileyici bir yapısı vardır.
Merkezdeki Ulu Camii Adana’nın sembol yapılarındandır. Ramazanoğulları döneminde 1541’te yapımı tamamlanabilmiş. Mimari yapısı Selçuklu ve Memluk tarzında işlemeleri ile süslenmiş. Adana Merkez Camii‘nden sonra en büyük camiidir. Hemen yanındaki ramazanoğlu külliyesinde bir çay içmenin keyfini de yaşamalısınz.
Aynı zamanda külliye olarak da kullanılmış olun Adana Ulu cami avlusunda çeşitli çalışma atölyelerini ziyaret edebilirsiniz.
5 – Seyhan Baraj Gölü
Akdeniz’e dökülen en büyük nehir olan Seyhan Nehri, doğa harikası bir güzelliği sahip. Zamanında taşkınları önlemek için yapılan baraj ve aynı baraj üzerindeki köprüsü ve yeşil alanlarıyla halkın keyifle serinleyebileceği bir yer olmuş. Çevresindeki birçok sosyal tesisler, parklar, bahçeler, kafeler restoranlar, piknik ve spor alanları, yürüyüş parkurları gibi dinlence ve eğlence alanları bulunuyor. Özellikle Menderes Adası piknik alanı ve Sevgi adası görülmeye değer.
6 – Adana Taş Köprü:
Adana’nın sembolu haline gelmiş Taş Köprü Roma döneminden günümüze gelmiş. Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlayan tarihi bir yapıdır. Birkaç yıl öncesine kadar araç trafiğine de açık olan taş köprü Dünyanın araç trafiğine açık en eski köprü ünvanını taşımış yıllarca. 310 metre uzunluğu ve 12 metre genişliğindeki köprü 385 yılında Roma İmparatoru Hadrianus tarafından Mimar Auxentus’a yaptırılmış. Günümüze 14 gözlü olarak ulaşabilmiş bu tarihi köprüyü Adana’yı geziyorsanız zaten üzerinden geçeceksiniz demektir.
7 – Kazancılar Çarşısı:
Adana eski çarşısını gezmek tarihte gezmek gibi. Modern cadde ve bulvarlarından Ulucami’yi ararken girdik Kazancılar Çarşısına. Büyük Saatin önünden geçerken girdiğimiz bu eski çarşı 500 yıllık bir geçmişe sahip.
Her türlü kapkacak imalatı ve kalaylaması gibi el sanatları hala sürdürülmeye çalışılıyor. Şehir halkı sadece gezmek için uğrasa da, çevre ilçe ve köylerden gelenler ihtiyaçlarını buradan karşılıyorlar. Ayrıca Adana’nın en ünlü kebapçıları burada yetişmiştir. Gelmişken bir dürüm yemeden de geçme derim. Bir çok lüks restorandan daha iyi ve ucuz.
Bakır işleme sanatı Adana Eski Çarşı
Dört bir tarafı kalelerle çevrilmiş Adana
Adana’ tarih boyunca o kadar değerliymiş ki! dört tarafı kalelerle çevrilmiş.
Anavarza Kalesi ve antik şehri, Yılan Kale, Meydan Kalesi, Kozan Kalesi, Karasis Kalesi, Dumlu Kalesi, Yumurtalık kalesi, Şar harabeleri ile geçmişten günümüze gelmiş bir açık hava müzesi gibi adeta. Tarih tutkum beni bu kalelere de götürdü elbet. Sizlere bu yazımda Şahmeran efsanesi ile ünlenmiş Yılan Kale ve Anavarza Kalesi gezi notlarımı da çektiğim videolar ile aktaracağım.
8 – Anavarza Kalesi ve Antik Kenti
Adana’ya 70 km uzakta Kozan ile Ceyhan arasında bulunuyor. Anavarza Antik Kenti’nden günümüze çok fazla bir şey ulaşamamış. Klikya döneminden kalma bu kalıntılardan hamam, kilise, büyük sur ve sütunlu yolu ayakta kalabilmiş. Kentin çevresindeki kale ihtişamlı yapısıyla ayakta duruyor. Büyük bir ovanın ortasında bir ada gibi yükselen kayalıkların üzerine kurulmuş bu Anavarza kalesi için Delikli kaya mevkiinden yarım saaaten fazlı bir engebeli ve kayalık bir ortamda yürümeniz gerekiyor. Yürürken bile karşınıza bir çok lahit ve tarihi yapılar çıkıyor. Macera ve tarih dolu bir yürüyüş olacaktır. Fotoğrafta görüldüğü gibi.
Anavarza Antik Kenti ve Kalesi Ziyaret Saatleri 2022 :
Kış döneminde; Sabah 09:00 ile akşam 16:30 saatleri arasında rahatlıkla gezebilirsiniz.
Yaz döneminde: Sabah: 09:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.
Yürüyerek 40 dk kadar zorlu arazi şartlarında yürünmesi gerektiğinden akşam hava karardıktan sonra oldukça tehlikeli.
Anavarza Kalesi Giriş ücreti 2022
Burası aslında başı boş bir yer. Herhangi bir giriş ücreti yok.
9 – Fake Kalesi
Fake beldesindeki bu tarihi kale İpekyolu’nun koruyucusu olmuş tarih boyunca. 12. yy. yapılan Fake kalesi içindeki bahçesi ve havuzu günümüze ulaşmayı başarmış. Adana’ya 125 km uzaklıkta bulunuyor.
10 – Kozan Kalesi;
Oldukça dik bir kayanın üzerinde bulunan kale Kozan ilçesine tümü ile hakim bir konumda bulunuyor. Kozan ilçesindeki Kozan Kalesi yapılan tesisleri ve düzgün yolu ile gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. 400 metre yükseklikteki bir kayalığın üzerine kurulmuş olan kale, Tarihi açıdan öneminin yanı sıra mükemmel manzarasını da görmeniz gerekir. Ayrıca kale yolundaki sosyal tesisler ve piknik alanlarını da değerlendire bilirsiniz.
Kozan Kalesi Adana
11 – Yılan Kale – Adana Gezilecek Yerler
İki günlüğüne Kocaeli’den geçmiştim Adana’ya Bu sefer tarihi yerleri ve özellikle de kalelerini gezmek istiyordum. En güzel zamanıydı Adana’yı gezmenin. Nisan ayı sonunda güneşli bir Cumartesi günü Hatay yolu üzerinde sol tarafınızda kalıyordu tüm heybetiyle. Beni bu kalelere çeken bir şey var. Bilmiyorum nedenini ama genelde kalelerin bölgeye hakim yüksek yerlerde olması sanırım. Yılan Kale Ceyhan ovasının ortasında eski bir kervan yolunu kontrol etmek için sarp kayalıkların üzerine kurulmuş olması beni çekti sanırım. Yılan kaleyi keşfettikten sonra daha Adana’nın en büyük antik kenti ve kalesi olan Anavarza’yı gezecektim. Adana Ceyhan ovasının ve nehrinin yanında hakim bir kayalık üzerine kurulan Yılan kale 11 y.y. Bizans döneminde bir kervan yolunu gözetlemek için kurulmuş. Sonraları ise 12.y.y. Da Haçlılar ve Ermeni krallığı döneminde ise bazı eklemeler ile daha da gelişmiş bir hale dönüşmüş.
Yılan kale Girişi ücreti :
Kafe lokantanın olduğu yerde bir otopark ücreti alıyorlar 15 tl. (2022).
Yılan Kale Ziyaret saatleri :
Herhangi bir koruma altında yok. Restorasyonları devam ediyor ama otoparkın oradan biraz tırmanarak kaleye çıkabilirsiniz. Belirlenmiş bir saati yok ancak gün içinde hava aydınlık iken çıkabilirsiniz.
Adana Tufanbeyli ilçesinin Kayseri sınırında bulunan Şar Antik Kent, Hitit, Roma ve Bizans kalıntılarıyla dolu. Ama en çok Roma dönemine ait tarihi eserler bulunuyor. Ancak burası Adana’nın kuzeyinde 213 km 3,5 saat mesafede bulunuyor. Kayseriye ise 153 km. 2 saat mesafede. Yolunuz düşerse gidilebilecek bir yer.
13 – Alman Varda Köprüsü
Karaisalı beldesinde yer alan bu büyük demir yolu köprüsü 99 metre yüksekliğinde ve 200 metre uzunluğunda. 1907 – 1912’de Almanlar tarafından inşa edilmiş. Bölgede Alman köprü olarak da bilinir. Adana merkeze 65 km 1 saat 15 dk. mesafedeki Alman Varda köprüsü 1912 yılında alman tarafından İstanbul’u Bağdat’a bağlamak amacıyla yapılmış. Görkemli görüntüsü ile çevresinde sosyal tesisler kurulmuş. piknik alanları ile Yemek yiyip çayınızı ve kahvenizi bu manzara eşliğinde içebileceğiniz bir yer.
Şimdilerde Bir zamanlar Çukurova dizisinde bu tarihi köprüyü sıkça görür olduk.
Adana’da nerede, ne yenir ? Restoran ve Lokanta haritası 2020
Adana restoranlar ve lokantaları haritası ile istediğiniz yeri seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Adana’da nerede ne yenir ? diye baktığımızda bölgenin tüm yöresel lezzetlerini de bulabileceğiniz lokanta ve restoranlarında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun yemek seçenekleri bulunuyor. İşte Kebap ve tatlı diyarı Adana’nın restoranları…
2020 yılı Güncel ve online Adana restoran ve lokantaları için haritayı tıklayınız.
Adana’da ne yenir ? yöresel yemekleri
Akdeniz ikliminin sıcağı insanına da yansımış. Misafirine düşkünlüğünü ikramlarıyla gösteren Adana yöresel lezzetlerini sunmuş ziyaretçilerine. Lezzeti bağımlılık yapan meşhur Adana kebabı, zahmetli ama bir o kadarda lezzetli olan içli köftesi, Şalgamı, yağlı boya tablo gibi görünen bici bici si ile lezzet diyarı Adana.
Gelmişken Adana lezzetlerinin de tadına baktık elbet. Bilgilendirmek amaçlı bizleri misafir eden Adana Kabapçılarından Eyüpcan kebaptaydık. Firma sahibi görüşüp fiyatları hakkında bilgi aldım.
Unutmadan, Birde taş kadayıfı var ki sormayın! . Ayaküstü tatlıcısı Gönül kardeşlerde birçok tatlının yanı sıra Taş kadayıfı enfes..
Eee. artık Adanayı gezilecek yerler listeme başlayalım. Kendimce önemli gördüğüm ve bir kısımı gezdiğim Adana gezilecek yerleri bir rehber tarzında aktarayım sizlere…
Adana’da nerede kalınır ?, otel ve konaklama haritası :
Adana gezinizde otel ve pansiyon konaklama ücretlerini görebileceğiniz bu harita ile istediğiniz oteli seçerek, fiyat, konum, iletişim ve yorumlarını görebilirsiniz. Adana’da nerede kalınır diye baktığımızda karşımıza 150 ile 550 tl arasında değişen fiyatları ile her bütçeye uygun otel ve konaklama seçenekleri çıkıyor.
2020 yılı Güncel ve online ADANA Otel ve pansiyonları için haritayı tıklayınız.
Adana’ya Ne Zaman Gitmeli ?
Adana Haziran ile Eylül ayları arası Türkiye’nin en sıcak şehirleri arasında bulunuyor Öyle ki! 40-45 dereceler ile nefes almayı bile zorlaştırıyor. Sıcağa alışık olanlar veya bu bölgelerde yaşayanlar için sorun olmaya bilir ancak Benim gibi Marmara Bölgesin’de yaşıyorsanız dikkat etmelisiniz. Ben 3 defa Adana’ya gittim. İlki Aralık ayı 15-17 derece hava vardı. ikincisi ise Nisan ayında. Bu aylar Adana’nın tadını çıkarmak için bence en ideal aylar. Üçüncü gidişim Temmuz sonuydu. Sormayınn!..
Adana nerede Nasıl gidilir ?
Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi doğusunda bulunan Adana, Batısında Mersin, Doğusunda Hatay, Kuzeyinde Kayseri illeri bulunuyor.
Türkiye’nin tüm illerinden otobüsler ile gelebilirsiniz., Havanı olan Adana’da yine Türkiye’nin neredeyse tüm hava alanlarından uçak seferleri bulunuyor.
Adana kaç km ?
Araba ile Adana’ya gelmek için çevre ve çeşitli büyük şehirlerden olan km ve saat mesafesi listesi size fikir verecektir.
Mersin Adana arası kaç km ? 67 km. 1 saat 10 dk
Hatay Adana arası kaç km ? 192 km. 2 saat 20 dk
Gaziantep Adana arası kaç km ? 223 km. 2,5 saat
Kayseri Adana arası kaç km ? 306 km. 3,5 saat
Antalya Adana arası kaç km ? 611 km. 7,5 saat
Ankara Adana arası kaç km ? 486 km. 5 saat
İstanbul Adana arası kaç km ? 934 km 10 saat
İzmir Adana arası kaç km ? 1009 km. 11,5 saat
Trabzon Adana arası kaç km ? 806 km. 11 saat
Adana Tarihi, farklı kültürü, doğası ve yöresel lezzetleriyle Adana gezilecek yerler için gezi notlarımı aktarmaya çalıştım.
İyi tatiller dilerim..
Yayınlarımı, gezi ve doğa sporlarını güncel takip etmek için ;
ilk günüm güzel geçti. yemekleri değişik ama hoşuma gitti. içtiğim çorbanın içinde nohut ve mantı vardı. birde pilav yedim ama pirinç veya bulgur değil, buğday olabilir. birbiçerde adana yedim, optimumun terasında kahve içtim. insanları cana yakın ve muhabbeti seviyorlar, özelliklede esnafı.yemek için en lüks mekanlara gitme telaşına kapılmayın • Önereceğim yerler 1)Kebapçı Birbiçer 2)Ali Göde Şalgam 3)Çerçi Yusuflar 4)Kazım büfe 5)Şırdancı Ali 6)Gönül Kardeşler 7)Uğur Kuruyemiş 8)Saydam Otel
ilk günüm güzel geçti. yemekleri değişik ama hoşuma gitti. içtiğim çorbanın içinde nohut ve mantı vardı. birde pilav yedim ama pirinç veya bulgur değil, buğday olabilir. birbiçerde adana yedim, optimumun terasında kahve içtim. insanları cana yakın ve muhabbeti seviyorlar, özelliklede esnafı.yemek için en lüks mekanlara gitme telaşına kapılmayın
• Önereceğim yerler
1)Kebapçı Birbiçer
2)Ali Göde Şalgam
3)Çerçi Yusuflar
4)Kazım büfe
5)Şırdancı Ali
6)Gönül Kardeşler
7)Uğur Kuruyemiş
8)Saydam Otel
Paylaşım ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederiz.
Adana’da yapmadan dönme diyeceğim 8 şey
Ortadoğunun ve ülkemizin 3’cü büyüğü olan Sabancı camini görmelisin.
Adana Kebabı yemek için Kebapçı Mesut’u denemelisin
Kazım Büfenin muzlu sütüyle tostunu yemelisin.
Ciğerci Bedo’da ciğer yemelisin.
Şalgamcı Doktoruma uğramalısın.
Adana’nın portakal lokumu ve kolonyasını almalısın.
Adana kalmayı düşünüyorsanız Saydam Oteli bulmalısın.
Vakit tutarsa Portakal çiçeği festivaline katılmalısın.
Keşfetmeniz dileğiyle..
Adana yemekleri ve kültürü ile harika bir şehir. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederiz.